• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Honning – opskrifter, fakta og forskelle på biernes sukker

Honning – opskrifter, fakta og forskelle på biernes sukker

Billede med honning.
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  25. april 2025 - Udgivet:  25. april 2025

Honning er altid blevet tilskrevet alverdens egenskaber. Her får du facts om det søde produkt, der har været brugt i tusinder af år.

Jeg kan lige så godt få det nævnt med det samme: Honning er ikke mindre fedende end sukker. Kemien er stort set ens i de to søde produkter, men der er en tendens til at tro, at så længe vi bruger honning i stedet for det hvide, forarbejdet sukker, kan vi spise så meget, vi vil.

Så fik vi den myte aflivet. Nok indeholder den kun 80 procent kulhydrater mod sukkers 100 procent, men forskellen er så lille, at det ikke har nogen betydning i forhold til vores blodsukker og kalorieindtag.

Til gengæld er honningens smag sødere end det hvide sukker, så man skal bruge knap så meget af den end af sukker for at få den ønskede søde smag.

Sådan bliver honning til

Honning er et rent naturprodukt skabt af nektar fra blomster og planter, som arbejdsbier henter i naturen. Nektaren suger de op i maven og tilsætter enzymer, nektarens sukker spaltes, så der dannes druesukker og frugtsukker.

Når honningen er færdig, kaster bierne den op og kommer den på lager: Sekskantede vokstavler, som de selv har lavet.

Voksen bruges som et låg, der beskytter honningen, indtil den skal spises. Det er nemlig ikke kun mennesker, der spiser honning, bierne bruger den som vintermad.

Når biavlere holder bier, fodrer de bierne med sukkervand, så de kan høste honningen. Honningen slynges ud af biernes smukke vokstavler, sis og røres – og så er den klar til brug.

Ingen tilsætningsstoffer, farvestoffer eller smagsaroma, det er ren natur på glas.

Forskellige typer

Det er forbudt at kalde et produkt for honning, hvis det indeholder noget som helst andet end biernes produkt. Desværre er der af og til fusk.

I sin seneste honning-test (dec. 2019) fandt Forbrugerrådet Tænk tilsat sukker i to ud af 12 typer. Begge var fra Kina, og begge var økologiske og sælges med danske mærkater.

Honningens smag afhænger af geografi. Flyver bierne rundt i et område med lyng, får honningen smag og farve derefter, er der akacietræer indenfor biernes rækkevidde, smager honningen af det.

Årstidernes skifte ændrer også på farve og smag, om foråret har vi den faste, lyse, milde, om sommeren bliver den danske honning mere gylden og blød.

Konsistensen bestemmer biavlerne til dels regel selv. Det afhænger dels af nektaren, dels af røre-metoden. I Danmark kan vi lide den faste konsistens, der opstår ved at slynge honning, hvor mange andre lande foretrækker en mere flydende form, hvor man har rørt rundt under krystalliseringsprocessen.

Anvendelse

  • På brød, i te eller yoghurt
  • Som sødning i marinader, dressinger og bagværk
  • I honningkager, granola, sennep og glaseringer
  • Som naturligt konserveringsmiddel i fx syltning

Du kan stort set bruge den til alt det, du normalt bruger sukker til. Blot skal du huske, at sukker ikke er nær så sødt, derfor skal du kun bruge 80 procent af mængden, når du erstatter sukker med honning.

Honning er kendt for sine gode egenskaber. Den har antibakteriel virkning på sår, er effektfuld som hårkur, smager godt i en smoothie og hvem er ikke blevet rådet til at drikke te med honning, når de er forkølede?

Hemmeligheden er bakteriedræbende enzymer, som kan lindre. Desværre slår man effekten ihjel ved at komme honning i væsker over 40 grader. Enzymerne dør nemlig, hvis de når op på en temperatur over 40 grader.

Af den grund er det bedst at købe danske biavleres honning. De garanterer, at deres produkter aldrig kommer over de 40 grader, hvor udenlandsk honning tappet i Danmark kan være opvarmet for at få en flydende form.

Opbevaring og holdbarhed

Honning kan nærmest holde uendeligt. Der er endda fundet 3.000 år gamle krukker i pyramiderne, hvor honningen endnu ikke var rådnet.

Alligevel finder man altid holdbarheddato på bøtterne. Det handler mere om smag og konsistens end om risiko for mug eller råd i den.

For at honningen skal bevare sin smag længst muligt, skal den opbevares tørt, mørkt og køligt i en tæt-sluttet bøtte.

