• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Hamburgerryg kogetid - guide til kogning

Hamburgerryg kogetid - guide til kogning

Billed resultat for hamburgerryg
Hvor lang tid man skal koge en hamburgerryg afhænger selvfølgelig af størrelsen. Men en hamburgerryg på et koli skal koge omkring 45 minutter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  8. september 2017 - Udgivet:  8. september 2017

Del gerne:
170
SHARES
FacebookMessenger170PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Hamburgerryg
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Servering
  8. Sovs
  9. Hvad er hamburgerryg?
  10. Hvad er hamburgerryg?
  11. Hvordan tilberedes hamburgerryg?
  12. Serveringsforslag
  13. Opbevaring
  14. Sjove facts
  15. Typiske spørgsmål
Gå til opskrift

Her er en god guide og opskrift til kogning af hamburgerryg, så du aldrig ender med et tørt stykke kød.

I stedet bliver det helt perfekt og mørt - med den helt rigtige smag og den korrekte kogetid.

Opskriften er beregnet som hovedret til aftensmad til fire personer. Det er både nemt og godt.

Se også disse opskrifter:

  • Glaseret hamburgerryg
  • Hamburgerryg i ovn
  • Hamburgerryg sous vide
  • Hamburgerryg i airfryer

Opskrift

Billed resultat for hamburgerryg

Hamburgerryg

Her kan du se præcist hvordan du koger en hamburgerryg, så kødet ikke bliver tørt og kedeligt. Komplet guide med den korrekte kogetid og gode tips.
Bedømmelse
4.7 fra 406 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 45 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 5 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 1 kg hamburgerryg
  • 1 løg - grofthakket
  • 2 gulerødder - grofthakkede
  • 2 laurbærblade
  • 10 peberkorn
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Start med at fjerne net eller plastik på kødet. Det skal ikke koges med. Dog skal det siges, at det ikke er farligt at koge plastikken på hamburgerryggen med - det er denne plastik faktisk lavet til at kunne klare uden at afgive farlige stoffer til kødet. Men jeg synes man skal pille det af - og koge et rent stykke kød.
  • Kom hamburgerryg i en gryde - og dæk den med vand.
  • Kom løg, gulerødder, laurbærblade og peberkorn ved, læg låg på gryden, og bring den i kog.
  • Fra vandet koger skal den have 45 minutter ved en svag varme, hvor der hele tiden er kog i gryden. Det skal altså ikke bulderkoge, men kogningen må heller ikke gå i stå.
  • Når kødet er kogt, tager du gryden af komfuret, og lader hamburgerryggen trække i 15 minutter i kogevandet.
  • Så kan du tage hamburgerryggen op - men lad den atter lige hvile i fem minutter inden udskæring. Sådan koger den du den perfekte hamburgerryg.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
318
% Daglig værdi*
Fedt
 
9
g
14
%
Mættet fedt
 
3
g
19
%
Transfedt
 
0.1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
165
mg
55
%
Natrium
 
123
mg
5
%
Kalium
 
968
mg
28
%
Protein
 
56
g
112
%
Calcium
 
13
mg
1
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Servering

Hamburgerryg er meget saltet, og derfor skal du ikke tilsætte salt til kogevandet.

Serveres evt. med grønlangkål til. Søg opskriften frem i søgefeltet øverst oppe.

Her er flere forslag til tilbehør til hamburgerryggen.

Rester er godt at bruge i en god, dansk biksemad. Eller skåret i skiver som pålæg.

Sovs

I denne video kan du se hvordan du laver en hvid sovs til hamburgerryggen:

Hvad er hamburgerryg?

Hvis du har undret dig over den mere specifikke forklaring, så er hamburgerryggen en udskæring af svinekammen (der også bruges til flæskesteg), der så bliver saltet og røget.

Det er denne proces der afgør, om du får et godt eller mindre godt stykke kød.

Der laves også udskæringer af svineryggen, men den er efter min mening ikke så god og ren i kødet. Men det er selvfølgelig en smagssag.

