• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Aftensmad › Gammeldags frikadeller (få slagterens bedste opskrift)

Gammeldags frikadeller (få slagterens bedste opskrift)

Billede af frikadeller.
4.8 fra 724 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
2k
SHARES
FacebookMessenger2kPinterestEmailSMS
Opdateret: 23. maj 2025 - Udgivet: 21. november 2017
Oversigt over indhold
  • Frikadeller - slagterens opskrift
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på frikadeller
  • Billeder
  • Serveringsforslag
  • Saltindhold i frikadeller
  • Rør frikadellefarsen grundigt
  • Stegning af frikadeller
  • Frikadellens oprindelse
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Frikadeller - slagterens opskrift

4.81 fra 724 stemmer
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Frikadellefars på køl 30 minutter min
Samlet tid 50 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 406
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 500 g hakket svin og kalv - med cirka 10 procent fedt
  • 10 g salt
  • 1 æg
  • 1 løg - hakket løg eller 1-2 teskefulde løgpulver
  • 3 spsk hvedemel
  • friskkværnet peber - friskkværnet
  • 2 dl mælk
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Kom hakket kalv og flæsk op i en skål, og tilsæt salt. Det er vigtigt farsen nu bliver rørt godt igennem inden du tilsætter de øvrige ingredienser. For når farsen er rørt rigtig godt med salt, ja så bindes væsken (mælken) bedre, og frikadellerne bliver mere lækre og saftige. Det er et godt frikadelletip.
  2. Tilsæt æg og løg (finthakket), og fortsæt med at røre videre, inden du nu kommer hvedemel og friskkværnet sort peber ned i farsen. Rør også det godt sammen.
  3. Tilsæt gradvist mælk. Det plejer at passe med målene, men hakket svin og kalv kan trække forskelligt, så vurdér lige selv hvor meget der skal bruges. Farsen skal være nogenlunde smidig - men den må selvfølgelig ikke blive tynd. Husk at farsen samler sig i køleskabet.
  4. Stil frikadellefarsen på køl i 30 minutter.
  5. Kom rigeligt med smør og olie på en stegepande, og varm op ved jævn varme (cirka 7 på en skala fra 1 til 9).
  6. Tag en spiseske og dyp den i fedtstoffet på panden. Læg frikadellerne på panden, og dryp hver gang skeen i fedtstoffet inden du laver den næste. Så hænger farsen ikke fast. Du kan selv vælge om det skal være små eller store frikadeller.
  7. Steg dem cirka 5-6 minutter på hver side - de er færdige når de har fået en flot og mørk stegeskorpe (her sidder meget af smagen). Bliver de mørke for hurtigt skruer du lidt ned for varmen, men varmen må heller ikke blive for svag.
  8. Læg frikadellerne på noget køkkenrulle inden servering, så noget af stegefedtet absorberes.

Næringsindhold

Kalorier: 406kcalKulhydrater: 9gProtein: 25gFedt: 29gMættet fedt: 11gFlerumættet fedt: 3gEnkelumættet fedt: 13gTransfedt: 0.01gKolesterol: 137mgNatrium: 1075mgKalium: 495mgKostfibre: 1gSukker: 4gVitamin A: 150IUVitamin C: 3mgCalcium: 93mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Kom med din mening

Opskrift på frikadeller

Frikadeller som slagteren laver dem, og de smager fantastisk. Jeg har her brugt hakket svine- og kalvekød i min frikadellefars, men du kan også udelukkende bruge svinekød.

Opskriften er efter inspiration fra en slagtermester i Esbjerg, og tusind tak for den. Den giver 10-12 store frikadeller eller op til 30 små, og er altså lavet ud af et halvt kilo hakket kød. Det er altså klassiske og gammeldags slagter frikadeller uden underlige ingredienser.

Her er alt hvad du skal vide om stegning af frikadellefars. Du kan også se min video med fremgangsmåde. God fornøjelse.

Andre populære opskrifter:

  • Frikadeller i ovn
  • Frikadeller i airfryer
  • Italienske frikadeller

Billeder

Her er lidt billeder fra tilberedningen af frikadellerne:

brug hakket kalv og svin til frikadeller
frikadellefarsen røres grundigt
den færdige frikadellefars
Billede resultat for bedste frikadeller

Serveringsforslag

Til aftensmad med kartofler og brun sovs, stuvet hvidkål, persillesovs eller rødkål. Klassisk dansk mad.

