Mascarpone er hovedingrediensen i tiramisu, men osten kan bruges til alt fra pastaretter til suppe. Se opskrifter og læs om den cremede ost.
Mascarpone er en blød ost, helt mælkehvid og meget cremet. En ost, som er Lombardiets kulinariske stolthed, da den stammer fra den region.
Og en ost, som har en række anvendelsesmuligheder i køkkenet som et italiensk bud på creme fraiche og piskefløde.
Først og fremmest kender vi den fra desserten tiramisu, der må være den mest berømte italienske dessert.
Desserten med lag af mascarpone, lady fingers og espresso er simpelthen skøn.
Opskrift på mascarpone
Hjemmelavet mascarpone er så let at lave, at man tror, det er løgn. Og så tager det ikke mange minutter at piske den italienske frisk-ost sammen.
Det eneste tidskrævende er at vente det døgn, hvor cremen forvandler sig til ost i køleskabet. Så mascarpone er ikke noget, man skal lave samme dag, som den skal bruges.
Når det så er sagt, så vil jeg anbefale at gå i gang. Det er ret sjovt at lave sine egne produkter, og man spiser dem med større respekt og en portion dejlig selvtilfredshed.
Mascarpone
Ingredienser
- 5 dl piskefløde
- 2 spsk citronsaft
Fremgangsmåde
- Hæld piskefløden i en lille gryde. Bring den til kogepunktet.
- Pres 2-2,5 spsk saft ud af en citron og tilsæt saften, når piskefløden koger.
- Nu skal du skrue ned på lav til medium varme og piske de næste 10-15 minutter. Jeg bruger en elpisker, men du kan også gøre det med håndkraft.
- Pisk, indtil massen bliver tyk nok til at dække en træske, når du stikker den ned i gryden.
- Tag en skål og læg en si med osteklæde (eller kaffefilter) henover. Hæld ostemassen ned i sien og stil skålen med sien i køleskabet. Her skal den stå i et døgn, så væden - eller vallen - løber ned i skålen.
- Efter et døgns tid har du en cremet hjemmelavet mascarpone, som du kan bruge til lidt af hvert.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Hvis du laver en stor portion, kan du faktisk bruge den væde, der drypper fra mascarponecremen til at lave ricotta.
Sådan produceres mascarpone
Lombardiet er den region i Italien, man skal tage til som oste-elsker. Her er berømte oste som Grana Padano, mascarpone og gorgonzola fra. Og her produceres de endnu.
Mascarpone har været kendt siden middelalderen, og selve produktionen er forholdsvis enkel.
Kort fortalt varmes fløde op og tilsættes syre - for eksempel citronsaft. Derefter piskes der godt og grundigt i ostemassen, til den er blevet tyk.
Til sidst skal osten placeres på et osteklæde, så vallen kan løbe fra. Vallen bruges til ricotta, så der er fuld udnyttelse af ressourcerne.
Hvad smager mascarpone af?
Mascarpone kan i smagen minde lidt om kokos.
I hvert fald har den toner af kokos i smagsoplevelsen, men uden at blive eksotisk i smagen.
Det er altså ikke en gennemtrængende kokossmag, du finder i den italienske mascarpone ost.
Opskrifter med mascarpone
Det er næsten ikke til at forstå, at den hvide, cremede masse er ost. Det ligner mere tyk flødeskum. Og smagen er mild, lettere syrlig med en tydelig piskeflødesmag.
Derfor kan osten bruges både til desserter, kager og middagsretter.
For eksempel er den virkelig god til at give fylde i en risotto, en pastaret eller i supper som denne jordskokkesuppe.
Du kan også bruge osten til alverdens cheesecakes, men den fungerer klart bedst i dem, der ikke skal bages.
Se for eksempel vores Baileykage her, hvor der er brugt halv flødeost, halv mascarpone.
Kan man varme mascarpone?
Mascarpone indeholder en hel del fedt, og derfor kan du med forsigtighed sagtens varme den.
Du kan blandt andet tilføje lidt mælk for at gøre mascarponen mere flydende.
Forskel på ricotta og mascarpone?
Der er forskel på ricotta og mascarpone. En ricotta holder formen på osten selvom den bliver varmet op.
Det gør mascarponen ikke, da den vil smelte og flyde mere ud.
Næringsindhold og kalorier
Der er ingen tvivl om, at dette er fuldfed ost. Men lige som med piskefløde er der bare gode ting i livet, som vi ikke skal forsage uanset fedtindhold.
Her ser du energifordelingen for 100 gram Galbani Mascarpone, som er den, vi typisk kan købe i et almindelig dansk supermarked:
Energi: 403 kalorier.
Protein: 4,5 gram.
Kulhydrat: 4 gram.
Fedt: 41 gram.
Holdbarhed og opbevaring
Denne bløde friskost skal altid opbevares i køleskabet. Her kan den typisk holde sig en uges tid.
Du kan fryse den ned, men da den skiller lidt, når den tøs op, skal du give den en tur med piskeriset bagefter.
På den måde får du igen en cremet mascarpone.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden