Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Jordskok

Jordskok (fakta og lækre opskrifter med jordskokker)

Billede med jordskok.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • Fakta
  • I køkkenet
  • Skal man skrælle jordskokker?
  • Opbevaring
  • Næringsindhold
  • Opskrifter med jordskokker
  • Kommentarer

Jordskok... Enten er du glad for den, og køber gerne en pose af dem ligeså snart de er i sæson, og ellers går du forbi de mærkelige knolde i supermarkedet, fordi du ikke aner, hvad du skal bruge dem til.

Men skal vi ikke se, om vi kan gøre noget ved det? Her er fakta og opskrifter med jordskokkerne.

Fakta

Jordskokken stammer fra planten Helianthus tuberosus, som er en op til to meter høj urt. Den dyrkes primært på grund af dens rodknolde, som er jordskokkerne.

Jordskokken er i familie med solsikken, og ikke som man måske let kunne tro artiskokken,- som botanisk set er en tidsel.

Smagen af jordskokker kan dog godt minde lidt om artiskokker.

Jordskokkerne stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor de har været dyrket af indianerne i tusinder af år, langt inden de blev opdaget og kom til Europa.

I køkkenet

Jordskok kan spises både rå, og tilberedte, og de kan anvendes til mange lækre retter i køkkenet.

Prøv blandt andet at tilsætte revne, rå jordskokker til salaten, eller lav en råkostsalat af meget tynde skiver af jordskokken og tilsæt ingredienser som nødder, æbler, og en fed ost - det smager himmelsk.

Tilberedte er de fantastiske både kogte, stegte, bagt i ovnen, som ingrediens i en lækker gratin, i mos, puré, og jordskoksuppe.

Tip! Hvis du koger dine jordskokker, kan du undgå misfarvning ved at tilsætte en lille smule citronsaft.

Som rå smager jordskokkerne nøddeagtigt, og som tilberedte får de en dejlig mild og sødlig smag.

Skal man skrælle jordskokker?

Det er vigtigt at skure jordskokkerne grundigt, så de er fri for eventuel jord - dog kan du sagtens lade skrællen blive på, da den er med til at give dem smag.

Og så sidder der altid mange vitaminer sammen med skrællen, så det bedste er ikke at skrælle jordskokker.

Jordskokken har desuden et højt indhold af K-vitamin, C-vitamin, samt af inulin, som er et sukkerstof, der blandt andet er kendt for at gavne de gode bakterier i tarmen.

Opbevaring

Jordskokker bør opbevares som kartofler - koldt og gerne tørt.

Næringsindhold

Mængde per 100 gram
Kalorier 66
Kulhydrat 14,1 gram
Kostfibre 2,6 gram
Protein 2,1 gram
Fedt 0,6 gram

Opskrifter med jordskokker

Her får du nogle af de bedste opskrifter med jordskokker:

Jordskokkesuppe
Jordskokkesuppe. Her får du min opskrift på en skøn suppe med jordskokker, der er en nem og cremet suppe som både forret og let hovedret.
Se opskriften her
billede med hjemmelavet jordskokkesuppe
Smørstegte jordskokker med timian
Smørstegte jordskokker på panden er virkelig lækkert og nemt tilbehør. Jordskokkerne steges møre i smør med timian og lidt citronsaft.
Se opskriften her
Smørstegte jordskokker er gode at servere til blandt andet bøffer og andet oksekød. Jordskokkerne pandesteges i smør med timian og lidt citronsaft. Foto: Madensverden.dk.
Jordskokkepuré
Min opskrift på jordskokkepuré, der er en fløjlsblød puré lavet af jordskok. Den er nem at lave og kan serveres til oksekød og meget andet.
Se opskriften her
billede med jordskokkepure
Kylling med jordskokker
Få min nemme opskrift på kylling med jordskokker og fennikel, der nemt laves i et fad sammen med en lækker sovs. Også god som gæstemad.
Se opskriften her
kylling med jordskokker
Dampet torsk med sauce nage og jordskokker
Dampet torsk med sauce nage en meget lækker fiskeret. Her er torsken dampet i hvidvin og serveret med jordskokker samt sauce nage.
Se opskriften her
billederesultat for dampet torsk med sauce nage
Bagte jordskokker
Bagte jordskokker: Jordskokkerne er en af de ofte oversete rodfrugter, men med sin nøddeagtige smag gør de sig super godt til blandt andet oksekød.
Se opskriften her
billederesultat for bagte jordskokker i ovn
Jordskokkechips
Lav dine egne jordskokkechips. Jordskokker renses og snittes i helt tynde skiver, inden du steger dem i olie i et par minutter.
Se opskriften her
billede med jordskokkechips
Ovnbagt havkat - nem opskrift
Her får du min opskrift på ovnbagt havkat med lækkert tilbehør i form af lynstegte grøntsager og en nem og vidunderlig sauce.
Se opskriften her
billede med ovnbagt havkat
Ovnbagt ising med grøntsagsfrikasse
En ovnbagt ising skal have cirka otte minutter i ovnen, hvor den tilberedes uden skind. Fileterne foldes og krydres med salt og citronsaft.
Se opskriften her
Ovnbagt ising på en bund af grøntsagsfrikasse, hvor de friske isingfileter foldes sammen, og bages i ovnen i cirka 8 minutter. Foto: Madensverden.dk.
Rødspætteruller med parmaskinke og pasta
Rødspætteruller med parmaskinke er en nem måde at lave fisk på. Omvikl fileterne med parmaskinke, og bag i 15 minutter. Inklusiv tilbehør.
Se opskriften her
Rødspætteruller med parmaskinke
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.