Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Spidskommen - fakta, sundhedsværdi og opskrifter

Spidskommen - fakta, sundhedsværdi og opskrifter

Billede med spidskommen.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Spidskommen er et krydderi, som især bruges i indiske og mellemøstlige retter men også i Tex Mex. Her er opskrifter og alt det, du skal vide om krydderiet.

Indhold
  • Spidskommen er et krydderi, som især bruges i indiske og mellemøstlige retter men også i Tex Mex. Her er opskrifter og alt det, du skal vide om krydderiet.
  • Hvad er spidskommen?
  • Forskel på kommen og spidskommen
  • Anvendelse og inspiration
  • Spidskommen og sundhed
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Værd at vide
  • Opskrifter med spidskommen
  • Kommentarer

Spidskommen er et krydderi, som vi særligt kender fra indisk og mellemøstlig mad. Og så er der ofte spidskommen i Tex Mex-retter.

For eksempel er spidskommen en del af den indiske krydderiblanding Garam Masala og en fast ingrediens i chili con carne, hvis man laver den, som de gør i USA.

Smagen er nærmest lidt jordagtig med peber-toner og noget bittert. Duften er helt unik, og den passer godt sammen med andre krydderier som stødt koriander, nelliker og ingefær.

Hvad er spidskommen?

Spidskommen er tørrede frø fra planten med det botaniske navn Cuminum cyminum.

Det har en kraftig, varm, let nøddeagtig smag og bruges meget i mellemøstlig, indisk, mexicansk og nordafrikansk madlavning.

Planten er en del af skærmblomstfamilien og blandt andet i familie med fennikel og dild. Den ligner faktisk dild en del.

Spidskommen kommer oprindeligt fra Egypten, men er blevet dyrket i Indien de sidste 2.000 år. I dag findes den blandt andet også i USA, Mellemamerika, Marokko, Tyrkiet og Kina.

Vi kan købe krydderiet som hele frø eller stødt i stort set alle supermarkeder. Frøene er små og tørrede, og duften frigives rigtigt, når de ristes på panden, før de bliver stødt i en morter.

Forskel på kommen og spidskommen

De to krydderier har ikke noget med hinanden at gøre. Hvor spidskommen trives under varme himmelstrøg, har vi vildtvoksende og dyrkede kommenplanter herhjemme.

Kommen tilhører også skærmblomstfamilien, men smagen er mere spids og skarp end spidskommens.

Så vi kan altså ikke erstatte den ene slags frø med den anden slags, når vi laver mad.

Anvendelse og inspiration

Inderne er verdensmestre i krydderiblandinger. Og hver husholdning har deres egen opskrift på Garam Masala.

Krydderierne bliver behandlet med omhu, og det er en god ide at følge deres eksempel, når du skal lave en ret baseret på krydderier.

Typisk bruges de hele frø og kerner, som ristes på panden, før de stødes med for eksempel ingefær og hvidløg i en morter.

Den karry vi kender herhjemme, er et blandingskrydderi, som efterligner Østens duft og smag. Her vil der næsten altid være spidskommen i.

I Mellemøsten bliver spidskommen også flittigt brugt - for eksempel i falafler.

Der er ingen grænser for, hvad krydderiet kan bruges til. Chutneys, pickles, gryderetter, brød, vegetarretter med linser og meget andet.

  • Uundværlig i retter som chili con carne, curries, falafel, tacos og dhal.
  • Findes som hele frø eller stødt (malet).
  • Frøene kan ristes kort på en tør pande for at fremhæve deres aroma.

Spidskommen og sundhed

Frøene har et højt indhold af jern. De indeholder også magnesium, kalium, kalk og zink samt stoffet thymol.

Dette stof skulle blandt andet med til at stimulere vores fordøjelse og virke bakteriehæmmende.

Der er en masse teorier om krydderiets sundhedsfremmende egenskaber, men her skal man spise store mængder af det, så først og fremmest skal vi bruge det for duften og smagens skyld.

Men: Allerede små mængder spidskommen i mad kan bidrage med vigtige mineraler - især jern!

Opbevaring og holdbarhed

Opbevar både stødt krydderi og frø i tætte glas i et skab. Her kan de hele frø holde sig op til et år og det stødte krydderi ca. et halvt år.

Ingen af delene bliver gamle i den forstand, at de rådner, men med tiden mister de smag og duft.

Værd at vide

  • Spidskommen og kommen (den man bruger i blandt andet rugbrød) er to helt forskellige planter, selvom navnene ligner!
  • I oldtidens Egypten blev spidskommen brugt både som krydderi og til mumificering.
  • Traditionelt har spidskommen været brugt i naturmedicin til at fremme fordøjelsen.

Opskrifter med spidskommen

Der er ikke spidskommen i traditionelle, danske retter af den stund, at vi først begyndte at bruge krydderiet i sidste århundrede.

Men der er en verden af mad, og her bruges krydderiet med glæde. Prøv for eksempel at lave marokkansk kylling med couscous eller indiske fladbrød med krydret blomkålsfyld.

Du kan også lade dig inspirere af disse opskrifter:

Spidskålsgryde
Her er min opskrift på spidskålsgryde. En nem og hurtig gryderet med spidskål, hakket oksekød og gulerødder. Lækker hverdagsret alle kan lide.
Se opskriften her
spidskålsgryde
Hakket oksekød og spidskål i ovn
Opskrift med hakket oksekød og spidskål, der tilberedes i ovnen med gode krydderier. En ret for både børn og voksne.
Se opskriften her
billede med hakket oksekød med spidskål
Chili con carne
Lækker opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. En klassisk og familievenlig chiliret, der smager himmelsk godt.
Se opskriften her
Billede af chili con carne.
Hjemmelavet taco krydderi - opskrift på tacomix
Taco krydderi købes ofte i færdige breve, men det er nemt at lave selv. Her er opskriften, og du kan selv justere hvor stærkt det skal være.
Se opskriften her
billederesultat for hjemmelavet taco krydderi
Nem gullaschsuppe
Min bedste opskrift på hjemmelavet gullaschsuppe med stykker af okseinderlår, spidskommen og kartofler. En skøn og lækker vinterret.
Se opskriften her
billede med gullaschsuppe
Linsegryde
Min opskrift på linsegryde med røde splitlinser, hvor du ikke skal bruge en masse sjældne ingredienser. En sund, mættende og kødfri gryderet.
Se opskriften her
billede med linsegryde
Karrysuppe
Her får du den bedste opskrift på karrysuppe med kylling. En lækker og varm suppe, som du kan lave på omkring 25 minutter. Alt inklusive.
Se opskriften her
billede med karrysuppe
Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Se opskriften her
billederesultat for kylling tikka masala
Kylling bourguignon - nem opskrift
Opskrift på kylling bourguignon. Min originale opskrift på den klassiske franske gryderet, der her er lavet i en lettere udgave med kylling.
Se opskriften her
billede med kylling bourguignon
Indisk dahl - nem opskrift
Opskrift på dahl, der er en indisk og vegetarisk gryderet med masser af krydderier. Du kan servere den med raita og naan brød.
Se opskriften her
billede med indisk dhal opskrift
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.