• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Grønkål - fakta, sæson, næringsindhold og opskrifter

Grønkål - fakta, sæson, næringsindhold og opskrifter

Billede med grønkål.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  30. april 2025 - Udgivet:  30. april 2025

Indhold

  1. Grønkål er super sund, og kålen indeholder bla. store mængder vitaminer og kostfibre. Få opskrifter, fakta og meget mere med grønkålen her.
  2. Opbevaring
  3. Frysning
  4. Vitaminer
  5. Sæson
  6. Fakta
  7. Værd at vide
  8. Opskrifter
  9. Grønlangkål - den bedste opskrift
  10. Grønkålschips - opskrift på sprøde chips af grønkål
  11. Grønkålssalat
  12. Koteletter med grønkål - nem opskrift
  13. Grønkålssalat med feta og granatæble
  14. Grønkålssuppe - nem opskrift på suppe med grønkål
  15. Pasta med grønkål og bagte tomater
  16. Svinemørbrad med grønkål - nem og lækker opskrift
  17. Selleri med grønkål
  18. Kylling med grønkål og ristede kikærter

Grønkål er super sund, og kålen indeholder bla. store mængder vitaminer og kostfibre. Få opskrifter, fakta og meget mere med grønkålen her.

Måske kender du især grønkål som en stuvet grøn masse, der typisk kom på de danske borde til jul og nytår i din barndom? Så skylder du dig selv at få et nyt forhold til denne vitaminrige grønne kål, der i dag er en af de mest hypede superfoods.

Det er de store, krusede, grønne blade på grønkålen, der spises. Grønkål har en stærk kålsmag med lidt nøddeagtige undertoner.

Skal grønkålen spises rå, snittes den fint og drysses med lidt salt og sukker. Derefter krammes den godt, indtil kålen falder lidt sammen. Det gør grønkål lettere at spise og mere delikat.

Som snack og tilbehør er den også en vinder, når du kort rister den finthakkede grønkål i ovnen til den bliver sprød. Herefter drypper du en god olivenolie over og lidt havsalt.

De fleste supermarkeder har skyllet, finthakket grønkål i sæsonen, hvis du ikke selv har mod på de store kraftige kålblade.

Opbevaring

Skyl grønkålen og lad den tørre. Pak den derefter i plastpose. Holdbarheden er op til tre uger på køl.

Frysning

Grønkålen kan sagtens fryses. Blanchér den, og frys den herefter ned. Frossen grønkål kan holde sig cirka 10 måneder i fryseren. Hvis du bruger frossen grønkål, skal den tøs op og vrides før brug.

Vitaminer

Rå grønkål er især rig på A- og C-vitamin, mineraler samt kostfibre. Grønkålen er desuden en god kilde til tiamin, riboflavin, pantotensyre, vitamin E og flere mineraler, heriblandt jern, calcium, kalium og fosfor.

  • Rig på antioxidanter – som hjælper mod inflammation og aldring.
  • Styrker immunforsvaret – takket være C- og A-vitamin.
  • God for knogler – pga. højt calcium- og K-vitaminindhold.
  • Kolesterolsænkende egenskaber – især når grønkål dampes eller koges.
  • God mæthedsfornemmelse med få kalorier.

At koge kålen mindsker indholdet af disse næringsstoffer, med undtagelse af vitamin K.

Næringsindhold (pr. 100 g rå grønkål)

  • Kalorier: Ca. 45 kcal
  • Protein: Ca. 4 g
  • Kostfibre: Ca. 4 g
  • C-vitamin: Meget højt indhold (mere end appelsiner!)
  • K-vitamin, A-vitamin, folat, calcium og jern
  • Meget lavt fedtindhold

Sæson

Grønkålen er i sæson fra oktober til februar.

Fakta

Grønkål kan tåle helt ned til 20 graders frost i haven. Det er en vintergrøntsag, som får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost.

Antioxidanterne og vitaminerne står i kø i grønkålen, der indeholder flere sunde stoffer end de fleste andre grøntsager. Kostfibre er der masser af i grønkålen. Faktisk indeholder den krøllede kål dobbelt så mange fibre som broccoli.

Grønkålen blev først dyrket fra vilde sorter af de gamle grækere og romere. Senere spredte de sig op gennem Europa, hvor bladene blev kaldt "coles", og til de britiske øer.

Derfra blev de transporteret til Nord- og Sydamerika. Første gang, kålen blev omtalt i USA, var i 1669, hvor man refererede til planten som "colewarts".

Værd at vide

  • Grønkål har været spist i Danmark i hundreder af år – især til jul.
  • Den tåler frost, og smagen bliver faktisk mildere og sødere efter første frost.
  • Grønkål er beslægtet med broccoli, blomkål og rosenkål.

Opskrifter

Her får du udvalgte opskrifter med grønkål.

Grønlangkål - den bedste opskrift

4.7 fra 115 stemmer
Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.
Gå til opskrift
billederesultat for grønlangkål med skinke

Grønkålschips - opskrift på sprøde chips af grønkål

4.8 fra 27 stemmer
Min opskrift på grønkålschips. Det er både sprøde og sunde chips, som laves ved at bage grønkål i ovnen. Opskriften er nem og hurtig.
Gå til opskrift
billederesultat for grønkålschips

Grønkålssalat

4.8 fra 5 stemmer
Få min bedste opskrift på grønkålssalat med æble. En lækker salat med grønkål, æbler, valnødder og appelsin, der smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billede med grønkålssalat

Koteletter med grønkål - nem opskrift

4.5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på koteletter med grønkål, selleri og perlespelt. En nem og lækker ret med sundere tilbehør til koteletterne.
Gå til opskrift
billede til koteletter med grønkål

Grønkålssalat med feta og granatæble

4.5 fra 6 stemmer
Grønkålssalat med feta, valnødder og granatæblekerner er en sprød og god salat, som de fleste kan lide. Og så er den tilmed smuk at se på.
Gå til opskrift
Grønkålssalat med feta

Grønkålssuppe - nem opskrift på suppe med grønkål

4.6 fra 32 stemmer
Den bedste opskrift på en nem grønkålssuppe, der laves med masser af den sunde grønkål. Grønkålssuppen kan sagtens bruges som hovedret.
Gå til opskrift
billederesultat med grønkålssuppe

Pasta med grønkål og bagte tomater

4.7 fra 3 stemmer
Pasta med grønkål er sund og nem aftensmad, hvor pastaen serveres med sprødstegt bacon, grønkål og bagte cherrytomater.
Gå til opskrift
Lækker pasta med grønkål, hvor grønkålen steges let sammen med sprøde stykker bacon. Serveres med bagte tomater. Foto: Madensverden.dk.

Svinemørbrad med grønkål - nem og lækker opskrift

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på svinemørbrad med grønkål. Retten er nem og hurtig at lave til aftensmad, og her er den serveret med rodfrugtfritter.
Gå til opskrift
billede til svinemørbrad med grønkål

Selleri med grønkål

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på selleri med grønkål, der serveres som sundt og lækkert tilbehør til mange retter. Pyntes med hakkede mandler.
Gå til opskrift
billede til selleri med grønkål

Kylling med grønkål og ristede kikærter

4.5 fra 2 stemmer
Leder du en nem og sund ret til aftensmad, så skal du prøve denne opskrift på kylling med grønkål, ristede kikærter og grønne bønner.
Gå til opskrift
kylling med grønkål og ristede kikærter
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her