Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Aftensmad › Gammeldags oksesteg (i ovn, stegeso eller gryde)

Gammeldags oksesteg (i ovn, stegeso eller gryde)

billede med gammeldags oksesteg stegt i gryde
4.7 fra 67 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
767
SHARES
FacebookMessenger767PinterestEmailSMS
Opdateret: 15. september 2024 - Udgivet: 27. maj 2021
Oversigt over indhold
  • Min bedste opskrift på gammeldags oksesteg, som laves i ovn, i stegeso eller gryde og langtidsstegt. Med stegetid og kernetemperatur.
  • Stegetid
  • Kernetemperatur
  • Opskrift på gammeldags oksesteg
  • Gammeldags oksesteg
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Billeder
  • Sovs til langtidsstegt oksetykkam
  • Tilbehør til gammeldags oksesteg
  • Gammeldags oksesteg i stegeso
  • Oksesteg i bradepande i ovn
  • Kommentarer

Min bedste opskrift på gammeldags oksesteg, som laves i ovn, i stegeso eller gryde og langtidsstegt. Med stegetid og kernetemperatur.

Her får du simpelthen verdens bedste opskrift på en gammeldags oksesteg.

Og ikke alene det. Der er selvfølgelig den klassiske opskrift, hvor du laver oksestegen i en gryde, men jeg fortæller også hvordan du tilbereder en god sovs til oksestegen, og hvordan du kan lave gammeldags oksesteg i en stegeso.

Det er en langtidsstegt grydesteg med masser af smag.

Du kan i øvrigt også se opskriften forklaret i billeder længere nede, den korrekte stegetid og kernetemperatur, så rigtig god fornøjelse med denne elskede klassiker.

Opskriften er beregnet til fire personer.

Stegetid

Stegetid på gammeldags oksesteg i gryde er to timer.

Kernetemperatur

En færdig oksesteg skal have en kernetemperatur på mindst 80 grader, og det tjekker du nemt med et stegtermometer.

Se også disse opskrifter:

  • Oksesteg stegt som vildt
  • Oksetykkam stegt i ovn
  • Oksesteg i stegeso (Römertopf)

Opskrift på gammeldags oksesteg

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Gammeldags oksesteg

4.69 fra 67 stemmer
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 2 timer t
Samlet tid 2 timer t 15 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 733
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 1,2 kg oksetykkam
  • balsamico
  • smør - til stegning
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 1 persillerod
  • 2 små æbler
  • 5 enebær - tørrede
  • 4 dl oksefond
  • 2 dl fløde
  • salt og friskkværnet peber
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Grøntsagerne gøres klar. Løg, gulerod og persillerod skæres i mindre tern, mens æblerne udkernes og deles i grove stykker.
  2. Oksetykkam duppes tør, og hvis ikke slagteren i forvejen har snøret stegen, skal du lige binde den stramt. Smør den derefter med balsamico hele vejen rundt, og krydr oksestegen med salt og friskkværnet peber.
  3. Brun så den gammeldags oksesteg grundigt på alle sider, så den får noget stegeskorpe.
  4. Svits derefter alle grøntsager og enebær med nogle minutter.
  5. Tilsæt oksefond, kog op, og skru derefter ned for varmen. Læg låget på og lad oksestegen simre i to timer. Du må gerne vende tykkammen nogle gange undervejs.
  6. Efter et par timer tjekkes kernetemperaturen med et stegetermometer, og den skal vise mindst 80 grader. Tag oksetegen op og læg den på et skærebræt hvor snoren fjernes.
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 733kcalKulhydrater: 25gProtein: 69gFedt: 39gMættet fedt: 20gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 12gTransfedt: 0.2gKolesterol: 258mgNatrium: 1040mgKalium: 1390mgKostfibre: 5gSukker: 14gVitamin A: 3498IUVitamin C: 13mgCalcium: 122mgJern: 7mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Billeder

Her får nogle billeder fra min tilberedning af gammeldags oksesteg:

billede med grøntsager til gammeldags oksesteg
billede med snørret oksegrydesteg af oksetykkam på skærebræt
billede med gammeldags oksesteg i gryde
billede med knuste tørrede enebær til gammeldags oksesteg
billede med færdigstegt oksegrydesteg

Sovs til langtidsstegt oksetykkam

Skyen sigtes over i en kasserolle, hvor den koges op. Lad gerne skyen reducere lidt.

