• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Gammeldags frikadeller (slagterens bedste opskrift)

Gammeldags frikadeller (slagterens bedste opskrift)

et billede med frikadeller
Frikadeller af den gode, danske slags, der steges cirka fem minutter på hver side på en pande i smør og olie. Slagterens egen opskrift, som giver de bedste deller. Her er de stegt i min Dorsch stegepande. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  1. maj 2025 - Udgivet:  20. september 2022

Del gerne:
2k
SHARES
FacebookMessenger2kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Frikadeller
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Saltmængde
  8. Konsistens
  9. Rigeligt smør
  10. Varme
  11. Fedtprocent
  12. Rør farsen grundigt
  13. Pandestegstegning
  14. Græske frikadeller
  15. I ovn
  16. Oprindelse
  17. Frikadeller anno år 1300
  18. Hvad er frikadeller?
  19. Serveringsforslag
  20. Tilberedningstips
  21. Vidste du at...
  22. Typiske spørgsmål
Gå til opskrift

Frikadeller som slagteren laver dem, og de smager fantastisk. Jeg har her brugt hakket svine- og kalvekød i min frikadellefars, men du kan også udelukkende bruge svinekød.

Opskriften efter inspiration fra en slagtermester i Esbjerg, og tusind tak for den.

Opskriften giver 10-12 store deller eller op til 30 små, og er altså lavet ud af et halvt kilo hakket kød.

Her er alt hvad du skal vide om stegning og frikadellefars. Du kan også se min video med fremgangsmåde.

Se også disse opskrifter:

  • Forloren hare
  • Mørbradgryde
  • Boller i karry

Opskrift

et billede med frikadeller

Frikadeller

Få opskriften på autentiske frikadeller lavet efter en slagtermesters traditionelle metoder. En klassisk dansk favorit.
Bedømmelse
4.8 fra 724 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 50 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 500 g hakket svin og kalv - med cirka 10 procent fedt
  • 10 g salt
  • 1 æg
  • 1 løg - hakket løg eller 1-2 teskefulde løgpulver
  • 3 spsk hvedemel
  • friskkværnet peber - friskkværnet
  • 2 dl mælk
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Du starter med lave farsen til frikadellerne. Jeg laver den på en røremaskine, men du kan selvfølgelig sagtens også bruge en skål og grydeske. Men husk at farsen skal røres grundigt!
  • Kom hakket kalv og flæsk op i røreskålen, og tilsæt salt. Det er vigtigt farsen nu bliver rørt godt igennem inden du tilsætter de øvrige ingredienser. For når farsen er rørt rigtig godt med salt, ja så bindes væsken (mælken) bedre, og frikadellerne bliver mere lækre og saftige. Det er et godt frikadelletip.
  • Tilsæt så æg og løg (finthakket), og fortsæt med at røre farsen videre, inden du nu kommer hvedemel og friskkværnet sort peber ned i farsen. Rør også det godt sammen.
  • Tilsæt så gradvist mælk. Det plejer at passe med målene, men hakket svin og kalv kan trække forskelligt, så vurdér lige selv hvor meget der skal bruges. Farsen skal være nogenlunde smidig - men den må selvfølgelig ikke blive tynd. Husk at farsen samler sig i køleskabet.
  • Stil din frikadellefars på køl i 30 minutter.
  • Så skal der steges hjemmelavede, danske frikadeller, som slagteren gør det. Kom rigeligt med smør og olie på en stegepande, og varm op ved jævn varme (cirka 7 på en skala fra 1 til 9).
  • Om du er til små eller store frikadeller er selvfølgelig en smags sag, men tag en spiseske og dyp den i fedtstoffet på panden. Læg så frikadellerne på panden, og dryp hver gang skeen i fedtstoffet inden du laver den næste. Så hænger farsen ikke fast.
  • Steg frikadellerne cirka 5-6 minutter på hver side - de er færdige når de har fået en flot og mørk stegeskorpe (her sidder meget af smagen). Bliver de mørke for hurtigt skruer du lidt ned for varmen, men varmen må heller ikke blive for svag.
  • Læg frikadellerne på noget køkkenrulle inden servering, så noget af stegefedtet absorberes.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
406
% Daglig værdi*
Fedt
 
29
g
45
%
Mættet fedt
 
11
g
69
%
Transfedt
 
0.01
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
13
g
Kolesterol
 
137
mg
46
%
Natrium
 
1075
mg
47
%
Kalium
 
495
mg
14
%
Kulhydrater
 
9
g
3
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
4
g
4
%
Protein
 
25
g
50
%
Vitamin A
 
150
IU
3
%
Vitamin C
 
3
mg
4
%
Calcium
 
93
mg
9
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Saltmængde

Det er vigtigt at salte frikadellerne godt, og det kan være svært, da de fleste jo ikke bare lige har lyst til at smage på den rå fars.

Og der skal lidt mere salt i frikadeller, end hvad du nok lige tror.

Til en almindelig portion frikadellefars af 500 gram hakket kalve- og svinekød skal du bruge 10-12 gram salt.

Konsistens

Du starter altid med at røre kød og salt sammen, hvorefter du tilsætter de øvrige ingredienser.

Mængden af mælk kan variere lidt, men du skal fortsætte med at tilsætte lidt mælk inden farsen er lind og har en klukkende lyd, når du rører rundt i den.

Nærmest lidt hul i lyden. Pas dog også på med at frikadellefarsen ikke bliver for tynd.

For at opnå det bedste resultat, skal fars hvile. Mindst en halv time på køl og gerne lidt længere.

Rigeligt smør

Frikadeller skal steges i en blanding af smør og olie. Og her er det vigtigt, at du ikke sparer for meget på smørret, for det giver giver den rigtige stegeskorpe til frikadellerne - og dermed den helt rigtige smag.

Så kom først lidt olie på panden og derefter et par gode spiseskefulde smør. Lad det bruse af, hvorefter du kan stege frikadellerne ved en god varme.

Varme

Panden skal varmes godt igennem inden frikadellerne kommer på panden. Når smørret er smeltet i olien, formes frikadellerne med en spiseske.

Frikadellerne på billedet øverst er lavet med en stor spiseskefuld fars til hver delle.

Dyp skeen i fedtstoffet mellem hver ny delle, så slipper farsen lettere skeen. Og overøs hver frikadelle med lidt fedtstoft inden du laver den næste.

Når frikadellerne har fået en god stegeskorpe på begge sider, kan du skrue lidt ned for varmen, og stege dem færdige.

Frikadellerne skal ikke vendes for hurtigt, så vent til de har fået en god stegeskorpe, hvorefter de kan vendes med mellemrum. Men det er altså ikke nødvendigt at vende dem ofte.

Den samlede stegetid er cirka fem minutter på hver side.

Fedtprocent

Hvor stor fedtprocent skal farsen til frikadeller så have? Jeg vil anbefale en fedtprocent på omkring 10.

Lavere fedtprocent kan gøre frikadellerne mere tørre, mens der ikke er grund til at putte mere fedt i farsen.

Så forsøg at få hakkekød på omkring de 10 procent. Det kan slagteren sagtens klare.

Rør farsen grundigt

Noget af det mest vigtige ved en god frikadellefars , at du rører kødet grundigt med salt.

Saltet opløser nogle proteiner i kødet, og det gør, at du nemmere kan få farsen til binde sammen.

Men lige så vigtigt det er røre en frikadellefars grundigt, lige så vigtigt er det ikke at røre farsen for længe.

Så rør indtil du har en let og nærmest klukkende fars, der hænger godt sammen.

Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet har undersøgt det nærmere.

- Det opløste protein er en god emulgator, der gør, at fedt og vand forenes bedre, da proteinet lægger sig i grænselaget mellem fedt og vand i farsen. Derfor hænger en farsret bedre sammen, når farsen først røres med salt og får lov til at hvile, så de opløste proteiner kan nå at finde på plads, siger han til Samvirke.

Derefter skal farsen hvile i en halv times tid i køleskabet, hvor den sætter sig.

Pandestegstegning

Og så skal du stege frikadellerne i en blanding af lidt olie og smør. Læg ud med en god varme, hvorefter du skruer ned til mere middel varme, hvor frikadellerne steges færdige.

