Her får du min opskrift på pizza, og med tips og tricks til hjemmelavet pizzadej og topping.
Det er en skudsikker opskrift og fremgangsmåde på en kvalitets pizza, der er hjemmelavet helt fra bunden.
Opskriften giver fire pizzaer, der passer til fire personer.
Du kan også lave flere og mindre pizzaer ud af portionen.
Se også disse opskrifter:
Opskrift
Hjemmelavet pizza
Ingredienser
Pizzadej
- 300 g vand - lunkent, svarende til 3 dl.
- 30 g gær
- 475 g hvedemel - italiensk Tipo 00
- 1 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
Fyld
- pizzasauce
- mozzarella
- oregano - tørret
- parmaskinke
- basilikum
- rucola
Fremgangsmåde
- Kom lunkent vand i skålen til din røremaskine, og smuldr gæren i. Rør gæren ud med en ske.
- Sæt dejkrog på og tilsæt ca. 100 gram af melet. Ælt det ud i et par minutter, og lad det stå 10 minutter.
- Tilsæt så resten af hvedemelet sammen med salt og olivenolie og ælt dejen smidig ved lav hastighed i 15 minutter. Mængden af mel plejer at passe nogenlunde, men måske skal der lidt mere til. Den færdigæltede pizzadej skal slippe kanten på røreskålen.
- Tag dejen ud på køkkenbordet og virk den op. Du kan evt. se i dette link, hvordan du virker en pizzadej op. Læg dejen tilbage i skålen, hvor den nu hæver i ca. 1 time.
- Tag igen pizzadejen ud på et meldrysset køkkenbord, virk den op, og del den i fire lige store stykker, der hver vejer ca. 200 gram. Eller evt. 150 gram, hvis du ønsker en mindre pizza.
- Tril dejen til hjemmelavet pizza til boller, som trykkes let flade og lægges til hvile i 30 minutter med et viskestykke over. Så er pizzadejen nemmere at rulle ud.
- Tænd din ovn på varmluft og højeste antal grader. En hjemmelavet pizza skal bages ved så høj varme som muligt. Og gerne på en bagesten eller bagestål, da det giver endnu mere sprød pizzabund. En almindelig bageplade kan dog også være god nok.
- Rul din pizzadej ud, og i videoen herunder viser jeg dig hvordan du gør det nemt. Pizzadejen rulles fra midten og ud, hvorefter dejen vendes en kvart omgang. Husk mel på begge sider af dejen hele tiden.
- Smør med et lag pizzasauce, men ikke for meget. Bræk stykker af mozzarella og læg dem på, og drys lidt oregano over. Skal du have andet fyld på som kogt skinke, pølser, champignon, ananas og den slags, ja så lægges det på nu.
- Bages nu i ovnen i cirka 7-8 minutter, afhængig af hvor meget din ovn varmer. Da du bager dine pizzaer med varmluft, kan du sagtens have to plader i ovnen ad gangen.
- De færdigbagte pizzaer tages ud af ovnen og pyntes straks med parmaskinke, frisk basilikum og lidt rucola. Afhængig af hvad du foretrækker. Men en typisk og populær hjemmebagt pizza laves med pizzasauce, mozzarella og parmaskinke.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Bagetips
Grader
En hjemmelavet pizza skal bages ved så høj varme som muligt. Og gerne på en bagesten eller bagestål, da det giver endnu mere sprød pizzabund.
En almindelig bageplade kan dog også være god nok.
Og du kan roligt bare skrue din ovn op på højeste niveau. Helst med varmluft.
Faktisk er det godt at bage en pizza ved 350 grader, men så højt op kommer en almindelig ovn ikke. Men skru så højt op for varmen som muligt.
Meltype
Den italienske hvedemel Tipo 00 er meget egnet til pizzadej pga dens finere formaling og dens naturlige indhold af gluten, som øger melets evne til at optage vand.
Den evne gør nemlig, at dejen bliver elastisk og giver bagværket en sej krumme og en lækker sprød skorpe.
Du kan læse meget mere om meltyper og hvilke slags meltyper som egner sig bedst til at bage forskelligt brød.
Gær
Økologisk gær er klart bedst at foretrække til din pizzadej pga fremstillingen.
Store mængder af gær er ikke særligt sundt, så jeg vil altid anbefale dig at bruge lidt mindre gær, end der står i de fleste opskrifter.
Tricket er at lade din dej stå og hæve lidt længere, når du bruger mindre gær, end der står i opskriften.
Fyld
Det gode ved pizza er, at du altid helt selv kan vælge hvilken slags fyld, som du gerne vil bruge på din pizzadej.
Den fyld jeg har udvalgt i denne opskrift, er en gammel kending, som altid er en succes og er super simpel at lave.
Et forslag til lækkert pizzafyld, som smager super godt og altid er en succes, er pizza sauce, mozzarella, oregano som er tørret, parmaskinke, og til sidst toppet med basilikum og rucola.
Her er en liste med inspiration til fyld på pizza:
- Kogt skinke
- Parmaskinke
- Mozzarella
- Parmesan
- Champignon
- Peberfrugt
- Ananas
- Hakket oksekød
- Bacon
- Artiskok
- Rucola
- Basilikum
- Kartofler
- Rosmarin
- Asparges
- Løg
- Tomat
- Tun
- Kylling
- Pepperoni
- Bresaola
- Ricotta
- Laks
- Spinat
Og der er helt sikkert flere ingredienser, der gør sig godt på en hjemmebagt pizza.
Servering
Hjemmelavet pizza serveres straks, og du kan vælge at klippe eller skære pizzaen ud inden servering.
Der skal ikke noget tilbehør til pizza, den spises som den er.
