Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Opbevaring af æg

Opbevaring af æg

opbevaring af æg
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMS

Hvad er den korrekte opbevaring af æg? Skal æggene altid på køl, eller kan man still æggene på køkkenbordet? Få svaret her på hvordan du bedst opbevarer æg.

Man kan godt komme i tvivl om den korrekte opbevaring af æg, og især når man har været på ferie i udlandet.

I en række lande er det nemlig normalt, at man finder de friske æg ude i butikken. Og altså ikke i køleskabet, som vi kender det her i Danmark.

Så hvad er egentlig den bedste må at opbevare æggene på?

Her kan du i øvrigt læse om salmonella i æg

Regler om opbevaring af æg

Hvis vi starter med butikkerne, så er der i Danmark klare regler for, hvordan æg skal opbevares.

Her må æggene nemlig max. opbevares ved en temperatur på 12 grader, hvilket i praksis betyder, at du altid finder æggebakkerne med de friske æg på køl.

Så her er reglerne for opbevaring af æg helt præcise, oplyser Fødevarestyrelsen.

Opbevaring af æg derhjemme

På hjemmefronten er der selvfølgelig ikke håndfaste regler, men her gælder de samme anbefalinger som i butikkerne.

Det betyder, at du altid bør opbevare æg på køl/i køleskabet, og ikke på køkkenbordet.

Forklaringen er i følge Fødevarestyrelsen, at bakterierne har bedre muligheder for at vokse ved stuetemperatur end når æggene står på køl.

Så det handler både om holdbarheden på æggene, men også fødevaresikkerheden. Æggenes holdbarhed forringes ganske simpelt ved højere temperatur.

I Danmark er risikoen for salmonella i æg meget lille, men også her gælder det, at salmonellabakterien ikke vokser når æggene står på køl.

Vask aldrig æggene

Inden du lægger dine æg i køleskabet er det i øvrigt vigtigt, at du aldrig vasker dem.

Det kan måske være fristende hvis der er hønsemøg på dem, men det kan også medføre, at bakterier trænger igennem æggeskallen, hvilket kan gøre dig syg.

Ved at vaske æggene risikerer du også, at forringe holdbarheden.

Så den bedste opbevaring af æg er altså, at du stiller æggene på køl - og undlader at vaske dem.

Holdbarhed på æg

Æg kan som udgangspunkt holde sig i 28 dage fra den dag, hvor æggene er lagt af hønen.

Dette gælder naturligvis både de købte fra supermarkedet, og de friske æg fra høns i haven.

Og de hjemmeproducerede æg bør selvfølgelig også lægges på køl.

Se også mine opskrifter på:

Gammeldags æggekage

Blødkogt æg

Smilende æg

Æg i sous vide

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole skriver

    september 15, 2023 at 3:41 pm

    Man kan også vende Æggene på hovedet, så den tykke del vender opad, så samler gasserne sig bedre der, og så kan Æg sagtens holde 4 måneder i køleskabet 🙂 Det er så latterligt simpelt, at det burde stå på alle pakker!!!

    Svar
  2. Flemming Litner-Johansen skriver

    januar 30, 2023 at 3:37 pm

    Mærkeligt når æg i alle andre lande kan holde i 4 mdr. Tror ikke en meter på det oplyste....

    Svar
  3. Mogens Bach skriver

    januar 30, 2023 at 11:33 am

    Spørg de andre akademiske orakler hos COOP - der siger man noget andet.
    Endelig er reglerne på Grønland et par måneder.
    Jeg henter vores æg på et hønseri, og har altid et par bakker til at stå på køkkenbordet. Vi har dog overlevet i henholdsvis 75 og 79 år...

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.