Pastatyper findes der masser af. Men hvad er forskellen på de forskellige forme? Og hvilken type egner sig bedst til din favoritret? Her får du svarene.
Der er så mange italienske pastatyper, at det er fristende blot at hive spaghetti ned af hylden i Brugsen som tilbehør til bolognesen. Det ved vi, hvad er, og det slår sjældent fejl.
Men de bredere pastatyper som fettuccine og penne er faktisk bedre til at samle sig om saucen end de lange spaghettier.
De mange forskellige former er nemlig ikke udelukkende regions-baseret, de har også særlige funktioner.
Nogle er gode til at samle cremede saucer op, andre egner sig til at holde på kødet i en kødsauce, og andre igen kan bruges som et hylster rundt om en tyk kødsauce.
Her får du en oversigt over nogle af de mest anvendte pastatyper, men da der findes mere end hundrede forskellige varianter, har vi valgt de mest gængse.
Spaghetti
Lange snore. Det er udtrykket, som spaghetti har fået sit navn fra. Og som vi ved, er denne pasta lang og tynd. Det er dog intet mod tidligere, hvor de snildt kunne blive en halv meter.
Den klassiske spaghetti er lavet af durummel og vand. Intet andet. Det er muligt at købe fuldkorns-spaghetti, men smagen kan overdøve de mere fine saucer.
Passer især til: Skaldyr eller en enkel ret som krydderier og hvidløg, der svitses i olivenolie og derefter blandes med spaghetti. Kødboller med en let tomatsauce er også perfekte til denne type pasta. Og så er der selvfølgelig den uundgåelige Spaghetti Carbonara.
Fettuccine og tagliattelle
Fettuccine stammer fra Rom og Toscana, hvor den brede, flade pasta serveres hyppigere end spaghetti. Udover durummel indeholder fettuccinen æg, der giver mere struktur og bid.
Tagliatellen er stort set samme det samme, men kan være lidt bredere. Den store forskel på de to pastatyper er i virkeligheden regional. Tagliatellen er nemlig fra Norditalien.
Passer især til: Cremede saucer som klassikeren alfredo, der består af forskellige italienske oste, smør, fløde og hvidløg.
Vil du lave din egen fettuccine, kan du følge Madens Verdens opskrift på pasta her.
Fusili
I Danmark kalder vi fusili for skruer, og det er nøjagtigt det, de minder om med deres spiralfacon. Det er en lille praktisk pasta, da dens form kan rage godt med dyppelse og finthakket grønt til sig. Skruerne laves på durummel og vand og har meget bid - uanset om de har spidse eller runde ender.
Passer især til: Pesto og tomatsovs
Vegetarisk pastaret med squash og tomater
Gnocchi
Der er gnocchi, og så er der gnocchi. Den ene gnocchi er en oval melbolle-lignende bolle baseret på kartofler, den anden er en pasta, som ligner sin kartoffel-slægtning. Sidstnævnte er genial til flødesauce, fordi den er buet på den ene side og hul inde i buen.
Passer især til: Cremede saucer, når det drejer sig om pasta-typen og tyndtflydende olieblanding eller smeltet smør, når det handler om kartoffelgnocchien.
Farfalle
Meget fine, små butterflies, der er klemt sammen på midten. Disse små mesterværker er også lavet på durummel og vand. På grund af deres form er de særligt gode til grøntsager og tynde saucer.
Passer godt til: De er fine kolde i pastasalater, hvor der er et godt bid i dem. Passer også til flere varme retter, hvor de vil have mest bid i midten og være bløde ude i spidsen.
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Lumache
Lumache betyder snegl, og denne pasta minder lidt om et sneglehus. Formen er fra Syditalien, indholdet består af durum og vand. De findes i flere størrelser - også i en udgave med æg - og kan bruges til alle retter.
Passer godt til: Velegnet både til tykke og tynde saucer. De er også fine med brunet smør og et ordentlig lag revet parmesan.
Macaroni
Macaroni er fællesbetegnelsen for tynde pasta med hul igennem. der findes mange forskellige varianter. Der er de helt glatte, korte stykker, som vi kender fra Mac & Cheese, spaghettilange rør og rillede, små pastarør. De sidste er rillede for at få saucen til at hænge godt fast på dem, før de bliver spist.
Passer godt til: Ostesauce, suppe og kolde salater.
Mac and cheese - opskrift på macaroni og ost
Penne
Nok en af de mest populære pastatyper, som kan bruges i et hav af retter. Lige som med macaroni er der både glatte (lisce) og rillede (rigate) penne. De bruges altid til den dejlige, stærke arrabbiata-sauce fra Rom samt marinarasaucen.
Passer godt til: Bolognese, ragout og andre former for kødsauce, hvor pastaens form gør, at kødet forvilder sig ind i røret og dermed er nemmere at få med op på gaflen.
Pasta penne med fløde og bacon
Ravioli
Ravioli er pastaplader med fyld. Kort og godt. Fyldet kan variere i det uendelige, fra en svampe-osteblanding til ragout og vegetarblandinger. Når de købes samme dag, som de er lavet, skal de ikke blandes med andet end lidt revet ost og eventuelt brunet smør, så man ikke overdøver fyldets smag.
Passer godt til: Brunet smør med et par salvieblade, en olieblanding med få krydderier og pesto.
Hjemmelavet ravioli med skinke, pesto og salviesmør
Parpardelle
De bredeste pastatyper med samme længde som spaghetti og en bredde på en centimeter. De er bedst hjemmelavet eller håndlavet - og når man får fat i sådanne krabater, er det himmelsk. Parpardelle bliver blød i midten og lidt mere al dente ude i siderne, når de er kogt korrekt. Er de det, kan man næsten ikke finde en bedre sidekammerat til en kraftig simreret.
Passer godt til: Kraftig kødsauce med masser af kød og smag eller svampesauce med store stykker svampe i og masser af fløde eller ost.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: