Grana Padano er en modnet italiensk ost med umami-smag. Den kan spises som snack eller bruges i forskellige retter. Her er viden om osten.
Grana Padano er en fin ost med lange traditioner bag sig. Hvis du kun har smagt de billige alternativer fra supermarkedet, gรฅr du glip af en oste-oplevelse ud over de sรฆdvanlige.
Osten har lange rรธdder tilbage i historien. Vi skal nรฆsten tusind รฅr tilbage for at finde oprindelsen. Her opfandt munke en opskrift for pรฅ den mรฅde at bruge overskydende mรฆlk til at lave ost, der kunne holde lรฆnge.
Osten blev kaldt Grana pรฅ grund af dens tekstur og fรธrst i 1953 fik den sit officielle navn Grana Padano. Padano betyder 'fra Pianura Padana', dalen ved floden Po, i det nordlige Italien.
Osten er PDO-certificeret (det stรฅr for Protected Designation of Origin), og det betyder, at osten kun kan blive solgt som Grana Padano, hvis den er lavet i Pianura Padana-omrรฅdet, som inkluderer dele af Piemonte, Lombardiet, Veneto og provinserne Trento og Piacenza.
Sรฅ altsรฅ en fin og fornem ost, der ikke bรธr forveksles med det smagslรธse drys, vi kan kรธbe billigt i poser.
Sรฅdan skรฆres og spises den rigtigt
Osten lagres fra ni mรฅneder til over tyve mรฅneder. Jo lรฆngere den lagres, jo bedre udvikles og intensiveres smagen.
Nรฅr den er ni mรฅneder, er den cremet og mรฆlket, og nรฅr den er over 16 mรฅneder bliver den mere grynet, og dens distinkte smag er mere tydelig.
Hvis du skal lave et rigtigt luksus-ostebord eller kan lide en mere vedholdende og sรฆrlig smag, sรฅ skal du vรฆlge Grana Padano Riserva, der har lagret i mere end tyve mรฅneder og har vรฆret igennem yderligere kvalitetskontrol for at opnรฅ det sรฆrlige Riserva-mรฆrke.
Ofte bruges denne ost i madlavning eller til at rive hen over en ret, men du kan ogsรฅ sagtens spise den, som den er, f.eks. med et glas vin til.
De smรฅ fine krystaller knaser en lillebitte smule mellem tรฆnderne, og den nรธddeagtige umami-smag breder sig i munden. Det er ren nydelse.
Man skรฆrer aldrig i en god ost som denne. I stedet kan du brรฆkke eller flรฆkke stykker af med en ostekniv.
Skal der rives ost over et mรฅltid, er det bedst at bruge et fint rivejern (Zester), der er indrettet til netop det.
Opbevaring, holdbarhed og nรฆringsvรฆrdi
Der er masser af proteiner, B12- og A-vitaminer samt mineraler som zink, magnesium og sรฆrligt kalk i denne ost.
Grana Padano er uden laktose pรฅ grund af den mรฅde den er produceret pรฅ og den lange lagring.
En normal portion Grana Padano er pรฅ 20-30 gram, hvilket ernรฆringsmรฆssigt svarer til en halv liter mรฆlk.
Her kan du se, hvad 100 gram Grana Padano indeholder:
Kalorier: 398
Protein: 33 gram
Fedt: 28 gram
Kulhydrater: 0 gram
Kalcium: 1,2 gram
Denne ost har en lang holdbarhedstid, nรฅr den er vakuumpakket. Sรฅ snart du har รฅbnet pakken, skal du vรฆre omhyggelig med at opbevare den korrekt, sรฅ den ikke bliver tรธr eller tager smag af de andre fรธdevarer.
Den bedste mรฅde er at lรฆgge den i en frysepose og lukke den tรฆt. Du kan ogsรฅ pakke den ind i et viskestykke, som ikke er vasket med skyllemiddel, og putte den i kรธleskabet.
Og sรฅ skal du huske at tage osten ud en halv time, fรธr den skal spises.
Her fรฅr du opskrifter, hvor du kan rive Grana Padano henover for ekstra smag:
Italiensk bryllupssuppe med kรธdboller og Grana Padano
Pasta med hvidvin, kyllingebryst og Grana Padano
Beluga bolognese - vegansk simreret
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments