Edamamebønner er smaskfuld af proteiner. En dejlig bønne til sushi, i salater og wokretter. Læse om de sunde bønner og find opskrifter.
Edamamebønner lærte vi at kende, da sushien kom til Danmark. Her er kan vi købe dem saltede og i bælge som tilbehør.
Det er hyggeligt at gnaske bønnerne i sig ved at åbne bælgen i den ene ende og bide sojabønnerne ud.
Men der er nu nemmere måder at spise dem på, for de kan købes frosne uden bælg - og de smager fortrinligt.
Hvad er edamamebønner?
Edamamebønner er sojabønner, men det er umodne bønner, som plukkes, inden de når at blive modne. Altså før de bliver hårde og gule - og dermed modne.
Eda betyder stilk, mame bønne, så ordet betyder altså stilkebønner ifølge Den Danske Ordbog. Årsagen er, at de oprindeligt blev solgt i bælge med stilke på i Japan.
Når de er bælgede, hedder de mukimame, men det bruger vi ikke så ofte herhjemme.
Det er særligt i Japan, at man spiser edamamebønner. Selvom sojabønner generelt bruges i stor stil i Asien, er det hovedsageligt japanerne, der bruger de umodne bønner.
De serveres ofte let dampede eller kogte – nogle gange stadig i bælg.
Edamame er særligt populær blandt vegetarer og veganere på grund af sit høje indhold af komplet protein.
Sundhed og næring
Sojabønner er bælgfrugter. De er kaloriefattige og proteinrige. Derfor er det også et super godt alternativ til kød og fisk, og de kan indtages på et hav af måder blandt andet i tofu, sojadrikke og plantebøffer.
En typisk pose frosne edamamebønner har 130 kalorier pr. 100 gram. Heraf er der ca. 7 gram fedt, 2,5 gram kulhydrater og 11 gram protein.
Fedtet er det gode fedt, umættede fedtsyrer, som vi kender fra fisk. Derudover er der både kostfibre, A- og K-vitaminer samt en række mineraler.
Østrogenindholdet i sojabønner
Sojabønner indeholder planteøstrogener, der ligner kvinders kønshormoner.
Visse typer brystkræft er hormonfølsomme, det vil sige, at østrogen får den til at vokse. Derfor har Kræftens Bekæmpelse følgende råd:
'Fordi vi stadig mangler klare svar fra forskningen, anbefaler vi, at du undgår store mængder soja og rødkløver, hvis du har eller har haft brystkræft.'
Her skal lige tilføjes, at det ikke anses for 'store mængder' at spise edamamebønner i sin salat et par gange om ugen.
Værd at vide
- Edamamebønner spises ofte som forret på japanske restauranter – drysset med lidt havsalt.
- De kan bruges i salater, wokretter, supper eller bare som en hurtig, sund snack.
- Edamame fås både friske og frosne – de frosne skal blot koges kort eller dampes.
Opskrifter og anvendelse
Du kan spise edamamebønner i salater, mos, plantebøffer, wokretter og som tilbehør. Her kan du læse, hvordan du koger edamame og her, hvordan du bager edamamebønner i ovnen.
Skal du bruge edamamebønner fra frost, skal de have et hurtigt opkog på et minut ligesom frosne bær.
Asiatisk spidskål med edamame bønner
Bagte edamamebønner i ovn på 20 minutter
Pasta med edamamebønner
Simpel edamamesalat med tomat
Sommersalat med spidskål, ribs, ærteskud og edamame
Salat med edamamebønner, spidskål og æbler
Edamamesalat med kinakål og pinjekerner
Sådan koger du edamame sojabønner helt perfekt
Gå til opskriftWok med edamamebønner og kylling
Gå til opskriftSpinatsalat med edamamebønner
Gå til opskrift- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: