• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Fløde - fakta, næringsindhold og opskrifter med fløden

Fløde - fakta, næringsindhold og opskrifter med fløden

Billede med fløde.
Fløde er som bekendt et mælkeprodukt, og det findes i en række forskellige udgaver. Flødens indhold af fedt afhænger blandt andet af, om du skal bruge den til flødeskum eller blot til kaffen. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  13. april 2025 - Udgivet:  13. april 2025

Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Fløde er en fast bestanddel i ethvert køkken, hvor den bla. bruges i madlavning og desserter. Få fakta, opskrifter, næringsindhold og fedtprocent.
  2. Vælg den rigtige fløde
  3. Næringsindhold i fløde 38%
  4. 5 hurtige fakta om fløden
  5. Opskrifter med fløde
  6. Flødekartofler
  7. Panna cotta
  8. Bedste luksus mørbradgryde
  9. Blomkålssuppe
  10. Gammeldags citronfromage
  11. Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde
  12. Kartoffel porre suppe
  13. Spaghetti med bacon og cremet flødesauce
  14. Hakkebøffer med baconflødesovs - nem og lækker opskrift
  15. Fløderand - nem opskrift på klassisk dansk dessert

Fløde er en fast bestanddel i ethvert køkken, hvor den bla. bruges i madlavning og desserter. Få fakta, opskrifter, næringsindhold og fedtprocent.

Fløde er et mælkeprodukt, og er det som flyder til toppen (øverst på mælken) efter at råmælken er skummet og filtreret.

Flødens fedtindhold kan variere, og bliver styret og kontrolleret, alt efter hvilket produkt det er til. Eksempelvis har den almindelige piskefløde normalt et fedtindhold på 38%, mens en kaffefløde har et fedtindhold på omkring de 9%.

Du kan også købe madlavningsfløde med forskellige (og væsentligt lavere) fedtprocenter.

Fløde anvendes almindeligvis til flødeskum, saucer, supper, kage, fromage, og andre desserter – og fløden kan derfor bedst betragtes som et nydelsesprodukt, og ikke et hverdagsprodukt.

Fløden skal i øvrigt indeholde mindst 30% fedt for at kunne piskes til flødeskum.

Vælg den rigtige fløde

Selv om der er mange, der efterhånden kigger mod erstatningsprodukter for fløden - så er fløde altså ikke så slemt endda, hvis den blot indtages med måde.

Fløden skal ses som en ekstra luksus til madlavningen i blandt andet en god sauce – så vælg den rigtige, når det endelig skal være, og lad dig ikke narre af ”sundere” alternativer, med mindre du har en form for intolerance, der gør at det ikke er muligt for dig at bruge fløden.

Dog skal man være opmærksom på det høje kalorieindhold i en fuldfed piskefløde, og derfor altså indtage den med måde. 100 gram piskefløde indeholder 346 kalorier.

I 2024 satte Arla fedtprocenten i piskefløde ned fra de tidligere 38% til nu 36%. På den måde kan koncernen spare penge, indrømmede Arla overfor TV2.

Næringsindhold i fløde 38%

Mængde per 100 gram

Kalorier 346
Kulhydrat 3,3 gram
Fedt 36 gram
Protein 2,2 gram

5 hurtige fakta om fløden

Her er 5 korte fakta om fløden.

Fløde er den fede del af mælk

Når mælk står stille, stiger den fede del automatisk til tops – det er fløden! Industrielt bliver den nu typisk separeret mekanisk via centrifugering.

Der findes flere slags fløde

I Danmark har vi eksempelvis disse:

  • Piskefløde (38% fedt) – god til piskning og saucer
  • Madlavningsfløde (ca. 8-18%) – tyndere og tåler opvarmning
  • Kaffefløde (ca. 9%) – bruges i varme drikke
    Nogle fløder er tilsat stabilisatorer for bedre holdbarhed og konsistens.

Fløde kan piskes – men ikke for meget!

Pisker du fløde, får du flødeskum. Pisker du for længe, får du smør! Det er faktisk sådan man laver smør traditionelt – ved at piske fløde længe nok.

Fløde er rig på fedt – og smag

Den høje fedtprocent gør fløde lækker og cremet, hvilket fremhæver smagen i alt fra pastaretter til desserter. Men den bør nydes med måde, hvis man tænker på kalorierne.

Fløde bruges i køkkener verden over

I det franske køkken er fløde et must i saucer og supper. I det danske køkken ser vi det i risalamande, sovs og flødekartofler – og i Italien bruges det i eks. panna cotta.

Opskrifter med fløde

Her får du nogle af de mest populære flødeopskrifter på Madens Verden.

Flødekartofler

4.7 fra 180 stemmer
Forkæl dine smagsløg med denne nemme opskrift på flødekartofler. Skab den perfekte balance mellem kartofler, fløde og løg.
Gå til opskrift
billede med flødekartofler

Panna cotta

4.7 fra 66 stemmer
Min bedste opskrift på panna cotta, der er en klassisk dessert fra det italienske køkken. Nem at lave på få minutter med få ingredienser.
Gå til opskrift
billede med panna cotta

Bedste luksus mørbradgryde

4.8 fra 523 stemmer
Mørbradgryde - en populær og velsmagende dansk klassiker med svinemørbrad, bacon og champignon. Nem at lave og perfekt til aftensmad.
Gå til opskrift
billede med mørbradgryde

Blomkålssuppe

4.7 fra 76 stemmer
Nem og lækker opskrift på blomkålssuppe. En cremet suppe lavet med blomkål og kartofler, og du kan servere den som hovedret eller forret.
Gå til opskrift
billede med blomkålssuppe

Gammeldags citronfromage

4.7 fra 31 stemmer
Citronfromage er en skøn klassiker fra det danske køkken lavet med masser af friskpresset citronsaft og citronskal og piskede æggehvider.
Gå til opskrift
billede med citronfromage anrettet med flødeskum på toppen

Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde

4.7 fra 256 stemmer
Nyd en velsmagende klassisk dansk ret med koteletter i fad. Opskriften indeholder bacon, peberfrugt og fløde - en rigtig lækkerbisken.
Gå til opskrift
billederesultat for gammeldags koteletter i fad

Kartoffel porre suppe

4.7 fra 331 stemmer
Lav en dejlig kartoffel porre suppe med denne nemme opskrift. Cremet og lækker. Perfekt som forret eller hovedret.
Gå til opskrift
billede med kartoffel porre suppe

Spaghetti med bacon og cremet flødesauce

5 fra 6 stemmer
Sådan laver du spaghetti med bacon og cremet flødesauce, der er lavet af tørsaltet bacon, og nænsomt tilberedt med grønne asparges.
Gå til opskrift
Billede resultat for spaghetti med bacon og cremet flødesauce

Hakkebøffer med baconflødesovs - nem og lækker opskrift

4.8 fra 56 stemmer
Virkelig god opskrift på hakkebøffer med baconflødesovs og peberfrugter. Retten tilberedes i et fad, der stilles i ovnen. Nem aftensmad.
Gå til opskrift
Billederesultat for hakkebøffer med baconflødesovs

Fløderand - nem opskrift på klassisk dansk dessert

4.6 fra 33 stemmer
Fløderand er en gammel klassisk dessert, som mormormad ofte lavede. I dag køber de fleste den, men fløderand er faktisk meget nem at lave selv.
Gå til opskrift
billederesultat for fløderand
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her