• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Tofu - opskrifter, fakta og næringsindhold

billede med tofu
Tofu har utallige anvendelsesmuligheder og kaldes også sojabønneost, selvom den ikke har noget med ost at gøre. Foto: iStock.com.

Opdateret:  25. april 2025 - Udgivet:  28. august 2023

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Silketofu til desserter
  2. Næringsindhold
  3. Er tofu altid sundt at spise?
  4. Tilberedning
  5. Typer af tofu
  6. Anvendelse i madlavning
  7. Oprindelse
  8. Værd at vide
  9. Tips
  10. Opskrifter med tofu
  11. Buddhabowl med tofu
  12. Kung pao tofu
  13. Pad thai med tofu - vegansk
  14. Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu
  15. Banh mi med tofu - sandwich fra Vietnam
  16. Vegansk scrambled eggs

Tofu er den perfekte erstatning for kød, da den er rig på proteiner. Konsistensen gør, at man kan bruge den til alverdens retter. Her er fakta og tips.

Tofu er et hit blandt mange vegetarer og veganere, da den kan anvendes i mange forskellige retter. Og så er både kalk- og proteinindholdet højt.

Da den ikke smager af så meget i sig selv, kan den bruges på et utal af måder, for eksempel marineret og grillet, krydret i salater og paneret på panden.

Tofu har 2.000 år bag sig. den blev først produceret i Kina, men bredte sig siden til hele Asien - og nu: I hele verden. Den laves af sojadrik, som igen fremstiles af sojabønner.

Sojadrikken koagulerer ved hjælp af salte som alciumsulfat eller magnesiumklorid. Når drikken er koaguleret, presses saften ud af massen, som derefter bliver pasteuriseret. Til sidst presses de til faste blokke og hermed er tofuen klar til at blive spist.

Silketofu til desserter

Den mest almindelige måde at spise tofu på er i blokke, men der findes også en mere blød tofu-udgave. Denne kaldes silketofu, og har en række anvendelsesmuligheder.

Den er lidt besværlig at stege, da den netop er blødere, men kan for eksempel bruges i cheesecakes i stedet for mejeriprodukter, i stedet for fløde i saucen eller som tern i (miso)suppen.

Silketofu lyder som noget, der er blødt som silke. Denne type er også blødere og mere glat i konsistensen. Det er dog ikke derfor, det har fået navnet, men fordi den blev pakket i æsker beklædt med silke i fortidens Japan.

Næringsindhold

Tofu er fattig på fedt og rig på mineralerne kalcium, kalk, magnesium og fosfor. Her er energifordelingen for 100 gram tofu ifølge DTU Fødevareinstituttet:

Energi: 76 kalorier.

Proteiner: 7,8 gram.

Kulhydrater: 1,2 gram.

Fedt: 4,2 gram.

Er tofu altid sundt at spise?

Sojabønneosten, som den også kaldes, er en sund spise, da den er så fedtfattig og mineralrig. Der er dog et lille men, da tofu - og sojabønneprodukter generelt - indeholder planteøstrogener hvis kemiske struktur ligner det kvindelige østrogen.

Der er lavet adskillige studier af sojaprodukters eventuelle effekt på kvindelige kræftsygdomme som brystkræft, og resultaterne har ikke været entydige. Derfor vides det ikke helt, om tofu kan skubbe til udviklingen af brystkræft, hvis man i forvejen er ramt af det.

Kræftens Bekæmpelse skriver på deres hjemmeside: "Fordi vi stadig mangler klare svar fra forskningen, anbefaler vi, at du undgår store mængder soja og rødkløver, hvis du har eller har haft brystkræft".

Foruden tofu findes der flere andre fødevarer, der fungerer som glimrende alternativer til kød.

Tilberedning

Tofu er en kamæleon. Du kan vælge at krydre og tilberede den, nøjagtigt som du vil, da smagen er mild og det endelige resultat vil afhænge af tilberedningen.

Uanset om du steger, griller, marinerer eller panerer, kan de bruges som fyld i for eksempel tacos, tortillas, sandwichs og salater. De kan også spises som tilbehør til alt fra kartoffelsalat til grillede grøntsager.

