Min opskrift på klassisk, kold kartoffelsalat. En dansk kartoffel salat med cremefraiche og mayonnaise, som passer perfekt til mange retter.
Kartoffelsalat er noget af det mest danske sommermad, og allerbedst er kartoffelsalaten naturligvis med nye, danske kartofler. Her får du den stensikre opskrift på en kold, dansk kartoffelsalat med den helt rigtige dressing, som mormor laver den. Med en blanding af creme fraiche og mayonnaise.
Jeg har beregnet 800 gram kartofler til fire personer, men mængden afhænger selvfølgelig af om den serveres alene sammen med eks. frikadeller, eller om der indgår andre salater eller tilbehør ved serveringen.
For at spare lidt på kalorierne er der anvendt en creme fraiche 9%, men en creme fraiche med højere fedtprocent vil give en mere fyldig smag. Det er op til dig. Husk at smage salaten godt til, så du får ramt den helt rigtige smag. Opskriften er beregnet til fire personer.
Indhold
- Min opskrift på klassisk, kold kartoffelsalat. En dansk kartoffel salat med cremefraiche og mayonnaise, som passer perfekt til mange retter.
- Kold kartoffelsalat
- Ingredienser 1x2x3xVælg
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Tips
- Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing
- Kartoffelsalat med karry
- Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser
- Bearnaise kartoffelsalat
- Spidskålssalat med æble og avocado
- Broccolisalat med eller uden bacon
- FAQ
- Kommentarer

Kold kartoffelsalat
Ingredienser
- 800 g kartofler - kogte, kolde, i mundrette stykker
- 5 spsk creme fraiche - gerne 9%
- 3 spsk mayonnaise
- 1 tsk sennep - jeg bruger Maille med honning
- 3 spsk purløg - finthakket
- 1 spsk citronsaft - friskpresset
- 1 tsk sukker
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Til kartoffelsalat starter du med at koge kartofler i saltet vand, gerne nye kartofler på den tid af året. Typisk koger jeg dem i 7 minutter, hvorefter jeg lader kartoflerne stå i kogevandet i yderligere 7 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne blive helt kolde.
- Kom creme fraiche i en skål sammen med mayonnaise, sennep og 3 purløg.
- Vend det sammen og smag til med lidt citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber. Det er vigtigt at smage dressingen godt til.
- Skær de kolde kartofler i mundrette stykker og vend dem i dressingen.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Kold kartoffelsalat straks, og den kan bruges som tilbehør til rigtig mange retter. Pynt gerne med mere klippet purløg eller persille.
Brug gerne kartoffelsalaten til en barbecue kylling, grillet svinemørbrad og meget andet.
Det er klassisk og populært tilbehør i det danske køkken. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.
Flere inspirerende opskrifter:
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing
Kartoffelsalat med karry
Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser
Bearnaise kartoffelsalat
Spidskålssalat med æble og avocado
Broccolisalat med eller uden bacon
FAQ
Dansk kartoffelsalat er en kold salat med kogte kartofler og en cremet dressing lavet af eks. creme fraiche, mayonnaise og sennep.
Det er små, faste kartofler (eks. aspargeskartofler eller nye kartofler). Undgå melede kartofler – de falder fra hinanden i kartoffelsalaten. Kog kartoflerne med skræl, køl af og pil dem bagefter for at opnå den bedste konsistens.
Ja – men det er bedst at vende kartoflerne i dressingen samme dag, så de ikke bliver for bløde. Du kan forberede kartofler (kog og afkøl), dressing (lav og opbevar koldt) og de friske urter (hak og opbevares separat).
Du kan sagtens lave en sundere udgave af den klassiske kartoffelsalat. Brug skyr eller yoghurt naturel i stedet for mayonnaise. Tilføj flere grøntsager: agurk, radiser, forårsløg eller æble. Brug let creme fraiche og smag til med urter og citron.
Nej. Kartoffelsalat egner sig ikke til frysning. Frys hellere ingredienserne hver for sig – eller lav den frisk for at få det bedste resultat.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Vibeke
Jeg skal lave jeres kartoffelsalat i morgen.
Der står ikke noget om at man skal skrælle kartoflerne? eller ej …
Steen christensen
Lækker marinade
Vibeke Bernholm Bendtsen
Tak for alle dine gode opskrifter
Louise
Det er bare Danmarks bedste kartoffelsalat. Perfekt blanding af creme fraiche og mayo. Tak.