Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Forloren hare med bacon og vildtsovs er en populær ret til aftensmad. Retten laves i et fad i ovnen, hvor der er god plads til farsbrødet og væden rundt om den. Stegningen udvikler nemlig masser af smag til den gode sovs.
Retten, der er et farsbrød med bacon, er en såkaldt snyderet, og den har altså intet med hare at høre. Men den skal ligne lidt i smag og udtryk.
Skal retten være så traditionel som muligt kan du servere den med kogte kartofler og ærter. Som ekstra lækkert tilbehør kan du også servere brunede kartofler til retten.
Opskriften er beregnet som aftensmad til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på forloren hare
Forloren hare
Ingredienser
- 400 g hakket svin og kalv
- 1 tsk salt
- 1 æg
- 1 tsk løgpulver - eller et revet løg
- 1 dl hønsefond - 1 dl. vand + 1 terning
- 1 dl piskefløde
- 75 g rasp
- 8 skiver bacon
Væde
- 3 dl vand
- 3 dl mælk
Sovs
- væden fra fadet
- 2 dl piskefløde
- 4 tsk ribsgele
- 1 spsk gastrik - eller engelsk sauce
- madkulør
- 1 spsk majsstivelse - udrørt i en smule koldt vand
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Fars til forloren hare: Kom hakket svine- og kalvekød op i en skål, og tilsæt salt. Rør farsen sej, så kødet bedre binder væsken.
- Rør så æg ud i farsen, og tilsæt løgpulver, hønsefond og piskefløde. Krydr også med lidt friskkværnet peber. Kom rasp i, og rør farsen godt igennem. Farsen skal være lind uden at være for tynd. Tilsæt om nødvendigt lidt mere rasp eller fløde.
- Find et stort og ildfast fad frem, og smør den med smør eller olie.
- Fordel farsen i en aflang stak i fadet, og form den ud til et farsbrød. Klem farsen godt sammen. Så har du en forloren hare, der altså er en snydehare.
- Læg baconskiver på tværs af "haren". Måske et par skiver mere hvis du synes.
- Fold baconskiverne godt ind under den forlorne hare, så de ikke vipper op under stegningen i ovnen.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og steg først dit farsbrød med bacon i 10 minutter.
- Skru derefter ned for varmen til 200 grader varmluft, hæld vand og mælk ved, og steg nu den forlorne hare færdig i yderligere i ca. 45 minutter. Kernetemperaturen i et farsbrød skal være minimum 75 grader, så kan du kan med fordel anvende et stegetermometer. Om nødvendigt kan der tilsættes lidt mælk eller vand til fadet.
- Læg den færdigstegte forlorne hare op på et skærebræt, og sigt væden fra fadet ned i en kasserolle.
- Kog det op sammen med piskefløde og ribsgele, og jævn med lidt majsstivelse, der er udrørt i en smule koldt vand.
- Tilsæt lidt gastrik eller lidt engelsk sauce, og smag til med salt og friskkværnet peber. Justér farven med lidt madkulør.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Servering
Servér den forlorne hare og vildtsovs sammen med kogte kartofler og ærter. Eller med de brunede kartofler, der også passer godt til.
Brug gerne et stegetermometer, når du tilbereder et farsbrød som forloren hare. Her skal kødet have en kernetemperatur på 75 grader.
Hvorfor hedder det forloren hare?
Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.
Opskriften blev første gang omtalt i de danske kogebøger tilbage i starten af 1900-tallet. Det skete i Kirsten Marie Jensens kendte kogebog “Frøken Jensens Køkken”, der udkom i 1901.
Forloren hare blev nævnt under begrebet snyderetter, hvor retten blev lanceret som bestående af hakket svin og kalv – i stedet for hare.
Sovsen er, på grund af den tilsatte ribsgele (nogle tilsætter også enebær), inspireret af en god vildtsovs. På den måde opstod begrebet om den forlorne hare. En ret, der den dag i dag er elsket af mange.
Retten var en måde hvorpå alle kunne få "vildt" på bordet – eller i hvert fald næsten.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Morten Skipper Jensen
Lidt blåskimmelost I saucen er nu ikk så ringe endda do
Sonja
Kan man bruge havregryn istedet for rasp.? (Glemt at handle det ind).. og hvis- er det så samme mængde.?
Jeg plejer altid lave med rasp - børnene er virkelig glad for forloren hare..
Mvh
Villy
Hej Holger,
I efterskriftet angiver du 50 min. ved 190 grader, men i opskriftens pkt. 8: 45-50 min. ved 200 grader??
Mvh. Villy
Holger Rørby Madsen
Hej Villy
Mange tak fordi du er vågen, og jeg har nu rettet til, så det giver mere mening 🙂
Alt det bedste
Holger
Gurli
Jeg havde en opskrift på forloren hare med tranebær og tranebærsaft men den er blevet væk den var bare så god 🙂 er der nogen som har den ??? tror den fra fra Ude og Hjemme for en del år siden 🙂 ???????
Holger Rørby Madsen
Hej Gurli
Måske er det denne, som godt nok hedder forloren agerhøne, men som netop er en slags forloren hare med tranebær.
Prøv den lige: https://madensverden.dk/forloren-agerhoene/
Alt det bedste
Holger
Bettina
Altid lavet den med bacon 👍😋
Tina
Har lige lavet forloren hare til aftensmad 😋
Hjørdis
Det bestilte min datter til sin konfirmation og jeg tror kokken ringede 4 gange for at hørehvordan jeg lavede " forloren hare stegt som vildt" med waldorfsalat og hele svineriet. Hendes argument? Hvorfor skal jeg flæske i steg når jeg hellere vil have din forlorne hare, mor? Jeg bryder mig ikke engang om steg! Så lyserødt med hvide blonder med suppe, men uden steg og ingen is, men Sara Bernard kage dessert i stedet! Vil du noget nyt, så lyt til dit barn!
Heidi
Dine opskrifter er super lækre.
Jeg tilberedte i går din opskrift på karry kylling i fad med ananas, så LÆKKERT 👌
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Heidi - det er super godt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Birthe
Kan næsten høre englene synge🌞
Maria
vi glæder os til mormor laver mad 😍
Benthe
Det fik vi i går Mums...
Dorthe Faurholt Børgesen
Kære Holger, jeg kommer også blåskimmelost i saucen, som også giver en vildtsmag, og serverer også med syltede tyttebær
Hanne Jensen
...hold da op hvor bliver siden da helt ødelagt af alle de voldsomme mange reklamer ;(
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
Tak for din besked, og jeg er ked af at høre din oplevelse.
Annoncer er desværre nødvendige for at drive sådan en side, men der er jo mulighed for at blive medlem. Her støtter du både udviklingen af nye opskrifter og artikler om maden - og slipper for alle annoncer 🙂
Med de bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Hej Anne Vibeke. Tak for ideen - en god waldorfsalat er da rigtig god til en forloren hare. Og spæk passer godt til haren, men det er ikke nemt at få fat i alle steder. Men værd at anbefale.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Anne Vibeke Juel Hottenroth
Efter min mening bliver retten endnu mere perfekt, hvis man også serverer waldorffsalat til. (Jeg er så gammeldags, at jeg barderer haren med røget spæk)