Oversigt over indhold
Pasta med kødsovs
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød - med 8-12 procent fedt
- 1 løg - finthakket
- 4 fed hvidløg - finthakket
- 4 gulerødder - i mindre stykker
- 4 stængler bladselleri - i mindre stykker
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 spsk tomatpasta
- 1 dåse vand
- 1 bouillonterning
- 1 tsk oregano
- 1 tsk basilikum
- 1 citron - lidt friskpresset citronsaft
- salt og friskkværnet peber
- 500 g pasta
Få tilsendt opskriften på mail
Fremgangsmåde
- Varm en stegegryde godt op (eller brug en stor stegepande). Når gryden er godt varm, kommes det hakkede oksekød i og brunes grundigt. Som du kan læse længere oppe, så tager det op mod ti minutter. Du kan også brune kødet i flere omgange.
- Læg det færdigbrunede oksekød til side, skru lidt ned for varmen og kom lidt olie i.
- Løg og hvidløg hakkets fint og sauteres uden at tage farve. Kom oksekødet tilbage i gryden og vend det rundt.
- Skær gulerødder og bladselleri i tynde skiver og kom dem ved. Vend rundt og lad det sautere et minut mere.
- Tilsæt så hakkede tomater og tomatpasta. Fyld en af dåserne med vand og kom det i gryden. Tilsæt også en bouillonterning, oregano, basilikum, en teskefuld salt og friskkværnet peber.
- Lad kødsovsen koge op, læg låg på og nu skal den simre i mindst 45 minutter. Den må gerne koge endnu længere, og den klarer sagtens fire timer. Du skal lige røre i den nogle gange undervejs, og giv den altså mindst 45 minutter.
- Til sidst smages til med friskpresset citronsaft, salt og peber, og du kan eventuelt også koge kødsovsen lidt mere ind, hvis du vil have en endnu kraftigere smag. En kødsovs kan i øvrigt med fordel rundes af med lidt mælk eller fløde.
- Kog pasta som anvist på pakken, og lad den dryppe af. Husk at pasta skal være al dente og ikke udkogt.
Næringsindhold
Video til opskriften
Opskrift på pasta med kødsovs
Pasta med kødsovs er blevet en evergreen i de danske køkkener, og faktisk så meget at den næsten er blevet en dansk nationalret.
Selvom den oprindelige udgave selvfølgelig er den klassiske kødsovs fra Italien, der findes i et utal af lokale udgaver. Tænk bare på en spaghetti bolognese eller en ragu fra Napoli. Og der er mange flere lokale variationer med hver sit særpræg og smag.
Opskriften her er beregnet til fire personer som aftensmad, og i den overskuelige video kan du se, hvordan du nemt laver retten. Rester kan sagtens fryses ned.
Andre populære opskrifter:
- Verdens bedste italienske kødsovs
- Lasagne bolognese med kødsovs og bechamel
- Hjemmelavet pasta med eller uden pastamaskine
Billeder
Her får du nogle billeder fra madlavningen:
Servering
Anret med pasta og den lækre kødsovs, og server eventuelt en god tomatsalat til.
Et stykke ciabattabrød passer også fremragende til retten. Brug søgefeltet øverst på siden og find opskriften på brødet.
Brun kødet grundigt
Noget af det vigtigste ved en god kødsovs er, at du husker at brune kødet godt af. Og det er altså ikke nok, at kødet blot skifter farve til en mere grå kulør.
Nej, kødet skal virkelig brunes ved høj varme, og du kan med fordel brune lidt hakket oksekød ad gangen.
Det tager op mod 10 minutter at brune kødet tilstrækkeligt, men så får du altså også den der helt rigtige smag i din kødsovs. Så det er bestemt tiden værd.
Bolognese uden tomater
Hvid bolognese er en kødsovs med oksekød men uden tomater. Retten serveres med pasta og parmesan som en klassisk, italiensk bolognese. Du finder opskriften på hvid bolognese uden tomater her.
Du finder flere lækre opskrifter på italiensk mad her.
Flere inspirerende opskrifter:
- Pasta Napoletana - klassisk Spaghetti Napoli
- Spaghetti Carbonara - nem opskrift på pasta carbonara
- Cacio e Pepe - klassisk italiensk pasta med ost og peber
FAQ
Spaghetti bolognese - og dermed den danske pasta med kødsovs - stammer fra den italienske by Bologna. Deraf bolognese. Den første egentlige opskrift er fra 1700-tallet, så det er en ældre sag. I Bologna ville man dog aldrig servere ragù med spaghetti - det anses som en turistting.
Rester af kødsovsen sættes hurtigt i køleskabet, hvor den holde sig i op til 3 dage.
Ja, det kan du sagtens. Jeg gør det aldrig, men fløden vil gøre kødsovsen mere cremet i smag og konsistens.
Pasta med kødsovs kan sagtens fryses. Du kan fryse det hver sig, men også sammen. Så lav gerne en stor portion og du har altid nem aftensmad i huset.
Du kan sagtens tilføre spidskål til en kødsovs. Snit kålen fint og tilsæt så meget du synes. Spidskålen kan erstatte en del af de øvrige grøntsager - eller tilføres som ekstra grønt. På den måde får du endnu sundere middagsret.
Ja, i den klassiske italienske version tilsættes der faktisk lidt mælk eller fløde til sidst, hvilket runder syren fra tomaterne af og giver en mildere smag.
Ja! Faktisk smager kødsovs ofte bedre dagen efter, når smagene har sat sig.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
pia kristensen
Det skema med Næringsindhold er det med pasta eller kun kødsovsen
Anita
Dejlig fyldig kødsovs 😋
Christian
Lækker og nem velsmagende ret,det bliver ikke sidste gang.
Holger Rørby Madsen
Hej Christian
Tak for det - og godt at høre. Det er jo også en klassiker 🙂
Alt det bedste
Holger