Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Medister

Medister (opskrift med kogetid, stegetid og sovs til medisterpølse)

billederesultat for medister og medisterpølse
4.8 fra 124 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
170
SHARES
FacebookMessenger170PinterestEmailSMS
Indhold
  • Medister - kogetid og stegetid
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på medister
  • Billeder
  • Kogning
  • Stegning
  • Sovs
  • Servering
  • Pandestegt
  • Grillet medister
  • FAQ
  • Kommentarer

Medister - kogetid og stegetid

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 124 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 10 minutter min
Samlet tid: 25 minutter min
Få gode råd til at lave den perfekte medisterpølse. Læs om kogetid, stegetid og servering af medister med tilhørende sovs.
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 800 g medister

Fremgangsmåde

  1. Læg forsigtigt 800 g medister i en gryde, hvor der er god plads til den. Hæld vand i indtil det dækker. Der skal ikke salt i.
  2. Medisteren koges nu i cirka 15 minutter, hvor vandet blot skal simre. Gem kogevandet til sovs.
  3. Derefter steges medisterpølsen færdig på panden, hvor den skal have cirka fire minutter på hver side. Jeg plejer at stege medisteren i smør, og du kan sagtens prikke nogle huller i medisterpølsen, så den ikke sprækker.
  4. Den færdigstegte medisterpølse lægges til side og hviler, og imens kan du lave den lækre sovs.

Næringsindhold

Kalorier395kcalProtein25gFedt32gMættet fedt12gFlerumættet fedt3gEnkelumættet fedt14gKolesterol108mgNatrium84mgKalium431mgVitamin A11IUVitamin C1mgCalcium21mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på medister

Hvordan laver man den bedste medisterpølse, og hvad med kogetid og stegetid på medister?

Der er sikkert mange gode bud, og jeg har da også eksperimenteret mig frem gennem årene. Og her er mit bedste bud på en virkelig god tilberedning af medister - og den smager super godt til aftensmad.

Først og fremmest skal du selvfølgelig købe en medisterpølse hos en slagter, som leverer en god kvalitet. Medisteren er jo sådan set bare en pølse med frikadellefars, og længere nede har jeg skrevet mere om kogning, pandestegning og sovs til medisteren.

Andre populære opskrifter:

  • Medister i ovn med kartofler og sovs
  • Medister i airfryer med sprød bacon
  • Medister i fad med spidskål og kartofler

Billeder

Her er lidt billeder af tilberedningen:

den kogte medister steges på panden
prik gerne medisteren undervejs
den stegte medister skæres ud i passende stykker

Kogning

Så er der det med kogetid og stegetid på medister: Læg medisterpølsen op i en gryde, og kom så meget vand i gryden, at medisteren er dækket med vand.

Du skal IKKE tilsætte salt til vandet, da medisteren dels er saltet i forvejen, og dels fordi vi bruger vandet til at lave en rigtig medisterpølsesovs til sidst. Kog nu medisteren i cirka 15 minutter ved simrende varme. Tag den af, og hæld 3-4 deciliter af kogevandet op i en lille skål.

Stegning

Smelt en god klat smør i en pande, og lad det brune af. Kom så medisteren op på panden, og nu skal den stege cirka otte minutter ved middel varme. Giv den fire minutter på hver side.

Prik gerne nogle huller i medisteren med en kødnål, så den ikke sprækker undervejs. Og nej, det bliver din medisterpølse IKKE mere tør af. Tværtimod!

Når medisterpølsen har fået en god farve, og skindet er sprødt, lægger du den til side, og hælder skyen fra panden op i en kasserolle.

Sovs

Varm det op, og kom et par spiseskefuld hvedemel ved. Pisk rundt, og pisk så kogevandet i, Det giver en god jævning med masser af smag fra medisteren.

Brug cirka tre deciliter kogevand, og spæd derefter op med et par deciliter mælk, indtil sovsen har den rette konsistens. Tilsæt gerne en halv bouillonterning, som du også pisker ud i sovsen.

Smag til med en spiseskefuld gastrik, salt og friskkværnet peber. Og justér farven med lidt sovsekulør. Eller server medisteren med en gammeldags brun sovs.

Servering

Helt klassisk kan du servere medister sammen med kogte kartofler, den lækre sovs og så nogle dampede grøntsager. Eventuelt med broccolifritter, der virkelig smager godt. Søg opskriften frem i søgefeltet øverst på siden.

Kernetemperaturen i en stegt medisterpølse skal i øvrigt være på minimum 75 grader, så du er sikker på kødet er gennemstegt. Du kan måle det med et stegetermometer, hvis du vil være på den sikre side.

Pandestegt

Her kan du se hvordan du laver en pandestegt medister. Medisterpølsen steges rå, og skal altså ikke forkoges. Medisteren steges i en blanding af smør og olie, og den samlede stegetid er cirka 20 minutter.

  1. Varm en pande godt op - anvend gerne en teflonpande.
  2. Kom en god klat smør på panden sammen med lidt olie. Lad smørret smelte i olien.
  3. Læg forsigtigt medisterpølsen på panden, og brun den nu godt på begge sider.
  4. Når medisterpølsen er brunet godt af, skruer du lidt ned for varmen, og nu skal medisteren steges færdig uden at brænde på. Vend den nogle gange undervejs, og tjek den løbende.
  5. Den samlede stegetid er cirka 20 minutter, og det er vigtigt at medisteren er gennemstegt!

Kernetemperaturen i en pandestegt medister skal være 75 grader. Den færdige medisterpølse skæres i portionsstykker og anrettes på et lunt fad.