Overfyld ikke panden med for mange frikadeller, for så risikerer du, at frikadellerne koger mere end de steger. Og de skal altså have den der rigtige stegeskorpe og stegesmag.

Netop stegeskorpen er noget af det vigtigste, for at opnå den helt rigtige smagsoplevelse.

Græske frikadeller

Mange har nok prøvet disse stegte kødboller på ferien på de græske øer, og deraf navnet græske frikadeller. De græske frikadeller laves med blandt andet feta og soltørrede tomater, og her er opskriften. Bemærk, at der her anvendes hakket oksekød.

500 gram hakket oksekød kommes i en skål og røres godt med to teskeer salt. Derefter kommes et æg i farsen, og røres ud sammen med en spiseskefuld finthakkede rosmarinblade og et finthakket fed hvidløg.

Seks stykker soltørret tomat hakkes fint. Du skal bruge soltørrede tomater i olie på glas. Kom de soltørrede tomater i farsen sammen med to spiseskefulde olie fra glasset. 100 gram feta ost smuldres i sammen med et par spiseskefulde hvedemel, og der krydres med friskkværnet peber.

Rør farsen lind, og du kan om nødvendigt tilsætte lidt mere olie eller lidt vand. Farsen skal som sagt være lind uden at være for tynd.

Stil farsen på køl i en halv time inden du steger de græske frikadeller.

I ovn

Jeg synes frikadellerne bliver bedst når de steges på panden.

Men du kan sagtens stege frikadeller i ovn, hvor beklæder en bageplade med bagepapir. Derefter sætter du frikadellerne på pladen, hvor du anvender en spiseske.

Steg frikadellerne i ovnen ved 200 grader varmluft, hvor de skal have omkring 20-25 minutter. Alt afhængig af størrelse.

Du kan i øvrigt også stege lækre frikadeller i airfryer.

Oprindelse

Frikadeller er egentlig blot stegte kødboller, og hvis du undrer dig over navnet, så er der en god forklaring.

Den finder vi i det italienske køkken, hvor frittatella kommer fra. Det betyder netop stegt kød - sådan frit oversat.

Frikadellerne er i øvrigt ikke en udpræget dansk ret, men nydes over det meste af Europa i forskellige varianter.

Ja, faktisk findes der på hele kloden forskellige varianter af frikadellerne, der jo i bund og grund blot er en fars bestående af lidt kød, æg, mel og salt, som røres sammen og steges på en pande. Ret simpelt.

Frikadeller anno år 1300

Og bliver vi mere konkrete, så optræder noget der minder om en frikadelle i tiden lige før år 1300 i Danmark. Den er opført i noget, der minder om en tidlig kogebog fra den tid.

Dengang var der dog tale om en kogt variant, og vi skal faktisk helt hen i midten af 1800-tallet, før vi kan får de stegte frikadeller i Danmark.

Her formes kødboller med en ske og steges i fedtstof, og det minder jo præcist om de frikadeller, som vi kender i dag.

Konklusionen er dog, at frikadellen på ingen måde er en dansk tradition eller opfindelse - men vi har i den grad taget den til os.

Hvad er frikadeller?

  • Frikadeller er små, stegte farsboller, typisk lavet af hakket svinekød eller en blanding af svin og kalv.
  • De formes som flade boller og steges gyldne på panden.
  • I Danmark er de en klassisk hverdags- og frokostret – men også populær til julefrokost og buffeter.

Serveringsforslag

  • Til aftensmad – med kartofler og brun sovs, stuvet hvidkål, persillesovs eller rødkål
  • I madpakken – kolde frikadeller er et hit!
  • Til frokost – på rugbrød med rødkål, remoulade eller surt
  • I pitabrød, wraps eller salater – moderne twist
  • Vegetariske frikadeller findes også – med eks. linser, kikærter eller grøntsager

Tilberedningstips

  • Steg dem i smør eller olie på middel varme, så de bliver sprøde udenpå og saftige indeni
  • Form farsen med en våd ske eller hænder for at undgå at den klistrer
  • Lav gerne en prøvefrikadelle, så du kan smage farsen til
  • Farsen må gerne hvile i 10–15 min. inden stegning – så sætter den sig

Vidste du at...

