• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Citrongræs - fakta og sådan får du mest smag

Citrongræs - fakta og sådan får du mest smag

Billede med citrongræs.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  12. maj 2020

Indhold

  1. Sådan får du aromaen fri
  2. Anvendelse
  3. Lav din egen citrongræs-te
  4. Opbevaring og holdbarhed

Citrongræs - navnet er fuldt dækkende for denne græs-art, som dufter citron og har alligevel har sin helt egen lugt.

Citrongræs med det latinske navn cymbopogon citratus vokser bedst i troperne, blandt andet Sydøstasien, hvor det er en meget brugt ingrediens især i varme retter.

Først i nullerne fik vi øje for dets egenskaber som krydderurt i de danske køkkener. Og selvom græsset kun sælges tørret i små buketter i danske supermarkeder, er det stadig i en aroma-klasse for sig, mild og syrlig som det er.

Sådan får du aromaen fri

Det er den hvide nederste del af et græs, som smager og dufter af mest.

For at frigøre smag og duft skal du fjerne de yderste blade og give den hvide roddel et par hårde bank med en kødhammer eller noget andet tungt.

Du kan derefter snitte den hvide del meget fint eller hakke den i en løghakker og bruge den i alverdens retter.

Den grønne del af citrongræs er mere genstridig med en svagere smag. Alligevel skal du ikke kassere den, den kan nemlig tilsættes i supper og gryderetter, hvor den giver smag.

Men husk at fiske den op inden servering. Det er ikke særlig behageligt at sidde og gnaske i det trevlede kød.

Anvendelse

Især thailændere bruger flittigt citrongræs i deres madlavning. Duften af det citrus-agtige siv er med til at gøre deres køkkener til et af verdens bedste. Især klæder citrongræs en thaisuppe, tom yum, gryderetter med grøn karrypasta samt kylling- og fiskeretter.

Man kan også bruge citrongræs i desserter som panna cotta, hvor nogle stænger i fem centimetes længde koges sammen med kokos eller piskefløde.

Indien er verdens største eksportør af "græsset", og her vil man ofte lade citrongræs indgå i krydderiblandinger med ingefær, hvidløg og chili.

Den milde smag af citron passer nemlig godt sammen med chiliens skarphed, ingefærens særegne aroma og hvidløgets sødmefulde styrke.

Lav din egen citrongræs-te

Da citrongræs indeholder en række mineraler og vitaminer samt har en særlig afslappende aroma, har det været brugt som lægemiddel gennem århundreder.

I den gamle, indiske medicin Ayurveda bliver olien fra det stride græs brugt som afslappende og revitaliserende olie.

Urtete lavet på citrongræsset er også blevet - og bliver stadig - drukket i Asien, og det er yderst nemt at lave:

  1. Skær et græsstrå i to centimeter lange stykker.
  2. Bank på stykkerne med en kødhammer eller en grydeske, så aromaen udløses.
  3. Læg dem i et krus - eventuelt sammen med mynteblade og ingefær - og hæld kogende vand over. Efter fem minutter kan du drikke teen.

Opbevaring og holdbarhed

Når du køber citrongræs, skal du gå efter dem, der har den tykkeste rod-del. Jo federe forneden, desto bedre. Dem, der er tynde fra top til tå er som regel meget tørre og vil mangle smag.

Citrongræs kan holde sig 12-14 dage i køleskabet i en lukket pose. Det kan også fryses i op til seks måneder, men mister en smule smag i fryseren.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her