Grillet medister

Grillet medister smager fremragende og mindst lige så godt som grillede pølser. Og så er sådan en medister på grillen nem og lækker at tilberede. Det tager bare cirka 20 minutter, hvor medisteren grilles ved indirekte varme på begge sider.

Her får du både opskriften på, hvordan du griller medisteren på gasgrill og kuglegrill. Til 4 personer skal du bruge ca. 500 gram medister og en portion grillolie.

Tænd din kuglegrill. Gør kullene klar, husk de skal være hvide i toppen. Fordel kullene ud i den ene halvdel af grillen, da vi skal grille indirekte. Gasgrill sætter du til 200 grader, og den temperatur må du også gerne forsøge at ramme i kuglegrillen (hvis du har et termometer i låget).

Så gør du 500 g medister klar. Tag to træspyd, og fastgør dem i medisteren fra hver side.

Rå medister på grill

På den måde er medisteren nem at vende, og det er i øvrigt et trick, du også kan bruge, når de laver medisterpølse på panden. Du kan eventuelt sætte grillspydene i vand en times tid før, du skal bruge dem - så brænder de ikke så let i grillen.

Smør grillristen med olie, og og hvis det er en kuglegrill, du griller på, så læg medisteren på den side, hvor der ikke er kul under. Vi griller altså indirekte! Låg låget på, og tag tid. Medisteren skal nu grilles i 10 minutter. Efter 5 minutter pensler du medisteren med grillolie, giver den fem minutter mere med låget på, og vender den rundt.

Nu skal den stege i yderligere 5 minutter ved indirekte varme. Efter yderligere 5 minutter pensler du nu den anden side med grillolie. Den samlede stegetid for medisteren er altså 20 minutter. Tag så medisteren af, træk forsigtigt træspydene ud - og nu er den klar til spisning.

Grillet medister

Stegetiden for medisteren er den samme, uanset om du laver den i kuglegrill eller på en gasgrill. På gasgrill tænder du kun den yderste brænder, og griller den på midten ved indirekte varme.

FAQ

Hvorfor koger man medister først?

Der er flere gode grunde til at koge en medister før stegning. Dels bliver den mere saftig og lækker, og dels kan du bruge kogevandet fra medisterpølsen til en god sovs.

Kan man koge medisterpølse dagen før?

Du kan sagtens koge en medister dagen før den skal steges og serveres. Efter kogning lægges den på køl til næste dag. Husk at gemme kogevandet til sovs.

Hvor længe skal medister koge?

Jeg plejer at koge en medister pølse i ca. 15 minutter, så er den klar til at blive stegt på panden, hvor den skal have ca. 4 minutter på hver side.

Hvordan laver man medisterpølse?

En medister eller medisterpølse består af en krydret fars lavet på hakket svinekød og krydderier, der er stoppet i svinetarm. Det er en særlig specialitet fra de nordiske lande. Den laves også i mindre størrelse som en grillmedister. Krydderiblandingen til medisteren kan variere fra slagter til slagter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Therese Møller skriver

    december 05, 2024 at 5:39 pm

    Min flækkede hele vejen da jeg kogte den 🙁

    Svar
    • Thomas skriver

      april 07, 2025 at 4:53 pm

      Lige en lille sjov undrende tanke under, sovs til medister. Starter du med: Varm den op. Er det en smørbolle, roux, skyen eller gryde/panden. Mange tak for opskrifter

      Svar
  2. Ole skriver

    september 23, 2024 at 9:21 pm

    Det er en god idé, efter kogningen, lige at lade Medisteren blive i det lækre Suppe Vand i 10 - 15 minutter mindst, det var sådan min Mor altid gjorde det, og det er også det som Danish Crown anbefaler i dag 🙂

    Svar
  3. Anita skriver

    november 18, 2023 at 5:56 pm

    Har gjemt på pølsa i fryseren siden Desember i fjor. Skikkelig fryst, men er den ødelagt nå da....
    De er rå, og trenger tines og kokes.
    Men nå er jeg redd den må kastes😩

    Svar
  4. Jan Johanson skriver

    august 24, 2023 at 10:53 am

    hej Holger hur länge kan man frysa medistern innan man äter den. ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      august 24, 2023 at 11:45 am

      Hej Jan
      En medister kan holde sig i ca. 2 måneder på frost. Så skal man ikke fryse den længere.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Yvonne skriver

    december 18, 2022 at 6:24 pm

    Kog medisteren som beskrevet. På panden smeltes sukker og så smør. Derefter steges medisterpølsen som til brunede kartofler - det er lækkert og smager fantastisk!

    Svar
  6. Thomas skriver

    november 07, 2021 at 4:39 pm

    Medisterpølsen sprang. Måske man skal skrive at man prikker hul før man koger eller at dem skal koges ved mindre varme.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 08, 2021 at 8:24 am

      Hej Thomas
      Jo, det er en af mulighederne, og så kan der være forskel på medisterpølser 🙂
      Men pas på med varmen, da det nemt får pølserne til at sprække.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. kaj kristensen skriver

    september 16, 2021 at 8:06 pm

    det lyder meget godt og dejligt skal prøves

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af vestjysk krogryde.
    Vestjysk krogryde (med peberfrugt, svinekød og masser af smag)
  • Billede af svinemørbrad med estragonsauce.
    Svinemørbrad med estragonsauce (nem at lave på kort tid)
  • Billede af kalkun med salvie og pappardelle.
    Kalkun med salvie og pappardelle
  • Billede af pasta soffritto.
    Pasta soffritto (klassisk italiensk pastaret uden kød)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required