Rugbrød med græskarkerner er et virkelig dejligt rugbrød, og så er det bagt uden surdej. Så det er nemt at gå i gang med.
Her er opskriften på det mest lækre rugbrød med græskarkerner, og så er det tilmed uden surdej.
Derfor er det hurtigt at gå i gang med - og du bliver glad for det!
Græskarkernerne rister du lige på en varm pande, men gemmer en smule til pynt på rugbrødet.
Og et godt tip når du bager rugbrød: Kom lidt madkulør (sovsekulør) i brødet. Det smager ikke af noget, men giver dig det perfekte, mørke rugbrød, som du kender fra bageren.
Ingredienser til rugbrød med græskarkerner
150 gram skårne rugkerner
4 deciliter vand
4 deciliter kærnemælk
15 gram gær
100 gram hvedemel
300 gram groft rugmel
100 gram græskarkerner
2 spiseskefulde lys sirup
1 spiseskefuld madkulør - sovsekulør
1 teskefuld salt
Hævetid: 25 minutter
Bagetid: 60-65 minutter ved 200 grader varmluft
Fremgangsmåde
- Kom vand og de skårne rugkerner op i en kasserolle, og kog rugkernerne ved svag varme i cirka 3-4 minutter.
- Hæld det op i en skål til røremaskinen (du kan selvfølgelig også lave rugbrødet manuelt), og tilsæt kærnemælk.
- Mærk lige med en finger, at det ikke er mere end lunkent. Ellers skal det lige køle lidt af. Kom så gær ved, og rør det ud.
- Rist græskarkernerne på en varm pande i nogle minutter, og sæt dem til side. OBS: De skal køle af inden de kommer i dejen, da de kan være MEGET varme, og derfor vil slå dejen ihjel!!!
- Bland groft rugmel med hvedemel og salt, og tilsæt det gradvist.
- Nu skal det æltes i cirka 10 minutter ved laveste hastighed, og undervejs tilsætter du de ristede græskarkerner (gem et par spiseskefulde til at drysse oven på rugbrødet), lys sirup og madkulør.
- Kom dejen til rugbrød med græskarkerner op i en rugbrødsform, og læg et viskestykke over.
- Stil den et lunt sted, og her skal den hvile i cirka 25 minutter. Ikke længere, da du så risikerer at brødet falder sammen under bagningen!
- Inden du stiller formen i ovnen, skal du lige prikke den med en gaffel. Drys derefter græskarkerner på.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og bag rugbrødet midt i ovnen i cirka en times tid.
- Rugbrød skal have en kernetemperatur på 97 grader, så er de færdigbagte.
Vælt straks rugbrødet ud på en rist, og her skal det køle af inden udskæring. Det er vigtigt, da brødet ellers vil smuldre!
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Rugbrød med græskarkerner
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Annelise Balle
Hej
Har prøve at denne opskrift på rugbrød, men desværre alt for meget væske i forhold til mel. Tænker det må være en fejl i opskriften.
Mvh
Annelise Balle
Svend Hermansen
I et par år har jeg bagt rugbrød baseret på en færdigblanding med godt resultat. Denne blanding er udgået, så nu ville jeg prøve at bage ud fra en kendt sammensætning. Jeg har så prøvet at bage dit rugbrød med græskarkerner. Resultatet er skuffende. Jeg har fulgt opskrift og tider nøje. Dejen faldt sammen så skorpen blev skilt fra resten af brødet og bunden var meget klæg. Centertemperaturen var 98 grader efter 70 minutter. Hvad kan det skyldes? Kan jeg sende billeder?
I øvrigt har jeg tilberedt mange af dine opskrifter med gode resultater så det er overraskende med brødet!
Mvh, Svend