Nem og lækker opskrift på boller i karry. En dansk klassiker med lækre kødboller i en skøn karrysauce. Et stort hit i alle børnefamilier.
Boller i karry er nærmest også blevet en dansk nationalret, trods det noget asiatiske præg og navn i retten.
I hvert fald er det en af de retter, som vi spiser hyppigt ved middagsbordene som aftensmad, og boller i karrysovs er da også en skøn ret med masser af smag.
Opskriften er beregnet til 4 personer, og du kan også se min video, hvor jeg viser hvordan man laver den populære ret helt fra bunden.
Opskrift på boller i karry
Boller i karry
Ingredienser
Kødboller
- 400 g hakket svin og kalv
- 1 tsk salt
- friskkværnet peber
- 2 tsk løgpulver - eller et finthakket løg
- 1 æg
- 2 spsk hvedemel - med lidt top
- 1,5 dl mælk - måske lidt mere
Kogevand
- 1 l vand
- 2 bouillonterninger - høns
Karrysovs
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 2 tsk karry
- 1 spsk gurkemeje
- 4 dl suppe - fra kogevandet
- mælk
- citronsaft - friskpresset
- 1 tsk sukker
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Start med kødbollerne. Hakket svine- og kalvekød røres godt sammen med salt og friskkværnet peber. Kom løgpulver i farsen sammen med æg, hvedemel og mælk. Rør eller ælt farsen lind. Løgpulver kan udskiftet med et fintsnittet løg.
- Kog vand op sammen med bouillonterninger.
- Form farsen til kødboller på størrelse med en lille golfbold, og kog kødbollerne cirka 8 minutter i det kogende vand. Kogetiden er fra når den sidste kødbolle er lagt i vandet, men skru lidt ned for varmen, da vandet ikke skal bulderkoge. Jeg plejer at bruge en teske til at forme kødbollerne. Dyp hver gang skeen i den varme bouillon.
- Fisk de færdigkogte kødboller op af vandet med en hulske, og læg til side. Gem fire deciliter af kogevandet til karrysovs til karryretten.
- Kom smør i gryden. Når det er smeltet, piskes hvedemel i sammen med karry og gurkemeje. Lad det bage af i et minut, så du også får brændt karryen af.
- Pisk derefter gradvist suppe fra kogningen af kødbollerne i sovsen, og derefter lidt mælk indtil passende konsistens er opnået. Lad karrysovsen simre i fem minutter for at fjerne smagen af mel.
- Smag karrysovsen til med lidt friskpresset citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber. Der kan også kommes mere karry i.
- Læg kødbollerne i sovsen, og lad dem lige varme igennem.
- Boller i karry serveres med kogte ris og en dampede ærter. Kog risene som anvist på pakken, men pas ikke at overkoge dem. Jeg foretrækker selv basmati ris. Serveringsforslag:
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Det her er min opskrift på boller i karry, som den laves helt traditionelt med kogte kødboller og en dejlig karrysovs. Altsammen naturligvis lavet helt fra bunden.
Mængden af karry kan du selv smage dig frem til, for det afhænger selvfølgelig af hvor stærk du ønsker retten. Jeg kommer også gerne lidt gurkemeje i, da det giver en smukkere og mere dyb gul farve, men det kan udelades.
Det er en nem opskrift på en omgang gammeldags kødboller i karrysovs, og det er en ret, som de fleste kan lide. Faktisk er det også en af mine livretter, og i min video kan du se fremgangsmåde.
Se også disse opskrifter:
Kogevand eller fløde?
En del af kogevandet til sovsen kan erstattes med mælk eller fløde, hvis du ønsker en fyldigere karrysovs, men det er jo smag og behag.
Retten er dog stadig børnevenlig, men styrken kan jo justeres med mere eller mindre karry.
Boller i karry med kokosmælk
Du kan også lave boller i karry med kokosmælk, der giver en lidt mere eksotisk smag til karrysovsen.
Her skal du bruge en dåse kokosmælk, og sådan gør du:
Hak et løg og to hvidløgsfed fint, og svits det i to spiseskefulde smør i en gryde.
Et æble i tern kommes også ved sammen med lidt revet ingefær og tre teskefulde karry.
Drys en spiseskefuld hvedemel i, og kom så en dåse kokosmælk ved.
Lad karrysovsen koge langsomt op, og spæd nu til med kogevand fra kødbollerne indtil du har rette konsistens.
Smag sovsen til med salt, peber og eventuelt mere karry.
Sund opskrift på boller i karry
Du kan også lave en lidt sundere opskrift den klassiske karryret, hvor du blandt andet serverer deb med blomkålsris. Samtidig er kødbollerne lavet med lidt havregryn.
400 gram hakket kalv og svin røres med en teskefuld salt, og derefter røres et æg i. Kom også 75 gram grovvalsede havregryn i farsen sammen med friskkværnet peber. Tilsæt nu mælk indtil farsen er lind og har den rette konsistens. Stil på køl i 30 minutter.
Kog kødbollerne i vandet som anvist længere oppe i grundopskriften.
Karrysovs laves af et finthakket løg, der svitses i lidt smør uden at tage farve. Tilsæt to spiseskefulde karry eller hvad du nu synes. Kom en dåse kokosmælk i og kog sovsen igennem. Smag til med salt og peber.
Kom kødbollerne med havregryn i karrysovsen og server den med blomkålsris. Eller med kogte kartofler. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.
Er boller i karry en dansk ret?
Ja, på trods af navnet og referencen til karry, der jo er et mere eksotisk krydderi eller krydderiblanding, så den populære ret en dansk opfindelse.
Hvem opfandt karryretten?
Det vides ikke hvem ophavsmanden til boller i karry er.
Men man ved, at retten blev bredere kendt op gennem 1930erne, og opskriften optræder blandt andet i den kendte Frøken Jensens kogebog. Dog findes der forskellige udgaver af karryretten fra den tid.
Hvad består boller i karry af?
Helt klassisk består retten af kødboller, der koges i vand, og derefter serveres i en karrysauce.
Typisk serveres der ris til retten, som normalt anvendes som aftensmad og hverdagsmad i det danske køkken.
Fakta i overblik
- Dansk favorit: Boller i karry er en af de mest elskede hverdagsretter i Danmark – især blandt børn.
- Hjemmelavet eller færdiglavet: Man kan både lave retten fra bunden (med hjemmelavede kødboller og karrysauce) eller købe færdige versioner i supermarkedet). Her sælges de både på køl og fra frost.
- Kødboller af svinekød: Kødbollerne laves oftest af hakket svinekød (nogle bruger en blanding med kalv/okse), æg, hvedemel, løg og krydderier. De koges altid i vand, og skal altså ikke steges.
- Karrysauce: Den gule sovs laves typisk med smør, karry, hvedemel, mælk og evt. lidt fløde – og nogle tilsætter også æble, løg eller kokosmælk for ekstra smag.
- Serveres med ris: Den klassiske version serveres med hvide ris, men man kan også bruge fuldkornsris eller blomkålsris for et sundere twist.
- Populær i børnehaver og kantiner: Det er en fast favorit på madplanen i institutioner og skoler, netop fordi den er mild og børnevenlig.
- Har rødder i kolonitiden: Karry kom til Danmark via kolonihandlen – især gennem Trankebar i Indien, som var en dansk koloni fra 1620-1845. Karry blev siden en del af det danske køkken.
- Der findes også en vegansk version: Flere laver i dag "boller i karry" med plantefars eller linseboller – og karrysovsen kan sagtens laves uden animalske produkter.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Carl magnus borg
Superfed opskrift. Jeg prøvede dog at lave den igen med karry i stedet for boulion og kokosmælk i stedet for alt mælken og jeg synes selv at det var en forbedring
Steen Bloch Søerensen
Du kan med fordel brug resten af koge vandet fra kødbollerne samt almenlige vand til at koge risene i .Det giver også en gode smag til risene. Der ud over bruger jeg et fint hakket æble og et fint hakket løg. Det smider jeg i gryden når jeg svitser karryen og gurkemejen af .Der efter koge vand fra kødbollerne. Nu kan løg og æble koge sig bløde. Sener putter jeg mere væde ved .og jævner sovsen med mel og mælk. Nå det skal være ekstra frækt Tagger jeg en halv cm hakket ingefær og svitser med samt et på hakket fed hvidløg.