Husk altid at købe en god kvalitet af kød. Ofte får du en langt bedre hamburgerryg hos din slagter end i supermarkedet, fordi de sidstnævnte tit er pumpet med mere saltvand end godt er. Bare min erfaring. Der findes mange dygtige slagtere derude, som laver en god hamburgerryg.

Naturligvis er mængden af saltvand for at holde prisen nede, men det gør altså ikke kødet en tjeneste. Hamburgerryggen er god som varm ret, men også fremragende som pålæg dagen derpå.

Hvad er hamburgerryg?

  • Hamburgerryg er et røget og let saltet svinekød, skåret fra den øverste del af grisens ryg – ofte uden ben.
  • Den minder om skinke, men er mere fast og har en mild, røgfyldt smag.
  • Navnet kommer fra Hamborg, hvor metoden med rygning og saltning blev populær.

Hvordan tilberedes hamburgerryg?

  • Ofte koges den i vand eller bouillon – evt. med laurbær, peberkorn og løg
  • Nogle steger den også i ovn, glasurerer den med honning, sennep eller brun farin
  • Serveres varm med kartofler og grøntsager, eller kold i skiver på brød

Serveringsforslag

  • Kogt hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler – klassisk vinterret
  • I sandwich eller på rugbrød med remoulade, asier eller æg
  • Som pålæg – tynde skiver på morgenbordet
  • I tærter, salater eller pastaretter – især i tern

Opbevaring

  • Kogt hamburgerryg holder 3–4 dage i køleskab
  • Kan fryses i skiver eller hel
  • Færdigskåret hamburgerryg som pålæg bør bruges inden for et par dage efter åbning

Sjove facts

  • Hamburgerryg har været populær i Danmark siden slutningen af 1800-tallet
  • Det er en alsidig ingrediens – både til fest og hverdagsmad
  • Den røgede smag gør den ekstra velegnet til smørrebrød og klassiske retter
  • Ofte brugt i retroretter og traditionel dansk madlavning.

Typiske spørgsmål

Hvor længe skal hamburgerryg koge?

En hamburgerryg skal koges i cirka 45 minutter. Kogetiden starter når vandet er i kog.

Skal hamburgerryg hvile i kogevandet?

Ja, kødet bliver bedst hvis du laver det hvile 15 minutter i kogevandet.

Skal man pille nettet af inden kogning?

Jeg plejer altid at tage net eller plastic af hamburgerryggen inden den koges.

Hvor mange gram hamburgerryg pr. person?

Du skal beregne 200-250 gram kød til hver person. Så et kilo er nok til 4-5 personer.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Torben Hyldgård

    april 05, 2024 at 11:28 pm

    Hej,
    Kan man tilberede en hamburgryg i en Rational ovn med damp funktion med et godt resultat?
    mvh
    Torben

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 06, 2024 at 6:26 am

      Hej Torben
      Jeg kender den ikke, men det bør da da sagtens kunne. Jeg har i hvert fald lavet den i min dampovn med et virkelig fint resultat.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Katja

    september 28, 2023 at 3:28 pm

    Tænkte kan man egentlig bruge et allehånde korn,sammen med peberen🤔Var bare en tanke☺️
    Mvh Katja

    Svar
  3. Dorthe

    februar 11, 2023 at 12:41 pm

    I videoen kommer du hamburgerryggen i kogende vand, men i opskriften skriver du, at man kommer kødet i gryden og derefter kommer vand ved!! Net hilsen Dorthe

    Svar
  4. Søren H

    november 28, 2022 at 4:47 pm

    Det er krop umuligt at fjerne det den e pakket ind i!

    Svar
  5. C

    juni 27, 2022 at 6:35 pm

    Jeg fulgte opskriften på hamburgerryggen og den blev meget tør.
    Jeg kogte dog kun et halvt kilo, og jeg tænker det er derfor. Ellers smagte den godt.

    Svar
  6. NielS

    oktober 31, 2021 at 4:19 pm

    Hei. Takk for tipset med hamburgerrygg men aldri ta av nettet før du koker. Da blir hamburgerryggen løs og sprekker.

