Indhold
Pizzadej - hjemmelavet pizza
Fremgangsmåde
- Vej 800 g hvedemel af i en stor skål og bland det med 2 tsk salt.
- Find en anden skål frem og hæld 5 dl vand (lunkent) i den. Smuldr 50 g gær i og rør den ud i vandet. Tilsæt også seks spiseskefulde af melet og rør det ud. Lad den nemme fordej stå i 10 minutter.
- Lav en fordybning i midten af melet i den store skål, og hæld nu fordejen heri. Tilsæt også 4 spsk olivenolie.
- Rør nu dejen sammen indtil den er nogenlunde samlet, hvorefter du ælter den sammen med hænderne.
- Tag derefter pizzadejen ud på køkkenbordet, hvor den æltes grundigt og færdigt. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel. Du kan naturligvis også ælte dejen på en røremaskine.
- Form dejen til en kugle, som du med en skarp kniv giver et kryds på toppen.
- Læg dejen tilbage i skålen, dæk med husholdningsfilm og et visketstykke, og lad så den italienske pizzadej hæve til dobbelt størrelse, hvilket typisk tager en times tid.
- Vej pizzadej af i en størrelse på ca. 150-200 gram pr. styk - afhængig af hvor store du ønsker dine pizzaer. Virkes op og trykkes let flade. Efterhæver ca. 30 minutter under viskestykke.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på pizzadej
Denne ægte italienske pizzadej opskrift stammer fra det italienske supermarked Supermarco i København.
I butikken hænger opskriften på pizza, som italienerne laver den, og bedre pizzadej får du ikke. De kalder den selv for verdens bedste - og det er jeg helt enig med dem i.
Opskriften hænger håndskrevet, og som med så meget andet italiensk mad, så består den af få og simple ingredienser.
Med denne opskrift får du en god portion dej til hjemmelavet pizza - og der er nok til mindst fire personer. Klassisk, italiensk og bedst.
Se flere opskrifter:
- Bradepandepizza til hele familien
- Pizza Margherita
- Pizza calzone med kødsauce - indbagt ufo-pizza
- Nemme og lækre pizzasnegle med skinke
- Hjemmelavet pizza - opskrift, fakta og topping
- Salatpizza
Billeder
Lidt billeder af fremgangsmåden til pizzadejen:






Hvedemel
Jeg anbefaler, som tidligere nævnt, at bruge Tipo 00 mel til denne opskrift, men du kan sagtens bruge almindelig hvedemel. Tipo 00 mel er en finmalet italiensk hvedemel, der har et meget højt proteinindhold.
Det gør dejen smidig, giver den flotte luftbobler og får den til at hæve godt. Det giver ekstra sprødhed og et lækkert bid til pizzadejen.
Husk at sætte den færdige pizza på en bagerist, hvis der går lidt tid inden den skal spises. Så beholder pizzaen sin sprøde bund.
Om opskriften
Hjemmelavet pizza er en sikker vinder - og med denne opskrift på pizzadej bliver glæden endnu større. Det er bare noget andet at lave sin egen pizza helt fra bunden.
Denne italienske pizzadej laves med en meget nem fordej, hvor du lige rører lidt hvedemel - helst Tipo 00 mel - i gærvandet. Og det gør virkelig noget godt ved dejen.
Du har nu en lækker og spændstig italiensk pizzadej, der er præcis som de ville lave den i Italien.
Undgå sammentrækning
Se gerne videoen her, hvor jeg viser, hvordan du ruller den perfekte pizza ud. Her er det blandt andet vigtigt, at dejen ikke æltes den sidste halve time.
Så er pizzadejen nemlig meget nemmere at rulle ud og trækker sig ikke sammen, som den ville gøre hvis du lige havde æltet den.
Tips til hjemmelavet pizza
Hermed har du en lækker og spændstig italiensk pizzadej, der er præcis som i Italien.
Nu kan du tage en håndfuld dej, som derefter rulles ud til pizza. Se i videoen hvordan du ruller den perfekte pizza, og her er det blandt andet vigtigt, at dejen ikke æltes den sidste halve time.
Så er en pizzadej nemlig meget nemmere at rulle ud!
Fyldet kan selvfølgelig være en hjemmelavet pizzasovs, oregano, ost, mozzarella, skinke eller hvad du nu synes.
Fyld
Fyldet kan selvfølgelig være en hjemmelavet pizzasovs, oregano, ost, mozzarella, skinke eller hvad du nu synes.
Bagning
- Skal bages meget varmt, gerne 250-300 grader.
- Bedst på pizzasten eller bagestål, så bunden bliver sprød.
- Bagetid: typisk 5-10 minutter afhængig af temperatur og tykkelse.
Værd at vide
Ordet pizza menes at stamme fra latin "pinsa", der betyder noget man trykker/flader ud.
Den ældste kendte pizza stammer fra Napoli, og den oprindelige pizzadej er uden olie og sukker.
Napolitansk pizza er UNESCO-beskyttet kulturarv.
Pizzadejen kan fryses, men rul den gerne ud først og frys med bagepapir imellem.
FAQ
Pizzadej er en simpel, elastisk dej lavet på få ingredienser, som danner bunden til pizza. Den kan være tynd og sprød eller luftig og blød, alt efter opskrift og hævetid.
Du kan sagtens fryse pizzadejen ned, men gør det lige når dejen er samlet og ikke er begyndt på hæveprocessen endnu. Når du skal tø dejen op skal det helst gøres 2 timer i køleskabet, og først herefter kan du lade den hæve færdigt på køkkenbordet. I fryseren har pizzadejen en holdbarhed på omkring 1 måned.
Blandt de mest kendte pizzatyper findes:
Napolitansk: Blød, luftig kant, tynd midte, kun tipo 00, vand, gær og salt
Romersk: Tynd og sprød, ofte med lidt olie og sukker i dejen
Deep pan (amerikansk): Tykkere dej med smør, næsten som tærte
Fuldkornspizzadej: Grovere og sundere alternativ
Glutenfri pizzadej: Med eks. rismel, majsmel eller boghvede.
Du kan hæve pizzadej på flere måder:
Kort hævning (1-2 timer): Giver en blød og let dej
Langtidshævning (8-48 timer): Giver mere smag og struktur
Koldhævning i køleskab er populært for bedre konsistens.

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Camilla skriver
Julie Teik skriver
Hej 😊
Tak for en mega fantastisk pizzadej! Har lavet den flere gange. Spørgsmål? Vi skal holde fødselsdag på lørdag, og jeg vil gerne lave dejen dagen i forvejen. Hvor meget gær skal jeg bruge til samme opskrift og skal det være koldt vand? Alt så den koldhæver i ca 24 timer eller mere.?
Vh Julie
Helle skriver
Bedste pizzadej! Nem at lave - smager virkelig godt
Jesper skriver
Kan man lave opskriften med tørgær?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Jesper
Jeps - sagtens. Husk blot at væsken skal være lidt lunere 🙂
Alt det bedste
Holger
Josephine skriver
Hej
Jeg sidder og har nemlig lige sat min til efterhævning de sidste 30 min, men jeg undre mig kan de egentlig sættes på i køleskabet til dagen efter ? Eller vil de tage skade af det. Da jeg fik lavet lidt for mange nemlig og det synd at smide det ud jo. 🙂
Mvh. Josephine
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Josephine
Det lyder godt med en pizza 🙂
Ja, du kan sagtens gemme rester af pizzadej til dagen efter. Tag dejen ud en times tid før du vil bruge.
Alt det bedste
Holger
Nathalie skriver
Hvor mange grader og hvor længe skal pizzaerne bages? 🙂
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Nathalie
Jeg bager altid pizzaer ved højeste varme, så giv den fuld varme. Bagetiden afhængner af varmen, men regn med 6-8 minutter - eller indtil kanten er ved at have en god farve 🙂
God fornøjelse.
BH Holger
Liv Karin skriver
Tak for den bedste opskrift på pizzadej jeg nogensinde har prøvet. Kiggede din video, og lykkedes med at dejen ikke krympede. Vejede af til ca 200g pr/bund, og de tre sidste jeg manglede fyld til, blev "forstegt" og frosset, til at bages færdig med fyld en anden god gang.
Benthe Dam Christensen skriver
Den dej er virkelig noget særligt, og endda kun på en alm bageplade, den fordej gør noget 👍
Kan nogen anbefale et godt bagestål?
Lise Knigaard Hansen skriver
Det er helt korrekt, det bliver en utrolig dejlig bund, gæsterne syntes også den var meget lækker.
Christina Elgaard skriver
Virkelig god pizza dej 😊🌸
tommy skriver
hvordan får du alt den fordej til at blive i fordybning, det er jo så meget det løber ud over det hele
Julie skriver
Hvor meget skal pizza bages på?🙈
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Julie
Så varmt som overhovedet muligt - så op på max. grader 🙂
God pizzalyst.
Alt det bedste
Holger
Ole Back Svendsen skriver
Fyldestgørende men skal nok prøves først 😉
Lea skriver
Kan man lave dejen dagen før og så rulle den ud dagen efter. Så man ikke skal står men det hele på selve dagen
Lene skriver
jeg har gjort det at jeg har lavet dejen og forbagt pizza bundene dagen før (2-4 minutter) og så har jeg bagt dem færdigt med fyld på dagen, hvor de skal spises - jeg synes det fungerer, hvis man ikke har tiden på dagen