• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager

Mørdej - opskrift på sød linsedej til kager

billede med mørdej
En meget let og lækker linsedej, der bruges til linser, tærter og andre kager. Dette er en god grundopskrift, og den kan holde sig 10-12 dage i køleskabet. Linsedejen kan også fryses ned. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. marts 2018 - Udgivet:  27. marts 2018

Del gerne:
195
SHARES
FacebookMessenger195PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Mørdej
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Opbevaring
  9. Fakta
  10. Hovedtyper (franske termer)
  11. Vigtige tips
  12. Egenskaber
  13. Brug i madlavning
  14. Værd at vide
4.8 fra 39 stemmer
Gå til opskrift

Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager.

Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til søde tærter.

Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og hvedemel.

Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.

Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til.

Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.

Se også disse opskrifter:

  • Tærtedej
  • Cremelinser
  • Medaljer
  • Marieboller

Opskrift

billede med mørdej

Mørdej

Opskrift på mørdej, der bruges i mange kager. Mørdejen er nem at lave og anvendes blandt andet til hindbærsnitter, napoleonshatte og linser.
Bedømmelse
4.8 fra 39 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Antal 10 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 200 g smør - køleskabskoldt
  • 300 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • 1 æg

Fremgangsmåde

  • Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
  • Skær smør (skal være koldt) i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
  • Kom så flormelis i og rør det med i et minuts tid.
  • Derefter røres æg i.
  • Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
  • Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.
    linsedej grundopskrift mørdej

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
298
% Daglig værdi*
Fedt
 
17
g
26
%
Mættet fedt
 
10
g
63
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
59
mg
20
%
Natrium
 
136
mg
6
%
Kalium
 
43
mg
1
%
Kulhydrater
 
33
g
11
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
10
g
11
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
524
IU
10
%
Calcium
 
12
mg
1
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Derefter er din mørdej klar til brug.

Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter, medaljer og meget andre gode kager.

Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.

Opbevaring

Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.

På køl holder linsedejen sig sagtens i 7-8 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i 2-3 måneder, og den er som ny når den så bruges. Så det kan du sagtens gøre.

Færdigbagte bunde kan opbevares tørt og køligt i 3–4 dage.

Fakta

Mørdej er en smørholdig dej, der bruges som bund til både søde og salte tærter, småkager og dessertkager.

Navnet kommer af ordet mør, fordi dejen bliver sprød og smuldrende efter bagning – ikke sej som eks. gærdej.

Hovedtyper (franske termer)

Pâte brisée – Neutral/saltet mørdej, bruges til eks. quiche

Pâte sucrée – Sød mørdej til desserttærter

Pâte sablée – Ekstra smuldrende (sablé betyder "sand"), ofte brugt til småkager

    Vigtige tips

    Brug koldt smør og evt. kolde hænder! Det giver de flager, der gør dejen sprød.

    Ælt så lidt som muligt – overæltning udvikler gluten, og så bliver dejen sej.

    Lad den hvile i køleskab i mindst 30 min. før udrulning – det gør den nemmere at arbejde med og holder formen bedre under bagning.

    Forbagning ("blindbagning") anbefales ofte – især til tærter – for at undgå blød bund.

    Egenskaber

    Efter bagning bliver mørdej let, smøragtig og sprød, næsten smeltende i munden.

    Meget formbar og stabil, hvilket gør den perfekt til fx tærteskaller og dekorationer.

    Brug i madlavning

    Søde versioner: Jordbærtærter, citronmåne med mørdejsbund, mazarintærte, napoleonskager

    Salte versioner: Quiche Lorraine, grøntsagstærter, madtærter med ost og skinke

    Småkager: Vaniljekranse, sabléer, butter cookies (variationer)

    Værd at vide

    I klassisk fransk bagning betragtes mørdej som en af de “5 moderdeje” i konditorkøkkenet.

    Mørdej var oprindeligt kun for adelen og de velhavende på grund af mængden af smør.

    Nogle kager – eks. cremelinser eller tarte tatin – kan ikke laves uden en god mørdej!

    Om Holger
    holger rørby madsen madens verden
    Holger Rørby Madsen

    Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
    • Ingen reklamer og annoncer
    • Gratis app uden annoncer
    • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
    • Adgang til den populære favoritliste
    • Adgang til at printe opskrifterne
    • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
    Køb adgang 295,-
    (Pris er for medlemskab i et HELT år)

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

      Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

    1. Aase

      september 05, 2024 at 3:17 pm

      Hejsa.
      Kan man bage linsedejen dagen før ? Også lægge hindbær syltetøj på dagen efter ?
      Det er pga tidsnød😉
      Ha en god dag

      Svar
      • Holger Rørby Madsen

        september 05, 2024 at 3:36 pm

        Hej Aase
        Ja, det bør du sagtens kunne 🙂
        God fornøjelse.
        BH Holger

        Svar
    2. victoria ledsgaard jensen

      april 01, 2024 at 10:01 am

      Hvor længe skal mørdejen bages?

      Svar
      • Holger Rørby Madsen

        april 01, 2024 at 10:10 am

        Hej Victoria
        Det afhænger af hvilken kage du bager - så find lige den konkrete bagetid i de enkelte opskrifter 🙂
        Alt det bedste
        Holger

        Svar
    3. Bjarne Munk

      marts 24, 2024 at 1:56 pm

      Hej Holger
      Jeg skal til at lave nogle kager af din mørdej, som skal bruges til en konfirmation. Jeg har læst at man kan fryse mørdej ned, mit spørgsmål er om man også kan fryse den ned, når den er færdig bagt?

      Venlig hilsen Bjarne Munk, Kolding

      Svar
      • Michelle

        marts 25, 2025 at 8:18 pm

        Hvis man skal lave tærte af dejen, hvilken størrelse tærte fad passer mængden så til? (gerne i cm) 😃

        Svar
    4. Winnie

      september 23, 2022 at 2:38 pm

      Hejsa
      Er netop blevet færdig med at lave Aple pie med denne dej i opskriften. Dejen var helt umulig at arbejde med og kunne ikke hænge sammen når den blev rullet ud. Det blev lidt en gang Tetris 😅😅 desværre. Har gjort som i opskriften, så hvad mon gik galt? Nogle bud?

      Svar
      • Connie Bach

        maj 25, 2023 at 10:12 am

        Tror det er fordi den er rørt på maskine ! Det dur bare ikke med mørdej.

        Svar
        • Benthe Dam Christensen

          oktober 07, 2023 at 9:36 am

          Det er jeg ikke enig i, bruger altid min røremaskine med succes🤗

      • Benthe Dam Christensen

        oktober 07, 2023 at 9:38 am

        Du skal ligge den færdige dej på køl en times tid, og bruge godt med mel, når du ruller den ud, ligesom Holger gør, du må øve dig lidt mere

        Svar
    5. Heidi

      september 14, 2022 at 6:17 pm

      Bare til info: (taget fra bager- og konditorbogen)
      Linsedej er den mest anvendte dej til fremstilling af tørkager og flødekager. Dog skal der lige pointeres af linse- og mørdej er to deje, som ligner hinanden meget. Forskellen på de to deje er, at linsedejen er mere fed end mørdejen.

      Svar
    6. Jette Winsløw

      august 30, 2021 at 1:35 pm

      Napolionskager laves med butterdej eller smørdej som den også kaldes - aldrig med mørdej

      Svar
    7. Christina König

      juni 02, 2019 at 5:32 pm

      Hej Holger,

      jeg har netop lavet din linsedej og skal nu til at lave linserne.
      Da jeg har lavet en dobbelt portion vil jeg gerne fryse resten ned.
      Hvordan gør du det? I en plastikbeholder?
      Jeg glæder mig til at høre fra dig.
      Mange kærlige hilsner hernede fra Hamburg
      Christina

      Svar
      • Holger Rørby Madsen

        juni 03, 2019 at 9:29 am

        Hej Christina

        Tak for de venlige ord 🙂
        Du kan sagtens fryse linsedej ned - jeg plejer blot at lægge dejen i en plastbeholder, men en frysepose er også fin.
        God fornøjelse - de bedste hilsner til dig i Hamborg
        Holger

        Svar

    Anmeldelser af Madens Verden

    Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

    Besøg vores webshop

    • Forside Aftensmad

      Madens Verden Aftensmad

      kr. 250,00
      Tilføj til kurv
    • Madens Verden Airfryer

      Madens Verden Airfryer

      kr. 250,00
      Tilføj til kurv
    • Madens Verden forklæde

      Madens Verden forklæde

      kr. 125,00
      Tilføj til kurv
    • Madens Verden mulepose

      Madens Verden mulepose

      kr. 50,00
      Tilføj til kurv

    Nyeste indhold

    Rabarberhapsere

    Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

    Billede med marmoreret grillfilet.

    Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

    Billede med asparges i butterdej.

    Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

    Uge20-bedstevinkøb

    Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

    Billede med spidskålsvinaigrette.

    Spidskålsvinaigrette med mandler

    ugens madplan uge 20

    Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

    Footer

    Om Madens Verden

    Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

    Moderne Medier ApS
    A.P. Møllers Allé 43B
    2791 Dragør
    CVR: 42394157

    Kontakt

    Mail: hej@madensverden.dk

    Læs mere om Madens Verden her

    Redaktion

    Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
    Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
    Jan Sørensen, vinkender

    Madens Verden PLUS

    Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

    Rettigheder

    Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

    Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
    Følg med her
    Instagram
    Facebook
    Youtube

    Copyright: Madens Verden!

    Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
    Det er billigere end du tror.
    Bliv medlem her
    Eller fortsæt gratis med annoncer her

    Bedømmelse

    Your vote:




    Bedøm her

    A rating is required
    A name is required
    An email is required