Så er der også lige den hurtige studenter model Hvor man køber en medisterpølse. Man laver koge vandet ,som til kødboller, men man presser simpel hen farsen ud af pølse skindet i passende klumper, og så man boller til sovsen.
Hanne
Fantastiske gode boller og sovs 👏
Bent Busk Pedersen
Hvorfor kan man ikke mere printe opskrifter?
Min pc er stationær så uden et print kan jeg ikke bruge Madens Verden mere.
Send venligst et svar
Bent Busk Pedersen
Peder Drue
Hej Bent, Benyt en telefon eller en iPad i stedet, hvis du har en. Ellers må du på bilbioteket, Kh Peder Drue
Stefan
Under "Boller i karry med kokosmælk" er der vel en lille fejl:
"Hak et løg og to hvidløgsfed fint, og svits det i to spiseskefulde hvedemel i en gryde." burde vel ændres til, at man skal svitse det i to spiseskefulde smør? 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Stefan
Mange tak - du har fuldstændig ret. Den er nu rettet 🙂
Alt det bedste
Holger
Helle Christensen
Jeg laver sovsen først og koger bollerne i sovsen, giver god smag
M
Super fin opskrift på kødbollerne. Men sovsen er meget smagsdomineret på gurkemejen og ikke karryen.
C
Jeg må tilslutte mig, retten bude hedde “boller i gurkemeje” 😅
Ejnar Jensen
En ren dansker meget børnevenlig, alt for lidt karry efter vores smag, når jeg laver boller i karry er det med 2-3 spsk. karry alt afhængig af type. Desuden et lille tricks bland karryen op i lidt vand, så man laver en slags pasta og herefter brændes den af i fedtstoffet, dette giver en langt mere ren smag, og selve opbagningen af sovsen lige ud af landevejen. Der skal krudt i maden.
Inge Muller
Sovs 1.løg i små tern og så laves sovsen til sidst river eg et lille æble i sovsen smager skønt og en slat fløde.. Moms.
Anne Catherine Horskjær Lewis
Tak for endnu en super opskrift!
Holger Rørby Madsen
Hej Anne Catherine
Mange tak for det - det er jeg glad for at høre.
Alt det bedste til dig
Holger
Gitte Madsen
Når jeg markere en opskrift ved at trykke på hjertet - hvor er det så meningen at jeg kan finde den igen ?
Holger Rørby Madsen
Hej Gitte
Den finder du ved at klikke på tungen ved siden af hjertet ude i højre side. Du kan også bare klikke på søgefeltet, hvor din liste så dukker op.
Alt det bedste
Holger
Tanja
Hvordan undgår man at kødbollerne hæver op og bliver en anelse porøse under kogningen? Jeg bruger altid kyllingefars - og former dem med en lille teske.
Er svitsning af karryen en skrøne ?
Holger Rørby Madsen
Hej Tanja
Det skyldes muligvis, at du koger kødbollerne ved for høj varme. Kom dem i kogende vand, men skru så ned for varmen, så kødbollerne nærmest blancheres i vandet.
Jo, det er en god idé at brænde karryen af, og jeg har derfor opdateret opskriften.
Tak for det - og god arbejdslyst i køkkenet 🙂
Alt det bedste
Holger
Finn
Det er en virkelig god opskrift på boller i karry. Og nem at lave.
Vh Finn
Grete Langballe Hansen
Sovsen med kokosmælk .... hvor let er det at svitse løg i HVEDEMEL?.....
alex sørensen
Når du skal til at lave karry sovsen har du skrevet i opskriften der skal koge vandet i før karryen det er forkert man brænder da karryen af først,