    Svar
  7. Carsten Bjerre

    februar 16, 2021 at 4:50 pm

    Hej Holger.
    Først tak for en rigtig god madside, som jeg bruger meget.
    Lige angående denne opskrift på sovs, som du viser på video, så tror jeg, det ville øge kvaliteten betragteligt, hvis du undervejs kommenterede, hvad du gjorde og hvad du kom i. Som det er nu, må vi jo gætte os til, hvad det er, du kommer i. Jeg gætter på muskatnød, salt og peber, men jeg kan jo ikke vide det.
    Og nu jeg er ved at skrive en kommentar, så er det altså ikke let at læse, hvad jeg skriver, når teksten er kodet til at være lysegrå 🙂
    Bare et par tips her fra.
    Mvh. Carsten

    Svar
  8. Laila Hjermitslev

    december 18, 2020 at 7:12 pm

    Kan man lade hamburgryggen blive i væsken efter den er kogt til næste dag?

    Svar
  9. John-Peter Frandsen

    december 31, 2019 at 2:52 pm

    Hei.
    Når jeg koger hamburgryg, sier jeg fra suppevisk og bruger suppevandet til
    2 gange suppe middag.
    I mange år har jeg brugt hamburgryg fra Slagter Kristiansen fra Fanø, gode hjemmelavet og rene hamburgryg, da der ikke opstår hvide urenheder i suppen.
    Urenheder der stammer fra tilsatte salte, salte som mange producenter af hamburgryg bruge at pumpe deres dårlige produkter med.
    Siden 2006 har jeg været bosiddende i Nordnorge og der lærte jeg hvor hvidt stof i suppe vandet kom fra. Iht. en slagter, der i en SPAR forretning oplyste dette på forespørgsel.
    Og så her jeg også prøvet slagter Theilgårds store hamburgryg fra Esbjerg. Men der var også hvidt stof i suppevandet og kunne derfor ikke bruges..
    Rigtignok er hamburgryggene fra Slagter Christiansen produkt kun halv så store, men det er der vel en grund til.
    Så min kone og jeg slæber fortsat hamburgryg fra Slagter Christiansen hjem til Nordnorge et par gange om året.
    Med venlig hilsen
    John-Peter Frandsen
    Nordnorge

    Svar
  10. Henrik V Blunck

    februar 22, 2019 at 10:25 am

    Tak for en god opskrift. Jeg troede det var over en time, så jeg var rigtig glad for, at jeg læste opskriften før jeg gik i gang på egen hånd. Nogle retter har man ikke lavet, fordi ens livline var min mor, og da hun gik bort for flere år siden, så var Google virkelig en god ven. 🙂

    God weekend herfra.

    Svar
  11. HENNING OLESEN

    november 13, 2018 at 11:25 pm

    hvis man skal have en saftig kogt hamburgryg,så skal den ikke puttes i en gryde med koldt vand og koge XXX antal minutter.
    en saftig hamburgryg får man kun hvis man putter den i en gryde med kogende vand og koger ved ca 80 grader. koge fra begyndelsen i koldt vand ,koger man det gode ud, koger man med kogende vand, så lukker overfladen sig og det gode bliver i kødet.LOGIK FOR PERLEHØNS..

    Svar
    • Vibeke

      marts 01, 2025 at 6:20 pm

      Du har ret, det er en fin skånsom måde at koge hamburgerryg på. Men …. det ville ha’ pyntet med en lidt mindre arrogant måde (“perlehønsene”) at kommentere Holger på.

      Svar
  12. Nadia

    september 24, 2018 at 5:05 pm

    Skulle aldrig have fjernet kødnettet før kogning da den gik helt fra hinande trods jeg gjorde det forsigtigt 🙁

    Svar
    • Madensverden.dk

      september 25, 2018 at 7:56 am

      Hej Nadia

      Øv da - det har jeg aldrig prøvet, for en hamburgerryg bør jo ikke falde fra hinanden på den måde.

      Og hvis man er mere til det, kan man godt lade nettet side på under kogning. Det er ikke en naturlov, at det skal pilles af. Jeg gør det dog altid.

      Tilsvarende hvis der er plastic omkring en hamburgerryg eller skinke. Denne type plastic er lavet så det kan tåle kogning, men også det plejer jeg at pille af inden kødet kommer i gryden.

      De bedste hilsner

      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required