Men brug dem også i madpakken, hvor kolde frikadeller er et hit. Til frokost, på rugbrød med rødkål, remoulade eller surt. I pitabrød, wraps eller sågar i salater.

Saltindhold i frikadeller

Det er vigtigt at salte farsen godt, og det kan være svært, da de fleste jo ikke bare lige har lyst til at smage på den rå fars. Og der skal lidt mere salt i frikadellefars, end hvad du nok lige tror.

Til en almindelig portion fars af 500 gram hakket kalve- og svinekød skal du bruge 10-12 gram salt. Du kan eventuelt prøve at stege en lille frikadelle og smage på den.

Rør frikadellefarsen grundigt

Noget af det mest vigtige ved en god frikadellefars er, at du først rører kødet grundigt med salt. Saltet opløser nogle proteiner i kødet, og det gør, at du nemmere kan få farsen til binde sammen.

Men lige så vigtigt det er røre en fars grundigt, lige så vigtigt er det ikke at røre farsen for længe. Så rør indtil du har en let og nærmest klukkende fars, der hænger godt sammen.

Mængden af mælk kan variere lidt, men du skal fortsætte med at tilsætte lidt mælk inden farsen er lind og har en klukkende lyd, når du rører rundt i den. Nærmest lidt hul i lyden. Pas dog også på med at frikadellefarsen ikke bliver for tynd.

Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet har undersøgt det nærmere.

- Det opløste protein er en god emulgator, der gør, at fedt og vand forenes bedre, da proteinet lægger sig i grænselaget mellem fedt og vand i farsen. Derfor hænger en farsret bedre sammen, når farsen først røres med salt og får lov til at hvile, så de opløste proteiner kan nå at finde på plads, siger han til Samvirke.

Derefter skal farsen hvile i en halv times tid i køleskabet, hvor den sætter sig.

Billede af frikadeller.

Stegning af frikadeller

Frikadeller skal steges i en blanding af smør og olie. Og her er det vigtigt, at du ikke sparer for meget på smørret, for det giver giver den rigtige stegeskorpe - og dermed den helt rigtige smag.

Så kom først lidt olie på panden og derefter et par gode spiseskefulde smør. Lad det bruse af, hvorefter du kan stege frikadellerne ved en god varme.

Panden skal varmes godt igennem inden farsen kommer på panden. Når smørret er smeltet i olien, formes frikadellerne med en spiseske. Brug gerne en god spiseskefuld fars til hver frikadelle.

Dyp skeen i fedtstoffet mellem hver ny delle, så slipper farsen lettere skeen. Og overøs hver frikadelle med lidt fedtstoft inden du laver den næste. Når frikadellerne har fået en god stegeskorpe på begge sider, kan du skrue lidt ned for varmen, og stege dem færdige.

De skal ikke vendes for hurtigt, så vent til de har fået en god stegeskorpe, hvorefter de kan vendes med mellemrum. Men det er altså ikke nødvendigt at vende dem ofte. Den samlede stegetid er cirka 5 minutter på hver side.

Overfyld ikke panden, for så risikerer du, at frikadellerne koger mere end de steger. Og de skal altså have den der rigtige stegeskorpe og stegesmag.

Frikadellens oprindelse

Frikadeller er egentlig blot stegte kødboller, og hvis du undrer dig over navnet, så er der en god forklaring. Den finder vi i det italienske køkken, hvor frittatella kommer fra. Det betyder netop stegt kød - sådan frit oversat.

Det er i øvrigt ikke en udpræget dansk ret, men nydes over det meste af Europa i forskellige varianter. Ja, faktisk findes der på hele kloden forskellige varianter, der jo i bund og grund blot er en fars bestående af lidt kød, æg, mel og salt, som røres sammen og steges på en pande. Ret simpelt.

Og bliver vi mere konkrete, så optræder noget der minder om en frikadelle i tiden lige før år 1300 i Danmark. Den er opført i noget, der minder om en tidlig kogebog fra den tid.

Dengang var der dog tale om en kogt variant, og vi skal faktisk helt hen i midten af 1800-tallet, før vi kan får de stegte frikadeller i Danmark. Her formes kødboller med en ske og steges i fedtstof, og det minder jo præcist om den ret, som vi kender i dag.

