Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Rapsolie - fakta om den praktiske, danske madolie

Rapsolie - fakta om den praktiske, danske madolie

Rapsolie
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 1. maj 2025 - Udgivet: 1. maj 2025

Rapsolie kommer fra de gule rapsblomster, der smukt bølger på markerne i foråret. Det er vores egen planteolie, og der er ikke langt fra jord til bord, når det gælder denne olie.

Nogen kalder rapsolie for Nordens olivenolie, og det er der et par grunde til. Dels dyrkes raspen heroppe, dels er olien mindst lige så sund som Middelhavslandenes olivenolie.

Rapsolie kan bruges til bagning, stegning og alt muligt anden madlavning, og indeholder enkeltumættede fedtsyrer, som er det gode fedt i modsætning til mættede, som vi for eksempel får fra kokosolie og smør.

Faktisk er rapsoliens sammensætning af Omega 3 og Omega 6-fedtsyrer så fin, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at rapsolien bør udgøre halvdelen af den planteolie, vi bruger.

Forskel på koldpresset og varmebehandlet

Rapsolie kan købes i flere variationer: koldpresset, varmebehandlet og rapskim-olie. Alle typer stammer fra rapsplanten.

Når blomsterne er afblomstret, høster man rapsfrøene. Herefter renses og sorteres frøene, før de presses.

Her er forskellen på de tre:

Varmebehandlet: Kaldes også raffineret rapsolie. Denne olie varmebehandles, imens frøene presses til olie. Det betyder, at man får mere olie ud af frøene. Til gengæld mister de en del af smagen og farven ved den metode.

Koldpresset: Her presses frøene ved en lav temperatur, max. 50 grader, og et lavt tryk i modsætning til varmebehandlet olie. Koldpresset olie har en nøddeagtig smag og en mørkere farve end varmehandlet olie.

Rapskim-olie: Her er det kun selve kimen uden skaller, der koldpresses. Smagen er mild og farven mere gylden end den varmebehandlede olie.

Sund olie

Omega 3-fedtsyrer har en gavnlig virkning på vores kroppe, og kan ligefrem være med til at forebygge diverse sygdomme.

Vi kender blandt andet Omega 3 fra fisk, men en af de gode Omega 3-fedtsyrer, ALA, findes særligt i planteolier som rasp- og olivenolie, valnødder, hørfrø, sojabønner og chiafrø.

Rapsolie indeholder udelukkende fedt, hverken kulhydrater eller proteiner. Der er 900 kalorier i 100 gram rapsolie.

Olien er rig på E-vitaminer og Omega 3-fedtsyrerne n-3 og n-6.

Opbevaring og holdbarhed

Rapsolie skal opbevares væk fra sollys, som kan gøre olien harsk. Opbevar den i køleskabet, og bliv ikke forskrækket over, at den kan blive lettere grumset at se på.

Det betyder ikke noget, men er blot Omega-3 fedtsyrerne, der reagerer på kulden.

Du kan godt bruge olien udover holdbarhedsdatoen. Hvis den ikke smager harskt, er den stadig holdbar.

Anvendelse

Det er en yderst anvendelig madolie, da rapsolie er temmelig neutral i smagen, hvis den er varmebehandlet.

Det betyder, at den kan bruges i brød og boller, til stegning og til marinader. Skal der mere smag i dressingen, skal det være den koldpressede og rapskim-olien, vi skal have fat på.

Nogle planteolier afgiver smag, når man steger i dem, andre brænder ved for høj temperatur. Den slags problemer får man ikke med rapsolie, som godt kan tåle at blive opvarmet.

Da animalsk fedt som smør giver en bedre stegeskorpe på kød, er det dog en god ide at bruge halv rapsolie, halv smør til bøffen eller koteletten.

Brug den blandt andet til lynstegt spidskål, Bornholmergryden, ærtegryde og rugkiks.

Rugkiks - nem opskrift på sunde kiks

5 fra 1 stemme
Her er min bedste opskrift på hjemmebagte rugkiks. Sprøde og nemme kiks bagt med rugmel og rapsolie, og de er gode til ost eller som snack.
Gå til opskrift
hjemmebagte rugkiks med rugmel

Fuldkornsbrød med fuldkorns hvedemel

5 fra 3 stemmer
Min opskrift på et lækkert fuldkornsbrød, der er nemt at bage. Brødet er med fuldkorns hvedemel og bages med rapsolie i stedet for smør.
Gå til opskrift
billede med fuldkornsbrød

Mayonnaise

4.7 fra 41 stemmer
Her er min opskrift på hjemmelavet mayonnaise. Mayo er nem at lave selv, og derfor er der ingen grund til at købe den på tube. Klar på få minutter.
Gå til opskrift
mayonnaise

Ramsløgspesto - hjemmelavet pesto med ramsløg

5 fra 2 stemmer
Få den bedste opskrift på hjemmelavet ramsløgspesto med masser af friske ramsløg. Pestoen er super nem at lave og nydes til mange retter.
Gå til opskrift
Ramsløgspesto

Rugboller

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på rugboller bagt med sigtet rugmel, hvidtøl og kefir. Bollerne får en god krumme og smager skønt på morgenbordet.
Gå til opskrift
Rugboller

Krammekål

5 fra 1 stemme
Få min nemme opskrift på krammekål med honning og sennep, hvor spidskålen krammes godt inden den vendes med dressingen. God som tilbehør.
Gå til opskrift
Billede med krammekål.

Bornholmergryde - nem og lækker opskrift

5 fra 3 stemmer
Her er min opskrift på bornholmergryde. En lækker gryderet med bornholmske råvarer, og retten er samtidig en kærlighedserklæring til Bornholm.
Gå til opskrift
bornholmergryde gryderet fra bornholm

Rødvinsbraiseret okseklump - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på rødvinsbraiseret okseklump med tilhørende nem og lækker sauce. En himmelsk lækker ret til weekend og gæster.
Gå til opskrift
billede med rødvinsbraiseret okseklump

Efterårsfad

5 fra 2 stemmer
God opskrift på efterårsfad, der både er mættende og nem at lave. Retten er blandt andet med græskar, blomkål, squash og hakket kylling.
Gå til opskrift
billede med efterårsfad

Lynstegt spidskål - sundt og nemt

4.9 fra 33 stemmer
Se hvordan du nemt laver lynstegt spidskål på panden. En god og sund opskrift på stegt spidskål, der kan tilberedes på blot tre minutter som nemt tilbehør.
Gå til opskrift
lynstegt spidskål
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.