Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Stegeso

Stegeso og Römertopf (anvendelse, rengøring og tips)

billederesultat for Römertopf stegeso fakta
Del gerne:
19
SHARES
FacebookMessenger19PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er en stegeso og Römertopf?
  • Inden din stegeso tages i brug
  • Anvendelse af Römertopf
  • I kold ovn
  • Temperatur
  • Servering
  • Rengøring af stegeso
  • Opbevaring
  • Størrelse
  • Fakta om stegeso og Rømertopf
  • Opskrifter til stegeso og Römertopf
  • Kommentarer

En stegeso eller Römertopf er genial, når du skal tilberede mad, og her kan du læse hvorfor.

Se hvordan du bruger stegesoen, hvad den kan, hvordan du gør den ren og meget mere.

Det handler blandt andet om, at stegesoen holder på både saft, smag, næringsstoffer med videre mens maden tilberedes i ovnen.

Desuden fordeles varmen meget jævnt i en Rømertopf, hvilket altså giver dig et bedre resultat.

Hvad er en stegeso og Römertopf?

En stegeso og Römertopf (eller Rømertopf på dansk) er det samme.

Römertopfen er blot et specielt mærke, der fremstilles i Tyskland, og den er lavet af ler.

Der findes en del forskellige udgaver og versioner af stegesoen, som både kan fåes i glas og stentøj - og i mange forskellige mærker. Men princippet er sådan set det samme.

Dog skal man være opmærksom på, at især med en Römertopf (der som sagt er lavet af ler), at man ikke udsætter den for store temperatur udsvingninger, da den så risikerer at flække. Og så dur den ikke mere. Mere om det under anvendelsen længere nede.

Princippet i stegesoen er overordnet, at den holder på fugten og dermed fordamper hverken smag eller fugten, der er med til at tilberede det perfekte stykke kød. Uanset om det så er en kylling, oksekød eller andet.

Det bliver altid tilberedt helt perfekt i stegesoen, og samtidig kan du have tilbehøret sammen med med dit kød, så er det nemt.

Inden din stegeso tages i brug

Inden du bruger din Römertopf første gang, skal den lige vaskes af for at fjerne eventuelt støv og navns.

Her bruges varmt vand og lidt opvaskemiddel, hvorefter du giver den en tur med opvaskebørsten.

Tør den af i et viskestykke.

Anvendelse af Römertopf

Når du skal anvende din stegeso til madlavning, er det vigtigt at den først stilles i blød.

Det gør du ved at hælde vand i både låget og underdelen, som derefter står i blød i 15 minutter.

Hvis ikke du stiller Römertopfen i blød, risikerer du, at den nemt flækker under brug. Så det er vigtigt at huske! Hver gang!

Derefter hældes vandet ud, og nu kan du komme dit kød, kylling, grøntsager eller hvad du nu skal lave, ned i din stegeso og lægge låget på.

En klassisk fremgangsmåde er, at kødet kommes i stegesoen sammen med lidt væde, og derefter steges i et par timer.

Derefter kan du komme grøntsager ved, og stege videre i yderligere en times tid. Gerne uden låg det sidste kvarter, for at opnå lidt sprødhed.

OBS: Hæld aldrig kolde væsker i den varme stegeso! Varm dem op først.

I kold ovn

Det er nemt at bruge en stegeso, men du skal også huske, at den ALTID skal i en kold ovn.

Det er igen af hensyn til risikoen for at stegesoen flækker, hvis den udsættes for store skift i temperaturen. Herunder hvis en kold Römertopf stilles ind i en varm ovn.

Så læg risten i ovnen på næstnederste rille, stil forsigtigt stegesoen ind i ovn, hvorefter der skrues op på den ønskede temperatur.

Temperatur

Som sagt skal en Römertopf altid stilles i en kold ovn.

Derefter kan du skrue op, og jeg plejer at anvende stegesoen ved 150 grader almindelig over og undervarme, hvor varmen altså indstilles efter at stegesoen er sat i den kolde ovn.

Er der behov for det, kan du efter noget tid sagtens hæve temperaturen yderligere, og til sidst tager jeg normalt låget af, og tilbereder eks. en kylling færdig ved 200 grader over- og undervarme for at gøre kyllingeskindet sprødt.

Du kan i øvrigt anvende stegesoen i såvel en almindelig ovn, som en gasovn og sågar en mikroovn.

Servering

Når du skal servere maden, er det helt oplagt blot at sætte stegesoen direkte på spisebordet.

Eller rettere, stil den på et skærebræt, da stegesoen fungerer fint som serveringsfad.

Kylling eller kød skæres ud, og lægges tilbage i stegesoen, som derefter også holder maden varm, da leret afgiver varme.

Husk aldrig at stille en varm Rømertopf på en kold overflade, da du så risikerer den revner!

Rengøring af stegeso

Når du er færdig med at spise skal stegesoen selvfølgelig gøres ren.

Nu er den sikkert også kølet så langt ned, at den kan sættes i køkkenvasken, men vær opmærksom på, at den ikke udsættes for store temperaturudsving!

