Min bedste opskrift på gammeldags oksesteg, som laves i ovn, i stegeso eller gryde og langtidsstegt. Med stegetid og kernetemperatur.
Her får du simpelthen verdens bedste opskrift på en gammeldags oksesteg.
Og ikke alene det. Der er selvfølgelig den klassiske opskrift, hvor du laver oksestegen i en gryde, men jeg fortæller også hvordan du tilbereder en god sovs til oksestegen, og hvordan du kan lave gammeldags oksesteg i en stegeso.
Det er en langtidsstegt grydesteg med masser af smag.
Du kan i øvrigt også se opskriften forklaret i billeder længere nede, den korrekte stegetid og kernetemperatur, så rigtig god fornøjelse med denne elskede klassiker.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Stegetid
Stegetid på gammeldags oksesteg i gryde er to timer.
Kernetemperatur
En færdig oksesteg skal have en kernetemperatur på mindst 80 grader, og det tjekker du nemt med et stegtermometer.
Se også disse opskrifter:
Oksesteg i stegeso (Römertopf)
Opskrift på gammeldags oksesteg
Gammeldags oksesteg
Ingredienser
- 1,2 kg oksetykkam
- balsamico
- smør - til stegning
- 1 løg
- 1 gulerod
- 1 persillerod
- 2 små æbler
- 5 enebær - tørrede
- 4 dl oksefond
- 2 dl fløde
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Grøntsagerne gøres klar. Løg, gulerod og persillerod skæres i mindre tern, mens æblerne udkernes og deles i grove stykker.
- Oksetykkam duppes tør, og hvis ikke slagteren i forvejen har snøret stegen, skal du lige binde den stramt. Smør den derefter med balsamico hele vejen rundt, og krydr oksestegen med salt og friskkværnet peber.
- Brun så den gammeldags oksesteg grundigt på alle sider, så den får noget stegeskorpe.
- Svits derefter alle grøntsager og enebær med nogle minutter.
- Tilsæt oksefond, kog op, og skru derefter ned for varmen. Læg låget på og lad oksestegen simre i to timer. Du må gerne vende tykkammen nogle gange undervejs.
- Efter et par timer tjekkes kernetemperaturen med et stegetermometer, og den skal vise mindst 80 grader. Tag oksetegen op og læg den på et skærebræt hvor snoren fjernes.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Sovs til langtidsstegt oksetykkam
Skyen sigtes over i en kasserolle, hvor den koges op. Lad gerne skyen reducere lidt.
Kom fløden ved, kog op og smag sovsen til.
Jævn med et par teskefulde Maizena, der udrøres i lidt koldt vand. Du kan også lave en klassisk vildtsauce til stegen.
Tilbehør til gammeldags oksesteg
Oksestegen serveres straks sammen med sovsen. Stegen skæres i passende skiver, men vær opmærksom på, at den er meget mør, og derfor nemt smuldrer. Og sådan skal en gammeldags oksegrydesteg være.
Lækkert tilbehør til oksestegen er selvfølgelig glaserede perleløg.
Men derudover synes jeg du skal servere oksestegen med hasselback kartofler og en lækker salat med vindruer eller waldorfsalat.
Gammeldags oksesteg i stegeso
Du kan fordel også lave en langtidsstegt oksesteg i en stegeso. Eller en god og gedigen römertopf. Kært barn har mange navne, og det har en stegeso også. Den kaldes også for tagine eller cocotte - og altså en römertopf.
Stegesoen har vi brugt i et par tusinde år til tilberedning af mad, og typisk er den lavet af ler eller stentøj, men kan også være fremstillet af støbejern.
Og en stegeso er fremragende til langtidsstegning af en oksetykkam til gammeldags oksesteg.
I bunden af stegesoen lægger du tre knuste fed hvidløg, to grofthakkede skalotteløg, en gulerod i grove stykker, en persillerod i grove stykker, 10 sorte peberkorn, lidt frisk timian og et par laurbærblade. Så har du en god bund til steg og sovs.
Oksetykkammen brunes af på en varm pande i smør, og den skal brunes grundigt hele vejen rundt. Krydr med salt og friskkværnet peber, og læg den derefter i stegesoen.
Nu kan du så anvende flere forskellige slags væde ved oksestegen. Du skal hælde tre deciliter ved, og her kan det enten være rødvin, madeira eller en oksefond.
Læg derefter låget på dine stegeso, stil den ind en kold ovn, skru op på 150 grader varmluft, og giv oksestegen cirka fire timer. det er altså en rigtig langtidsstegt gammeldags oksesteg.
Når tiden er gået, og duften er helt uimodståelig i dit køkken, tages stegeso med oksesteg ud af ovnen, og lægges på et skærebræt.
Skyen sigtes og så laver du ellers sovsen som det er beskrevet længere oppe.
Oksesteg i bradepande i ovn
Du kan også stege oksestegen lidt mere simpelt i en bradepande i ovnen. Her er der tale om en langtidsstegt opskrift, hvor den gammeldags oksesteg blot steges i en bradepande eller et ildfast fad.
Brun først oksestegen på en pande, og den skal helst brunes af i smør. Lægges derefter i en bradepande.
Et almindeligt løg eller et par skalotteløg hakkes groft og kommes ved, hvorefter du tilsætter fire deciliter vand, bouillon eller oksefond.
Stilles i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft, og her skal den have cirka tre timer. Undervejs skal du hælde lidt mere væske i bunden af fadet, så det ikke tørrer ud under langtidsstegningen. Så har du nemlig sky til en god sovs efterfølgende.
Når du nærmer dig de tre timer, måles kernetemperaturen med et stegetermometer, og den skal være på mindst 80 grader. Vær ikke bekymret, hvis kernetemperaturen er lidt højere.
Skyen sigtes og koges op med lidt fløde og eventuelt lidt ribsgele, hvorefter den jævnes og smages til.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Hanne Viuf
Virkelig god sauce, jeg blendede den inden jeg jævnede den.
Jolanda
Den bliver fantastisk i en Römertopf.
Grete Nyboe Madsen
Vil denne opskrift være god i en trykkoger ?
Mvh
Kenneth
det må vi prøve og med glaserede perleløg 🤩
Camilla
Hvis jeg skal lave gammeldags oksesteg i gryde til 10 personer, kan jeg så bare gange opskriften op?
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Jep - det kan du - og det bliver godt 🙂
Brug knapperne under Mængde - det er nemt.
Alt det bedste
Holger