• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Mascarpone - opskrift og fakta om den bløde italienske ost

Mascarpone - opskrift og fakta om den bløde italienske ost

billede med mascarpone
4.6 fra 8 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  31. oktober 2023 - Udgivet:  26. januar 2021

Indhold

  1. Opskrift på mascarpone
  2. Mascarpone
  3. Tips
  4. Sådan produceres mascarpone
  5. Hvad smager mascarpone af?
  6. Opskrifter med mascarpone
  7. Kan man varme mascarpone?
  8. Forskel på ricotta og mascarpone?
  9. Næringsindhold og kalorier
  10. Holdbarhed og opbevaring

Mascarpone er en blød ost, helt mælkehvid og meget cremet. En ost, som er Lombardiets kulinariske stolthed, da den stammer fra den region.

Og en ost, som har en række anvendelsesmuligheder i køkkenet som et italiensk bud på creme fraiche og piskefløde.

Først og fremmest kender vi den fra desserten tiramisu, der må være den mest berømte italienske dessert.

Desserten med lag af mascarpone, lady fingers og espresso er simpelthen skøn.

Hjemmelavet mascarpone er så let at lave, at man tror, det er løgn. Og så tager det ikke mange minutter at piske den italienske frisk-ost sammen.

Det eneste tidskrævende er at vente det døgn, hvor cremen forvandler sig til ost i køleskabet. Så mascarpone er ikke noget, man skal lave samme dag, som den skal bruges.

Når det så er sagt, så vil jeg anbefale at gå i gang. Det er ret sjovt at lave sine egne produkter, og man spiser dem med større respekt og en portion dejlig selvtilfredshed.

Opskrift på mascarpone

Hjemmelavet Mascarpone
Karen SenecaKaren Seneca

Mascarpone

4.63 fra 8 stemmer
Hjemmelavet mascarpone tager kun et kvarters tid at lave. Den er vildt lækker, og du skal kun bruge to ting: piskefløde og citronsaft.
Tilb. tid 15 minutter min
Tid i køleskab 1 day d
Samlet tid 1 day d 15 minutter min
Antal: 4 deciliter
Ret: Ost
Køkken: Italiensk
Kalorier: 425
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 5 dl piskefløde
  • 2 spsk citronsaft

Fremgangsmåde
 

  1. Hæld piskefløden i en lille gryde. Bring den til kogepunktet.
  2. Pres 2-2,5 spsk saft ud af en citron og tilsæt saften, når piskefløden koger.
  3. Nu skal du skrue ned på lav til medium varme og piske de næste 10-15 minutter. Jeg bruger en elpisker, men du kan også gøre det med håndkraft.
  4. Pisk, indtil massen bliver tyk nok til at dække en træske, når du stikker den ned i gryden.
  5. Tag en skål og læg en si med osteklæde (eller kaffefilter) henover. Hæld ostemassen ned i sien og stil skålen med sien i køleskabet. Her skal den stå i et døgn, så væden - eller vallen - løber ned i skålen.
  6. Efter et døgns tid har du en cremet hjemmelavet mascarpone, som du kan bruge til lidt af hvert.

Næringsindhold

Kalorier: 425kcalKulhydrater: 4gProtein: 4gFedt: 45gMættet fedt: 29gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 11gKolesterol: 141mgNatrium: 34mgKalium: 119mgKostfibre: 0.003gSukker: 4gVitamin A: 1838IUVitamin C: 1mgCalcium: 83mgJern: 0.1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Hvis du laver en stor portion, kan du faktisk bruge den væde, der drypper fra mascarponecremen til at lave ricotta.

Sådan produceres mascarpone

Lombardiet er den region i Italien, man skal tage til som oste-elsker. Her er berømte oste som Grana Padano, mascarpone og gorgonzola fra. Og her produceres de endnu.

Mascarpone har været kendt siden middelalderen, og selve produktionen er forholdsvis enkel.

Kort fortalt varmes fløde op og tilsættes syre - for eksempel citronsaft. Derefter piskes der godt og grundigt i ostemassen, til den er blevet tyk.

Til sidst skal osten placeres på et osteklæde, så vallen kan løbe fra. Vallen bruges til ricotta, så der er fuld udnyttelse af ressourcerne.

Hvad smager mascarpone af?

Mascarpone kan i smagen minde lidt om kokos.

I hvert fald har den toner af kokos i smagsoplevelsen, men uden at blive eksotisk i smagen.

Det er altså ikke en gennemtrængende kokossmag, du finder i den italienske mascarpone ost.

Opskrifter med mascarpone

Det er næsten ikke til at forstå, at den hvide, cremede masse er ost. Det ligner mere tyk flødeskum. Og smagen er mild, lettere syrlig med en tydelig piskeflødesmag.

Derfor kan osten bruges både til desserter, kager og middagsretter.

For eksempel er den virkelig god til at give fylde i en risotto, en pastaret eller i supper som denne jordskokkesuppe.

Du kan også bruge osten til alverdens cheesecakes, men den fungerer klart bedst i dem, der ikke skal bages.

Se for eksempel vores Baileykage her, hvor der er brugt halv flødeost, halv mascarpone.

Kan man varme mascarpone?

Mascarpone indeholder en hel del fedt, og derfor kan du med forsigtighed sagtens varme den.

Du kan blandt andet tilføje lidt mælk for at gøre mascarponen mere flydende.

Forskel på ricotta og mascarpone?

Der er forskel på ricotta og mascarpone. En ricotta holder formen på osten selvom den bliver varmet op.

Det gør mascarponen ikke, da den vil smelte og flyde mere ud.

Næringsindhold og kalorier

Der er ingen tvivl om, at dette er fuldfed ost. Men lige som med piskefløde er der bare gode ting i livet, som vi ikke skal forsage uanset fedtindhold.

Her ser du energifordelingen for 100 gram Galbani Mascarpone, som er den, vi typisk kan købe i et almindelig dansk supermarked:

Energi: 403 kalorier.

Protein: 4,5 gram.

Kulhydrat: 4 gram.

Fedt: 41 gram.

Holdbarhed og opbevaring

Denne bløde friskost skal altid opbevares i køleskabet. Her kan den typisk holde sig en uges tid.

Du kan fryse den ned, men da den skiller lidt, når den tøs op, skal du give den en tur med piskeriset bagefter.

På den måde får du igen en cremet mascarpone.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required