• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Hjemmelavet pizza - opskrift, fakta og topping

Hjemmelavet pizza - opskrift, fakta og topping

billede med hjemmelavet pizza med tomat, mozzarella og skinke
Hjemmelavet pizza er altid populær aftensmad fra det italienske køkken, og sådan en pizza kan jo toppes med mange forskellige slags fyld. Her er det en sprød pizza med tomat, mozzarella og parmaskinke. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  10. juni 2021 - Udgivet:  10. juni 2021

Del gerne:
69
SHARES
FacebookMessenger69PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Hjemmelavet pizza
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Bagetips
  8. Fyld
  9. Tykkelse
  10. Bageenzymer
  11. Forbagning
  12. Hvad er pizza?
  13. Oprindelse
  14. Typer
  15. Næringsindhold (ca. pr. 100 g klassisk Margherita)
  16. Rundt om i verden
  17. Variationer
  18. Tips
  19. Værd at vide
  20. Vin
Gå til opskrift

Her får du min opskrift på pizza, og med tips og tricks til hjemmelavet pizzadej og topping.

Det er en skudsikker opskrift og fremgangsmåde på en kvalitets pizza, der er hjemmelavet helt fra bunden.

Opskriften giver fire pizzaer, der passer til fire personer.

Du kan også lave flere og mindre pizzaer ud af portionen.

Se også disse opskrifter:

  • Italiensk pizzadej
  • Pizza Margherita
  • Salatpizza

Opskrift

billede med hjemmelavet pizza med tomat, mozzarella og skinke

Hjemmelavet pizza

Få opskriften på hjemmelavet pizza med sprød bund og lækker topping. Lær også tips og tricks til den perfekte pizzadej.
Bedømmelse
4.7 fra 60 stemmer
RetPizza
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 2 timer timer 30 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

Pizzadej

  • 300 g vand - lunkent, svarende til 3 dl.
  • 30 g gær
  • 475 g hvedemel - italiensk Tipo 00
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk olivenolie

Fyld

  • pizzasauce
  • mozzarella
  • oregano - tørret
  • parmaskinke
  • basilikum
  • rucola
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kom lunkent vand i skålen til din røremaskine, og smuldr gæren i. Rør gæren ud med en ske.
  • Sæt dejkrog på og tilsæt ca. 100 gram af melet. Ælt det ud i et par minutter, og lad det stå 10 minutter.
  • Tilsæt så resten af hvedemelet sammen med salt og olivenolie og ælt dejen smidig ved lav hastighed i 15 minutter. Mængden af mel plejer at passe nogenlunde, men måske skal der lidt mere til. Den færdigæltede pizzadej skal slippe kanten på røreskålen.
  • Tag dejen ud på køkkenbordet og virk den op. Du kan evt. se i dette link, hvordan du virker en pizzadej op. Læg dejen tilbage i skålen, hvor den nu hæver i ca. 1 time.
  • Tag igen pizzadejen ud på et meldrysset køkkenbord, virk den op, og del den i fire lige store stykker, der hver vejer ca. 200 gram. Eller evt. 150 gram, hvis du ønsker en mindre pizza.
  • Tril dejen til hjemmelavet pizza til boller, som trykkes let flade og lægges til hvile i 30 minutter med et viskestykke over. Så er pizzadejen nemmere at rulle ud.
  • Tænd din ovn på varmluft og højeste antal grader. En hjemmelavet pizza skal bages ved så høj varme som muligt. Og gerne på en bagesten eller bagestål, da det giver endnu mere sprød pizzabund. En almindelig bageplade kan dog også være god nok.
  • Rul din pizzadej ud, og i videoen herunder viser jeg dig hvordan du gør det nemt. Pizzadejen rulles fra midten og ud, hvorefter dejen vendes en kvart omgang. Husk mel på begge sider af dejen hele tiden.
  • Smør med et lag pizzasauce, men ikke for meget. Bræk stykker af mozzarella og læg dem på, og drys lidt oregano over. Skal du have andet fyld på som kogt skinke, pølser, champignon, ananas og den slags, ja så lægges det på nu.
  • Bages nu i ovnen i cirka 7-8 minutter, afhængig af hvor meget din ovn varmer. Da du bager dine pizzaer med varmluft, kan du sagtens have to plader i ovnen ad gangen.
  • De færdigbagte pizzaer tages ud af ovnen og pyntes straks med parmaskinke, frisk basilikum og lidt rucola. Afhængig af hvad du foretrækker. Men en typisk og populær hjemmebagt pizza laves med pizzasauce, mozzarella og parmaskinke.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
507
% Daglig værdi*
Fedt
 
8
g
12
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
5
g
Natrium
 
697
mg
30
%
Kalium
 
239
mg
7
%
Kulhydrater
 
93
g
31
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
13
g
26
%
Vitamin A
 
97
IU
2
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
25
mg
3
%
Jern
 
6
mg
33
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Bagetips

Grader

En hjemmelavet pizza skal bages ved så høj varme som muligt. Og gerne på en bagesten eller bagestål, da det giver endnu mere sprød pizzabund.

