Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Den sorte gryde

Den sorte gryde (opskrift på gryderet med få ingredienser)

billederesultat for den sorte gryde opskrift
4.7 fra 99 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.6k
SHARES
FacebookMessenger1.6kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Den sorte gryde
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på den sorte gryde
  • Tips
  • Sovsen
  • Krydderier
  • Tilbehør
  • Kommentarer

Den sorte gryde

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.7 fra 99 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 1 time t
Samlet tid: 1 time t 15 minutter min
Den sorte gryde er en populær gryderet, der laves med svinemørbrad. Indholdet kan varieres, men gryderetten skal være med fløde og krydderier.
Antal: 4
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 600 g svinemørbrad
  • 1 stort løg
  • 1 rød peberfrugt
  • 250 g champignon
  • 3 tsk paprika
  • 2 tsk karry
  • 4 dl fløde
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. 600 g svinemørbrad afpudses og skæres i mundrette tern - gerne på tre gange tre centimeter. Og endelig ikke for små.
  2. 1 stort løg hakkes groft, og 1 rød peberfrugt skæres i ikke for små tern.
  3. Varm en sort stegegryde godt op, og svits 250 g champignon grundigt af. Det tager nogle minutter. Læg de til side på en tallerken.
  4. Brun så kødet i en smule olie, og gerne over to omgange, så det får noget stegeskorpe. Brun hurtigt ved høj varme, så det virkelig får smag.
  5. Kom løg og peberfrugt ved, og lad det det svitse et minuts tid, hvor du også tilsætter 3 tsk paprika og 2 tsk karry.
  6. Kom så kød og champignon tilbage i gryden, og tilsæt 4 dl fløde, salt og friskkværnet peber.
  7. Lad det koge op, skru ned og nu skal gryderetten simre i 45 minutter.
  8. Tag låget af og lad sovsen creme lidt ind i yderligere 15 minutter. Det giver også en dejlig duft i køkkenet. Tilsæt mere fløde hvis du synes.
  9. Smag den sorte gryde til med salt og friskkværnet peber.

Næringsindhold

Kalorier561kcalKulhydrater11gProtein37gFedt42gMættet fedt25gFlerumættet fedt3gEnkelumættet fedt11gTransfedt0.1gKolesterol211mgNatrium693mgKalium1034mgKostfibre2gSukker8gVitamin A2786IUVitamin C58mgCalcium91mgJern2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på den sorte gryde

Her er den bedste opskrift på den sorte gryde, som er en af de mest populære gryderetter.

Den sorte gryde er en af mine favoritretter, fordi den simpelthen bare er en gryderet med masser af god smag og mørt kød. Lidt i stil med den klassiske mørbradgryde.

Det skal med det samme understreges, at der findes et utal af variationer over den sorte gryde, og jeg har prøvet mange af dem.

Under opskriften kan du læse mine bemærkninger til den sorte gryde. Opskriften er beregnet som hovedret til aftensmad til fire personer.

Se også de lækre opskrifter på:

  • Paprikagryde
  • Gryderetter
  • Bistrogryde

Tips

Indholdet kan være alt fra kylling til oksefilet i stedet for mørbrad, men det her er min foretrukne version, og hvor jeg synes man får en fremragende gryderet.

Den er lavet med svinemørbrad, og her kan du både anvende svinemørbrad og oksemørbrad. Kogetiden er den samme, og du kan sagtens kombinere, så du bruger lidt af hvert.

Nogen foretrækker den sorte gryde uden peberfrugt, men jeg synes det giver en god smag og konsistens til retten, og så er champignon selvfølgelig selvskrevne.

Sovsen

Sovsen skal bare være ren fløde, så det er ikke en slankende ret.

Der skal ikke anvendes hverken mælk eller bouillon, men ren fløde.

Krydderier

Og så giver den der blanding af karry og paprika altså en vidunderlig smag til en sort gryde.

Så prøv den endelig, og smag dig bare frem ved at tilsætte mere eller mindre af de to slags.

Tilbehør

Den færdige gryderet nydes med kogte ris eller en god kartoffelmos.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Grethe Nielsen skriver

    april 16, 2024 at 7:33 am

    Det er en fantastisk ret, smager virkelig skønt.

    Svar
  2. Anette Krogh skriver

    december 19, 2023 at 4:01 pm

    Hej Holger
    Jeg har flere gange lavet denne sorte gryde. Den er virkelig lækker. (Jeg bruger faktisk meget ofte dine opskrifter)
    Jeg vil nu lave "den sorte gryde" til en komsammen en af juledagene og vil gerne om den kan komme til at smage lidt af jul.
    Hvilke krydderrier kan man tilsætte - eller skal jeg bare lade være?
    Mvh
    Anette Krogh

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 21, 2023 at 4:01 pm

      Hej Anette
      Mange tak for de søde ord.
      Det var da en god ide, men jeg tror jeg ville lave den klassiske udgave - og så i stedet servere lidt konfekt til kaffen bagefter 🙂
      Og ellers kan du jo forsøge med lidt kanel, allehånde og nellike.
      Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
      Holger

      Svar
      • Anette Krogh skriver

        december 23, 2023 at 10:09 am

        Hej Holger
        Tak for dit svar - jeg holder mig til den klassiske.
        Glædelig Jul
        Anette

    • sonja pedersen skriver

      august 30, 2024 at 3:56 pm

      det er en ret som er meget popurlær blandt mine gæster og de kan godt lide den

      Svar
  3. Kell skriver

    november 02, 2023 at 3:44 pm

    Der er nogle rigtige god madopskrifter ... nu er jeg lidt gammeldags og kan godt lide at "printe" opskrifter ... MEN det kan jeg IKKE via din side!

    Vil det være muligt at lave et print-ikon og printmulighed?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 02, 2023 at 4:39 pm

      Hej Kell
      Tak for de pæne ord - det er jeg glad for at høre.
      Som. medlem kan du faktisk lave en rigtig fin printversion af opskrifterne, hvor de er sat lækkert op.
      Samtidig slipper du for annoncer på siden, og støtter den videre udvikling af Madens Verden 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Sonja skriver

        november 14, 2024 at 3:23 pm

        Hej Holger,

        Jeg synes, 45 min. simretid lyder som meget lang tid, når der er tale om svinemørbrad.

  4. Kurt Kjær Laursen skriver

    oktober 19, 2023 at 10:08 pm

    Jeg bruger meget gerne nogle spiseskefulde blåskimmelost - giver en vildt-agtig smag til sovsen

    Svar
  5. janedj skriver

    februar 03, 2023 at 3:49 pm

    Smager virkelig godt, jeg kunne godt tænke mig at sovsen var lidt tyndere, kan jeg komme lidt vand i ?

    Svar
  6. Kaj Søndergaard skriver

    november 26, 2022 at 4:46 pm

    Det smager garanteret supergodt, men er vist en form for mørbradgryde - SORTE GRYDE er da med oksekød, stærk kaffe (deraf navnet) og snaps!!!

    Svar
  7. Mette Deleuran skriver

    august 27, 2022 at 7:20 pm

    Så lækker en gryde - åh jeg har lavet det for min mand og far. Vi tog også et rødløg med, og cocktailpølser. Det er altså bare så lækker en gryde. Tog al fyld op, jævnede sausen - og lidt kulør i... tilbage med fyld.... MUMS!!!

    Svar
  8. Johnny Madsen skriver

    september 27, 2021 at 5:50 am

    Absolut god gryderet som kan anbefales, og prøvede den som opskriften sagde og smagte særdeles pragtfuld

    Svar
  9. John Johansen skriver

    november 01, 2020 at 10:08 pm

    Hej Holger!

    Jeg ved det er insektkorpulering men, svjv kaldes retten ikke "den" sorte gryde.
    Men, simpelthen "sort gryde".
    Det er helt sikkert en mulighed for jeg har misforstået noget, men . . . . 😉

    Fantastisk ret, der passer med både ris og mos. 🙂

    Mvh. John

    P.S.: "Den sorte gryde" er vist noget fra en børnesang?

    Svar
  10. styrk54@gmail.com skriver

    september 10, 2020 at 9:22 pm

    Jeg har aldrig set før at mørbrad skal have 45 min. Bliver den ikke tør ?
    Vh Dorthe

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      september 11, 2020 at 7:45 am

      Hej Dorthe
      Nej, ikke i denne opskrift 🙂
      Men du har da ret - hvis man steger mørbraden normalt, skal den ikke have så lang tid.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  11. tage skriver

    november 13, 2019 at 10:45 am

    Bliver rigtig god især hvis man bruger Madres karry.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 13, 2019 at 11:07 am

      Helt enig, Tage 🙂
      Bedste hilsner
      Holger

      Svar
  12. Lene Oekaer skriver

    august 27, 2019 at 3:49 am

    Tak for hjælpen🙂

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      august 27, 2019 at 7:54 am

      Du er altid velkommen 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  13. Lene Oekaer skriver

    august 26, 2019 at 2:01 am

    Jeg skal lave denne ret til ca 30 personer. Kan man på nogen måde fryse retten , så der ikke skal laves så meget på selve dagen?

    Tak for de fantastiske opskrifter ☀️😄

    Jeg bager ofte “Nemme københavner tebirkes”, og “langstidshævet brød’. Mums😋

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      august 26, 2019 at 9:38 am

      Hej Lene

      Tak for de skønne ord. Jo da, du kan sagtens lave retten i god tid og så fryse den ned. Ofte gør det kun retten endnu bedre, da den samler mere smag. Varmes godt igennem når du skal bruge gryderetten, og det burde slet ikke være noget problem.
      Rigtig god fornøjelse.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af svinemørbrad med estragonsauce.
    Svinemørbrad med estragonsauce (nem at lave på kort tid)
  • Billede af kalkun med salvie og pappardelle.
    Kalkun med salvie og pappardelle
  • Billede af pasta soffritto.
    Pasta soffritto (klassisk italiensk pastaret uden kød)
  • Billede af pasta med broccoli.
    Pasta med broccoli i cremet flødesauce

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required