• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Viden om mad โ€บ Pastatyper: Det store overblik fra penne til pappardelle

Pastatyper: Det store overblik fra penne til pappardelle

Pastatyper
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  21. juni 2023 - Udgivet:ย  16. juli 2020

Pastatyper findes der masser af. Men hvad er forskellen pรฅ de forskellige forme? Og hvilken type egner sig bedst til din favoritret? Her fรฅr du svarene.

Der er sรฅ mange italienske pastatyper, at det er fristende blot at hive spaghetti ned af hylden i Brugsen som tilbehรธr til bolognesen. Det ved vi, hvad er, og det slรฅr sjรฆldent fejl.

Men de bredere pastatyper som fettuccine og penne er faktisk bedre til at samle sig om saucen end de lange spaghettier.

De mange forskellige former er nemlig ikke udelukkende regions-baseret, de har ogsรฅ sรฆrlige funktioner.

Nogle er gode til at samle cremede saucer op, andre egner sig til at holde pรฅ kรธdet i en kรธdsauce, og andre igen kan bruges som et hylster rundt om en tyk kรธdsauce.

Her fรฅr du en oversigt over nogle af de mest anvendte pastatyper, men da der findes mere end hundrede forskellige varianter, har vi valgt de mest gรฆngse.

Spaghetti

Lange snore. Det er udtrykket, som spaghetti har fรฅet sit navn fra. Og som vi ved, er denne pasta lang og tynd. Det er dog intet mod tidligere, hvor de snildt kunne blive en halv meter.

Den klassiske spaghetti er lavet af durummel og vand. Intet andet. Det er muligt at kรธbe fuldkorns-spaghetti, men smagen kan overdรธve de mere fine saucer.

Passer isรฆr til: Skaldyr eller en enkel ret som krydderier og hvidlรธg, der svitses i olivenolie og derefter blandes med spaghetti. Kรธdboller med en let tomatsauce er ogsรฅ perfekte til denne type pasta. Og sรฅ er der selvfรธlgelig den uundgรฅelige Spaghetti Carbonara.

billede med pasta med kรธdsovs

Pasta med kรธdsovs

Fettuccine og tagliattelle

Fettucine
Fettucine er flad, smal bรฅndpasta. Foto: Istockphoto.com.

Fettuccine stammer fra Rom og Toscana, hvor den brede, flade pasta serveres hyppigere end spaghetti. Udover durummel indeholder fettuccinen รฆg, der giver mere struktur og bid.

Tagliatellen er stort set samme det samme, men kan vรฆre lidt bredere. Den store forskel pรฅ de to pastatyper er i virkeligheden regional. Tagliatellen er nemlig fra Norditalien.

Passer isรฆr til: Cremede saucer som klassikeren alfredo, der bestรฅr af forskellige italienske oste, smรธr, flรธde og hvidlรธg.

Vil du lave din egen fettuccine, kan du fรธlge Madens Verdens opskrift pรฅ pasta her.

Fusili

I Danmark kalder vi fusili for skruer, og det er nรธjagtigt det, de minder om med deres spiralfacon. Det er en lille praktisk pasta, da dens form kan rage godt med dyppelse og finthakket grรธnt til sig. Skruerne laves pรฅ durummel og vand og har meget bid - uanset om de har spidse eller runde ender.

Passer isรฆr til: Pesto og tomatsovs

billederesultat for vegetarisk pastaret

Vegetarisk pastaret med squash og tomater

Gnocchi

Der er gnocchi, og sรฅ er der gnocchi. Den ene gnocchi er en oval melbolle-lignende bolle baseret pรฅ kartofler, den anden er en pasta, som ligner sin kartoffel-slรฆgtning. Sidstnรฆvnte er genial til flรธdesauce, fordi den er buet pรฅ den ene side og hul inde i buen.

Passer isรฆr til: Cremede saucer, nรฅr det drejer sig om pasta-typen og tyndtflydende olieblanding eller smeltet smรธr, nรฅr det handler om kartoffelgnocchien.

gnocchi med svampe og spinat

Gnocchi med svampe

Farfalle

Meget fine, smรฅ butterflies, der er klemt sammen pรฅ midten. Disse smรฅ mestervรฆrker er ogsรฅ lavet pรฅ durummel og vand. Pรฅ grund af deres form er de sรฆrligt gode til grรธntsager og tynde saucer.

Passer godt til: De er fine kolde i pastasalater, hvor der er et godt bid i dem. Passer ogsรฅ til flere varme retter, hvor de vil have mest bid i midten og vรฆre blรธde ude i spidsen.

sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater

Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater

Lumache

Lumache betyder snegl, og denne pasta minder lidt om et sneglehus. Formen er fra Syditalien, indholdet bestรฅr af durum og vand. De findes i flere stรธrrelser - ogsรฅ i en udgave med รฆg - og kan bruges til alle retter.

Passer godt til: Velegnet bรฅde til tykke og tynde saucer. De er ogsรฅ fine med brunet smรธr og et ordentlig lag revet parmesan.

Macaroni

Macaroni er fรฆllesbetegnelsen for tynde pasta med hul igennem. der findes mange forskellige varianter. Der er de helt glatte, korte stykker, som vi kender fra Mac & Cheese, spaghettilange rรธr og rillede, smรฅ pastarรธr. De sidste er rillede for at fรฅ saucen til at hรฆnge godt fast pรฅ dem, fรธr de bliver spist.

Passer godt til: Ostesauce, suppe og kolde salater.

mac and cheese

Mac and cheese - opskrift pรฅ macaroni og ost

Penne

Nok en af de mest populรฆre pastatyper, som kan bruges i et hav af retter. Lige som med macaroni er der bรฅde glatte (lisce) og rillede (rigate) penne. De bruges altid til den dejlige, stรฆrke arrabbiata-sauce fra Rom samt marinarasaucen.

Passer godt til: Bolognese, ragout og andre former for kรธdsauce, hvor pastaens form gรธr, at kรธdet forvilder sig ind i rรธret og dermed er nemmere at fรฅ med op pรฅ gaflen.

Pasta penne med flรธde og bacon er en meget simpel, men sรฆrdeles lรฆkker pastaret, der ogsรฅ indeholder grรธnne asparges. Flรธden tyknes ved hjรฆlp af pasteuriserede รฆggeblommer. Foto: Guffeliguf.dk.

Pasta penne med flรธde og bacon

Ravioli

Ravioli er pastaplader med fyld. Kort og godt. Fyldet kan variere i det uendelige, fra en svampe-osteblanding til ragout og vegetarblandinger. Nรฅr de kรธbes samme dag, som de er lavet, skal de ikke blandes med andet end lidt revet ost og eventuelt brunet smรธr, sรฅ man ikke overdรธver fyldets smag.

Passer godt til: Brunet smรธr med et par salvieblade, en olieblanding med fรฅ krydderier og pesto.

billederesultat for ravioli med skinke og salviesmรธr

Hjemmelavet ravioli med skinke, pesto og salviesmรธr

Parpardelle

De bredeste pastatyper med samme lรฆngde som spaghetti og en bredde pรฅ en centimeter. De er bedst hjemmelavet eller hรฅndlavet - og nรฅr man fรฅr fat i sรฅdanne krabater, er det himmelsk. Parpardelle bliver blรธd i midten og lidt mere al dente ude i siderne, nรฅr de er kogt korrekt. Er de det, kan man nรฆsten ikke finde en bedre sidekammerat til en kraftig simreret.

Passer godt til: Kraftig kรธdsauce med masser af kรธd og smag eller svampesauce med store stykker svampe i og masser af flรธde eller ost.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og sรฅ er hun en รฆgte madnรธrd, som elsker at eksperimentere i kรธkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sรธd kartoffelgryde.

Sรธd kartoffelgryde - lรฆkker gryderet med sรธde kartofler

Billede af grillede grรธntsager.

Grillede grรธntsager - sundt tilbehรธr lavet pรฅ grill

Billede af sauce gribiche med grรธnne asparges.

Sauce gribiche med grรธnne asparges

Billede af valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel.

Valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grรธntsagerโ†’ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbรฆr og jordbรฆr
Sommerlagkage med flรธdecreme, hindbรฆr og jordbรฆrโ†’ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidlรธg og rosmarin
Grillet Ibรฉrico Presa med hvidlรธg og rosmarinโ†’ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grรธnne asparges.
Sauce gribiche med grรธnne aspargesโ†’ Se opskriften
billede med jordbรฆr trifli opskrift
Jordbรฆr trifli (nem trifli med jordbรฆr og makroner)โ†’ Se opskriften
mad paฬŠ 30 minutter
Mad pรฅ 30 minutter (lรฆkre retter pรฅ en halv time)โ†’ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pandeโ†’ Se opskriften
billederesultat for รฆggewraps med laks og kylling
ร†ggewraps - skรธn opskrift med laks eller kyllingโ†’ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbรฆr
Creme Anglaise med jordbรฆr (lรฆkker vaniljecreme)โ†’ Se opskriften
billede med grรธn kartoffelsalat
Grรธn kartoffelsalat med รฆrter og majsโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her