Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Rasp

Hjemmelavet rasp (opskrift og fakta om panering)

hjemmelavet rasp
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hjemmelavet rasp
  • Opskrift på hjemmelavet rasp
  • Tips
  • En klassisk ingrediens
  • Mel versus rasp som panering
  • Fiskefilet - klassisk opskrift på paneret rødspættefilet
  • Gammeldags æblekage - nem og klassisk opskrift
  • Paneret kylling med stuvede ærter
  • Wienerschnitzel
  • Panerede koteletter med lækkert tilbehør
  • Kyllingenuggets - nem opskrift til ovn
  • FAQ
  • Kommentarer

Hjemmelavet rasp

Karen SenecaKaren Seneca
5 fra 1 stemme
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 5 minutter min
Tilb. tid: 45 minutter min
Samlet tid: 50 minutter min
Opskrift på hjemmelavet rasp, der er let at lave, lækkert at bruge og minimerer madspild. Se hvordan du gør og læs om forskellen på at panere med rasp og mel.
Antal: 4 personer
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 400 g brød gerne daggamle brødskiver

Fremgangsmåde

  1. Til hjemmelavet rasp starter du med at brække de daggamle brødskiver i mindre stykker, hvorefter de kommes i en blender.
  2. Blend brødet hurtigt så det er findelt.
  3. Bred krummerne ud på en bageplade med bagepapir.
  4. Bages ca. 45 minutter ved 100 grader over- og undervarme, så det bliver sprødt. Vend gerne rundt efter ca. 25 minutter.
  5. Derefter kan du hurtigt blende de sprøde brødkrummer igen, og så har du en lækker rasp.

Næringsindhold

Kalorier274kcalKulhydrater48gProtein11gFedt5gMættet fedt1gFlerumættet fedt2gEnkelumættet fedt1gTransfedt0.03gNatrium473mgKalium141mgKostfibre4gSukker6gVitamin A2IUVitamin C0.2mgCalcium125mgJern4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på hjemmelavet rasp

Hjemmelavet rasp er så nemt at lave, at man tror, det er løgn. Da raspen er en billig vare, er det ikke for pengenes skyld, at du skal gøre det.

Fordelene er til gengæld flere: Du ved, hvad den indeholder, og du minimerer madspild ved at bruge dine brødrester i stedet for at kassere dem.

Tips

Herefter hælder du det på et patentglas, så du altid har hjemmelavet rasp ved hånden, når du skal panere. Eller bruge det til en god, gammeldags æblekage.

Har du ikke en blender, kan du komme det ristede brød i en plastikpose og slå på det med en kødhammer. Eller rulle et par gange over posen med en kagerulle.

En klassisk ingrediens

Madspild er et nyt fænomen set i historiens lys. Før i tiden måtte intet gå til spilde, så rasp har været en naturlig måde at bruge sine brødrester på.

Helt tilbage i 1785 udkom der en kogebog med den prosaiske titel 'Ny Koge-Bog for den retskafne Huusmoder'. Her findes flere opskrifter, hvor den "retskafne husmor" skal panerere i rasp.

En af opskrifterne er marineret sværdfisk, som skæres i stykker og vendes i æg og derefter i rasp. Akkurat som vi laver fiskefilet i dag.

I de fleste kulturer har man faktisk brugt tørrede brødkrummer i maden. Enten til panering, som del af en dessert eller som fyld i stedet for mel.

Tænk for eksempel på wienerschnitzel (som oprindeligt er italiensk), dybstegte rejer og kroketter.

Mel versus rasp som panering

Nogen foretrækker at panere deres mad i mel, andre i rasp. Skal du have den helt rigtige sprøde skorpe, skal du gøre begge dele.

Først vendes for eksempel fisken i mel, derefter rystes det lidt af, dyppes den i æg og til sidst skal den have en tur i raspen.

Hvedemel giver ikke smag som rasp, men det er en god ide at bruge, hvis man bare vil have, at kødet eller fisken skal suge smør fra panden til sig.

Rugmel er også en mulighed, især til stegte sild, hvor rugsmagen ikke bryder fiskesmagen.

