Nem og lækker opskrift på hakkebøf med bløde løg. Klassisk dansk ret med hakkebøffer, løg og god sovs, som hele familien vil elske at spise.
Hakkebøf er en klassisk ret, hvor du steger bøffer af hakket oksekød på en pande, og serverer dem med bløde løg og en god sovs.
Hakkebøffer kan laves på forskellige måder, men her får du den helt sikre og nemme grundopskrift på en hakkebøf til aftensmad. Og den smager præcist som den skal.
Men jeg guider dig også igennem alt du skal vide om tilberedning af hakkebøffer, herunder hvordan hakkerbøffer formes, de bløde løg, om tilberedning i ovn, fad eller på grillen - og du kan også læse hvor mange kalorier, der er i dem.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på hakkebøf
Hakkebøf
Ingredienser
- 600 g hakket oksekød - med 10 procent fedt
- 3 store løg
- 3 spsk smør
- 3 dl oksefond - eller bouillon
- 1 spsk majsstivelse - udrørt i lidt koldt vand
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Hakket oksekød deles i seks lige store stykker. Brug en skarp kniv og skær det ud. Klem hvert stykke fars sammen i hånden til en kugle, men lad være med at mase den alt for hårdt. En hakkebøf kan også blive for kompakt og hård, så alt med måde.
- Tryk kødet lidt fladt på et skærebræt, og form til en hakkebøf. Brug eventuelt mit tip nede i billederne. Hak hakkebøffen med bagsiden af en kniv, så den ikke mister formen under stegningen på panden.
- Løg pilles og halveres, og snittes derefter i skiver.
- Smelt smør på en varm pande, og kom løgene på. Steg nu løgene helt bløde ved en middel varme, og det tager mindst 10 minutter. Rør i løgene undervejs og krydr med salt og peber. Tag løgene af panden og over i en lille skål.
- Kom en stor klat smør på panden igen og skru lidt op for varmen. En hakkebøf steges nemlig ved en pæn varme, så kødet ikke begynder at koge. Steg hakkebøfferne cirka fem minutter på hver side, og vend dem nogle gange undervejs. Til sidst krydres med salt og friskkværnet peber, og hakkebøfferne lægges til side på en tallerken eller i et fad.
- Kom oksefond på panden og lad det koge op. Jævn den med majsstivelse, der er udrørt i lidt koldt vand. Rør sovsen godt rundt så den ikke klumper, og smag den til med salt og peber - og eventuelt lidt sherryeddike eller lignende eddike. Jævnes til ønsket konsistens.
- Læg så hakkebøfferne tilbage i sovsen og fordel de bløde løg ovenpå bøfferne.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Nu kan du anrette dine hakkebøffer, og der er beregnet halvanden hakkebøf til hver, hvilket svarer til 150 gram kød pr. person.
Derfor hakker man en bøf
Måske har du undret dig hvorfor det hedder en hakkebøf, men det er der faktisk to gode grunde til.
Dels er hakkebøfferne lavet af hakket oksekød, og alene deraf giver navnet jo god mening.
Men det er også vigtigt at man hakker den formede bøf med bagsiden af en kniv.
Forsigtigt hakker du bagsiden af kniven ned i kødet, så den bliver mere fast, og du skal hakke bøfferne lidt på kryds og tværs. Og på begge sider.
Fordelen ved at hakke hakkebøfferne er, at de så holder formen bedre når de steges.
Et andet gammelt husmodertrick er, at du presser kødet i midten lidt ned med en tommefinger for at bøfferne ikke buler op når de steges på panden.
Og i det hele taget skal du ikke lave hakkebøffer for tykke, da de så netop har det med at bule op og mest ligne en stor kødbolle når de er færdigstegte.
Stegetid
Hvor lang tid skal en hakkebøf steges på panden? Den præcise stegetid afhænger naturligvis blandt andet af størrelsen på hakkebøffen, men generelt vil jeg sige fem minutter på hver side.
Hakkebøffer steges ved en god varme i lidt smør, og vendes nogle gange undervejs.
Kernetemperaturen i en hakkebøf skal være på minimum 63 grader, så den kan du jo måle med et stegetermometer.
Men steg heller ikke hakkebøfferne så længe, at de bliver tørre og kedelige.
Og så for lige at slå det fast: Den perfekte hakkebøf er lidt rosa i midten, men uden at være rå!
Bløde løg til hakkebøffer
De bløde løg synes jeg er helt afgørende til en hakkebøf.
Jeg plejer at lave dem af de store zittauerløg, men du kan også anvende rødløg.
Løgene sauterer stille og roligt i en god mængde smør, og stegetiden er på den anden side af de ti minutter, så du virkelig får stegt den gode og sødlige løgsmag frem.
I opskriften her har jeg stegt dem helt klassisk, men du kan også peppe dem lidt op.
Kom løgene på panden og lad dem svitse lidt af. Tilsæt så lidt balsamico og lidt sukker og lad det karamellisere lidt ind. Tilsæt så lidt kalvefond eller bouillon, og lad dem stege helt bløde. Krydr med salt og peber. Det er altså mega gode bløde løg!
Hakkebøf i grill
Hakkebøf i grill er også super lækkert. Her grilles hakkebøfferne cirka fem minutter på hver side ved en god og direkte varme.
Løgene kan du med fordel grille på en pande, der ligeledes stilles over direkte varme.
Hakkebøffer sous vide
Du kan også lave hakkebøffer sous vide. Det er faktisk ikke så svært, men det kan lyde lidt besværligt.
Med sous vide får du altid en virkelig lægger bøf, som på ingen måde er tør.
