Oversigt over indhold
- Grillet culotte: Jeg har fundet metoden til, at lave en mør okseculotte på grill (eller ovn). Intervalsteg culotten i en gasgrill Weber Q3200.
- Opskrift på grillet culotte
- Grillet culotte
- Ingredienser
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Billeder
- Tips
- Hvad er den ideelle kernetemperatur i culotte?
- Culottesteg i ovn - rosa og lækker
- Culotte sous vide
- Langtidsstegt oksefilet
- Ovnstegt oksefilet - nem opskrift
- Langtidsstegt culottesteg
- Tilbehør til oksefilet og andre stege
- FAQ
- Kommentarer
Grillet culotte: Jeg har fundet metoden til, at lave en mør okseculotte på grill (eller ovn). Intervalsteg culotten i en gasgrill Weber Q3200.
Følg de gode tips her, så er du sikker på en mør, lækker og saftig culotte.
Først lidt gode råd til tilberedning af culotte. Jeg har lavet denne i en gasgrill, en Weber Q3200, som giver et godt resultat. Du kan selvfølgelig sagtens tilberede culotten i en kuglegrill eller en ovn. Hold varmen på omkring 175 grader, så er stege- og hviletid den samme.
Hviletiden er vigtig. Og den skal være lang! Mindst en halv time, men gerne op mod 45 minutter, hvis du kan vente på det. Husk at starte i god tid med at stege culotte.
Når din culotte er færdig, kan det være svært at se hvor den tynde ende er, da kødet trækker sig sammen. Et godt tip er, at stikke en kødnål eller tandstikker i den tynde ende når du kommer kødet på grillen - så er du ikke i tvivl, når kødet skal skæres.
Jeg har marineret denne culottesteg med en god grillolie, men du kan sagtens bruge andre ting i stedet. Olie med finthakket rosmarin og hvidløg er lækkert, eller du kan også nøjes med bare at krydre med salt og peber.
Husk at salte okseculotten godt - du skal bruge cirka to teskefulde salt. Opskriften er til seks personer.
Opskrift på grillet culotte
Grillet culotte
Ingredienser
- 1,5 kg culotte - okseculotte af god kvalitet - jeg har brugt kød fra en rød Hereford
- 4 spsk grillolie - gerne hjemmelavet grillolie
- 2 tsk salt
- 1 håndfuld timian
- 1 håndfuld rosmarin
- friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Start med at tage okseculotten ud af køleskabet en halv time før du skal i gang. Den skal ikke være for kold, når den kommer på grillen.
- Drys salt over krølfedtet på oversiden. Krydr med friskkværnet peber, og riv den friske timian og rosmaring groft, og læg det oven på culotten. Så er den klar til stegning.
- Tænd gasgrillen på fuldt blus - begge brændere skal være tændte! Varm grillen godt igennem. Når den er varm, slukker du for den midterste - inderste - brænder, og skruer den anden brænder ned på lavt blus. Du skal holde en temperatur i din gasgrill på omkring 175 grader.
- Efter 15 minutter hiver du culotten ud, og nu skal den hvile i 15 minutter - UDEN at være overdækket!
- Så skal den 15 minutter tilbage i grillen. Stadig ved omkring 175 grader.
- Så hiver du culotten ud igen i 15 minutter - stadig uden at overdække eller indpakke den!
- Stik et stegetermometer i okseculotten - det skal ind i midten i den tykke ende. Læg så din okseculotte tilbage i grillen, og grill den videre indtil den opnår en kernetemperatur på 56 grader. Hverken mere eller mindre! Tag så okseculotten ud af grillen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Billeder
Her er nogle billeder fra min grillning af culotten:
Tips
Så er du klar til udskæring af okseculotte og efterfølgende servering. Skær din culotte fra den spidse ende, og helst i ikke for tykke skiver.
Skær indtil midten på den led, og vend så okseculotten en halv omgang, og skær fra siden. Så opnår du de mest møre stykker kød.
Lækkert tilbehør kan være traditionelle flødekartofler. Eller bagte kartofler.
Hvad er den ideelle kernetemperatur i culotte?
Tilberedning | Temperatur |
---|---|
Rød (rare) | 50–52 grader |
Medium rare | 54–56 grader |
Medium | 58–60 grader |
Gennemstegt | 65+ grader |
Tip: Tag culotten ud 2-3 grader før måltemperatur, den stiger lidt under hviletiden.
Flere inspirerende opskrifter:
Culottesteg i ovn - rosa og lækker
Culotte sous vide
Langtidsstegt oksefilet
Ovnstegt oksefilet - nem opskrift
Langtidsstegt culottesteg
Tilbehør til oksefilet og andre stege
FAQ
Culotte er en trekantet udskæring fra den øverste del af køllen på koen (bagparten). Den har en fintmarmoreret struktur og en karakteristisk fedtkant på oversiden, som bidrager til både smag og saftighed.
Nej, det er ikke det samme. Culotte kommer fra baglåret, og den har mere struktur og lidt grovere fibre. Oksefilet er fra ryggen og er mere mør og mager. Culotte har mere smag end oksefilet, men kræver lidt mere opmærksomhed i tilberedningen.
Culottesteg skæres på tværs af kødfibrene. Culottens fibre går i forskellige retninger, skær derfor først en lille skive fra spidsen for at tjekke fiberretningen. Skær tynde skiver på skrå, modsat fibrene, for at få det mest møre resultat.
Ja, culottestegen er fryseegnet. Rå culotte i op til 6-9 måneder i fryser. Tilberedt culotte i op til 2-3 måneder. Optø kødet langsomt i køleskab for at opnå det bedste resultat.
Rå: 3-5 dage (hvis den vakuumpakket, så tjek påtrykt holdbarhed).
Tilberedt: 2-3 dage.
Restekød er perfekt til salat, sandwich eller biksemad.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Thomas Alding skriver
Har lige fulgt opskriften, og det er uden tvivl den bedst Culotte jeg har fået. Den fik lov at hvile i 40 min til sidst, og det gjorde den bare helt perfekt.
Ole skriver
Hold kæft en god culotte (2,3kg)jeg fik lavet, mums den var god 😌