Den sorte gryde er en populær gryderet, der laves med svinemørbrad. Indholdet kan varieres, men gryderetten skal være med fløde og krydderier.
Her er den bedste opskrift på den sorte gryde, som er en af de mest populære gryderetter.
Den sorte gryde er en af mine favoritretter, fordi den simpelthen bare er en gryderet med masser af god smag og mørt kød. Lidt i stil med den klassiske mørbradgryde.
Det skal med det samme understreges, at der findes et utal af variationer over den sorte gryde, og jeg har prøvet mange af dem.
Under opskriften kan du læse mine bemærkninger til den sorte gryde.
Opskriften er beregnet som hovedret til aftensmad til fire personer.
Se også de lækre opskrifter på:
Opskrift på den sorte gryde
Den sorte gryde - opskrift på gryderet med få ingredienser
Ingredienser
- 600 g svinemørbrad
- 250 g champignon
- 1 stort løg
- 1 rød peberfrugt
- 2 tsk karry
- 3 tsk paprika
- salt og friskkværnet peber
- 4 dl fløde
Fremgangsmåde
- Mørbrad afpudses og skæres i mundrette tern - gerne på tre gange tre centimeter. Og endelig ikke for små.
- Løg hakkes groft, og peberfrugterne skæres i ikke for små tern.
- Varm en sort stegegryde godt op, og svits champignon grundigt af. Det tager nogle minutter. Læg de til side på en tallerken.
- Brun så kødet i en smule olie, og gerne over to omgange, så det får noget stegeskorpe. Brun hurtigt ved høj varme, så det virkelig får smag.
- Kom løg og peberfrugt ved, og lad det det svitse et minuts tid, hvor du også tilsætter paprika og karry.
- Kom så kød og champignon tilbage i gryden, og tilsæt fløde, salt og peber.
- Lad det koge op, skru ned og nu skal gryderetten simre i 45 minutter.
- Tag låget af og lad sovsen creme lidt ind i yderligere 15 minutter. Det giver også en dejlig duft i køkkenet. Tilsæt mere fløde hvis du synes.
- Smag den sorte gryde til med salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Indholdet kan være alt fra kylling til oksefilet i stedet for mørbrad, men det her er min foretrukne version, og hvor jeg synes man får en fremragende gryderet.
Den er lavet med svinemørbrad, og her kan du både anvende svinemørbrad og oksemørbrad. Kogetiden er den samme, og du kan sagtens kombinere, så du bruger lidt af hvert.
Nogen foretrækker den sorte gryde uden peberfrugt, men jeg synes det giver en god smag og konsistens til retten, og så er champignon selvfølgelig selvskrevne.
Sovsen
Sovsen skal bare være ren fløde, så det er ikke en slankende ret.
Der skal ikke anvendes hverken mælk eller bouillon, men ren fløde.
Krydderier
Og så giver den der blanding af karry og paprika altså en vidunderlig smag til en sort gryde.
Så prøv den endelig, og smag dig bare frem ved at tilsætte mere eller mindre af de to slags.
Tilbehør
Den færdige gryderet nydes med kogte ris eller en god kartoffelmos.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Grethe Nielsen
Det er en fantastisk ret, smager virkelig skønt.
Anette Krogh
Hej Holger
Jeg har flere gange lavet denne sorte gryde. Den er virkelig lækker. (Jeg bruger faktisk meget ofte dine opskrifter)
Jeg vil nu lave "den sorte gryde" til en komsammen en af juledagene og vil gerne om den kan komme til at smage lidt af jul.
Hvilke krydderrier kan man tilsætte - eller skal jeg bare lade være?
Mvh
Anette Krogh
Holger Rørby Madsen
Hej Anette
Mange tak for de søde ord.
Det var da en god ide, men jeg tror jeg ville lave den klassiske udgave - og så i stedet servere lidt konfekt til kaffen bagefter 🙂
Og ellers kan du jo forsøge med lidt kanel, allehånde og nellike.
Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
Holger
Anette Krogh
Hej Holger
Tak for dit svar - jeg holder mig til den klassiske.
Glædelig Jul
Anette
sonja pedersen
det er en ret som er meget popurlær blandt mine gæster og de kan godt lide den
Kell
Der er nogle rigtige god madopskrifter ... nu er jeg lidt gammeldags og kan godt lide at "printe" opskrifter ... MEN det kan jeg IKKE via din side!
Vil det være muligt at lave et print-ikon og printmulighed?
Holger Rørby Madsen
Hej Kell
Tak for de pæne ord - det er jeg glad for at høre.
Som. medlem kan du faktisk lave en rigtig fin printversion af opskrifterne, hvor de er sat lækkert op.
Samtidig slipper du for annoncer på siden, og støtter den videre udvikling af Madens Verden 🙂
Alt det bedste
Holger
Sonja
Hej Holger,
Jeg synes, 45 min. simretid lyder som meget lang tid, når der er tale om svinemørbrad.
Kurt Kjær Laursen
Jeg bruger meget gerne nogle spiseskefulde blåskimmelost - giver en vildt-agtig smag til sovsen
janedj
Smager virkelig godt, jeg kunne godt tænke mig at sovsen var lidt tyndere, kan jeg komme lidt vand i ?
Kaj Søndergaard
Det smager garanteret supergodt, men er vist en form for mørbradgryde - SORTE GRYDE er da med oksekød, stærk kaffe (deraf navnet) og snaps!!!
Mette Deleuran
Så lækker en gryde - åh jeg har lavet det for min mand og far. Vi tog også et rødløg med, og cocktailpølser. Det er altså bare så lækker en gryde. Tog al fyld op, jævnede sausen - og lidt kulør i... tilbage med fyld.... MUMS!!!
Johnny Madsen
Absolut god gryderet som kan anbefales, og prøvede den som opskriften sagde og smagte særdeles pragtfuld
John Johansen
Hej Holger!
Jeg ved det er insektkorpulering men, svjv kaldes retten ikke "den" sorte gryde.
Men, simpelthen "sort gryde".
Det er helt sikkert en mulighed for jeg har misforstået noget, men . . . . 😉
Fantastisk ret, der passer med både ris og mos. 🙂
Mvh. John
P.S.: "Den sorte gryde" er vist noget fra en børnesang?
styrk54@gmail.com
Jeg har aldrig set før at mørbrad skal have 45 min. Bliver den ikke tør ?
Vh Dorthe
Holger Rørby Madsen
Hej Dorthe
Nej, ikke i denne opskrift 🙂
Men du har da ret - hvis man steger mørbraden normalt, skal den ikke have så lang tid.
De bedste hilsner
Holger
tage
Bliver rigtig god især hvis man bruger Madres karry.
Holger Rørby Madsen
Helt enig, Tage 🙂
Bedste hilsner
Holger
Lene Oekaer
Tak for hjælpen🙂
Holger Rørby Madsen
Du er altid velkommen 🙂
Alt det bedste
Holger
Lene Oekaer
Jeg skal lave denne ret til ca 30 personer. Kan man på nogen måde fryse retten , så der ikke skal laves så meget på selve dagen?
Tak for de fantastiske opskrifter ☀️😄
Jeg bager ofte “Nemme københavner tebirkes”, og “langstidshævet brød’. Mums😋
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Tak for de skønne ord. Jo da, du kan sagtens lave retten i god tid og så fryse den ned. Ofte gør det kun retten endnu bedre, da den samler mere smag. Varmes godt igennem når du skal bruge gryderetten, og det burde slet ikke være noget problem.
Rigtig god fornøjelse.
De bedste hilsner
Holger