Riesling er en hvid drue med masser af muligheder. Den har en høj syrlighed og kan lave både tørre og søde vine med masser af blomst og frugt.
Riesling er en hvid drue, der kan give meget forskellige hvidvine, der spænder fra det knastørre til det meget søde.
Kendetegnet for druen er dens friske og aromatiske frugt- og blomster profil og dens høje syre.
Druen er stadig mere populær på grund af dens stringente og lækre smag, der på fornem vis afspejler dens oprindelsessted, det såkaldte terroir.
Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb
Køligt og solrigt klima
Riesling er en drue, der vokser bedst i køligere klima.
Den vokser derfor godt i Tyskland, hvor den er en af de mest kendte druer. Særligt områderne Mosel, Rheingau og Pfalz er kendt for at producere Riesling af høj kvalitet.
Alsace i Frankrig er også kendt for deres fremragende Riesling med adskillige Grand Cru vingårde. Desuden produceres vine på Riesling også i sydlige Australien.
Smag og aroma
Riesling er en vin med en høj syrlighed og med en stor variation.
Sødmeindholdet spænder fra knastør til meget sød afhængig af, hvor og hvordan vinen er lavet. På sammen måde kan vinen gå fra at være frisk og sprød til fyldig og tung.
Laves vinen på netop modnede druer, har den friske noter af citrus, hvide blomster samt grønne frugter som æble og pærer.
Laves vinen derimod på meget modne druer, ændrer den karakter og får i stedet noter af stenfrugter som fersken og abrikos, tropiske frugter som mango og ananas og sommetider sågar tørrede frugter.
Noter fra det blomsteragtige som jasminblomst og honning, over det mere krydrede og helt til petroleum kan findes i Riesling.
Ædelråd - Botritys
Rieslingdruen er modtagelig for den såkaldte ædelråd også kaldet botritys. Ædelråd skyldes en svamp, der angriber druerne under særlige forhold, nemlig når det er fugtigt og vindstille.
Selvom råd sjældent er eftertragtet, så er lige præcis ædelråd meget eftertragtet blandt vinbønder.
Svampen medfører, at vand fordamper fra druerne, så frugtsukkeret koncentreres. De halvt indtørrede, søde og koncentrerede druer, giver søde vine med en kompleks smag.
Udover Riesling er Sauternes også kendt for at være lavet på druer med ædelråd.
Velegnet til lagring
En andet særlig egenskab Riesling har, er dens evne til at kunne lagres.
De fleste hvidvine laves til at skulle drikkes unge, mens de har deres frugtige og friske egenskaber.
Kvalitets Riesling kan dog udvikle sig positivt under lagring. Den høje syre bevarer vinens friskhed samtidig med, at der kan udvikles komplekse noter af honning og petroleum under lagring.
Riesling og mad
Den friske syrlighed og de frugtige aromaer gør Riesling til en vin, der passer til mange forskellige retter.
Den store variation indenfor Riesling giver mange muligheder, afhængig af om den er tør eller sød og hvilke noter, der er dominerende.
En halvtør Riesling er skøn til det krydrede indiske eller asiatiske køkken, da vine med lidt sødme fungerer godt til stærk mad.
Riesling kan også sagtens nydes alene som aperitif eller de søde varianter som dessert.
Smag på vinen og brug din intuition til at fornemme, hvad du har lyst til at spise til netop den specifikke vin.
Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:
Sådan vælger du den bedste vin til maden
Få mere viden om vin i disse artikler:
Del dine ideer og tanker med os andre her: