Her er din bøfguide til den perfekte stegning af din bøf. Komplet med stegetid og hviletid på bøfferne, plus nogle gode tips og tricks.
Med denne bøfguide kan du hurtigt se, hvordan du steger dine bøffer perfekt. Og det uanset om det er en ribeye, entrecote eller en helt tredje bøf.
Vi efterstræber jo altid at stege den perfekte bøf, der både er mør og velsmagende. men hvordan gør man det?
Det kommer der løbende spørgsmål omkring, og derfor har jeg lavet denne lille bøfguide på baggrund af mine egne erfaringer. Du er velkommen til at bidrage i kommentarfeltet længere ned, så vi får delt den bedste viden her på siden.
Kød af god kvalitet
Køb altid kød af god kvalitet. Det siger selvfølgelig sig selv, men det er ikke en selvfølge. Jo bedre kvalitet, jo bedre bøf på din tallerken.
Sørg for at bøffen helst vejer omkring 200 gram, og at den er godt marmoreret. Ellers er det svært at stege den mør, da det netop er fedtmarmoreringen, der giver den saftige og møre bøf.
Husk også at tage dine bøffer ud af køleskabet i god tid inden stegning. Gerne en halv time før.
Kommer du meget kolde bøffer på panden, køler du panden ned, og dine bøffer vil pludselig koge mere end stege. Og det er ikke godt.
Saltning
Saltning af bøffer er også lidt af en religion. Du kan vente med, at krydre bøfferne med salt og friskkværnet peber til efter stegningen.
Eller salt bøfferne i god tid. Gerne en halv time inden de skal tilberedes.
Det er min erfaring, at en saltning i god tid giver et godt resultat. Her kan du i øvrigt læse mere om gourmetsaltning. Men begge metoder kan anvendes.
Steg altid i smør
Hvis du steger bøfferne på panden, skal de steges i smør, som får lov at brune af så det er nøddebrunt.
Her ligger der nemlig en god smag. Ikke for meget smør, da du så risikerer, at bøfferne koger mere end steger.
Faktisk kan du sagtens starte stegningen af dine bøffer helt uden smør, hvorefter det tilsættes, når bøffen har fået en god stegeskorpe på begge sider.
Smag
Jeg plejer at tilsætte lidt rosmarin eller timian sammen med ekstra smør, når bøfferne lige er brunet af.
Her skruer jeg gerne en anelse ned for kogepladen, kommer 1-2 spiseskefulde smør på sammen med frisk rosmarin eller timian, og et par knuste fed hvidløg.
Det giver bøfferne en fantastisk smag, og du kan med fordel også øse stegesky op på kødet nogle gange.
Grill og pande
På grillen skal dine bøffer grilles ved direkte varme, og husk at smøre risten med madolie lige inden du lægger bøfferne på.
Ved både pandestegning og stegning på grill gælder det, at det er godt at vende bøfferne ofte. Gerne hvert minut eller lidt oftere.
Stegetid
Hvor længe skal bøffen så stege? Det afhænger helt af udskæring, tykkelse og andre faktorer.
Store bøffer lidt længere - mindre bøffer lidt kortere. Men det spiller selvfølgelig også ind hvordan du ønsker bøffen stegt.
Se de enkelte stegetider i den store bøfguide herunder.
Den store bøfguide
Her gennemgår vi stegetid og hviletid for hver enkelt af de mest populære bøffer og udskæringer. Det er en god bøfguide at have ved hånden.
Husk dog, at mange faktorer spiller ind, så derfor er guiden kun vejledende.
Bemærk: Stegetiden her er beregnet ud fra en medium stegt bøf. Ønskes bøffer mere rød forkortes stegetiden, mens en mere well done bøf skal have lidt længere tid.
Ribeye
Ribeye er en af de mest populære bøffer, og det er ikke uden grund. Ribeye skæres af en marmoreret oksefilet, og derfor er der masser af smag i denne bøf. Og den er nem at stege mør.
Tykkelse | Stegetid | Hviletid |
2 cm. | 6-7 minutter | 5 min. |
3 cm. | 8-9 minutter | 5 min. |
4 cm. | 10-11 minutter | 5 min. |
Entrecote
Entrecote er en af de bøffer, som du oftest støder på i supermarkedernes kølediske. Bøffen er skåret af oksefilet, og det er en fin udskæring, men den er ikke så fedtmarmoreret som en ribeye. Derfor skal den også steges med lidt mere forsigtighed, så den ikke bliver tør.
Tykkelse | Stegetid | Hviletid |
2 cm. | 6-7 minutter | 5 min. |
3 cm. | 8-9 minutter | 5 min. |
4 cm. | 10-11 minutter | 5 min. |
Mørbrad bøf
Mørbrad bøf skæres af oksemørbrad, og med en skive bacon rundt om har du en tournedos. Det er et rent stykke kød, og det skal steges med varsomhed, og mørbradbøffen er bedst, hvis den ikke steges for længe.