Start med at forme bøfferne som du plejer, og jeg foretrækker de er cirka halvanden centimeter høje.
Derefter skal de fryses i et par timer, så de er hårde. Et par timer plejer at være nok.
Så kommes de frosne hakkebøffer i en vakuumpose, som derefter lukkes i vakuummaskinen. Sørg som altid for, at al luft er ude.
Form din varm sous vide til 57 grader, og her skal hakkebøfferne have to timer. Så er de lige tilpas og en smule lyserøde - uden at være rå.
Derefter er blot at stege eller grille de lækre hakkedrenge.
Husk at det sker ved høj varme enten på panden, eller ved direkte varme på grillen.
Hakkebøf sous vide er en virkelig god måde at tilberede hakkebøffer på.
Tilbehør
Hakkebøf er i sig selv en skøn ret, men der skal selvfølgelig noget grønt til kød, løg og sovs.
Jeg vil foreslå at du serverer hakkebøfferne med råstegte kartofler eller dampet spidskål. Du kan selvfølgelig også servere de hvide kartofler til, men det kan godt blive lidt kedeligt og tungt. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.
Er du mere frisk, kan du prøve med ovnbagte jordskokker og en lækker salat.
Kan man spise gråt hakkekød?
Flere brugere har spurgt, om det er farligt at spise hakket oksekød, der er blevet gråt i pakken?
Og nej, det er ikke farligt at spise gråt hakkekød. Den grå farve i det hakkede kød skyldes nemlig blot en naturlig proces.
- Det handler simpelthen om, hvor meget ilt, der er til stede. Hvis der er ilt til stede i pakken, bliver kødet gråt eller brunligt, siger Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet til RetailNews.
Hakket oksekød laves ofte af oksebov, okseyderlår, oksebryst, skank og andre udskæringer.
Typiske spørgsmål om hakkebøffer
Kernetemperaturen i en stegt hakkebøf skal være på 63 grader, og den kan du måle med et stegetermometer.
Nej, det anbefales ikke at servere røde hakkebøffer. En hakkebøf må gerne være rosa i midten - men ikke rød!
Stegetiden afhænger selvfølgelig af tykkelsen på hakkebøffen, men regn med ca. 5 minutter på hver side. Dette gælder som udgangspunkt både på grill og pande.
Der er flere grunde og fordele ved at hakke bøfferne med en kniv. Dels holder bøfferne bedre formen, og dels buler hakkebøfferne ikke så meget op under stegningen. Du kan evt. også lige bruge tommelfingeren til lige at presse lidt ned på midten af bøffen inden stegning.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Mette Kofod
Hej, min søn vil så gerne servere hakkebøffer til sin fødselsdag (20 pers). Hvor meget kan man forberede dagen før uden at det tager saft og kraft ud af retten?
Mange hilsner Mette
Holger Rørby Madsen
Hej Mette
Som sådan kan du sagtens lave det hele dagen før - og så blot varme det op på dagen. Det er bestemt fint, hvis man ikke kan nå det på dagen.
God fornøjelse - og tillykke med sønnike 🙂
Alt det bedste
Holger
Sven
Hvordan gør du det med at dele 600 gram kød i 6 så man får bøffer på 150 gram ud af det, aldrig lykkedes for mig 😂.
Holger Rørby Madsen
Hej Sven
Det er fordi du bruger en forkert vægt 🙂
Nej, du har ret - jeg har lige rettet den til.
Og tak.
Alt det bedste
Holger
Rikke Rousseau
Bruger du kulør til sovsen eller gør basamiko det ?
Holger Rørby Madsen
Hej Rikke
Det burde ikke være nødvendigt med sovsekulør, men det kan man sagtens anvende, hvis sovsen ønskes endnu mørkere.
Alt det bedste
Holger
Ole
At hakke Hakkebøffer er mere en myte end en funktionalitet, det holder ikke bedre på formen, Salt & Peber kommer ikke bedre ind i revnerne, og generelt set, er det bare spild af tid 😉 Men selv min Mor gør også dette, på trods af at det er helt ligegyldigt, man kokke kalder det endda dumt.
Det er meget muligt det hedder "Hakkebøf", men der er jo også "Forloren Hare", "Forloren Skildpadde", "Benløse Fugle", "Bøf Stroganoff", "Skipperlabskovs", "Skidne Æg", mm, det er bare navne 🙂
Thomas
Man hakker riller i bøffen, så den steger bedre på panden. Det har intet med navnet at gøre, eller salt og peber.
Det er simpelthen fordi der opstår et lille "luftrum" mellem panden med fedtstof og rillerne i bøffen, som giver en langt bedre afstegning 🙂
Ole
Der er jeg dybt uenig, jeg har aldrig set en kok gøre dette, mange af dem bruger ikke engang bruger fedtstof til stegning, men lader kødet stege i sit eget fedt, men jeg bruger dog altid Smør for lige at få den dejlige smag som Smør nu engang har 🙂
Jeg har så tit eksperimenteret med dette, og jeg har aldrig kunnet gøre andet, end at konkludere at hakke en bøf, det er fuldstændig formålsløst 🙂
Leif
Hej,
Hvis man hakker sit eget kød, hvad udskæring er best?
MVH,
Leif
Frank Hartvig
Et gammelt husmoderråd jeg fik med i bagagen af min for over 45 år siden lød
en hakkebøf skal steges 1min pr millimeter så en bøf på 1cm skal altså stege 10 min ( 2gange 5 )
så det har jeg brugt lige siden og det passer ganske godt.
Bh Frank.
Per Asmussen
Det ser sgu godt ud - fortsæt det gode arbejde 🙂