  • Ordet "frikadelle" stammer fra tysk "Frikadelle", men retten har europæiske rødder helt tilbage til middelalderen
  • I Sverige kaldes de köttbullar, i Italien polpette, og i Mellemøsten findes varianter som kebab eller kofta
  • Frikadeller er så populære, at mange familier har deres egen opskrift – ofte givet videre i generationer
  • Danskerne spiser frikadeller året rundt – men især i jule- og påskefrokoster.

Typiske spørgsmål

Hvor længe skal frikadeller stege?

Frikadeller skal steges cirka fem minutter på hver side. Tiden afhænger selvfølgelig af størrelsen.

Hvad steger man dellerne i?

Jeg plejer at stege frikadeller i en blanding af smør og olie, da olien hindrer smørret i at branke. Og spar ikke på fedtstoffet under stegningen.

Hvordan laver man frikadeller uden æg?

Det er nemt at lave frikadellerne uden brug af æg. Du undlader simpelthen blot ægget, men så er det muligt du skal komme lidt mere væske i farsen. Frikadellerne bliver stadig gode, selvom de laves uden æg.

Kan man lave frikadeller uden mælk?

Hvis du lider af laktoseallergi, kan du stege frikadellerne uden at komme mælk i farsen. Og her er der faktisk flere muligheder for at bruge andre typer væske. Selv foretrækker jeg danskvand med brus, som jeg synes giver en let og fyldig frikadellefars. Men du kan også anvende almindelig vand fra hanen.

Frikadellefars uden hvedemel?

Lidt det samme med hvedemel, hvor du også sagtens kan lave gode frikadeller uden hvedemel. Her kan du i stedet tilsætte lidt rasp eller en god håndfuld havregryn. Især havregryn synes jeg virkelig giver lækre og saftige frikadeller, så prøv endelig det. Du kan både anvende finvalsede og grovvalsede havregryn.

Kan man lave fars på røremaskine?

Du kan i i øvrigt med fordel røre farsen på en røremaskine.
Her skal du bruge dejkrogen, og så ellers starte med at røre kød og salt sammen ved en lav hastighed. Derefter kan du tilsætte de øvrige ingredienser indtil du har en lind fars.

Hvad kan man servere til frikadeller?

Frikadellerne er skøn og traditionel aftensmad. Lækkert tilbehør til frikadeller er blandt andet kogte kartofler og stuvet spidskål. Persillesovs eller brun sovs er også en god ledsager til dellerne.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Martin K. Holtmann

    december 16, 2024 at 8:50 am

    Har i mange år forsøgt mig frem med mere eller mindre grad af held men de blev aldrig rigtigt helt gode - men ved brug af denne opskrift blver frikadellerne som slagterens (bedre ifølge familien). Jeg bruger iøvrigt halvt magarine/halvt smør til stegningen efter råd fra den lokale slagter. Det giver den helt rigtige skorpe og smag.

    Tak Holger.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 16, 2024 at 9:47 am

      Hej Martin
      Selv tak - og fedt at høre. Tippet med halvt smør, halvt margarine hermed givet videre 🙂
      Alt det bedste - og rigtig glædelig jul
      Holger

      Svar
  2. Mikkel Kjær

    december 13, 2024 at 9:24 pm

    Gode, men uspiselige med så meget salt

    Svar
  3. Teresa Jessen

    november 02, 2024 at 2:21 am

    Jeg har ikke set opskriften??

    Svar
  4. Marie Honoré

    oktober 12, 2024 at 2:10 pm

    Gode hver gang 🙂

    Svar
  5. Ricky Jørgensen

    september 16, 2024 at 3:45 pm

    Som en god frikadelle skal laves tilføjer dog et skvat chili og hele peberkorn

    Svar
  6. Kim Jensen

    juli 30, 2024 at 7:35 pm

    Det virkede faktisk ret godt med saltet.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juli 30, 2024 at 7:42 pm

      Mange tak, Kim - dejligt at høre. Og det giver altså bare en bedre frikadellefars.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Birte Andersen

    juli 04, 2024 at 11:34 am

    Jeg har lavet og stegt disse frikadeller masser af gange, det er en god opskrift.
    Dog bruger jeg skinkefars i stedet for svinefars, som jeg synes er bedre.

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required