Tykkelse | Stegetid | Hviletid |
2 cm. | 4-5 minutter | 5 min. |
3 cm. | 6-7 minutter | 5 min. |
4 cm. | 8-9 minutter | 5 min. |
Tykstegsbøf
Tykstegsbøf er en anden populær udskæring, der kommer fra oksens tykstegsfilet. Tykstegsbøffer er typisk uden fedtkant, og den kaldes også for rumpsteak.
Tykkelse | Stegetid | Hviletid |
2 cm. | 6-7 minutter | 5 min. |
3 cm. | 8-9 minutter | 5 min. |
4 cm. | 10-11 minutter | 5 min. |
Cote de boeuf
Cote de boeuf er en bøf i særklasse. Her får du virkelig en kvalitets bøf med masser af smag, og den skæres af oksens højreb. Den har en fantastisk god fedtmarmorering, hvilket gør bøffen meget mør. Bemærk: En cote de boeuf brunes først i smør på en pande i ca. 1-2 minutter på hver side, hvorefter den steges færdig i ovn ved 180 grader over- og undervarme. Så stegetiden i tabellen er tid i ovnen.
Tykkelse | Stegetid i ovn | Hviletid |
3 cm. | 28-30 minutter | 15 min. |
4 cm. | 33-35 minutter | 15 min. |
5 cm. | 38-40 minutter | 15 min. |
Hakkebøf
Hakkebøf er en klassiker i det danske køkken, og de bedste hakkebøffer laver du af friskhakket oksekød. Gå gerne til din slagter, og få ham til at hakke det bedste oksekød han har. Husk at hakke bøfferne med en kniv, så de holder formen under stegningen.
Tykkelse | Stegetid | Hviletid |
1 cm. | 3-4 minutter | 3 min. |
2 cm. | 4-5 minutter | 3 min. |
3 cm. | 5-6 minutter | 3 min. |
Du skal i øvrigt ikke være bange for, at skære lidt i bøffen for at se om den er færdigstegt. Det mister den hverken smag eller kraft af.
Og så er der hviletiden. Giv bøfferne en omgang friskkværnet peber efter tilberedningen - og lad dem hvile utildækket i fem minutter.
Så er der serveret - og det er de bedste bøffer du nogensinde har lavet.
Bøfguide
Bøfguide
Ingredienser
- 1 ribeye - ca. 2 centimeter tyk
- smør - til stegning
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Salt gerne din ribeye i god tid, som du kan se længere oppe i denne bøfguide.
- Varm en pande op, og kom en god klat smør på. Lad smørret blive nøddebrunt.
- Læg din ribeye på panden, og brun bøffen af på begge sider.
- Skru lidt ned for varmen, og steg bøffen færdig. Stegetid er ca. 6 minutter i alt. Vendes undervejs.
- Krydr din bøf med salt og friskkværnet peber. Salt afhænger selvfølgelig af om du har saltet din ribeye inden stegning.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Den færdigstegte bøf serveres sammen med valgt tilbehør. Det kan eks. være pommes frites, sauce bearnaise eller lignende.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Tomas
Det ville være virkelig rart, hvis det var tydeligt angivet om stegetiden var i alt eller for hver side ;-)...
Det ville også være cool hvis du gik lidt ind i hvor megen varme bøffen skal have, når man steger i smør skal man passe på for høje temperaturer, så branker smørret, men giver man for lidt varme får bøffen ikke stegeskorpe, men hvor varmt og hvor længe?
Du har rigtig mange ord der udtrykker det der siger sig selv, f.eks. at en gennemstegt bøf skal stege længere end en rød bøf - det er der ikke mange der ikke ved 😉 brug kræfterne på konkrete oplysninger 🙂 Men tak for din tid og dit engagement.
Freddie
Fin guide
Men synes altid man har et problem, når man får gæster.
Har du et tip til og lave 6 + bøffer, og stadig have en varm nok pande. Eller stege 2 af gangen, og stadig severe alle varme og hvilet ?
Christian Boesen
Når jeg har gæster skærer jeg altid bøfferne op i skiver og serverer på et fad...således kan jeg sørge for varmt kød der kommer lige fra grillen
Flemming
Ikke helt enig, når man steger en bøf skal den ligges på panden og blive liggende i 2-4 minutter, det skaber varmen og den sprøde stege skorpe, jeg kan ikke give dig ret i at vende bøffen.
Først den ene side så den anden side 🙂
Bare mit hint 🙂
Mvh Genboen
Ole
Helt enig