Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Gullasch

Gullasch med kartoffelmos (klassisk opskrift på gullash)

billede med gullasch med kartoffelmos
4.7 fra 78 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
240
SHARES
FacebookMessenger240PinterestEmailSMS
Indhold
  • Ungarsk gullasch med kartoffelmos
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på gullasch
  • Billeder
  • Servering
  • FAQ
  • Kommentarer

Ungarsk gullasch med kartoffelmos

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.7 fra 78 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 1 time t 30 minutter min
Samlet tid: 1 time t 45 minutter min
Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Antal: 4
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

Kød og sovs
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk salt
  • 500 g okseinderlår (i tern)
  • 250 g champignon (i halve eller kvarte)
  • 1 rød peberfrugt (i strimler)
  • 1 dåse flåede tomater (eller hakkede tomater)
  • 3 dl oksefond
  • 2 laurbærblade
  • 0,5 tsk spidskommen
  • 1 tsk paprika (en ekstra teskefuld)
  • salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
  • 1 portion kartoffelmos (se min opskrift i linket)

Fremgangsmåde

  1. Kom 2 spsk hvedemel, 2 tsk paprika og 1 tsk salt i en dyb tallerken, og vend 500 g okseinderlår i tern forsigtigt i det.
  2. Varm en stegegryde op og kom en stor klat smør i. Brun nu kødet ved en god varme, og gør det gerne ad to omgange, så det får den rigtige stegeskorpe. Læg kødet til side.
  3. 250 g champignon børstes rene og deles i halve eller kvarte, mens 1 rød peberfrugt skæres i tynde strimler. Svits champignon og peberfrugt i lidt smør i gryden, og tilsæt derefter kødet igen.
  4. Hæld 1 dåse flåede tomater i sammen med 3 dl oksefond, og 2 laurbærblade ved. Krydr med 0,5 tsk spidskommen og friskkværnet peber. Tilsæt også 1 tsk paprika ekstra.
  5. Kog op, læg låget på stegegryden, skru ned for varmen, og lad nu din gullasch (gullash) simre i cirka et par timer.
  6. Lav i mellemtiden 1 portion kartoffelmos. Eller kog ris.
  7. Smag din gullasch til med salt og friskkværnet peber - og eventuelt også lidt gastrik

Næringsindhold

Kalorier424kcalKulhydrater55gProtein36gFedt7gMættet fedt2gFlerumættet fedt1gEnkelumættet fedt3gKolesterol78mgNatrium1616mgKalium1954mgKostfibre8gSukker7gVitamin A1179IUVitamin C103mgCalcium94mgJern6mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på gullasch

Gullasch med kartoffelmos. En af de klassiske retter, som selvfølgelig især nydes i de mere mørke efterårs- og vinteraftener.

Der findes et utal af varianter af retten, der også kaldes gullash, men her er min bedste opskrift, og som jeg synes den skal være. Jeg har anvendt en udskæring af okseinderlår, som skæres i ud tern. Men du kan sagtens også bruge andre udskæringer, herunder blandt andet en oksebov.

Der er selvfølgelig paprika i gryderetten, der oprindeligt stammer fra Ungarn, og her kan du jo selv tilføre mere, hvis du synes det. Eller komme lidt chili i, det gør kun gullaschen endnu mere varm i smagen. Lidt spidskommen gør også underværker.

Opskriften er beregnet til fire personer som hovedret/aftensmad. Du kan også se fremgangsmåde i min video.

Se flere opskrifter:

  • Hjemmelavet gullaschsuppe fra Ungarn
  • Bøf Stroganoff
  • Ungarsk kylling - chicken paprikash
  • Kromutters sigøjnerpande
  • Mørbradgryde med bacon
  • Jægergryde med svinekød og pølser

Billeder

Her er nogle billeder fra min tilberedning af gullasch:

billede med kød til gullasch
billede med gullaschtern i gryde
billede med gullasch i gryde
billederesultat for ungarsk gullasch

Servering

Lækkert tilbehør til gullasch er som sagt en luftig kartoffelmos, men den kan også serveres med kogte ris.

En lækker broccolisalat passer også fint til retten. Velbekomme.

FAQ

Hvad er gullasch?

Gullasch (eller gulyás på ungarsk) er en krydret simreret med oksekød, løg, paprika og tomat som basisingredienser.

Hvilken paprika til gullasch?

Sød paprika (mild og aromatisk) er klassisk. Røget paprika giver dybde og røgsmag. En smule stærk paprika eller chili kan give varme. Men undgå at brænde paprikaen, fordi den bliver bitter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. David Bonde Henriksen skriver

    juni 09, 2025 at 9:48 pm

    NB: I opskriften skriver I: "En god klat smør", men i teksten - nedenunder - video'en står der: "lidt smør", på trods af, at man tydeligt kan se, at der er temmelig meget smør, måske 100 gram. Hvorfor anbefaler I kun smør, når det er almen viden, at det bedste er at blande (stege-)olie o g smør, så smørret kan klare en højere temperatur uden at branke?

    Svar
  2. David Bonde Henriksen skriver

    juni 09, 2025 at 4:31 pm

    Det ville i højeste grad være ønskeligt, såfremt I kunne være venlige at skrive, hvilke ingredienser, hvormed man kunne substituere de i opskriften anførte, eftersom det jo ikke altid er givet, at man ligger inde med s a m t l i g e ingredienser, der indgår i opskriften. Eksempelvis, hvad man kunne bruge, hvis man nu ikke lige har champignoner? Bare et godt forslag, under forudsætning af, at I kunne tænke jer at forbedre denne madblog. Hvis I derimod har den opfattelse, at "Madens Verden" er perfekt, så kan I selvfølgelig blot se bort fra dette lille indlæg. Jeg fandt selv på at bruge fennikel og squash i stedet for champignon. Hvis man i øvrigt bruger stærk paprika, smager man næppe forskel.
    Til orientering, kan jeg oplyse at det faktisk ikke er noget, som er ualmindeligt blandt de - efterhånden ret mange - madblogs, som findes på nettet. I hvert fald franske og - visse - engelsksprogede madblogs. Ser man lige bort fra de berømte madsteder, såsom NOMA, Geranium, AOC, m.fl. er danskerne jo - generelt - nogle værre bondeknolde, når det drejer sig om opskrifter på et højere kulinarisk niveau. No offense.

    Svar
  3. Inger Pilgaard skriver

    februar 22, 2025 at 9:48 pm

    *****
    En rigtig god gullash opskrift
    Jeg tilsatte også lidt fløde

    Tak for mange gode opskrifter

    Svar
  4. Heidi Jacobsen skriver

    december 17, 2024 at 7:21 pm

    Svar
  5. Lenette skriver

    december 16, 2024 at 3:53 pm

    Det er enormt svært at finde en ægte gullasch opskrift, og ovenstående er ikke gullasch. Gammeldags, dansk gullasch indeholder lidt løg, det bedste oksekød i tern, gulrodsskiver (tilsættes de sidste 10-15 minutter, hvor retten simrer). Kødet skal brunes sammen med løg, saltes og pebres, derefter tilsættes der nogle deciliter vand, evt bouillon, og den skal simre ved svag varme i nok 1,5 time. Derefter tilsættes måske lidt ekstra vand, samt lidt fløde og kulør. Sovsen jævnes. Serveres med kartoffelmos. DET er den helt gammeldags, nok 200 år gamle opskrift. Hvidløg og peberfrugt er heeeelt FORDBUDT, og det er jo ikke italiensk caserole, det her!!

    Svar
  6. Pia skriver

    februar 01, 2023 at 8:10 pm

    Det er ikke det jeg forbinder med gulllash

    Svar
  7. Sanne Høck skriver

    januar 01, 2023 at 11:20 pm

    Ser rigtig godt ud ,men må lige høre om der ikke skal løg eller hvidløg i gullasch? Løg er jo en rigtig god smagsgiver ,men bliver det for dominerende??
    Har lige lavet gastrik og din oksefond☺️👍🏼
    Har en greater Omaha i fryseren som skal være gæstemad på lørdag. Kan den med fordel sous vides?? Og i fald hvor længe skal den have ved hvor mange grader??
    Tak for gode råd og opskrifter😃🙏🏼
    De bedste hilsner og godt nytår 🎉🎆fra Sanne😁

    Svar
  8. Charlotte skriver

    november 17, 2021 at 5:45 pm

    Opskriften er mega god. Jeg puttede også gulerødder i . Lidt persille ville være et kæmpe plus

    Svar
  9. Joan g Carlsen skriver

    december 09, 2020 at 10:00 pm

    Hejsa . Vil bare lige høre om din gullasch kan fryses ???

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 12, 2020 at 6:29 am

      Hej Joan
      Du kan sagtens fryse en gullasch - det er smart, for så man eks. altid lave en dobbelt portion 🙂
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af vestjysk krogryde.
    Vestjysk krogryde (med peberfrugt, svinekød og masser af smag)
  • Billede af svinemørbrad med estragonsauce.
    Svinemørbrad med estragonsauce (nem at lave på kort tid)
  • Billede af kalkun med salvie og pappardelle.
    Kalkun med salvie og pappardelle
  • Billede af pasta soffritto.
    Pasta soffritto (klassisk italiensk pastaret uden kød)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required