Kom fløden ved, kog op og smag sovsen til.

Jævn med et par teskefulde Maizena, der udrøres i lidt koldt vand. Du kan også lave en klassisk vildtsauce til stegen.

Tilbehør til gammeldags oksesteg

Oksestegen serveres straks sammen med sovsen. Stegen skæres i passende skiver, men vær opmærksom på, at den er meget mør, og derfor nemt smuldrer. Og sådan skal en gammeldags oksegrydesteg være.

Lækkert tilbehør til oksestegen er selvfølgelig glaserede perleløg.

Men derudover synes jeg du skal servere oksestegen med hasselback kartofler og en lækker salat med vindruer eller waldorfsalat.

Gammeldags oksesteg i stegeso

Du kan fordel også lave en langtidsstegt oksesteg i en stegeso. Eller en god og gedigen römertopf. Kært barn har mange navne, og det har en stegeso også. Den kaldes også for tagine eller cocotte - og altså en römertopf.

Stegesoen har vi brugt i et par tusinde år til tilberedning af mad, og typisk er den lavet af ler eller stentøj, men kan også være fremstillet af støbejern.

Og en stegeso er fremragende til langtidsstegning af en oksetykkam til gammeldags oksesteg.

I bunden af stegesoen lægger du tre knuste fed hvidløg, to grofthakkede skalotteløg, en gulerod i grove stykker, en persillerod i grove stykker, 10 sorte peberkorn, lidt frisk timian og et par laurbærblade. Så har du en god bund til steg og sovs.

Oksetykkammen brunes af på en varm pande i smør, og den skal brunes grundigt hele vejen rundt. Krydr med salt og friskkværnet peber, og læg den derefter i stegesoen.

Nu kan du så anvende flere forskellige slags væde ved oksestegen. Du skal hælde tre deciliter ved, og her kan det enten være rødvin, madeira eller en oksefond.

Læg derefter låget på dine stegeso, stil den ind en kold ovn, skru op på 150 grader varmluft, og giv oksestegen cirka fire timer. det er altså en rigtig langtidsstegt gammeldags oksesteg.

Når tiden er gået, og duften er helt uimodståelig i dit køkken, tages stegeso med oksesteg ud af ovnen, og lægges på et skærebræt.

Skyen sigtes og så laver du ellers sovsen som det er beskrevet længere oppe.

Oksesteg i bradepande i ovn

Du kan også stege oksestegen lidt mere simpelt i en bradepande i ovnen. Her er der tale om en langtidsstegt opskrift, hvor den gammeldags oksesteg blot steges i en bradepande eller et ildfast fad.

Brun først oksestegen på en pande, og den skal helst brunes af i smør. Lægges derefter i en bradepande.

Et almindeligt løg eller et par skalotteløg hakkes groft og kommes ved, hvorefter du tilsætter fire deciliter vand, bouillon eller oksefond.

Stilles i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft, og her skal den have cirka tre timer. Undervejs skal du hælde lidt mere væske i bunden af fadet, så det ikke tørrer ud under langtidsstegningen. Så har du nemlig sky til en god sovs efterfølgende.

Når du nærmer dig de tre timer, måles kernetemperaturen med et stegetermometer, og den skal være på mindst 80 grader.  Vær ikke bekymret, hvis kernetemperaturen er lidt højere.

Skyen sigtes og koges op med lidt fløde og eventuelt lidt ribsgele, hvorefter den jævnes og smages til.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Camille Klintmann skriver

    juli 22, 2025 at 3:56 pm

    Jeg er meget glad for Madens Verden!
    Jeg savner at kunne gemme mine favoritter. Der står i appen at det skal kunne lade sig gøre. Men hvordan?
    Kh Camille

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required