Kom varmt vand i din Römertopf sammen med lidt opvaskemiddel, og gør den ren med en opvaskebørste.

billederesultat for rengøring af Römertopf
En stegeso er nem at rengøre efter brug, hvor du blot vasker den af med varmt vand og opvaskemiddel. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Du kan også anvende en skuresvamp. Stegesoen er nem at gøre rent.

Tør den derefter grundigt af, så den er helt tør.

Du kan i øvrigt også komme din stegeso i opvaskemaskinen.

Med tiden og brugen vil leret få mere farve efter madlavningen, men det er helt normalt. Og det betyder altså ikke noget i forhold til funktionen.

Opbevaring

Når stegesoen er vasket af, kan du stille den væk.

Men for at undgå mug i din Römertopf, må du ikke lukke den sammen.

I stedet stilles overskålen omvendt ned i underskålen, så der kan komme luft ind hele vejen rundt.

På den måde undgår du at stegesoen mugner.

billede med opbevaring af stegeso
Sådan skal en stegeso opbevares for at undgå mug. Den må ikke lukkes, men i stedet stilles låget omvendt ned i underskålen. Foto. Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Størrelse

En Römertopf fås i flere forskellige størrelser, så hvor stor en stegeso skal du vælge?

Mit råd er, at du skal vælge en 5 kilos, og ikke for meget mindre.

I en stegeso til 5 kilo kan du have et komplet måltid, hvor der både er plads til kød, herunder en god kylling, grøntsager og væde/sovs.

Laver du udelukkende mad til færre personer, kan du selvfølgelig gå ned i størrelse, men stegesoen kan næsten kun blive for lille - og sjældent for stor.

Fakta om stegeso og Rømertopf

Den klassiske Römertopf produceres i Tyskland, og det er den blevet siden 1967.

Den fremstilles af ler i særlig god kvalitet, og brændes ved 1040 grader.

Og er Römertopfen så populær, vil du spørge? Ja, der er i hvert fald solgt mere end 25 millioner af dem siden 1967, så de findes i mange hjem og køkkener.

Og hvis du undrer dig over navnet Römertopf, så skal forklaringen faktisk findes i Rom.

Frit oversat betyder Römertopf faktisk blot en "romersk potte", og den blev opfundet af romeren Lucius Licinius Lucullus for ca. 2.000 år siden.

Her fik han den geniale (og indlysende) idé, at sætte låg på de romerske lerfade, hvilket pludselig førte til langt mere mørt kød under tilberedningen. Resten er så at sige blot historie.

Opskrifter til stegeso og Römertopf

Her får du lækre opskrifter til stegeso og Römertopf - og der kommer hele tiden nye opskrifter til.

billederesultat for opskrifter med stegeso og Römertopf
I en stegeso eller Römertopf kan man tilberede alle slags kød, og du er sikker på et mørt og smagfuldt resultatet. Uanset om det er kylling, oksekød eller andre slags kød. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Verdens bedste Osso buco
Min bedste opskrift på italiensk osso buco. En god og langtidsstegt ossobuco, der serveres med gremolata, kartoffelmos eller pasta.
Se opskriften her
billede med osso buco
Gammeldags oksesteg i stegeso (Römertopf)
Dejlig opskrift på gammeldags oksesteg i stegeso. Opskriften giver dig en virkelig mør steg og en særdeles lækker sovs til stegen.
Se opskriften her
gammeldags oksesteg i stegeso
Langtidsstegte svinekæber i stegeso
Her er den bedste opskrift på langtidsstegte svinekæber i stegeso. Perfekt gæstemad med lækkert tilbehør. Stegetid: 3 timer ved 150 grader.
Se opskriften her
billede med langtidsstegte svinekæber på skærebræt
Super mør kylling i stegeso (med brunet smør)
Her er opskriften på kylling i stegeso. Ved at stege kyllingen i en stegeso får du en mør kylling, og samtidig er opskriften nem at følge.
Se opskriften her
billederesultat for kylling i stegeso
Brød i stegeso
Her er min opskrift på brød i stegeso og Römertopf. Et nemt og lækkert madbrød med sprød skorpe og god krumme. Bagetid: 45 min.
Se opskriften her
billederesultat for brød i stegeso
Flæskesteg i stegeso
Sådan laver du flæskesteg i stegeso eller Römertopf. En nem opskrift med grøntsager i bunden, og med præcis stegetid, så stegen er mør.
Se opskriften her
billederesultat for flæskesteg i stegeso
Spændende farsbrød
Her får du min opskrift på et spændende farsbrød i ovn. En mere sund opskrift med havregryn, og dertil kommer en lækker sovs til farsbrødet.
Se opskriften her
billede til farsbrød i ovn
Hamburgerryg i stegeso med grøntsager i bunden
Med denne opskrift på hamburgerryg i stegeso får du et meget mørt stykke kød, og du laver retten med grøntsager i bunden. Et komplet måltid.
Se opskriften her
billederesultat for hamburgerryg i stegeso
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jørgen Svennesen skriver

    april 04, 2021 at 7:39 pm

    Hvilken forskel er der i brugen af en støbejerns- og lerrømertopf?

    Svar

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.