• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med nikujaga.
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 6. maj 2025 - Udgivet: 6. maj 2025

Nikujaga er en traditionel japansk gryderet, der grundlæggende laves med kartofler og kød.

Nikujaga (肉じゃが) betyder bogstaveligt talt "kød og kartofler" – fra niku (kød) og jagaimo (kartofler). Men den laves selvfølgelig i mange variationer.

Her har jeg anvendt ribeye, som passer godt til retten, men den kan også laves med kylling eller svinekød. Retten simrer i en sød og salt sauce lavet af soja, sukker, mirin og sake. Hvis ikke du kan skaffe disse, kan du godt lave retten bare med soja. Det bliver også fint, men husk at smage retten til.

Indhold
  • Nikujaga - japansk gryderet
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Servering
  • Fakta
  • Ramen med svinekød - den japanske hit-suppe
  • Misosuppe
  • Japansk franskbrød - shokupan
  • Japanske dumplings med svinekød - opskrift på gyoza
  • Teriyaki sovs opskrift
  • FAQ
  • Kommentarer
Billede med nikujaga.
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Nikujaga - japansk gryderet

5 fra 1 stemme
Få den nemme opskrift på nikujaga, der er en lækker gryderet fra det japanske køkken. Retten er med kartofler og kød, og den er let at lave.
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Trækketid 20 minutter min
Samlet tid 1 time t
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Japansk
Kalorier: 329
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 500 g oksekød - i tynde strimler, gerne ribeye
  • olie - til stegning
  • 1 løg - hakket
  • 200 g kartofler - i mundrette stykker
  • 200 g gulerødder - i mundrette stykker
  • 3 dl svampebouillon - lavet af 3 dl vand og 1 terning
  • 3 spsk soja - gerne japansk soja
  • 3 spsk sake - japansk risvin
  • 1 spsk mirin - sød risvin
  • 1 spsk sukker
  • 8 sukkerærter

Fremgangsmåde
 

  1. Skær oksekødet i tynde strimler. Jeg anvender ribeye, der skæres igennem på langs, og derefter i tynde strimler den anden vej. Andre udskæringer af oksekød kan også bruges.
  2. Steg kødet hurtigt i lidt olie ved meget høj varme i en dyb pande eller gryde, og vend derefter løg, kartofler og gulerødder i. Steges et minut mere.
  3. Kom svampebouillon ved sammen med soja, sake, mirin og lidt sukker. Vend det rundt.
  4. Læg låg på, og lad nu den japanske gryderet simre i 20 minutter. Her skal du IKKE røre rundt undervejs, men lad den simre i fred.
  5. Derefter tages retten af kogepladen, og nu kan du med fordel lade den stå og trække/hvile i 20-30 minutter inden servering.
  6. Giv sukkerærterne et hurtigt opkog, og læg dem på gryderetten ved servering.

Næringsindhold

Kalorier: 329kcalKulhydrater: 24gProtein: 32gFedt: 10gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 5gKolesterol: 78mgNatrium: 1113mgKalium: 922mgKostfibre: 4gSukker: 9gVitamin A: 8626IUVitamin C: 30mgCalcium: 67mgJern: 4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Servering

Den japanske gryderet kan serveres uden yderligere tilbehør, da den jo indeholder både kød og grøntsager. Men du kan sagtens servere den med kogte ris og en salat.

Fakta

Oprindelse: Man mener den japanske gryderet stammer fra slutningen af 1800-tallet.

Ifølge fortællingerne blev retten udviklet af den japanske flåde efter ordre fra admiral Heihachirō Tōgō. Han ønskede en japansk version af den britiske beef stew, han havde smagt i England. Og den fik han.

Flere byer mener den stammer derfra. Det er blandt andet Kure og Maizuru (begge tidligere flådebaser), og de hævder at være fødestedet for nikujaga.

Variationer: Der findes regionale forskelle, især i valg af kød og smag (sødere i Kansai, mere salt i Kantō).

Flere inspirerende opskrifter:

Ramen med svinekød - den japanske hit-suppe

5 fra 7 stemmer
Ramen med svinekød er nem at lave med denne opskrift. Her er brugt skiver af flæskesteg, men du kan bytte dem ud med det, du har.
Gå til opskrift
Ramen med svinekød

Misosuppe

5 fra 2 stemmer
Misosuppe er en klassisk og lækker suppe fra Japan. Den serveres ofte sammen med sushi, og så kan den toppes med hvad som helst.
Gå til opskrift
billede med misosuppe

Japansk franskbrød - shokupan

4.7 fra 21 stemmer
Japansk franskbrød, et blødt og luftigt brød kaldet shokupan er lavet med en metode, som hedder tangzhong. Det giver brødet en luftig krumme.
Gå til opskrift
Japansk franskbrød

Japanske dumplings med svinekød - opskrift på gyoza

4.9 fra 38 stemmer
Japanske dumplings minder om de kinesiske, blot steger japanerne deres på den ene side, før de damper dem. Her er opskriften på gudemad.
Gå til opskrift
Japanske dumplings

Teriyaki sovs opskrift

4.8 fra 61 stemmer
Her får du min opskrift på hjemmelavet teriyaki sauce. Den japanske og asiatisk inspirerede marinade er god til kylling, kød og meget andet.
Gå til opskrift
billede til hjemmelavet teriyaki sauce

FAQ

Hvad er nikujaga?

Nikujaga er en traditionel japansk gryderet, der blandt andet består af kartofler og kød. Retten er rimelig nem at lave.

Kan man fryse nikujaga?

Du kan sagtens fryse rester af den japanske gryderet. Frys den i tæt beholder, og varm retten op i en gryde.

Hvilket kød bruger man til nikujaga?

Til nikujaga anvender man ofte oksekød, men du kan sagtens også lave retten med kylling eller svinekød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kirsten

    maj 10, 2025 at 7:35 pm

    Dejlig japansk gryderet - manglede kun japansk risvin, så jeg brugte bornholmsk honnusyp i stedet .
    Hilsen Kirsten

    Svar
  2. Holger Rørby Madsen

    maj 06, 2025 at 9:03 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Kom gerne med din mening om den her.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
pulled pork i ovn
Pulled pork - opskrift i ovn, på grill eller i smoker→ Se opskriften
billederesultat for fetakartofler
Fetakartofler→ Se opskriften
Lækre grillspyd med mørbrad, og gode brunchpølser, der grilles fire minutter på hver side ved lav varme. Foto: Madensverden.dk.
Grillspyd med mørbrad og brunchpølser→ Se opskriften
billede til artikel om nødder og mandler
Er nødder og mandler sunde? Her får du fakta→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required