Er æg sundt, eller får vi forhøjet kolesteroltal af at spise dem? Må man spise flere end et om dagen? Hvad indeholder de? Få svar på det og meget mere.
Er æg sundt, eller skal vi passe på, hvor mange æg vi spiser? Der er ikke noget at sige til, at man kan komme i tvivl, da der er mange teorier om æg.
I gennemsnit spiser vi danskere 3,8 æg om ugen, viser en markedsanalyse, som Landbrug og Fødevarer lavede i februar 2020.
Tilbage i 70'erne og 80'erne blev vi frarådet at indtage for mange æg, da de indeholder kolesterol.
Men hvad er for mange? Og hvad betyder indholdet af kolesterol i det hele taget? Det kan du læse mere om her.
Æg forhøjer vores kolesteroltal
Falsk: Æg har et højt indhold af kolesterol. I 100 gram æg (ca. halvandet æg) er der 423 milligram kolesterol.
Til sammenligning indeholder 100 gram ost 0,85 milligram og 100 gram mælk 0,10 milligram.
Forskning viser dog, at det er ikke fødevarens indhold af kolesterol, der spiller den største rolle for vores helbred. Derimod er det primært vores samlede indtag af mættet fedt, der påvirker kolesteroltallet.
Overholder vi de officielle kostråd, kan et raskt menneske uden problemer spise æg og eks. en gammeldags æggekage.
Man skal max. spise et æg pr dag
Sandt: Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi kun spiser et æg om dagen - det vil sige syv ugentligt.
Det er dels begrundet i, at æggeblommen har et højt fedtindhold, dels ud fra et forsigtighedsprincip, da nogle kan tåle langt flere æg om ugen, og andre færre. Herunder eks. i en omelet.
Mennesker med forhøjet kolesterol frarådes at spise mere end tre-fire æg om ugen. Type 2-diabetikere skal også holde igen med æg-spisning.
Video: Sådan laver du blødkogt æg:
Det er sundt at spise æg
Sandt: Er det sundt at spise æg? Det korte svar er ja. Æg har hele pakken: Vitaminer, proteiner, mineraler og aminosyrer. Alt det der skal til for at skabe en kylling og meget af det, vi mennesker har brug for i vores kost.
Et æg på 52 gram dækker ca. 12 procent af en voksen mands daglige proteinbehov samt en del af en voksens vitamin- og mineralbehov.
For eksempel kan et æg dække 87 procent af en voksens behov for B12-vitaminer.
Men som tidligere beskrevet er der visse grupper, hvor det ikke er sundt at spise for mange æg, blandt andet type 2-diabetikere og folk, der har forhøjet kolesteroltal, eller som skal sænke deres kolesteroltal.
Hviden er sundere end blommen
Falsk: Det er korrekt at æggehviden næsten ikke indeholder fedt, men det er i blommen, at de fleste mineraler og vitaminer sidder, for eksempel det vigtige D-Vitamin.
Der er også dobbelt så mange proteiner i blommen som i hviden.
Rå æg er skadelige
Falsk og sandt: Køber man danske æg, er risikoen for salmonella minimal. Det er så godt som udryddet i Danmark. Så vi kan roligt spise et blødkogt æg til morgenmad eller en rå æggeblomme på tataren.
Det frarådes heller ikke længere at bruge rå æg i desserter, men de der vil være 100 procent sikre på at undgå salmonellabakterier, kan bruge pasteuriserede æg i stedet for rå.
Hvis du vil være sikker på at købe danske æg, skal du købe æg med et rødt våbenskjold på æggebakken. Udover det vil æggene have et stempel med en række tal og bogstaverne DK på.
Brune æg er sundere end hvide
Falsk. Når vi køber en bakke æg i en butik, ved vi ikke, om æggene er brune eller hvide, når vi åbner bakken.
Æg kan have forskellige farver, men typisk er det de hvide og brune, som vi kan købe herhjemme.
Farven afhænger ikke af vitamin-, protein- eller mineralindhold men af noget ganske andet: Hønens øreflipper.
Ifølge Danæg lægger høns med hvide øreflipper hvide æg og høns med røde øreflipper lægger brune æg.
Så næste gang du spiser et æg, kender du altså farven på den pågældende hønes øreflipper.
Kilder: Danskeæg.dk, Fødevareministeriet, DTU Fødevareinstituttet, Altomkost.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Anton
De fleste danskere spiser for lidt grønt ift. anbefalingerne, og såvel kolesterol og mættet fedt i fødevarer hæver kolesterol-niveaut i blodet. De arter vi nedstammer fra levede da også hovedsageligt plantebaseret.
Ole
"Farven afhænger ikke af vitamin-, protein- eller mineralindhold men af noget ganske andet: Hønens øreflipper. "
FALSK, det er en tilfældighed, i de FLESTE tilfælde, er det bare et sammentræf, men det er faktisk pga en genetisk forskel som sker i æggelederen 🙂
Ole
Mættet fedt er heller ikke grunden til forhøjet Kolesterol, det er de simple Kulhydrater! Vi er simpelthen bare ikke skabt til at spise ting fra plante riget, og nej, heller ikke Grøntsager, desværre, men det er realiteten!
Elisabeth
Det var en god artikel! Og sjov fakta med øreflipperne! -Gad vide hvilken farve grønlæggere så har!?!