Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager.
Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til søde tærter.
Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og hvedemel.
Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.
Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til.
Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.
Se også disse opskrifter:
Opskrift
Mørdej
Ingredienser
- 200 g smør - køleskabskoldt
- 300 g hvedemel
- 100 g flormelis
- 1 æg
Fremgangsmåde
- Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
- Skær smør (skal være koldt) i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
- Kom så flormelis i og rør det med i et minuts tid.
- Derefter røres æg i.
- Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
- Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Derefter er din mørdej klar til brug.
Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter, medaljer og meget andre gode kager.
Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.
Opbevaring
Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.
På køl holder linsedejen sig sagtens i 7-8 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i 2-3 måneder, og den er som ny når den så bruges. Så det kan du sagtens gøre.
Færdigbagte bunde kan opbevares tørt og køligt i 3–4 dage.
Fakta
Mørdej er en smørholdig dej, der bruges som bund til både søde og salte tærter, småkager og dessertkager.
Navnet kommer af ordet mør, fordi dejen bliver sprød og smuldrende efter bagning – ikke sej som eks. gærdej.
Hovedtyper (franske termer)
Pâte brisée – Neutral/saltet mørdej, bruges til eks. quiche
Pâte sucrée – Sød mørdej til desserttærter
Pâte sablée – Ekstra smuldrende (sablé betyder "sand"), ofte brugt til småkager
Vigtige tips
Brug koldt smør og evt. kolde hænder! Det giver de flager, der gør dejen sprød.
Ælt så lidt som muligt – overæltning udvikler gluten, og så bliver dejen sej.
Lad den hvile i køleskab i mindst 30 min. før udrulning – det gør den nemmere at arbejde med og holder formen bedre under bagning.
Forbagning ("blindbagning") anbefales ofte – især til tærter – for at undgå blød bund.
Egenskaber
Efter bagning bliver mørdej let, smøragtig og sprød, næsten smeltende i munden.
Meget formbar og stabil, hvilket gør den perfekt til fx tærteskaller og dekorationer.
Brug i madlavning
Søde versioner: Jordbærtærter, citronmåne med mørdejsbund, mazarintærte, napoleonskager
Salte versioner: Quiche Lorraine, grøntsagstærter, madtærter med ost og skinke
Småkager: Vaniljekranse, sabléer, butter cookies (variationer)
Værd at vide
I klassisk fransk bagning betragtes mørdej som en af de “5 moderdeje” i konditorkøkkenet.
Mørdej var oprindeligt kun for adelen og de velhavende på grund af mængden af smør.
Nogle kager – eks. cremelinser eller tarte tatin – kan ikke laves uden en god mørdej!
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Aase
Hejsa.
Kan man bage linsedejen dagen før ? Også lægge hindbær syltetøj på dagen efter ?
Det er pga tidsnød😉
Ha en god dag
Holger Rørby Madsen
Hej Aase
Ja, det bør du sagtens kunne 🙂
God fornøjelse.
BH Holger
victoria ledsgaard jensen
Hvor længe skal mørdejen bages?
Holger Rørby Madsen
Hej Victoria
Det afhænger af hvilken kage du bager - så find lige den konkrete bagetid i de enkelte opskrifter 🙂
Alt det bedste
Holger
Bjarne Munk
Hej Holger
Jeg skal til at lave nogle kager af din mørdej, som skal bruges til en konfirmation. Jeg har læst at man kan fryse mørdej ned, mit spørgsmål er om man også kan fryse den ned, når den er færdig bagt?
Venlig hilsen Bjarne Munk, Kolding
Michelle
Hvis man skal lave tærte af dejen, hvilken størrelse tærte fad passer mængden så til? (gerne i cm) 😃
Winnie
Hejsa
Er netop blevet færdig med at lave Aple pie med denne dej i opskriften. Dejen var helt umulig at arbejde med og kunne ikke hænge sammen når den blev rullet ud. Det blev lidt en gang Tetris 😅😅 desværre. Har gjort som i opskriften, så hvad mon gik galt? Nogle bud?
Connie Bach
Tror det er fordi den er rørt på maskine ! Det dur bare ikke med mørdej.
Benthe Dam Christensen
Det er jeg ikke enig i, bruger altid min røremaskine med succes🤗
Benthe Dam Christensen
Du skal ligge den færdige dej på køl en times tid, og bruge godt med mel, når du ruller den ud, ligesom Holger gør, du må øve dig lidt mere
Heidi
Bare til info: (taget fra bager- og konditorbogen)
Linsedej er den mest anvendte dej til fremstilling af tørkager og flødekager. Dog skal der lige pointeres af linse- og mørdej er to deje, som ligner hinanden meget. Forskellen på de to deje er, at linsedejen er mere fed end mørdejen.
Jette Winsløw
Napolionskager laves med butterdej eller smørdej som den også kaldes - aldrig med mørdej
Christina König
Hej Holger,
jeg har netop lavet din linsedej og skal nu til at lave linserne.
Da jeg har lavet en dobbelt portion vil jeg gerne fryse resten ned.
Hvordan gør du det? I en plastikbeholder?
Jeg glæder mig til at høre fra dig.
Mange kærlige hilsner hernede fra Hamburg
Christina
Holger Rørby Madsen
Hej Christina
Tak for de venlige ord 🙂
Du kan sagtens fryse linsedej ned - jeg plejer blot at lægge dejen i en plastbeholder, men en frysepose er også fin.
God fornøjelse - de bedste hilsner til dig i Hamborg
Holger