En almindelig bageplade kan dog også være god nok.

Og du kan roligt bare skrue din ovn op på højeste niveau. Helst med varmluft.

Faktisk er det godt at bage en pizza ved 350 grader, men så højt op kommer en almindelig ovn ikke. Men skru så højt op for varmen som muligt.

Meltype

Den italienske hvedemel Tipo 00 er meget egnet til pizzadej pga dens finere formaling og dens naturlige indhold af gluten, som øger melets evne til at optage vand.

Den evne gør nemlig, at dejen bliver elastisk og giver bagværket en sej krumme og en lækker sprød skorpe.

 Du kan læse meget mere om meltyper og hvilke slags meltyper som egner sig bedst til at bage forskelligt brød. 

Gær

Økologisk gær er klart bedst at foretrække til din pizzadej pga fremstillingen.

Store mængder af gær er ikke særligt sundt, så jeg vil altid anbefale dig at bruge lidt mindre gær, end der står i de fleste opskrifter.

Tricket er at lade din dej stå og hæve lidt længere, når du bruger mindre gær, end der står i opskriften.

Fyld

Det gode ved pizza er, at du altid helt selv kan vælge hvilken slags fyld, som du gerne vil bruge på din pizzadej.

Den fyld jeg har udvalgt i denne opskrift, er en gammel kending, som altid er en succes og er super simpel at lave.

Et forslag til lækkert pizzafyld, som smager super godt og altid er en succes, er pizza sauce, mozzarella, oregano som er tørret, parmaskinke, og til sidst toppet med basilikum og rucola. 

Her er en liste med inspiration til fyld på pizza:

  • Kogt skinke
  • Parmaskinke
  • Mozzarella
  • Parmesan
  • Champignon
  • Peberfrugt
  • Ananas
  • Hakket oksekød
  • Bacon
  • Artiskok
  • Rucola
  • Basilikum
  • Kartofler
  • Rosmarin
  • Asparges
  • Løg
  • Tomat
  • Tun
  • Kylling
  • Pepperoni
  • Bresaola
  • Ricotta
  • Laks
  • Spinat

Og der er helt sikkert flere ingredienser, der gør sig godt på en hjemmebagt pizza.

Servering

Hjemmelavet pizza serveres straks, og du kan vælge at klippe eller skære pizzaen ud inden servering.

Der skal ikke noget tilbehør til pizza, den spises som den er.

Tykkelse

Hvor tyk eller tynd du ønsker din pizza, ja det er jo en personlig smagssag.

Jeg kan godt lide en nogenlunde tynd pizza, fordi det giver en virkelig sprød pizzabund. Men du kan sagtens rulle pizzadejen ud i en større tykkelse, men så bliver den altså også en smule mindre sprød.

Pas også på med ikke at fylde for meget topping på. Det er faktisk en af de klassiske fejl, og så er man nogenlunde sikker på en blød og trist pizza.

Bageenzymer

Du kan også vælge at tilsætte nogle bageenzymer til din pizzadej. Det er de såkaldte pizza bageenzymer, der har flere funktioner.

Dels er pizzadejen nemmere at rulle ud, ja, du kan faktisk nærmest trykke dejen ud uden at bruge en rulle til det.

Under bagningen bliver pizzaen også mere sprød i både bunden og kanten. Pizzaenzymerne kan ikke købes så mange steder, men blandt andet Grillbutikken.dk sælger dem på nettet. Og nej, dette er ikke en reklame!

Forbagning

Skal man forbage sin pizza? Det spørgsmål får jeg indimellem, og det kan du sagtens vælge at gøre.

Forbagning af pizza foregår ved, at du smører din pizza med pizzasauce, og derefter bager den i 4-5 minutter inden der kommes fyld på.

Derefter tager du pizzaen ud, og først nu kommes der så mozzarella og andet fyld på, inden den hjemmelavede pizza bages færdig.

Fidusen skulle være en endnu mere sprød pizzabund, da der så ikke er meget topping og fyld til at smide væde, og dermed gøre bunden blød på en hjemmelavet pizza.

Personligt synes jeg ikke, at forbagningen har den store effekt, men det kan du jo selv eksperimentere lidt med.

Hvad er pizza?

  • En flad bund af gæret dej (typisk hvedemel), toppet med tomatsauce, ost og andre ingredienser, bagt i ovn ved høj varme.
  • Ordet “pizza” stammer fra det latinske pinsa, som betyder “flad brød”.

Oprindelse

  • Napoli, 1700–1800-tallet: De første moderne pizzaer opstod som billige gadekøkkener for Neapolitanernes daglige kost.
  • Pizza Margherita (1889): Skabt til dronning Margherita af Savoyen; farverne i tomat (rød), mozzarella (hvid) og basilikum (grøn) symboliserer det italienske flag.
  • Udbredelse til USA: Italienske immigranter bragte pizza til New York i begyndelsen af 1900‑tallet, hvor den blev en fast amerikansk favorit.

Typer

  • Margherita: Tomat, mozzarella og frisk basilikum
  • Marinara: Tomat, hvidløg, oregano (ingen ost)
  • Quattro Formaggi: Fire oste (f.eks. mozzarella, gorgonzola, parmesan, fontina)
  • Capricciosa: Skinke, artiskok, champignon, oliven
  • Pepperoni (USA): Tynde skiver af krydret salami

Næringsindhold (ca. pr. 100 g klassisk Margherita)

  • Kalorier: 220–270 kcal
  • Protein: 9–11 g
  • Fedt: 8–12 g
  • Kulhydrater: 25–30 g
  • Indeholder calcium, B‑vitaminer og lykopen fra tomater.

Rundt om i verden

  • New York‑style: Stor, tynd bund, foldes gerne, få ingredienser.
  • Chicago deep‑dish: Meget høj kant, bagt i dyb pande, tumlet i ost og sauce i lag.
  • Siciliansk (Sfincione): Tykkere, luftig dej, ofte tærte‑lignende.
  • Romersk: Ekstra tynd og sprød, langbagte “pizza al taglio” solgt i felter.
  • Globalt twists: Tyrkisk pide, japansk okonomiyaki‑inspireret, indisk naan‑pizza, mexicansk “taco‑pizza”.

Variationer

  • Vegansk pizza: Plantebaserede oste og “kød” af sojaprotein eller svampe.
  • Glutenfri & spelt: Alternativt mel for allergikere.
  • Håndmadspizzaer: Minipizzas i muffinforme.
  • Dessertpizza: Bund med Nutella, frugt og flormelis.

Tips

  1. Høj varme (≥250 °C) og brug gerne en bagesten eller bagestål for sprød bund.
  2. Stræk dejen med hænderne, undgå kagerulle, så luftboblerne bevares.
  3. “Underbag” let før topping, så kan osten ikke brænde, og bunden bliver sprød til sidst.
  4. Brug få, gode råvarer: Enkle smagsgivere står skarpest.

Værd at vide

  • Napoli udnævnte pizza Margherita som “immateriel kulturarv” i 2017.
  • Den største pizza i Guinness Records målte 1261 m² i Italien, 2012.
  • Amerikanerne spiser i gennemsnit 23 pund pizza pr. person om året (ca. 13 kg)!
  • Der findes over 1.000 pizzeriaer i Napoli – byen har en pizzeria for hver 1.000 indbyggere.

Vin

Hvilken vin passer bedst til pizza? Her er der heldigvis en del vine at vælge imellem, men vores vinkender Jan Sørensen foreslår blandt andet Barbera d'Asti, som du kan købe i Bilka. Og som ikke koster en herregård.

Barbera d’Asti ”Sori dei Mori"

Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til blandt andet en god pizza. Vinen nydes kælderkold.

Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år som Barolo og er perfekt til pizza, pastaretter og ris - modsat den mere sarte Barolo.

Barbera d'Asti "Sori dei Mori" kan ofte findes på tilbud, og er set ned til 39 kroner pr. flaske i blandt andet Bilka. Jan Sørensen giver den 5 ud af 5 stjerner. Og den er god til den hjemmelavede pizza.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lise

    juli 31, 2024 at 11:16 am

    Er det gratis at få opskriften

    Svar
  2. Anne

    maj 06, 2023 at 8:25 pm

    TAK for super god opskrift på pizzadej - den absolut bedste, vi har prøvet 🙂

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required