• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Hjemmelavet rasp - opskrift og fakta om panering

hjemmelavet rasp
Hjemmelavet rasp er nemt at lave. Så gem dine gamle brødskiver i stedet for at kassere dem, når de er tørre. Det er nemlig pærelet at lave sin egen langtidsholdbare rasp. Foto: iStock.com.

Opdateret:  21. oktober 2024 - Udgivet:  15. oktober 2020

Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Opskrift på hjemmelavet rasp, der er let at lave, lækkert at bruge og minimerer madspild. Se hvordan du gør og læs om forskellen på at panere med rasp og mel.
  2. Opskrift på rasp
  3. Hjemmelavet rasp
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Tips
  8. En klassisk ingrediens
  9. Mel versus rasp som panering
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Opskrift på hjemmelavet rasp, der er let at lave, lækkert at bruge og minimerer madspild. Se hvordan du gør og læs om forskellen på at panere med rasp og mel.

Hjemmelavet rasp er så nemt at lave, at man tror, det er løgn. Da rasp er en billig vare, er det ikke for pengenes skyld, at du skal gøre det.

Fordelene er til gengæld flere: Du ved, hvad den indeholder, og du minimerer madspild ved at bruge dine brødrester i stedet for at kassere dem.

Se også mine opskrifter med rasp:

  • Panerede koteletter
  • Fiskefilet
  • Gammeldags æblekage
  • Paneret kylling

Opskrift på rasp

hjemmelavet rasp

Hjemmelavet rasp

Bedømmelse
5 fra 1 stemme

Tryk på stjerner for at bedømme

Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 45 minutter minutter
Samlet tid: 50 minutter minutter
Opskrift udviklet af: Karen Seneca
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 400 g brød - gerne daggamle brødskiver

Fremgangsmåde

  • Til hjemmelavet rasp starter du med at brække de daggamle brødskiver i mindre stykker, hvorefter de kommes i en blender.
  • Blend brødet hurtigt så det er findelt.
  • Bred krummerne ud på en bageplade med bagepapir.
  • Bages ca. 45 minutter ved 100 grader over- og undervarme, så det bliver sprødt. Vend gerne rundt efter ca. 25 minutter.
  • Derefter kan du hurtigt blende de sprøde brødkrummer igen, og så har du en lækker rasp.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
274
% Daglig værdi*
Fedt
 
5
g
8
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Transfedt
 
0.03
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Natrium
 
473
mg
21
%
Kalium
 
141
mg
4
%
Kulhydrater
 
48
g
16
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
6
g
7
%
Protein
 
11
g
22
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Vitamin C
 
0.2
mg
0
%
Calcium
 
125
mg
13
%
Jern
 
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Herefter hælder du det på et patentglas, så du altid har hjemmelavet rasp ved hånden, når du skal panere. Eller bruge det til en god, gammeldags æblekage.

Har du ikke en blender, kan du komme det ristede brød i en plastikpose og slå på det med en kødhammer.

Eller rulle et par gange over posen med en kagerulle.

En klassisk ingrediens

Madspild er et nyt fænomen set i historiens lys. Før i tiden måtte intet gå til spilde, så rasp har været en naturlig måde at bruge sine brødrester på.

Helt tilbage i 1785 udkom der en kogebog med den prosaiske titel 'Ny Koge-Bog for den retskafne Huusmoder'. Her findes flere opskrifter, hvor den "retskafne husmor" skal panerere i rasp.

En af opskrifterne er marineret sværdfisk, som skæres i stykker og vendes i æg og derefter i rasp. Akkurat som vi laver fiskefilet i dag.

I de fleste kulturer har man faktisk brugt tørrede brødkrummer i maden. Enten til panering, som del af en dessert eller som fyld i stedet for mel.

Tænk for eksempel på wienerschnitzel (som oprindeligt er italiensk), dybstegte rejer og kroketter.

Mel versus rasp som panering

Nogen foretrækker at panere deres mad i mel, andre i rasp. Skal du have den helt rigtige sprøde skorpe, skal du gøre begge dele.

Først vendes for eksempel fisken i mel, derefter rystes det lidt af, dyppes den i æg og til sidst skal den have en tur i raspen.

Hvedemel giver ikke smag som rasp, men det er en god ide at bruge, hvis man bare vil have, at kødet eller fisken skal suge smør fra panden til sig.

Rugmel er også en mulighed, især til stegte sild, hvor rugsmagen ikke bryder fiskesmagen.

Kød optager mere fedt, når det er paneret med mel eller hjemmelavet rasp. Til gengælder svinder vægten af kødet mindre under en panering, end når vi blot steger det normalt.

I andre opskrifter som eks. blomkålsnuggets kan du panere med cornflakes. Du kan søge opskriften frem i søgefeltet øverst oppe.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Stephanie Juul Vigeholm

    april 02, 2025 at 7:00 am

    Hej, måske et dumt spørgsmål, men kan jeg også komme rugbrød (ende skiverne som aldrig bliver spist) sammen med franskbrød?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 02, 2025 at 8:53 am

      Hej Stephanie
      Der findes ikke dumme spørgsmål her 🙂
      Det giver jo en mere fuldkorns-agtig rasp - så det er da bestemt værd at prøve.
      Vend gerne tilbage med hvordan det gik.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required