Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Grønkål - fakta, sæson, næringsindhold og opskrifter

Grønkål - fakta, sæson, næringsindhold og opskrifter

Billede med grønkål.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMS
Opdateret: 30. april 2025 - Udgivet: 30. april 2025

Grønkål er super sund, og kålen indeholder bla. store mængder vitaminer og kostfibre. Få opskrifter, fakta og meget mere med grønkålen her.

Måske kender du især grønkål som en stuvet grøn masse, der typisk kom på de danske borde til jul og nytår i din barndom? Så skylder du dig selv at få et nyt forhold til denne vitaminrige grønne kål, der i dag er en af de mest hypede superfoods.

Det er de store, krusede, grønne blade på grønkålen, der spises. Grønkål har en stærk kålsmag med lidt nøddeagtige undertoner.

Skal grønkålen spises rå, snittes den fint og drysses med lidt salt og sukker. Derefter krammes den godt, indtil kålen falder lidt sammen. Det gør grønkål lettere at spise og mere delikat.

Som snack og tilbehør er den også en vinder, når du kort rister den finthakkede grønkål i ovnen til den bliver sprød. Herefter drypper du en god olivenolie over og lidt havsalt.

De fleste supermarkeder har skyllet, finthakket grønkål i sæsonen, hvis du ikke selv har mod på de store kraftige kålblade.

Oversigt over indhold
  • Grønkål er super sund, og kålen indeholder bla. store mængder vitaminer og kostfibre. Få opskrifter, fakta og meget mere med grønkålen her.
  • Opbevaring
  • Frysning
  • Vitaminer
  • Sæson
  • Fakta
  • Værd at vide
  • Opskrifter med grønkål
  • Grønlangkål - den bedste opskrift
  • Grønkålschips - opskrift på sprøde chips af grønkål
  • Grønkålssalat
  • Koteletter med grønkål - nem opskrift
  • Grønkålssalat med feta og granatæble
  • Grønkålssuppe - nem opskrift på suppe med grønkål
  • Pasta med grønkål og bagte tomater
  • Svinemørbrad med grønkål - nem og lækker opskrift
  • Selleri med grønkål
  • Kylling med grønkål og ristede kikærter
  • Kommentarer

Opbevaring

Skyl grønkålen og lad den tørre. Pak den derefter i plastpose. Holdbarheden er op til tre uger på køl.

Frysning

Grønkålen kan sagtens fryses. Blanchér den, og frys den herefter ned. Frossen grønkål kan holde sig cirka 10 måneder i fryseren.

Hvis du bruger frossen grønkål, skal den tøs op og vrides før brug.

Vitaminer

Rå grønkål er især rig på A- og C-vitamin, mineraler samt kostfibre. Grønkålen er desuden en god kilde til tiamin, riboflavin, pantotensyre, vitamin E og flere mineraler, heriblandt jern, calcium, kalium og fosfor.

  • Rig på antioxidanter, som hjælper mod inflammation og aldring.
  • Styrker immunforsvaret, takket være C- og A-vitamin.
  • God for knogler, pga. højt calcium- og K-vitaminindhold.
  • Kolesterolsænkende egenskaber, især når grønkål dampes eller koges.
  • God mæthedsfornemmelse med få kalorier.

At koge kålen mindsker indholdet af disse næringsstoffer, med undtagelse af vitamin K.

Næringsindhold (pr. 100 g rå grønkål)

  • Kalorier: Ca. 45 kcal
  • Protein: Ca. 4 g
  • Kostfibre: Ca. 4 g
  • C-vitamin: Meget højt indhold (mere end appelsiner!)
  • K-vitamin, A-vitamin, folat, calcium og jern
  • Meget lavt fedtindhold

Sæson

Grønkålen er i sæson fra oktober til februar.

Fakta

Grønkål kan tåle helt ned til 20 graders frost i haven. Det er en vintergrøntsag, som får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost.

Antioxidanterne og vitaminerne står i kø i grønkålen, der indeholder flere sunde stoffer end de fleste andre grøntsager. Kostfibre er der masser af i grønkålen. Faktisk indeholder den krøllede kål dobbelt så mange fibre som broccoli.

Grønkålen blev først dyrket fra vilde sorter af de gamle grækere og romere. Senere spredte de sig op gennem Europa, hvor bladene blev kaldt "coles", og til de britiske øer.

Derfra blev de transporteret til Nord- og Sydamerika. Første gang, kålen blev omtalt i USA, var i 1669, hvor man refererede til planten som "colewarts".

Værd at vide

Grønkål har været spist i Danmark i hundreder af år, især til jul.

Den tåler frost, og smagen bliver faktisk mildere og sødere efter første frost.

Grønkål er beslægtet med broccoli, blomkål og rosenkål.

Opskrifter med grønkål

Her får du udvalgte opskrifter med grønkål.

Grønlangkål - den bedste opskrift

4.7 fra 115 stemmer
Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.
Gå til opskrift
billederesultat for grønlangkål med skinke

Grønkålschips - opskrift på sprøde chips af grønkål

4.8 fra 27 stemmer
Min opskrift på grønkålschips. Det er både sprøde og sunde chips, som laves ved at bage grønkål i ovnen. Opskriften er nem og hurtig.
Gå til opskrift
billederesultat for grønkålschips

Grønkålssalat

4.8 fra 5 stemmer
Få min bedste opskrift på grønkålssalat med æble. En lækker salat med grønkål, æbler, valnødder og appelsin, der smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billede med grønkålssalat

Koteletter med grønkål - nem opskrift

4.5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på koteletter med grønkål, selleri og perlespelt. En nem og lækker ret med sundere tilbehør til koteletterne.
Gå til opskrift
billede til koteletter med grønkål

Grønkålssalat med feta og granatæble

4.5 fra 6 stemmer
Grønkålssalat med feta, valnødder og granatæblekerner er en sprød og god salat, som de fleste kan lide. Og så er den tilmed smuk at se på.
Gå til opskrift
Grønkålssalat med feta

Grønkålssuppe - nem opskrift på suppe med grønkål

4.6 fra 32 stemmer
Den bedste opskrift på en nem grønkålssuppe, der laves med masser af den sunde grønkål. Grønkålssuppen kan sagtens bruges som hovedret.
Gå til opskrift
billederesultat med grønkålssuppe

Pasta med grønkål og bagte tomater

4.7 fra 3 stemmer
Pasta med grønkål er sund og nem aftensmad, hvor pastaen serveres med sprødstegt bacon, grønkål og bagte cherrytomater.
Gå til opskrift
Lækker pasta med grønkål, hvor grønkålen steges let sammen med sprøde stykker bacon. Serveres med bagte tomater. Foto: Madensverden.dk.

Svinemørbrad med grønkål - nem og lækker opskrift

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på svinemørbrad med grønkål. Retten er nem og hurtig at lave til aftensmad, og her er den serveret med rodfrugtfritter.
Gå til opskrift
billede til svinemørbrad med grønkål

Selleri med grønkål

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på selleri med grønkål, der serveres som sundt og lækkert tilbehør til mange retter. Pyntes med hakkede mandler.
Gå til opskrift
billede til selleri med grønkål

Kylling med grønkål og ristede kikærter

4.5 fra 2 stemmer
Leder du en nem og sund ret til aftensmad, så skal du prøve denne opskrift på kylling med grønkål, ristede kikærter og grønne bønner.
Gå til opskrift
kylling med grønkål og ristede kikærter
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.