• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Er æg sundt? Her er sandt og falsk om æg og sundhed

Er æg sundt? Her er sandt og falsk om æg og sundhed

Ill. til indlæg: er æg sundt
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 7. juli 2024 - Udgivet: 5. april 2023

Er æg sundt, eller får vi forhøjet kolesteroltal af at spise dem? Må man spise flere end et om dagen? Hvad indeholder de? Få svar på det og meget mere.

Er æg sundt, eller skal vi passe på, hvor mange æg vi spiser? Der er ikke noget at sige til, at man kan komme i tvivl, da der er mange teorier om æg.

I gennemsnit spiser vi danskere 3,8 æg om ugen, viser en markedsanalyse, som Landbrug og Fødevarer lavede i februar 2020.

Tilbage i 70'erne og 80'erne blev vi frarådet at indtage for mange æg, da de indeholder kolesterol.

Men hvad er for mange? Og hvad betyder indholdet af kolesterol i det hele taget? Det kan du læse mere om her.

Æg forhøjer vores kolesteroltal

Falsk: Æg har et højt indhold af kolesterol. I 100 gram æg (ca. halvandet æg) er der 423 milligram kolesterol.

Til sammenligning indeholder 100 gram ost 0,85 milligram og 100 gram mælk 0,10 milligram.

Forskning viser dog, at det er ikke fødevarens indhold af kolesterol, der spiller den største rolle for vores helbred. Derimod er det primært vores samlede indtag af mættet fedt, der påvirker kolesteroltallet.

Overholder vi de officielle kostråd, kan et raskt menneske uden problemer spise æg og eks. en gammeldags æggekage.

Man skal max. spise et æg pr dag

Sandt: Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi kun spiser et æg om dagen - det vil sige syv ugentligt.

Det er dels begrundet i, at æggeblommen har et højt fedtindhold, dels ud fra et forsigtighedsprincip, da nogle kan tåle langt flere æg om ugen, og andre færre. Herunder eks. i en omelet.

Mennesker med forhøjet kolesterol frarådes at spise mere end tre-fire æg om ugen. Type 2-diabetikere skal også holde igen med æg-spisning.

Video: Sådan laver du blødkogt æg:

Det er sundt at spise æg

Sandt: Er det sundt at spise æg? Det korte svar er ja. Æg har hele pakken: Vitaminer, proteiner, mineraler og aminosyrer. Alt det der skal til for at skabe en kylling og meget af det, vi mennesker har brug for i vores kost.

Et æg på 52 gram dækker ca. 12 procent af en voksen mands daglige proteinbehov samt en del af en voksens vitamin- og mineralbehov.

For eksempel kan et æg dække 87 procent af en voksens behov for B12-vitaminer.

Men som tidligere beskrevet er der visse grupper, hvor det ikke er sundt at spise for mange æg, blandt andet type 2-diabetikere og folk, der har forhøjet kolesteroltal, eller som skal sænke deres kolesteroltal.

Hviden er sundere end blommen

Falsk: Det er korrekt at æggehviden næsten ikke indeholder fedt, men det er i blommen, at de fleste mineraler og vitaminer sidder, for eksempel det vigtige D-Vitamin.

Der er også dobbelt så mange proteiner i blommen som i hviden.

Rå æg er skadelige

Falsk og sandt: Køber man danske æg, er risikoen for salmonella minimal. Det er så godt som udryddet i Danmark. Så vi kan roligt spise et blødkogt æg til morgenmad eller en rå æggeblomme på tataren.

Det frarådes heller ikke længere at bruge rå æg i desserter, men de der vil være 100 procent sikre på at undgå salmonellabakterier, kan bruge pasteuriserede æg i stedet for rå.

Hvis du vil være sikker på at købe danske æg, skal du købe æg med et rødt våbenskjold på æggebakken. Udover det vil æggene have et stempel med en række tal og bogstaverne DK på.

Brune æg er sundere end hvide

Falsk. Når vi køber en bakke æg i en butik, ved vi ikke, om æggene er brune eller hvide, når vi åbner bakken.

Æg kan have forskellige farver, men typisk er det de hvide og brune, som vi kan købe herhjemme.

Farven afhænger ikke af vitamin-, protein- eller mineralindhold men af noget ganske andet: Hønens øreflipper.

Ifølge Danæg lægger høns med hvide øreflipper hvide æg og høns med røde øreflipper lægger brune æg.

Så næste gang du spiser et æg, kender du altså farven på den pågældende hønes øreflipper. 

Kilder: Danskeæg.dk, Fødevareministeriet, DTU Fødevareinstituttet, Altomkost.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anton

    januar 03, 2025 at 7:16 pm

    De fleste danskere spiser for lidt grønt ift. anbefalingerne, og såvel kolesterol og mættet fedt i fødevarer hæver kolesterol-niveaut i blodet. De arter vi nedstammer fra levede da også hovedsageligt plantebaseret.

    Svar
  2. Ole

    september 09, 2024 at 7:17 pm

    "Farven afhænger ikke af vitamin-, protein- eller mineralindhold men af noget ganske andet: Hønens øreflipper. "

    FALSK, det er en tilfældighed, i de FLESTE tilfælde, er det bare et sammentræf, men det er faktisk pga en genetisk forskel som sker i æggelederen 🙂

    Svar
  3. Ole

    september 09, 2024 at 7:12 pm

    Mættet fedt er heller ikke grunden til forhøjet Kolesterol, det er de simple Kulhydrater! Vi er simpelthen bare ikke skabt til at spise ting fra plante riget, og nej, heller ikke Grøntsager, desværre, men det er realiteten!

    Svar
  4. Elisabeth

    maj 13, 2021 at 10:15 pm

    Det var en god artikel! Og sjov fakta med øreflipperne! -Gad vide hvilken farve grønlæggere så har!?!

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her