Tykkelse
Hvor tyk eller tynd du ønsker din pizza, ja det er jo en personlig smagssag.
Jeg kan godt lide en nogenlunde tynd pizza, fordi det giver en virkelig sprød pizzabund. Men du kan sagtens rulle pizzadejen ud i en større tykkelse, men så bliver den altså også en smule mindre sprød.
Pas også på med ikke at fylde for meget topping på. Det er faktisk en af de klassiske fejl, og så er man nogenlunde sikker på en blød og trist pizza.
Bageenzymer
Du kan også vælge at tilsætte nogle bageenzymer til din pizzadej. Det er de såkaldte pizza bageenzymer, der har flere funktioner.
Dels er pizzadejen nemmere at rulle ud, ja, du kan faktisk nærmest trykke dejen ud uden at bruge en rulle til det.
Under bagningen bliver pizzaen også mere sprød i både bunden og kanten. Pizzaenzymerne kan ikke købes så mange steder, men blandt andet Grillbutikken.dk sælger dem på nettet. Og nej, dette er ikke en reklame!
Forbagning
Skal man forbage sin pizza? Det spørgsmål får jeg indimellem, og det kan du sagtens vælge at gøre.
Forbagning af pizza foregår ved, at du smører din pizza med pizzasauce, og derefter bager den i 4-5 minutter inden der kommes fyld på.
Derefter tager du pizzaen ud, og først nu kommes der så mozzarella og andet fyld på, inden den hjemmelavede pizza bages færdig.
Fidusen skulle være en endnu mere sprød pizzabund, da der så ikke er meget topping og fyld til at smide væde, og dermed gøre bunden blød på en hjemmelavet pizza.
Personligt synes jeg ikke, at forbagningen har den store effekt, men det kan du jo selv eksperimentere lidt med.
Hvad er pizza?
- En flad bund af gæret dej (typisk hvedemel), toppet med tomatsauce, ost og andre ingredienser, bagt i ovn ved høj varme.
- Ordet “pizza” stammer fra det latinske pinsa, som betyder “flad brød”.
Oprindelse
- Napoli, 1700–1800-tallet: De første moderne pizzaer opstod som billige gadekøkkener for Neapolitanernes daglige kost.
- Pizza Margherita (1889): Skabt til dronning Margherita af Savoyen; farverne i tomat (rød), mozzarella (hvid) og basilikum (grøn) symboliserer det italienske flag.
- Udbredelse til USA: Italienske immigranter bragte pizza til New York i begyndelsen af 1900‑tallet, hvor den blev en fast amerikansk favorit.
Typer
- Margherita: Tomat, mozzarella og frisk basilikum
- Marinara: Tomat, hvidløg, oregano (ingen ost)
- Quattro Formaggi: Fire oste (f.eks. mozzarella, gorgonzola, parmesan, fontina)
- Capricciosa: Skinke, artiskok, champignon, oliven
- Pepperoni (USA): Tynde skiver af krydret salami
Næringsindhold (ca. pr. 100 g klassisk Margherita)
- Kalorier: 220–270 kcal
- Protein: 9–11 g
- Fedt: 8–12 g
- Kulhydrater: 25–30 g
- Indeholder calcium, B‑vitaminer og lykopen fra tomater.
Rundt om i verden
- New York‑style: Stor, tynd bund, foldes gerne, få ingredienser.
- Chicago deep‑dish: Meget høj kant, bagt i dyb pande, tumlet i ost og sauce i lag.
- Siciliansk (Sfincione): Tykkere, luftig dej, ofte tærte‑lignende.
- Romersk: Ekstra tynd og sprød, langbagte “pizza al taglio” solgt i felter.
- Globalt twists: Tyrkisk pide, japansk okonomiyaki‑inspireret, indisk naan‑pizza, mexicansk “taco‑pizza”.
Variationer
- Vegansk pizza: Plantebaserede oste og “kød” af sojaprotein eller svampe.
- Glutenfri & spelt: Alternativt mel for allergikere.
- Håndmadspizzaer: Minipizzas i muffinforme.
- Dessertpizza: Bund med Nutella, frugt og flormelis.
Tips
- Høj varme (≥250 °C) og brug gerne en bagesten eller bagestål for sprød bund.
- Stræk dejen med hænderne, undgå kagerulle, så luftboblerne bevares.
- “Underbag” let før topping, så kan osten ikke brænde, og bunden bliver sprød til sidst.
- Brug få, gode råvarer: Enkle smagsgivere står skarpest.
Værd at vide
- Napoli udnævnte pizza Margherita som “immateriel kulturarv” i 2017.
- Den største pizza i Guinness Records målte 1261 m² i Italien, 2012.
- Amerikanerne spiser i gennemsnit 23 pund pizza pr. person om året (ca. 13 kg)!
- Der findes over 1.000 pizzeriaer i Napoli – byen har en pizzeria for hver 1.000 indbyggere.
Vin
Hvilken vin passer bedst til pizza? Her er der heldigvis en del vine at vælge imellem, men vores vinkender Jan Sørensen foreslår blandt andet Barbera d'Asti, som du kan købe i Bilka. Og som ikke koster en herregård.
Barbera d’Asti ”Sori dei Mori"
Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til blandt andet en god pizza. Vinen nydes kælderkold.
Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år som Barolo og er perfekt til pizza, pastaretter og ris - modsat den mere sarte Barolo.
Barbera d'Asti "Sori dei Mori" kan ofte findes på tilbud, og er set ned til 39 kroner pr. flaske i blandt andet Bilka. Jan Sørensen giver den 5 ud af 5 stjerner. Og den er god til den hjemmelavede pizza.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lise
Er det gratis at få opskriften
Anne
TAK for super god opskrift på pizzadej - den absolut bedste, vi har prøvet 🙂