Pastatyper findes der masser af. Men hvad er forskellen pรฅ de forskellige forme? Og hvilken type egner sig bedst til din favoritret? Her fรฅr du svarene.
Der er sรฅ mange italienske pastatyper, at det er fristende blot at hive spaghetti ned af hylden i Brugsen som tilbehรธr til bolognesen. Det ved vi, hvad er, og det slรฅr sjรฆldent fejl.
Men de bredere pastatyper som fettuccine og penne er faktisk bedre til at samle sig om saucen end de lange spaghettier.
De mange forskellige former er nemlig ikke udelukkende regions-baseret, de har ogsรฅ sรฆrlige funktioner.
Nogle er gode til at samle cremede saucer op, andre egner sig til at holde pรฅ kรธdet i en kรธdsauce, og andre igen kan bruges som et hylster rundt om en tyk kรธdsauce.
Her fรฅr du en oversigt over nogle af de mest anvendte pastatyper, men da der findes mere end hundrede forskellige varianter, har vi valgt de mest gรฆngse.
Spaghetti
Lange snore. Det er udtrykket, som spaghetti har fรฅet sit navn fra. Og som vi ved, er denne pasta lang og tynd. Det er dog intet mod tidligere, hvor de snildt kunne blive en halv meter.
Den klassiske spaghetti er lavet af durummel og vand. Intet andet. Det er muligt at kรธbe fuldkorns-spaghetti, men smagen kan overdรธve de mere fine saucer.
Passer isรฆr til: Skaldyr eller en enkel ret som krydderier og hvidlรธg, der svitses i olivenolie og derefter blandes med spaghetti. Kรธdboller med en let tomatsauce er ogsรฅ perfekte til denne type pasta. Og sรฅ er der selvfรธlgelig den uundgรฅelige Spaghetti Carbonara.
Fettuccine og tagliattelle
Fettuccine stammer fra Rom og Toscana, hvor den brede, flade pasta serveres hyppigere end spaghetti. Udover durummel indeholder fettuccinen รฆg, der giver mere struktur og bid.
Tagliatellen er stort set samme det samme, men kan vรฆre lidt bredere. Den store forskel pรฅ de to pastatyper er i virkeligheden regional. Tagliatellen er nemlig fra Norditalien.
Passer isรฆr til: Cremede saucer som klassikeren alfredo, der bestรฅr af forskellige italienske oste, smรธr, flรธde og hvidlรธg.
Vil du lave din egen fettuccine, kan du fรธlge Madens Verdens opskrift pรฅ pasta her.
Fusili
I Danmark kalder vi fusili for skruer, og det er nรธjagtigt det, de minder om med deres spiralfacon. Det er en lille praktisk pasta, da dens form kan rage godt med dyppelse og finthakket grรธnt til sig. Skruerne laves pรฅ durummel og vand og har meget bid - uanset om de har spidse eller runde ender.
Passer isรฆr til: Pesto og tomatsovs
Vegetarisk pastaret med squash og tomater
Gnocchi
Der er gnocchi, og sรฅ er der gnocchi. Den ene gnocchi er en oval melbolle-lignende bolle baseret pรฅ kartofler, den anden er en pasta, som ligner sin kartoffel-slรฆgtning. Sidstnรฆvnte er genial til flรธdesauce, fordi den er buet pรฅ den ene side og hul inde i buen.
Passer isรฆr til: Cremede saucer, nรฅr det drejer sig om pasta-typen og tyndtflydende olieblanding eller smeltet smรธr, nรฅr det handler om kartoffelgnocchien.
Farfalle
Meget fine, smรฅ butterflies, der er klemt sammen pรฅ midten. Disse smรฅ mestervรฆrker er ogsรฅ lavet pรฅ durummel og vand. Pรฅ grund af deres form er de sรฆrligt gode til grรธntsager og tynde saucer.
Passer godt til: De er fine kolde i pastasalater, hvor der er et godt bid i dem. Passer ogsรฅ til flere varme retter, hvor de vil have mest bid i midten og vรฆre blรธde ude i spidsen.
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Lumache
Lumache betyder snegl, og denne pasta minder lidt om et sneglehus. Formen er fra Syditalien, indholdet bestรฅr af durum og vand. De findes i flere stรธrrelser - ogsรฅ i en udgave med รฆg - og kan bruges til alle retter.
Passer godt til: Velegnet bรฅde til tykke og tynde saucer. De er ogsรฅ fine med brunet smรธr og et ordentlig lag revet parmesan.
Macaroni
Macaroni er fรฆllesbetegnelsen for tynde pasta med hul igennem. der findes mange forskellige varianter. Der er de helt glatte, korte stykker, som vi kender fra Mac & Cheese, spaghettilange rรธr og rillede, smรฅ pastarรธr. De sidste er rillede for at fรฅ saucen til at hรฆnge godt fast pรฅ dem, fรธr de bliver spist.
Passer godt til: Ostesauce, suppe og kolde salater.
Mac and cheese - opskrift pรฅ macaroni og ost
Penne
Nok en af de mest populรฆre pastatyper, som kan bruges i et hav af retter. Lige som med macaroni er der bรฅde glatte (lisce) og rillede (rigate) penne. De bruges altid til den dejlige, stรฆrke arrabbiata-sauce fra Rom samt marinarasaucen.
Passer godt til: Bolognese, ragout og andre former for kรธdsauce, hvor pastaens form gรธr, at kรธdet forvilder sig ind i rรธret og dermed er nemmere at fรฅ med op pรฅ gaflen.
Pasta penne med flรธde og bacon
Ravioli
Ravioli er pastaplader med fyld. Kort og godt. Fyldet kan variere i det uendelige, fra en svampe-osteblanding til ragout og vegetarblandinger. Nรฅr de kรธbes samme dag, som de er lavet, skal de ikke blandes med andet end lidt revet ost og eventuelt brunet smรธr, sรฅ man ikke overdรธver fyldets smag.
Passer godt til: Brunet smรธr med et par salvieblade, en olieblanding med fรฅ krydderier og pesto.
Hjemmelavet ravioli med skinke, pesto og salviesmรธr
Parpardelle
De bredeste pastatyper med samme lรฆngde som spaghetti og en bredde pรฅ en centimeter. De er bedst hjemmelavet eller hรฅndlavet - og nรฅr man fรฅr fat i sรฅdanne krabater, er det himmelsk. Parpardelle bliver blรธd i midten og lidt mere al dente ude i siderne, nรฅr de er kogt korrekt. Er de det, kan man nรฆsten ikke finde en bedre sidekammerat til en kraftig simreret.
Passer godt til: Kraftig kรธdsauce med masser af kรธd og smag eller svampesauce med store stykker svampe i og masser af flรธde eller ost.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments