• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Den sorte gryde - opskrift på gryderet med få ingredienser

Den sorte gryde - opskrift på gryderet med få ingredienser

billederesultat for den sorte gryde opskrift
4.7 fra 99 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.6k
SHARES
FacebookMessenger1.6kPinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  2. november 2023

Den sorte gryde er en populær gryderet, der laves med svinemørbrad. Indholdet kan varieres, men gryderetten skal være med fløde og krydderier.

Her er den bedste opskrift på den sorte gryde, som er en af de mest populære gryderetter.

Den sorte gryde er en af mine favoritretter, fordi den simpelthen bare er en gryderet med masser af god smag og mørt kød. Lidt i stil med den klassiske mørbradgryde.

Det skal med det samme understreges, at der findes et utal af variationer over den sorte gryde, og jeg har prøvet mange af dem.

Under opskriften kan du læse mine bemærkninger til den sorte gryde.

Opskriften er beregnet som hovedret til aftensmad til fire personer.

Se også de lækre opskrifter på:

  • Paprikagryde
  • Gryderetter
  • Bistrogryde

Opskrift på den sorte gryde

billederesultat for den sorte gryde opskrift
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Den sorte gryde - opskrift på gryderet med få ingredienser

4.73 fra 99 stemmer
Den sorte gryde er en populær gryderet, der laves med svinemørbrad. Indholdet kan varieres, men gryderetten skal være med fløde og krydderier.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 1 time t
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 561
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 600 g svinemørbrad
  • 250 g champignon
  • 1 stort løg
  • 1 rød peberfrugt
  • 2 tsk karry
  • 3 tsk paprika
  • salt og friskkværnet peber
  • 4 dl fløde

Fremgangsmåde
 

  1. Mørbrad afpudses og skæres i mundrette tern - gerne på tre gange tre centimeter. Og endelig ikke for små.
  2. Løg hakkes groft, og peberfrugterne skæres i ikke for små tern.
  3. Varm en sort stegegryde godt op, og svits champignon grundigt af. Det tager nogle minutter. Læg de til side på en tallerken.
  4. Brun så kødet i en smule olie, og gerne over to omgange, så det får noget stegeskorpe. Brun hurtigt ved høj varme, så det virkelig får smag.
  5. Kom løg og peberfrugt ved, og lad det det svitse et minuts tid, hvor du også tilsætter paprika og karry.
  6. Kom så kød og champignon tilbage i gryden, og tilsæt fløde, salt og peber.
  7. Lad det koge op, skru ned og nu skal gryderetten simre i 45 minutter.
  8. Tag låget af og lad sovsen creme lidt ind i yderligere 15 minutter. Det giver også en dejlig duft i køkkenet. Tilsæt mere fløde hvis du synes.
  9. Smag den sorte gryde til med salt og friskkværnet peber.

Næringsindhold

Kalorier: 561kcalKulhydrater: 11gProtein: 37gFedt: 42gMættet fedt: 25gFlerumættet fedt: 3gEnkelumættet fedt: 11gTransfedt: 0.1gKolesterol: 211mgNatrium: 693mgKalium: 1034mgKostfibre: 2gSukker: 8gVitamin A: 2786IUVitamin C: 58mgCalcium: 91mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Indholdet kan være alt fra kylling til oksefilet i stedet for mørbrad, men det her er min foretrukne version, og hvor jeg synes man får en fremragende gryderet.

Den er lavet med svinemørbrad, og her kan du både anvende svinemørbrad og oksemørbrad. Kogetiden er den samme, og du kan sagtens kombinere, så du bruger lidt af hvert.

Nogen foretrækker den sorte gryde uden peberfrugt, men jeg synes det giver en god smag og konsistens til retten, og så er champignon selvfølgelig selvskrevne.

Sovsen

Sovsen skal bare være ren fløde, så det er ikke en slankende ret.

Der skal ikke anvendes hverken mælk eller bouillon, men ren fløde.

Krydderier

Og så giver den der blanding af karry og paprika altså en vidunderlig smag til en sort gryde.

Så prøv den endelig, og smag dig bare frem ved at tilsætte mere eller mindre af de to slags.

Tilbehør

Den færdige gryderet nydes med kogte ris eller en god kartoffelmos.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Grethe Nielsen

    april 16, 2024 at 7:33 am

    Det er en fantastisk ret, smager virkelig skønt.

    Svar
  2. Anette Krogh

    december 19, 2023 at 4:01 pm

    Hej Holger
    Jeg har flere gange lavet denne sorte gryde. Den er virkelig lækker. (Jeg bruger faktisk meget ofte dine opskrifter)
    Jeg vil nu lave "den sorte gryde" til en komsammen en af juledagene og vil gerne om den kan komme til at smage lidt af jul.
    Hvilke krydderrier kan man tilsætte - eller skal jeg bare lade være?
    Mvh
    Anette Krogh

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 21, 2023 at 4:01 pm

      Hej Anette
      Mange tak for de søde ord.
      Det var da en god ide, men jeg tror jeg ville lave den klassiske udgave - og så i stedet servere lidt konfekt til kaffen bagefter 🙂
      Og ellers kan du jo forsøge med lidt kanel, allehånde og nellike.
      Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
      Holger

      Svar
      • Anette Krogh

        december 23, 2023 at 10:09 am

        Hej Holger
        Tak for dit svar - jeg holder mig til den klassiske.
        Glædelig Jul
        Anette

    • sonja pedersen

      august 30, 2024 at 3:56 pm

      det er en ret som er meget popurlær blandt mine gæster og de kan godt lide den

      Svar
  3. Kell

    november 02, 2023 at 3:44 pm

    Der er nogle rigtige god madopskrifter ... nu er jeg lidt gammeldags og kan godt lide at "printe" opskrifter ... MEN det kan jeg IKKE via din side!

    Vil det være muligt at lave et print-ikon og printmulighed?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 02, 2023 at 4:39 pm

      Hej Kell
      Tak for de pæne ord - det er jeg glad for at høre.
      Som. medlem kan du faktisk lave en rigtig fin printversion af opskrifterne, hvor de er sat lækkert op.
      Samtidig slipper du for annoncer på siden, og støtter den videre udvikling af Madens Verden 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Sonja

        november 14, 2024 at 3:23 pm

        Hej Holger,

        Jeg synes, 45 min. simretid lyder som meget lang tid, når der er tale om svinemørbrad.

  4. Kurt Kjær Laursen

    oktober 19, 2023 at 10:08 pm

    Jeg bruger meget gerne nogle spiseskefulde blåskimmelost - giver en vildt-agtig smag til sovsen

    Svar
  5. janedj

    februar 03, 2023 at 3:49 pm

    Smager virkelig godt, jeg kunne godt tænke mig at sovsen var lidt tyndere, kan jeg komme lidt vand i ?

    Svar
  6. Kaj Søndergaard

    november 26, 2022 at 4:46 pm

    Det smager garanteret supergodt, men er vist en form for mørbradgryde - SORTE GRYDE er da med oksekød, stærk kaffe (deraf navnet) og snaps!!!

    Svar
  7. Mette Deleuran

    august 27, 2022 at 7:20 pm

    Så lækker en gryde - åh jeg har lavet det for min mand og far. Vi tog også et rødløg med, og cocktailpølser. Det er altså bare så lækker en gryde. Tog al fyld op, jævnede sausen - og lidt kulør i... tilbage med fyld.... MUMS!!!

    Svar
  8. Johnny Madsen

    september 27, 2021 at 5:50 am

    Absolut god gryderet som kan anbefales, og prøvede den som opskriften sagde og smagte særdeles pragtfuld

    Svar
  9. John Johansen

    november 01, 2020 at 10:08 pm

    Hej Holger!

    Jeg ved det er insektkorpulering men, svjv kaldes retten ikke "den" sorte gryde.
    Men, simpelthen "sort gryde".
    Det er helt sikkert en mulighed for jeg har misforstået noget, men . . . . 😉

    Fantastisk ret, der passer med både ris og mos. 🙂

    Mvh. John

    P.S.: "Den sorte gryde" er vist noget fra en børnesang?

    Svar
  10. styrk54@gmail.com

    september 10, 2020 at 9:22 pm

    Jeg har aldrig set før at mørbrad skal have 45 min. Bliver den ikke tør ?
    Vh Dorthe

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 11, 2020 at 7:45 am

      Hej Dorthe
      Nej, ikke i denne opskrift 🙂
      Men du har da ret - hvis man steger mørbraden normalt, skal den ikke have så lang tid.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  11. tage

    november 13, 2019 at 10:45 am

    Bliver rigtig god især hvis man bruger Madres karry.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 13, 2019 at 11:07 am

      Helt enig, Tage 🙂
      Bedste hilsner
      Holger

      Svar
  12. Lene Oekaer

    august 27, 2019 at 3:49 am

    Tak for hjælpen🙂

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 27, 2019 at 7:54 am

      Du er altid velkommen 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  13. Lene Oekaer

    august 26, 2019 at 2:01 am

    Jeg skal lave denne ret til ca 30 personer. Kan man på nogen måde fryse retten , så der ikke skal laves så meget på selve dagen?

    Tak for de fantastiske opskrifter ☀️😄

    Jeg bager ofte “Nemme københavner tebirkes”, og “langstidshævet brød’. Mums😋

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 26, 2019 at 9:38 am

      Hej Lene

      Tak for de skønne ord. Jo da, du kan sagtens lave retten i god tid og så fryse den ned. Ofte gør det kun retten endnu bedre, da den samler mere smag. Varmes godt igennem når du skal bruge gryderetten, og det burde slet ikke være noget problem.
      Rigtig god fornøjelse.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required