Kød optager mere fedt, når det er paneret med mel eller hjemmelavet rasp. Til gengælder svinder vægten af kødet mindre under en panering, end når vi blot steger det normalt.

I andre opskrifter som eks. blomkålsnuggets kan du panere med cornflakes. Du kan søge opskriften frem i søgefeltet øverst oppe.

Flere inspirerende opskrifter:

Fiskefilet - klassisk opskrift på paneret rødspættefilet

4.8 fra 77 stemmer
Sådan steges en fiskefilet perfekt på panden. Det er ikke svært, når blot du følger denne opskrift, inkl. tips til panering og stegetid.
Gå til opskrift
billede med fiskefilet

Gammeldags æblekage - nem og klassisk opskrift

4.9 fra 21 stemmer
Gammeldags æblekage fra mormors køkken med makron eller rasp. Æblekagen laves med æblekompot, makron eller rasp og flødeskum. Perfekt dessert.
Gå til opskrift
gammeldags æblekage med makron eller rasp

Paneret kylling med stuvede ærter

5 fra 2 stemmer
Paneret kylling er bankede stykker kyllingebryst, der paneres og steges sprøde. Her serveret med en lækker omgang stuvede ærter.
Gå til opskrift
billede med paneret kylling

Wienerschnitzel

4.8 fra 80 stemmer
En ægte wienerschnitzel bliver bedst af paneret kalvefilet. Få opskrift her på schnitzlen med tilbehør i form af brasede kartofler og ærter.
Gå til opskrift
billede med wienerschnitzel af kalvefilet med tilbehør

Panerede koteletter med lækkert tilbehør

4.9 fra 16 stemmer
Her får du min opskrift på panerede koteletter, der serveres med stuvede kartofler og dampede ærter. Lækre koteletetter med panering.
Gå til opskrift
billederesultat for panerede koteletter

Kyllingenuggets - nem opskrift til ovn

4.8 fra 93 stemmer
Den bedste opskrift på kyllingenuggets i ovn, der giver sprøde nuggets hver gang. De laves af kyllingefilet paneret i æg og rasp.
Gå til opskrift
kyllingenuggets i ovn

FAQ

Hvordan opbevarer man rasp?

Opbevar rasp i en tætsluttende beholder, så det ikke tager fugt fra luften og bliver blødt.

Hvor længe kan rasp holde sig?

Generelt set kan rasp holde sig i mindst 4-6 uger i en tætsluttende beholder, men det afhænger af, hvor tørt brødet er, og hvordan det opbevares. Holdbarheden er ofte endnu længere.

Kan man fryse hjemmelavet rasp?

Ja, det kan du sagtens. I fryseren kan rasp holde sig i flere måneder, så du kan have det klar til at panere med eller bruge i andre opskrifter.

Hvad er panko rasp?

Pankorasp er en japansk rasp, der adskiller sig fra den almindelige rasp ved sin grove struktur og luftige konsistens. Den fremstilles af hvidt brød uden skorper, som tørres og rives til store flager. Denne type rasp er god til at skabe en sprød og knasende overflade på panerede retter, især i asiatisk mad.

Hvad er fordelen ved pankorasp?

Pankorasp suger mindre olie end almindelig rasp og giver dermed et mindre fedtet og mere sprødt resultat.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Stine skriver

    juni 03, 2025 at 8:34 am

    Hvor længe holder raspen i patentglas?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      juni 03, 2025 at 8:44 am

      Hej Stine
      Rasp kan holde sig i mindst 4-6 uger, ofte meget længere. Jeg har lige opdateret teksten. Tak.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Stephanie Juul Vigeholm skriver

    april 02, 2025 at 7:00 am

    Hej, måske et dumt spørgsmål, men kan jeg også komme rugbrød (ende skiverne som aldrig bliver spist) sammen med franskbrød?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 02, 2025 at 8:53 am

      Hej Stephanie
      Der findes ikke dumme spørgsmål her 🙂
      Det giver jo en mere fuldkorns-agtig rasp - så det er da bestemt værd at prøve.
      Vend gerne tilbage med hvordan det gik.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required