Konklusionen er dog, at frikadellen på ingen måde er en dansk tradition eller opfindelse - men vi har i den grad taget den til os. I Sverige kaldes de köttbullar, i Italien polpette, og i Mellemøsten findes varianter som kebab eller kofta.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Frikadeller med havregryn og lækkert tilbehør
  • Græske frikadeller med feta
  • Kyllingefrikadeller (opskrift til pande eller ovn)

FAQ

Hvor længe holder frikadeller på køl?

Som udgangspunkt kan du opbevare dem i en tæt beholder i køleskabet i op til 5 dage. Husk at køle dem hurtigt ned efter tilberedning.

Må man genopvarme frikadeller?

Ja, du kan sagtens varme frikadellerne igen. Husk at de skal opvarmes til en kernetemperatur på minimum 75 grader.

Kan man komme bagepulver i frikadellefars?

Du kan sagtens tilsætte en teske bagepulver til din frikadellefars. Der er jo mel i den, så du vil få lidt mere luftige frikadeller ud af det.

Hvorfor skal der æg i frikadellefars?

Æg er med til at binde farsen sammen, så derfor tilsættes der æg. Uden æg vil farsen nemmere falde fra hinanden under stegningen.

Kan man bruge danskvand i en fars?

Danskvand er fin at anvende i stedet for mælk i en fars til frikadeller. Det boblende vand gør farsen mere luftig, og derfor vil du få mere fyldige deller.

Hvor lang tid skal en frikadelle stege?

Stegetiden på frikadeller er ca. 5 minutter på hver. Du kan eventuelt skære den over for at tjekke om den er gennemstegt.

Hvad skal kernetemperaturen være i en frikadelle?

Som i andet hakket kød skal kernetemperaturen i en frikadelle ligeledes være på 75 grader. Så er den gennemstegt.

Kan man fryse frikadeller?

Ja, frikadeller er fryseegnet. Frys dem ned i en tæt beholder og tø dem op i ovn eller mikroovn.

Hvorfor skal frikadellefars hvile?

Det er ikke strengt nødvendigt, at lade farsen hvile, Men det er godt at gøre det, da farsen så når at sætte sig inden du former den til frikadeller.

Kan man lave frikadeller uden mel?

Ja, det kan du sagtens. Du kan eventuelt bruge havregryn eller rasp. Det fungerer ganske fint.

Kan man lave frikadeller uden æg?

Ja, du kan sagtens lave en god frikadellefars uden æg, selvom ægget er en klassisk bestanddel i frikadellefars.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Martin K. Holtmann

    december 16, 2024 at 8:50 am

    Har i mange år forsøgt mig frem med mere eller mindre grad af held men de blev aldrig rigtigt helt gode - men ved brug af denne opskrift blver frikadellerne som slagterens (bedre ifølge familien). Jeg bruger iøvrigt halvt magarine/halvt smør til stegningen efter råd fra den lokale slagter. Det giver den helt rigtige skorpe og smag.

    Tak Holger.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 16, 2024 at 9:47 am

      Hej Martin
      Selv tak - og fedt at høre. Tippet med halvt smør, halvt margarine hermed givet videre 🙂
      Alt det bedste - og rigtig glædelig jul
      Holger

      Svar
  2. Mikkel Kjær

    december 13, 2024 at 9:24 pm

    Gode, men uspiselige med så meget salt

    Svar
  3. Teresa Jessen

    november 02, 2024 at 2:21 am

    Jeg har ikke set opskriften??

    Svar
  4. Marie Honoré

    oktober 12, 2024 at 2:10 pm

    Gode hver gang 🙂

    Svar
  5. Ricky Jørgensen

    september 16, 2024 at 3:45 pm

    Som en god frikadelle skal laves tilføjer dog et skvat chili og hele peberkorn

    Svar
  6. Kim Jensen

    juli 30, 2024 at 7:35 pm

    Det virkede faktisk ret godt med saltet.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juli 30, 2024 at 7:42 pm

      Mange tak, Kim - dejligt at høre. Og det giver altså bare en bedre frikadellefars.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Birte Andersen

    juli 04, 2024 at 11:34 am

    Jeg har lavet og stegt disse frikadeller masser af gange, det er en god opskrift.
    Dog bruger jeg skinkefars i stedet for svinefars, som jeg synes er bedre.

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required