Typer af honning

  • Flydende honning – nyhøstet, klar og gylden
  • Fast honning – krystalliseret, ofte smørbar
  • Blomsterhonning – fra mange blomsterarter
  • Enkeltblomsterhonning – fx lavendel-, akacie- eller lynghonning
  • Økologisk honning – uden pesticider og med strenge regler for biavl
  • Upasteuriseret honning – rå honning med flere naturlige enzymer

Ernæringsmæssige fakta (pr. 100 g)

  • Kalorier: ca. 300–330 kcal
  • Kulhydrater: 82 g (primært frugtsukker og glukose)
  • Sukkerarter: ca. 80%
  • Små mængder af: enzymer, vitaminer (B, C), antioxidanter og mineraler

Honning har et højere frugtsukkerindhold end sukker, hvilket gør det lidt sødere – man kan ofte bruge lidt mindre.

Værd at vide

  • Honning har været brugt som mad, medicin og konserveringsmiddel i tusinder af år
  • Det ældste arkæologiske fund af spiselig honning er over 3.000 år gammelt
  • Ægte honning krystalliserer naturligt – det er ikke et tegn på dårlig kvalitet
  • Honning er naturligt antibakterielt og har været brugt til sårpleje
  • Bier skal besøge omkring 2 millioner blomster for at lave 0,5 kg honning

Vigtig information

  • Børn under 1 år bør ikke spise honning, da det kan indeholde bakteriesporer (botulisme)
  • Honning er stadig sukker – nyd det med måde
  • Honning mister en del af sine naturlige enzymer ved opvarmning over 40–45°C

Opskrifter

Her får du nogle af de mest populære opskrifter med honning.

Honningmarineret laks

4.7 fra 182 stemmer
Her får du min opskrift på honningmarineret laks, der er laks med honning og masser af smag. Du bruger en hel lakseside, der kan tilberedes i grill eller ovn.
Gå til opskrift
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn

Honningkylling

5 fra 1 stemme
Sådan laver du honningkylling med ferskensalsa. Meget nem og mør kyllingebrystfilet med honning og den lækre salsa med fersken og tomat.
Gå til opskrift
honningkylling med ferskensalsa

Honningkage fra Christiansfeld

5 fra 3 stemmer
Sådan bager du honningkage fra Christiansfeld. En opskrift på honningkager med inspiration fra den sønderjyske by med de stolte traditioner.
Gå til opskrift
honningkage fra Christiansfeld

Svinemørbrad med honning

4.6 fra 33 stemmer
Opskrift på lækker svinemørbrad med honning og soja. Mørbraden kan enten grilles eller pandesteges, og glaseres med honning og soja.
Gå til opskrift
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja

Glaseret laks med blomkålsris og spinat - nem og lækker opskrift

4.7 fra 7 stemmer
Her er min opskrift på glaseret laks med honning og soja, der serveres på en bund af blomkålsris med karry og sauteret spinat.
Gå til opskrift
glaseret laks med honning og soja

Majskolber med bacon og honningmarinade

5 fra 2 stemmer
Sådan laver du nemt majskolber med bacon og honningmarinade. En god opskrift på lækre baconmajs, der kan tilberedes i grill eller ovn.
Gå til opskrift
majskolber med bacon og honningmarinade

Hjemmelavede mælkesnitter

4.8 fra 225 stemmer
Prøv denne opskrift på hjemmelavede mælkesnitter. De smager fantastisk og er lette at lave - og så er de helt uden tilsætningsstoffer.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavede mælkesnitter

Slagterens røde marinade til kylling og koteletter

5 fra 6 stemmer
Her får du en opskrift på slagterens røde marinade, der er god til at marinere kylling, koteletter og andet kød i. En nem og hurtig marinade.
Gå til opskrift
Slagterens røde marinade er en populær marinade til kød, og her har jeg brugt den til marineret kylling. Den er også god til svinekød. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Glaseret kylling - lækker opskrift

4.9 fra 21 stemmer
Her får du min opskrift på glaseret kylling. En nem fremgangsmåde, hvor kyllingefileter glaseres på panden. Kan serveres med nudelsalat.
Gå til opskrift
glaseret kylling

Gulerødder med bacon og honning - nemt og lækkert tilbehør

4.7 fra 6 stemmer
Her får du opskriften på gulerødder med bacon, der er små snackgulerødder omviklet med baconskiver og penslet med honning.
Gå til opskrift
Billede resultat for gulerødder med bacon
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her