Opskrift på hjemmelavet rasp, der er let at lave, lækkert at bruge og minimerer madspild. Se hvordan du gør og læs om forskellen på at panere med rasp og mel.
Hjemmelavet rasp er så nemt at lave, at man tror, det er løgn. Da rasp er en billig vare, er det ikke for pengenes skyld, at du skal gøre det.
Fordelene er til gengæld flere: Du ved, hvad den indeholder, og du minimerer madspild ved at bruge dine brødrester i stedet for at kassere dem.
Se også mine opskrifter med rasp:
Opskrift på rasp
Hjemmelavet rasp
Ingredienser
- 400 g brød - gerne daggamle brødskiver
Fremgangsmåde
- Til hjemmelavet rasp starter du med at brække de daggamle brødskiver i mindre stykker, hvorefter de kommes i en blender.
- Blend brødet hurtigt så det er findelt.
- Bred krummerne ud på en bageplade med bagepapir.
- Bages ca. 45 minutter ved 100 grader over- og undervarme, så det bliver sprødt. Vend gerne rundt efter ca. 25 minutter.
- Derefter kan du hurtigt blende de sprøde brødkrummer igen, og så har du en lækker rasp.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Herefter hælder du det på et patentglas, så du altid har hjemmelavet rasp ved hånden, når du skal panere. Eller bruge det til en god, gammeldags æblekage.
Har du ikke en blender, kan du komme det ristede brød i en plastikpose og slå på det med en kødhammer.
Eller rulle et par gange over posen med en kagerulle.
En klassisk ingrediens
Madspild er et nyt fænomen set i historiens lys. Før i tiden måtte intet gå til spilde, så rasp har været en naturlig måde at bruge sine brødrester på.
Helt tilbage i 1785 udkom der en kogebog med den prosaiske titel 'Ny Koge-Bog for den retskafne Huusmoder'. Her findes flere opskrifter, hvor den "retskafne husmor" skal panerere i rasp.
En af opskrifterne er marineret sværdfisk, som skæres i stykker og vendes i æg og derefter i rasp. Akkurat som vi laver fiskefilet i dag.
I de fleste kulturer har man faktisk brugt tørrede brødkrummer i maden. Enten til panering, som del af en dessert eller som fyld i stedet for mel.
Tænk for eksempel på wienerschnitzel (som oprindeligt er italiensk), dybstegte rejer og kroketter.
Mel versus rasp som panering
Nogen foretrækker at panere deres mad i mel, andre i rasp. Skal du have den helt rigtige sprøde skorpe, skal du gøre begge dele.
Først vendes for eksempel fisken i mel, derefter rystes det lidt af, dyppes den i æg og til sidst skal den have en tur i raspen.
Hvedemel giver ikke smag som rasp, men det er en god ide at bruge, hvis man bare vil have, at kødet eller fisken skal suge smør fra panden til sig.
Rugmel er også en mulighed, især til stegte sild, hvor rugsmagen ikke bryder fiskesmagen.
Kød optager mere fedt, når det er paneret med mel eller hjemmelavet rasp. Til gengælder svinder vægten af kødet mindre under en panering, end når vi blot steger det normalt.
I andre opskrifter som eks. blomkålsnuggets kan du panere med cornflakes. Du kan søge opskriften frem i søgefeltet øverst oppe.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Stephanie Juul Vigeholm
Hej, måske et dumt spørgsmål, men kan jeg også komme rugbrød (ende skiverne som aldrig bliver spist) sammen med franskbrød?
Holger Rørby Madsen
Hej Stephanie
Der findes ikke dumme spørgsmål her 🙂
Det giver jo en mere fuldkorns-agtig rasp - så det er da bestemt værd at prøve.
Vend gerne tilbage med hvordan det gik.
Alt det bedste
Holger