Valnødder er små kunstværker i sig selv. De gror på løvfældende træer blandt andet i Middelhavslandene, Indien, Nordamerika og i stor stil på Andesbjergene.
Når du ser valnøddetræets frugter, er det ikke let at regne ud, hvad der gemmer sig indeni den grønne, runde frugt. '
Når valnødderne er modne, falder de grønne frugter ned fra træerne, knækker og åbenbarer en hård skal. Og indeni den skal er der selve valnødden, snirklet, gyldenbrun og formet som en hjerne.
Det er en af de mest kalorierige nødder, vi har, men også en af de sundeste. Og så er den vidunderlig alsidig, velegnet til varme og kolde retter, til sødt og til salt, til snack og presset til olie.
Indhold
- Næringsindhold
- Sæson og opbevaring
- Anvendelse og opskrifter
- Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel
- Valnøddesmåkager - smørbagte og nemme
- Valnøddebrød - nem opskrift
- Valnøddeboller - nemme og lækre boller med valnødder
- Waldorfsalat
- Syltede valnødder til ost eller dessert
- Valnøddekage med pærer og marcipan
- Verdens bedste brownie
- FAQ
- Kommentarer
Næringsindhold
Valnødder har generelt et højt fedtindhold, men det er hovedsageligt det såkaldte sunde fedt - de umættede fedtsyrer - blandt andet Omega-3.
Ifølge Hjerteforeningen er det videnskabeligt dokumenteret, at 30 gram nødder om dagen kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Her ses energifordelingen for 100 gram:
Kalorier: 707
Proteiner: 14,1 gram
Kulhydrater: 17,2 gram
Fedt: 64,6 gram.
Sæson og opbevaring
Valnøddesæsonen i Danmark strækker sig fra sidst i august til oktober.
I juli kan man plukke de umodne, grønne frugter, som blandt andet kan bruges til kryddersnaps og syltning.
Opbevarer du valnødder køligt, er de holdbare i op til to år, så længe de er i skallerne.
Valnødder, der er knækkede og sælges i en pose, har en kortere holdbarhedstid. Til gengæld kan de fryses ned, hvis du har for mange. Men hvem har det? Det er næsten umuligt holde sig fra dem.
Anvendelse og opskrifter
Mange hjem har valnødder liggende i skåle i juletiden, så man bare kan knække en nød og spise den, hvis lysten melder sig.
Det er en sund snack, hvis vi holder os til en lille håndfuld om dagen. Men prøv lige at riste valnødder i ovnen ved 180 grader i blot fem minutter, før du spiser dem.
Når de varmes op, bliver smagen for alvor frigivet, og det er en velsmag vel at mærke.
Valnødder og ost har det også rigtig godt med hinanden. Du kan lave en sirup med valnødder, som klæder skimmeloste og faste, italienske oste som parmesan.
Ellers er nødderne enormt alsidige. De er gode i salater som waldorfsalat, de kan hakkes og kommes i varme retter, og de er fantastiske i boller og kager som her:
Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel
Valnøddesmåkager - smørbagte og nemme
Valnøddebrød - nem opskrift
Valnøddeboller - nemme og lækre boller med valnødder
Waldorfsalat
Syltede valnødder til ost eller dessert
Valnøddekage med pærer og marcipan
Verdens bedste brownie
FAQ
Du behøver ikke koge valnødder, men de kan være lidt bitre. Bitterheden kan du dog fjerne ved at give valnøddekernerne et hurtigt opkog, og derefter gnubbe den tynde hinde af kernerne.
Ja, valnødder er generelt meget sunde og bør indgå i en sund kost. De er rige på essentielle fedtsyrer, vitaminer, mineraler og antioxidanter, der kan have positive virkninger på hjertet, hjernen og den generelle sundhed. Så husk dem endelig som en del af en varieret kost.
Det anbefales at spise op til 30 gram nødder og dagen, herunder valnødder. Det indgår faktisk som en del af de officielle kostråd i Danmark. Så husk gerne at spise lidt valnødder og andre nødder dagligt.
Valnødder kan holde sig i op til 2 år med skal, og op til 1 år uden skal, hvis de opbevares korrekt.
Ja, valnødder kan dyrkes i Danmark, men det kræver sol, god dræning og en hårdfør sort. Valnøddetræer kan tage alt fra 4 til 10 år før de bærer frugt, men de er stadig smukke træer at have i haven. Så det kræver noget tålmodighed.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments