Rapsolie kommer fra de gule rapsblomster, der smukt bรธlger pรฅ markerne i forรฅret. Det er vores egen planteolie, og der er ikke langt fra jord til bord, nรฅr det gรฆlder denne olie.
Nogen kalder rapsolie for Nordens olivenolie, og det er der et par grunde til. Dels dyrkes raspen heroppe, dels er olien mindst lige sรฅ sund som Middelhavslandenesย olivenolie.
Rapsolie kan bruges til bagning, stegning og alt muligt anden madlavning, og indeholder enkeltumรฆttede fedtsyrer, som er det gode fedt i modsรฆtning til mรฆttede, som vi for eksempel fรฅr fra kokosolie og smรธr.
Faktisk er rapsoliens sammensรฆtning af Omega 3 og Omega 6-fedtsyrer sรฅ fin, at Fรธdevarestyrelsen anbefaler, at rapsolien bรธr udgรธre halvdelen af den planteolie, vi bruger.
Forskel pรฅ koldpresset og varmebehandlet
Rapsolie kan kรธbes i flere variationer: koldpresset, varmebehandlet og rapskim-olie. Alle typer stammer fra rapsplanten.
Nรฅr blomsterne er afblomstret, hรธster man rapsfrรธene. Herefter renses og sorteres frรธene, fรธr de presses.
Her er forskellen pรฅ de tre:
Varmebehandlet: Kaldes ogsรฅ raffineret rapsolie. Denne olie varmebehandles, imens frรธene presses til olie. Det betyder, at man fรฅr mere olie ud af frรธene. Til gengรฆld mister de en del af smagen og farven ved den metode.
Koldpresset: Her presses frรธene ved en lav temperatur, max. 50 grader, og et lavt tryk i modsรฆtning til varmebehandlet olie. Koldpresset olie har en nรธddeagtig smag og en mรธrkere farve end varmehandlet olie.
Rapskim-olie: Her er det kun selve kimen uden skaller, der koldpresses. Smagen er mild og farven mere gylden end den varmebehandlede olie.
Sund olie
Omega 3-fedtsyrer har en gavnlig virkning pรฅ vores kroppe, og kan ligefrem vรฆre med til at forebygge diverse sygdomme.
Vi kender blandt andet Omega 3 fra fisk, men en af de gode Omega 3-fedtsyrer, ALA, findes sรฆrligt i planteolier som rasp- og olivenolie, valnรธdder, hรธrfrรธ, sojabรธnner ogย chiafrรธ.
Rapsolie indeholder udelukkende fedt, hverken kulhydrater eller proteiner. Der er 900 kalorier i 100 gram rapsolie.
Olien er rig pรฅ E-vitaminer og Omega 3-fedtsyrerne n-3 og n-6.
Opbevaring og holdbarhed
Rapsolie skal opbevares vรฆk fra sollys, som kan gรธre olien harsk. Opbevar den i kรธleskabet, og bliv ikke forskrรฆkket over, at den kan blive lettere grumset at se pรฅ.
Det betyder ikke noget, men er blot Omega-3 fedtsyrerne, der reagerer pรฅ kulden.
Du kan godt bruge olien udover holdbarhedsdatoen. Hvis den ikke smager harskt, er den stadig holdbar.
Anvendelse
Det er en yderst anvendelig madolie, da rapsolie er temmelig neutral i smagen, hvis den er varmebehandlet.
Det betyder, at den kan bruges i brรธd og boller, til stegning og til marinader. Skal der mere smag i dressingen, skal det vรฆre den koldpressede og rapskim-olien, vi skal have fat pรฅ.
Nogle planteolier afgiver smag, nรฅr man steger i dem, andre brรฆnder ved for hรธj temperatur. Den slags problemer fรฅr man ikke med rapsolie, som godt kan tรฅle at blive opvarmet.
Da animalsk fedt som smรธr giver en bedre stegeskorpe pรฅ kรธd, er det dog en god ide at bruge halv rapsolie, halv smรธr til bรธffen eller koteletten.
Brug den blandt andet tilย lynstegt spidskรฅl,ย Bornholmergryden,ย รฆrtegrydeย ogย rugkiks.
Rugkiks - nem opskrift pรฅ sunde kiks
Fuldkornsbrรธd med fuldkorns hvedemel
Mayonnaise
Ramslรธgspesto - hjemmelavet pesto med ramslรธg
Rugboller
Krammekรฅl
Bornholmergryde - nem og lรฆkker opskrift
Rรธdvinsbraiseret okseklump - nem opskrift
Efterรฅrsfad
Lynstegt spidskรฅl - sundt og nemt
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments