Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Lasagne

Lasagne bolognese (med kødsovs og bechamelsauce)

billede med lasagne
4.7 fra 133 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
450
SHARES
FacebookMessenger450PinterestEmailSMS
Indhold
  • Lasagne
  • Opskrift på lasagne
  • Billeder
  • Pastaplader
  • Italiensk tradition
  • Værd at vide
  • Varianter af lasagne
  • FAQ
  • Kommentarer

Lasagne

KatrineKatrine Rørby Madsen
4.7 fra 133 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 1 time t
Tilb. tid: 30 minutter min
Samlet tid: 1 time t 30 minutter min
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Italiensk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

Kødsovs
  • 125 g løg svarende til et stort løg, finthakket
  • 3 fed hvidløg finthakket
  • 150 g bladselleri snittes fint
  • 200 g gulerødder i små tern
  • 500 g hakket oksekød
  • 2 tsk oregano tørret, evt. også basilikum
  • 5 dl bouillon høns eller okse
  • 700 g tomat passata
  • 2 spsk soltørrede tomater
  • salt og friskkværnet peber
Bechamelsauce
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 6 dl mælk
  • muskatnød revet
  • citronsaft friskpresset
  • 1 tsk sukker
  • salt og friskkværnet peber
Desuden
  • 18 pastaplader
  • mozzarella eller revet ost

Fremgangsmåde

  1. Hak løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder fint.
  2. Svits grøntsagerne i en gryde med lidt olivenolie ved middel varme, så de ikke tager farve. Tag så grøntsagerne fra.
  3. Hæld lidt mere olivenolie i gryde og brun det hakkede oksekød. Gør det gerne ad to omgange. Har du for meget kød i gryden ad gangen, risikerer du nemlig nemt, at det koger mere, end det steger. Og kødet skal svitses rigtig godt af, da det giver masser af smag til lasagnen.
  4. Saml nu både grøntsager og det brunede kød i gryden og tilsæt oregano. Tilsæt også bouillon, tomat passata og soltørrede tomater.
  5. Lad kødsovsen koge op, læg låg på gryden og lad den simre ved middel varme i en halv time. Rør lidt i kødsovsen nogle gange undervejs. Smag derefter til med salt og friskkværnet peber.
  6. Mens kødsovsen småkoger, laver du bechamelsaucen.
  7. Smelt smør i en gryde og pisk hvedemel i. Pisk derefter gradvist mælk i indtil den hvide sovs har den rette konsistens. Smag til med salt og friskkværnet peber, revet muskatnød, citronsaft og lidt sukker. Hvis det er nødvendigt, kan du tilsætte lidt mere mælk til din bechamelsauce, så den ikke bliver alt for tyk.
  8. Smør et ildfast fad med olie. Du skal bruge et fad på cirka 20 gange 25 centimeter, så det passer med tre pastaplader i bredden. I alt bruges 18 pastaplader
  9. Læg nu et tyndt lag kødsovs i bunden af fadet, så lidt bechamelsauce og derefter pastaplader. Fortsæt på samme måde til du har brugt al kødsovs og bechamelsauce og har 6 lag pastaplader. Øverst slutter du af med kødsovs og bechamel/mornay sauce. Her kan du drysse revet mozzarella eller anden ost på toppen, hvis du har lyst.
  10. Bag nu lasagnen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor den skal have 30 minutter. Lad lasagnen køle lidt af inden servering, så den lige når at sætte sig lidt.

Næringsindhold

Kalorier957kcalKulhydrater100gProtein45gFedt43gMættet fedt19gFlerumættet fedt2gEnkelumættet fedt15gTransfedt2gKolesterol207mgNatrium828mgKalium1960mgKostfibre7gSukker21gVitamin A10036IUVitamin C40mgCalcium321mgJern10mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på lasagne

Lasagne Bolognese er en klassisk italiensk ret med lag af kødsovs, bechamelsauce og pastaplader. Og her får du den bedste opskrift på den.

Den helt klassiske og populære udgave, der jo nærmest er blevet en dansk nationalret til aftensmad - og et stensikkert hit i alle børnefamilier.

Opskriften er til 4 personer, men det er fire store portioner, så der bliver formentlig en rest til dagen derpå, når du laver den. Du kan i øvrigt også nemt lave en smagfuld vegetar lasagne, hvor du slet ikke savner kødet.

Se flere opskrifter:

  • Gulerodslasagne med masser af gulerødder og uden kød
  • Pasta med kødsovs - nem opskrift på spaghetti bolognese
  • Kyllingelasagne med hakket kyllingekød og bechamelsauce

Billeder

billede med gulerødder og bladselleri til lasagne
billede med kødsovs til pasta
Jeg synes det er verdens bedste lasagne opskrift, og lasagnen bliver super lækker og saftig. Læg mærke til de mange lag pastaplader. Lasagnen kan laves med eller uden mornaysauce. Foto: Madensverden.dk.

Pastaplader

Du kan både anvende friske pastaplader eller den tørrede udgave. Når du bruger friske pastaplader er tilberedningstiden lidt kortere. Husk dog at der skal mere væske til ved tørrede pastaplader end ved friske, da de suger meget væske til sig for at blive al dente. 

Du behøver ikke at koge de tørrede pastaplader, før du bruger dem. De lægges blot som lag og bliver møre, når lasagnen er i ovnen.

Lasagnen afsluttes med lidt ost, hvis man er til det. Her anvendes typisk parmesan eller mozzarella. Den er dog fin og saftig uden ost.

Italiensk tradition

Lasagne er som sagt en italiensk klassiker, men i dag er det en af de mest udbredte retter i Danmark, hvor den laves i mange forskellige udgaver. Nogen af dem mere tro mod det italienske køkken end andre.

Den mest kendte er nok lasagne bolognese, som opskriften på denne side også laves med. Den blev oprindeligt lavet i byen Bologna i det nordlige Italien.

Men hvad er så forskellen på den originale italienske og den danske udgave?

Typisk indeholder lasagnen i Italien langt mere pasta (altså pastaplader i flere lag) end vi foretrækker at lave den i Danmark. Heroppe putter vi ofte mere fyld i.

Husk også, at den 29. juli hvert år er international lasagnedag. Og prøv også at lave lasagnette, der er en populær fætter til den. Lasagne betyder i øvrigt "kasserolle", og kommer oprindeligt fra det italienske lasagna.

Værd at vide

Lasagne stammer fra Italien, særligt Bologna, men myterne fortæller også om Kina. Nogle mener retten har rødder helt tilbage til det gamle Rom.

Ordet "lasagna" stammer muligvis fra græsk: lasanon = madgryde.

I Danmark er "lasagne med oksekød" et klassisk børnefavorit-måltid.

I England og USA laves lasagne ofte med cottage cheese eller ricotta i stedet for bechamelsauce.

Varianter af lasagne

  • Vegetarlasagne: med eks. spinat, squash, linser, aubergine, svampe
  • Kyllingelasagne: med fløde og spinat
  • Lakselasagne: med porrer og hvidvinssauce
  • Mexicansk lasagne: med tortilla, bønner og krydret oksekød
  • Low carb: med aubergineskiver eller kålblade i stedet for pastaplader
  • Vegansk lasagne: plantefars, cashewsauce og vegansk ost

Flere inspirerende opskrifter:

  • Mørbradgryde med bacon - klassisk opskrift med svinemørbrad
  • Nem boller i karry opskrift med ris
  • Lasagnette - nem og lækker opskrift på Knorrs klassiker

FAQ

Hvad er lasagne?

En lasagne kan næsten beskrives som en slags lagkage med mad. Her består den af kødsovs, lasagneplader og bechamelsauce. Og ofte med et lag ost øverst. Den kan bygges af mange lag, men undgå for meget fyld mellem pastapladerne.

Hvad er forskellen på lasagne og bolognese?

Lasagnen er en opbygget pastaret med lag af kødsovs og pastaplader, mens en bolognese er en kødsauce fra den italienske by Bologna. Og en lasagne bolognese er netop en lasagne med denne kødsauce.

Hvordan opvarmer man lasagne?

Det nemmeste er at opvarme den i ovnen. Her skal du forvente det tager ca. 30 minutter ved 200 grader, altså det samme som det tog at lave den. Så er du sikker på den er gennemvarm.

Kan man fryse lasagne bolognese?

Det kan du sagtens. Men lad den køle helt af, og så kan du med fordel skære den ud i passende stykker inden du fryser den ned. Gerne i en passende beholder.

Hvad er forskellen på lasagne og lasagnette?

En grundlæggende forskel er pastaen. I lasagnen bygges retten op med pastaplader og kødsauce, men en lasagnette består af mindre stykker pasta, der vendes sammen med kødsovsen og kommes i fadet. Derfor er en lasagnette også nemmere og hurtigere at lave.

Kan man lægge en lasagne sammen dagen før?

Ja, det kan du godt, men det er altså bedst at gøre det på dagen. Og her stilles lasagnen selvfølgelig på køl. Ønsker du at forberede retten, kan du lave kødsovs og bechamelsauce dagen før og stille det på køl. På dagen samles den så blot og bages.

Hvor længe holder den i køleskabet?

Når vi taler hjemmelavet lasagne skal du regne med en holdbarhed i køleskabet på ca. 3-4 dage. Husk at stille rester af hurtigt på køl.

Kan man opvarme lasagnen flere gange?

Det kan du sagtens. Og også tre gange. Husk blot at den skal nå en temperatur hver gang på 75 grader.

Hvor stor er en lasagneplade?

En lasagneplade måler 16,2 gange 26,5 centimeter. Så brug gerne et fad, der passer med dette mål. Altså hvor pladerne kan lægges ved siden af hinanden uden at skulle brækkes over.

Skal man forkoge lasagneplader?

Du kan sagtens forkoge pastaplader i ca. 5 minutter, men jeg gør det aldrig. Ved at bruge de tørrede pastaplader kan du nemlig lave en saftig lasagne med pastaplader, der er tilberedt med lidt bid, det som italienerne kalder al dente.

Hvornår kom lasagne til Danmark?

Lasagnen blev for alvor kendt i Danmark i 1957, hvor det var Knorr, der introducerede den for danskerne. Siden er den blevet dansk folkeeje og nærmest en dansk nationalret.

Om Katrine
Katrine
Katrine Rørby Madsen

Katrine laver hver uge ugens aktuelle madplan på Madens Verden, og hun sørger blandt andet også for, at du får inspiration til din madlavning på de sociale medier.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Clara skriver

    januar 23, 2025 at 8:30 pm

    Virkelig god, klassisk lasagne. Selleri og gulerød er vigtige ingredienser for at opnå den dybe smag, så udelad dem ikke 🙂

    Svar
  2. Tom Høst skriver

    januar 30, 2024 at 7:41 pm

    Superlækkert. Jeg lavede retten med hjemmelavet pasta og gav fadet 20 minutter ved 180 grader varmluft. Det blev helt perfekt.

    Svar
  3. Køkkenet på TPOE.dk skriver

    november 27, 2023 at 1:44 pm

    Denne version laver vi altid til vores elever på Tølløse Privat- og Efterskole. De elsker den!
    Kh køkkenet

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      januar 25, 2024 at 10:14 am

      Hejsa
      Mange tak - det er jeg meget glad for at høre. Og alle de bedste hilsner til jer.
      Holger

      Svar
  4. Jan skriver

    november 15, 2023 at 7:33 pm

    AAAAlt for meget vand

    Svar
  5. Michael skriver

    oktober 25, 2023 at 10:47 am

    Efter gode anvisninger fra min viv der har boet i norditalien bruger vi revet Grana Padano i stedet for mozzarella. Jeg smelter den gerne i bechamelsaucen til sidst. Så bliver den nemt fordelt i retten.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 25, 2023 at 4:18 pm

      Hej Michael
      God pointe - du har en klog kone 🙂
      Tak for det - alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Jan Holm skriver

    oktober 25, 2023 at 10:00 am

    Kan man lave lasagne i en airfryer

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 25, 2023 at 10:28 am

      Hej Jan
      Du kan sagtens lave lasagne i en airfryer. Giv den lidt lavere temperatur og lidt kortere tid. Den bliver aldeles perfekt.
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Katrine skriver

    oktober 20, 2021 at 4:35 pm

    Tilberedningstiden der er skrevet passer ikke.
    I vejledning er der glemt at skrive hvornår basilikum skal i.
    Glæder mig til at smage den om 1,5 time 😊

    Svar
  8. Gurli skriver

    marts 13, 2021 at 9:09 am

    den er god

    Svar
  9. Birgit skriver

    marts 13, 2021 at 9:09 am

    Bechamel og mozzarella mellem lagene og slut af med friskrevet parmesan, ikke rasp😱P.S. Det er bedre med bladene fra bladselleri i stedet for stænglerne...

    Svar
  10. simone hansen skriver

    januar 28, 2021 at 12:23 pm

    Skal der ikke bechamel eller oste sauce i den mexicanske lasagne?
    mvh
    Simone

    Svar
  11. Camilla skriver

    oktober 03, 2020 at 8:35 pm

    Kan jeg undvære rødvinen og hvad skal jeg i så fald erstatte den med?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 04, 2020 at 1:23 pm

      Hej Camilla
      Det kan du sagtens - tilsæt blot lidt mere bouillon eller vand. Du får stadig en lækker lasagne.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  12. Louise Svendsen skriver

    oktober 18, 2018 at 9:15 pm

    Helt enig med Anders. Super god lasagne, som smager lige som den skal. Her i huset er den blevet vores faste favorit lasagne, som vi også servere for gæster. Så den vil vi gerne anbefale til andre.
    MKH Louise

    Svar
  13. anders skriver

    marts 26, 2018 at 11:34 am

    Bedste lasagne fundet på nettet hidtil!

    Svar
    • Madensverden.dk skriver

      marts 26, 2018 at 4:51 pm

      Mange tak, Anders - det er jeg glad for at høre.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af pasta med broccoli.
    Pasta med broccoli i cremet flødesauce
  • Billede af grønkålsgryde.
    Grønkålsgryde (hurtig gryderet med grønkål, kylling og gulerod)
  • Billede af okonomiyaki pandekage.
    Okonomiyaki - japansk madpandekage
  • Billede af kødboller med gulerod og pasta i gulerodssauce.
    Kødboller med gulerod (og pasta i lækker gulerodssauce)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required