Sirup - fakta, opskrifter og alt du skal vide om den

Sirup har den dejligste farve og en klistret konsistens. Se blandt andet, hvad det er for en sukkerart, og alle de anvendelsesmuligheder det har.
Sirup er sødt og klistret. Farven går fra den ravgule til den mørke, fristende. Vi ved, at vi skal bruge den mørke sirup i brunkager og at den lyse smager skønt på skyr og grød, men hvad er det egentlig lavet af?
Det vi kender som lys og mørk sirup var oprindeligt et restprodukt fra sukkerproduktionen.
I dag fremstilles det af sidestrømmene, der dannes under produktionen af hvid sukker fra sukkeroer. Ofte vil der også være sukker fra sukkerrør i den sirup, vi kender.
Det ender med en blive flydende sukkeropløsning, som består af forskellige sukkerarter: Sakkarose, druesukker og frugtsukker.
Ahornsirup stammer fra træer
Denne lækre variant er et naturligt produkt fra ahorntræerne. Saften tappes fra træet og simrer i timevis, indtil det er en tyndtflydende sirup med en helt særlig aromatisk smag.
Ahornsirup kommer fra Canada, og er nærmest et ikon i landet. Faktisk var det indianerne, der opfandt metoden med at tappe saft fra ahorntræer, og da europæerne kom til Canada, lærte de teknikken.
Indianernes ord for ahorntræet er i øvrigt meget poetisk og rammende: 'Træet der græder søde tårer'.
Anvendelse og opskrifter
Der er masser af retter og kager, som nyder fordel af den søde sukkermasse. For eksempel er den uundværlig på arme riddere og amerikanske pandekager.
Sirup kan erstatte sukker i de fleste retter, men den kan også bruges til at understøtte hævningen af brød. Sukkersmagen vil ikke kunne smages i brødet, da gæret fortærer siruppen under hævning.
Ifølge Dansukker kan to spiseskefuld i en halv liter dej-væske være med til at gøre skorpen sprød, fremme hævningen og sørge for, at brødet bliver saftigt.
Brug også sirup til marinade og dressinger, for eksempel til asiatiske retter og nudelsalater. Og så et lille trick: Du kan bruge sirup som lim på kagefadet, når du skal skære en tærte ud. Så rutsjer tærten ikke frem og tilbage på fadet.
Sirup i drinks og kaffe
Vi bruger betegnelsen sirup om flydende sukkermasser, og man kan sagtens lave sin egen. Ofte tilsættes sukkermassen med forskellige smage til drinks og varme drikke.
Du kan for eksempel hurtigt og nemt lave en sukkersirup til Caipirinha eller denne mangosirup til Gin Hass.
Vi har også opskriften på en let mandelsirup, der blandt andet kan bruges i drinken Mai Tai eller i kaffe.
Holdbarhed
Det kan godt være, at der står 'Mindst holdbar til...' på en flaske lys eller brun sirup, men sandheden er, at holdbarheden nærmest er uendelig.
Årsagen til datostemplet skyldes de danske fødevaremyndigheders krav, men du kan sagtens bruge lystigt af den, selvom den for længst har passeret holdbarhedsdatoen.
Du skal ikke sætte din sirup i køleskabet, da den har bedst af at stå i stuetemperatur.