Den allernemmeste måde at få lækre tofutern på, er at stege tofuternene i lidt olie på panden, til de bliver gyldne. Derefter drysser du salt og sojasauce over, og steger dem videre et par minutter. På den måde bliver de sprøde udenpå og bløde indeni.

Du kan også marinere tofu i skiver eller tern. Enten steger eller griller du tofuen et par minutter, før du smører den ind i marinaden og griller/steger videre - eller du kan lade ternene ligge i marinaden i mindst en times tid og derefter stege eller grille dem.

Typer af tofu

  • Silketofu (soft tofu) – blød og cremet, bruges i desserter, smoothies, supper
  • Fast tofu (firm eller extra firm) – mest brugt i madlavning, kan steges, bages eller grilles
  • Fermenteret tofu – stærkere smag, ofte brugt som krydderi
  • Røget tofu – har kraftig smag, klar til brug i salater eller sandwiches

Tofu er vegansk, laktosefri og glutenfri

Anvendelse i madlavning

  • Steges sprød i olie til wokretter og salater
  • Marineres og bages for at tage smag
  • Bruges i supper, curries, tacos, burgere og dessert
  • Kan blendes til cremede dressinger, dips eller cheesecakes

Oprindelse

  • Stammer fra Kina for over 2000 år siden
  • Udbredt i hele Asien – især Japan, Korea, Thailand og Vietnam
  • I dag populært globalt som en plantebaseret proteinkilde

Værd at vide

  • Også kaldet bønneost
  • Kan fryses for at ændre teksturen – gør den mere svampet og “kødagtig”
  • Tofu optager smag ekstremt godt – især hvis den presses før brug
  • Bruges både i sunde retter og comfort food

Tips

  • Pres tofu i 15–30 min. for at fjerne væske – det giver bedre tekstur og smag
  • Kombiner med stærke smage som sojasauce, ingefær, hvidløg, chili, hoisinsauce
  • Ristet tofu med sesam og grønt = hurtig og sund middag!

Opskrifter med tofu

Gider du ikke marinere, er det muligt at købe marinerede tofublokke med diverse smage.

Prøv også at stege store skiver tofu i sesamolie på panden og drys til sidst med sesamfrø, når de er gennemstegte.

Du kan også lave en indisk tikka masala med tofutern i stedet for kylling eller en vegansk, thailandsk Pad thai.

Du kan også lave disse populære sandwichs med tofu, som er traditionel street food i Vietnam: Banh mi - populær sandwich fra Vietnam.

Buddhabowl med tofu

5 fra 1 stemme
Buddhabowl med tofu, quinoa og peanutdressing samt friske grøntsager. Det perfekte måltid, når du både ønsker at spise lækkert og sundt.
Gå til opskrift
Buddhabowl

Kung pao tofu

5 fra 2 stemmer
Kung pao tofu er den lækreste kinesisk ret med masser af smag. Denne opskrift er vegansk, og kan spises af alle, som holder af kinesisk mad.
Gå til opskrift
Kung Pao tofu

Pad thai med tofu - vegansk

5 fra 5 stemmer
Pad thai med tofu er min yndlingsret fra det thailandske køkken. Sådan laves den bedste vegetar pad thai nemt og hurtigt.
Gå til opskrift
Pad thai med tofu

Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu

5 fra 3 stemmer
Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu er den bedste vegetariske sushi, jeg har smagt. Se her, hvor let det er at lave sushi uden fisk.
Gå til opskrift
Hjemmelavet sushi

Banh mi med tofu - sandwich fra Vietnam

5 fra 1 stemme
Banh mi med tofu er en sandwich, man kan købe ved alle gadekøkkener i Vietnam. De smager super godt og er endda lette at lave.
Gå til opskrift
Bahh mi sandwich

Vegansk scrambled eggs

5 fra 2 stemmer
Vegansk scrambled eggs lavet med tofu er virkelig lækkert og nemt at lave. Og så passer vegansk røræg perfekt til morgenmad eller brunch.
Gå til opskrift
Vegansk scrambled eggs
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole

    februar 16, 2023 at 7:27 am

    Sojabønner indeholder også mange oxalater, da det jo er en bønne, så hvis man gerne vil undgå nyresten, så skal man passe lidt på 😉

    Dog kan nyresten også forekomme ved for stort kulhydrat indtag!

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her