• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Kager › Mørdej - opskrift på sød linsedej til kager

Mørdej - opskrift på sød linsedej til kager

billede med mørdej
4.8 fra 39 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
197
SHARES
FacebookMessenger197PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  27. marts 2018 - Udgivet:  27. marts 2018

Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager.

Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til søde tærter.

Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og hvedemel.

Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.

Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til.

Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.

Se også disse opskrifter:

  • Tærtedej
  • Cremelinser
  • Medaljer
  • Marieboller

Opskrift

billede med mørdej
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Mørdej

4.75 fra 39 stemmer
Opskrift på mørdej, der bruges i mange kager. Mørdejen er nem at lave og anvendes blandt andet til hindbærsnitter, napoleonshatte og linser.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
På køl 1 time t
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Antal: 10 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Kalorier: 298
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 200 g smør - køleskabskoldt
  • 300 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • 1 æg

Fremgangsmåde
 

  1. Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
  2. Skær smør (skal være koldt) i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
  3. Kom så flormelis i og rør det med i et minuts tid.
  4. Derefter røres æg i.
  5. Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
  6. Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.
    linsedej grundopskrift mørdej

Næringsindhold

Kalorier: 298kcalKulhydrater: 33gProtein: 4gFedt: 17gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 59mgNatrium: 136mgKalium: 43mgKostfibre: 1gSukker: 10gVitamin A: 524IUCalcium: 12mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Derefter er din mørdej klar til brug.

Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter, medaljer og meget andre gode kager.

Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.

Opbevaring

Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.

På køl holder linsedejen sig sagtens i 7-8 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i 2-3 måneder, og den er som ny når den så bruges. Så det kan du sagtens gøre.

Færdigbagte bunde kan opbevares tørt og køligt i 3–4 dage.

Fakta

Mørdej er en smørholdig dej, der bruges som bund til både søde og salte tærter, småkager og dessertkager.

Navnet kommer af ordet mør, fordi dejen bliver sprød og smuldrende efter bagning – ikke sej som eks. gærdej.

Hovedtyper (franske termer)

Pâte brisée – Neutral/saltet mørdej, bruges til eks. quiche

Pâte sucrée – Sød mørdej til desserttærter

Pâte sablée – Ekstra smuldrende (sablé betyder "sand"), ofte brugt til småkager

Vigtige tips

Brug koldt smør og evt. kolde hænder! Det giver de flager, der gør dejen sprød.

Ælt så lidt som muligt – overæltning udvikler gluten, og så bliver dejen sej.

Lad den hvile i køleskab i mindst 30 min. før udrulning – det gør den nemmere at arbejde med og holder formen bedre under bagning.

Forbagning ("blindbagning") anbefales ofte – især til tærter – for at undgå blød bund.

Egenskaber

Efter bagning bliver mørdej let, smøragtig og sprød, næsten smeltende i munden.

Meget formbar og stabil, hvilket gør den perfekt til fx tærteskaller og dekorationer.

Brug i madlavning

Søde versioner: Jordbærtærter, citronmåne med mørdejsbund, mazarintærte, napoleonskager

Salte versioner: Quiche Lorraine, grøntsagstærter, madtærter med ost og skinke

Småkager: Vaniljekranse, sabléer, butter cookies (variationer)

Værd at vide

I klassisk fransk bagning betragtes mørdej som en af de “5 moderdeje” i konditorkøkkenet.

Mørdej var oprindeligt kun for adelen og de velhavende på grund af mængden af smør.

Nogle kager – eks. cremelinser eller tarte tatin – kan ikke laves uden en god mørdej!

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Aase

    september 05, 2024 at 3:17 pm

    Hejsa.
    Kan man bage linsedejen dagen før ? Også lægge hindbær syltetøj på dagen efter ?
    Det er pga tidsnød😉
    Ha en god dag

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 05, 2024 at 3:36 pm

      Hej Aase
      Ja, det bør du sagtens kunne 🙂
      God fornøjelse.
      BH Holger

      Svar
  2. victoria ledsgaard jensen

    april 01, 2024 at 10:01 am

    Hvor længe skal mørdejen bages?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 01, 2024 at 10:10 am

      Hej Victoria
      Det afhænger af hvilken kage du bager - så find lige den konkrete bagetid i de enkelte opskrifter 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Bjarne Munk

    marts 24, 2024 at 1:56 pm

    Hej Holger
    Jeg skal til at lave nogle kager af din mørdej, som skal bruges til en konfirmation. Jeg har læst at man kan fryse mørdej ned, mit spørgsmål er om man også kan fryse den ned, når den er færdig bagt?

    Venlig hilsen Bjarne Munk, Kolding

    Svar
    • Michelle

      marts 25, 2025 at 8:18 pm

      Hvis man skal lave tærte af dejen, hvilken størrelse tærte fad passer mængden så til? (gerne i cm) 😃

      Svar
  4. Winnie

    september 23, 2022 at 2:38 pm

    Hejsa
    Er netop blevet færdig med at lave Aple pie med denne dej i opskriften. Dejen var helt umulig at arbejde med og kunne ikke hænge sammen når den blev rullet ud. Det blev lidt en gang Tetris 😅😅 desværre. Har gjort som i opskriften, så hvad mon gik galt? Nogle bud?

    Svar
    • Connie Bach

      maj 25, 2023 at 10:12 am

      Tror det er fordi den er rørt på maskine ! Det dur bare ikke med mørdej.

      Svar
      • Benthe Dam Christensen

        oktober 07, 2023 at 9:36 am

        Det er jeg ikke enig i, bruger altid min røremaskine med succes🤗

    • Benthe Dam Christensen

      oktober 07, 2023 at 9:38 am

      Du skal ligge den færdige dej på køl en times tid, og bruge godt med mel, når du ruller den ud, ligesom Holger gør, du må øve dig lidt mere

      Svar
  5. Heidi

    september 14, 2022 at 6:17 pm

    Bare til info: (taget fra bager- og konditorbogen)
    Linsedej er den mest anvendte dej til fremstilling af tørkager og flødekager. Dog skal der lige pointeres af linse- og mørdej er to deje, som ligner hinanden meget. Forskellen på de to deje er, at linsedejen er mere fed end mørdejen.

    Svar
  6. Jette Winsløw

    august 30, 2021 at 1:35 pm

    Napolionskager laves med butterdej eller smørdej som den også kaldes - aldrig med mørdej

    Svar
  7. Christina König

    juni 02, 2019 at 5:32 pm

    Hej Holger,

    jeg har netop lavet din linsedej og skal nu til at lave linserne.
    Da jeg har lavet en dobbelt portion vil jeg gerne fryse resten ned.
    Hvordan gør du det? I en plastikbeholder?
    Jeg glæder mig til at høre fra dig.
    Mange kærlige hilsner hernede fra Hamburg
    Christina

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 03, 2019 at 9:29 am

      Hej Christina

      Tak for de venlige ord 🙂
      Du kan sagtens fryse linsedej ned - jeg plejer blot at lægge dejen i en plastbeholder, men en frysepose er også fin.
      God fornøjelse - de bedste hilsner til dig i Hamborg
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required