Honning er altid blevet tilskrevet alverdens egenskaber. Her får du facts om det søde produkt, der har været brugt i tusinder af år.
Jeg kan lige så godt få det nævnt med det samme: Honning er ikke mindre fedende end sukker. Kemien er stort set ens i de to søde produkter, men der er en tendens til at tro, at så længe vi bruger honning i stedet for det hvide, forarbejdet sukker, kan vi spise så meget, vi vil.
Så fik vi den myte aflivet. Nok indeholder den kun 80 procent kulhydrater mod sukkers 100 procent, men forskellen er så lille, at det ikke har nogen betydning i forhold til vores blodsukker og kalorieindtag.
Til gengæld er honningens smag sødere end det hvide sukker, så man skal bruge knap så meget af den end af sukker for at få den ønskede søde smag.
Sådan bliver honning til
Honning er et rent naturprodukt skabt af nektar fra blomster og planter, som arbejdsbier henter i naturen. Nektaren suger de op i maven og tilsætter enzymer, nektarens sukker spaltes, så der dannes druesukker og frugtsukker.
Når honningen er færdig, kaster bierne den op og kommer den på lager: Sekskantede vokstavler, som de selv har lavet.
Voksen bruges som et låg, der beskytter honningen, indtil den skal spises. Det er nemlig ikke kun mennesker, der spiser honning, bierne bruger den som vintermad.
Når biavlere holder bier, fodrer de bierne med sukkervand, så de kan høste honningen. Honningen slynges ud af biernes smukke vokstavler, sis og røres – og så er den klar til brug.
Ingen tilsætningsstoffer, farvestoffer eller smagsaroma, det er ren natur på glas.
Forskellige typer
Det er forbudt at kalde et produkt for honning, hvis det indeholder noget som helst andet end biernes produkt. Desværre er der af og til fusk.
I sin seneste honning-test (dec. 2019) fandt Forbrugerrådet Tænk tilsat sukker i to ud af 12 typer. Begge var fra Kina, og begge var økologiske og sælges med danske mærkater.
Honningens smag afhænger af geografi. Flyver bierne rundt i et område med lyng, får honningen smag og farve derefter, er der akacietræer indenfor biernes rækkevidde, smager honningen af det.
Årstidernes skifte ændrer også på farve og smag, om foråret har vi den faste, lyse, milde, om sommeren bliver den danske honning mere gylden og blød.
Konsistensen bestemmer biavlerne til dels regel selv. Det afhænger dels af nektaren, dels af røre-metoden. I Danmark kan vi lide den faste konsistens, der opstår ved at slynge honning, hvor mange andre lande foretrækker en mere flydende form, hvor man har rørt rundt under krystalliseringsprocessen.
Anvendelse
- På brød, i te eller yoghurt
- Som sødning i marinader, dressinger og bagværk
- I honningkager, granola, sennep og glaseringer
- Som naturligt konserveringsmiddel i fx syltning
Du kan stort set bruge den til alt det, du normalt bruger sukker til. Blot skal du huske, at sukker ikke er nær så sødt, derfor skal du kun bruge 80 procent af mængden, når du erstatter sukker med honning.
Honning er kendt for sine gode egenskaber. Den har antibakteriel virkning på sår, er effektfuld som hårkur, smager godt i en smoothie og hvem er ikke blevet rådet til at drikke te med honning, når de er forkølede?
Hemmeligheden er bakteriedræbende enzymer, som kan lindre. Desværre slår man effekten ihjel ved at komme honning i væsker over 40 grader. Enzymerne dør nemlig, hvis de når op på en temperatur over 40 grader.
Af den grund er det bedst at købe danske biavleres honning. De garanterer, at deres produkter aldrig kommer over de 40 grader, hvor udenlandsk honning tappet i Danmark kan være opvarmet for at få en flydende form.
Opbevaring og holdbarhed
Honning kan nærmest holde uendeligt. Der er endda fundet 3.000 år gamle krukker i pyramiderne, hvor honningen endnu ikke var rådnet.
Alligevel finder man altid holdbarheddato på bøtterne. Det handler mere om smag og konsistens end om risiko for mug eller råd i den.
For at honningen skal bevare sin smag længst muligt, skal den opbevares tørt, mørkt og køligt i en tæt-sluttet bøtte.
Typer af honning
- Flydende honning – nyhøstet, klar og gylden
- Fast honning – krystalliseret, ofte smørbar
- Blomsterhonning – fra mange blomsterarter
- Enkeltblomsterhonning – fx lavendel-, akacie- eller lynghonning
- Økologisk honning – uden pesticider og med strenge regler for biavl
- Upasteuriseret honning – rå honning med flere naturlige enzymer
Ernæringsmæssige fakta (pr. 100 g)
- Kalorier: ca. 300–330 kcal
- Kulhydrater: 82 g (primært frugtsukker og glukose)
- Sukkerarter: ca. 80%
- Små mængder af: enzymer, vitaminer (B, C), antioxidanter og mineraler
Honning har et højere frugtsukkerindhold end sukker, hvilket gør det lidt sødere – man kan ofte bruge lidt mindre.
Værd at vide
- Honning har været brugt som mad, medicin og konserveringsmiddel i tusinder af år
- Det ældste arkæologiske fund af spiselig honning er over 3.000 år gammelt
- Ægte honning krystalliserer naturligt – det er ikke et tegn på dårlig kvalitet
- Honning er naturligt antibakterielt og har været brugt til sårpleje
- Bier skal besøge omkring 2 millioner blomster for at lave 0,5 kg honning
Vigtig information
- Børn under 1 år bør ikke spise honning, da det kan indeholde bakteriesporer (botulisme)
- Honning er stadig sukker – nyd det med måde
- Honning mister en del af sine naturlige enzymer ved opvarmning over 40–45°C
Opskrifter
Her får du nogle af de mest populære opskrifter med honning.
Honningmarineret laks
Honningkylling
Honningkage fra Christiansfeld
Svinemørbrad med honning
Glaseret laks med blomkålsris og spinat - nem og lækker opskrift
Majskolber med bacon og honningmarinade
Hjemmelavede mælkesnitter
Slagterens røde marinade til kylling og koteletter
Glaseret kylling - lækker opskrift
Gulerødder med bacon og honning - nemt og lækkert tilbehør
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments