Citrongræs er hård og trevlet, når vi køber det herhjemme. Her er teknikken til at få aromaen og smagen ud af græsarten, der er skøn i drinks og asiatisk mad.
Citrongræs - navnet er fuldt dækkende for denne græs-art, som dufter citron og har alligevel har sin helt egen lugt. Citrongræs med det latinske navn cymbopogon citratus vokser bedst i troperne, blandt andet Sydøstasien, hvor det er en meget brugt ingrediens især i varme retter.
Først i nullerne fik vi øje for dets egenskaber som krydderurt i de danske køkkener. Og selvom græsset kun sælges tørret i små buketter i danske supermarkeder, er det stadig i en aroma-klasse for sig, mild og syrlig som det er.
Sådan får du aromaen fri
Det er den hvide nederste del af et græs, som smager og dufter af mest. For at frigøre smag og duft skal du fjerne de yderste blade og give den hvide roddel et par hårde bank med en kødhammer eller noget andet tungt. Du kan derefter snitte den hvide del meget fint eller hakke den i en løghakker og bruge den i alverdens retter.
Den grønne del af citrongræs er mere genstridig med en svagere smag. Alligevel skal du ikke kassere den, den kan nemlig tilsættes i supper og gryderetter, hvor den giver smag. Men husk at fiske den op inden servering. Det er ikke særlig behageligt at sidde og gnaske i det trevlede kød.
Anvendelse
Især thailændere bruger flittigt citrongræs i deres madlavning. Duften af det citrus-agtige siv er med til at gøre deres køkkener til et af verdens bedste. Især klæder citrongræs supper som tom yum, gryderetter med grøn karrypasta samt kylling- og fiskeretter. Man kan også bruge citrongræs i desserter som panna cotta, hvor nogle stænger i fem centimetes længde koges sammen med kokos eller piskefløde.
Indien er verdens største eksportør af "græsset", og her vil man ofte lade citrongræs indgå i krydderiblandinger med ingefær, hvidløg og chili. Den milde smag af citron passer nemlig godt sammen med chiliens skarphed, ingefærens særegne aroma og hvidløgets sødmefulde styrke.
Lav din egen citrongræs-te
Da citrongræs indeholder en række mineraler og vitaminer samt har en særlig afslappende aroma, har det været brugt som lægemiddel gennem århundreder. I den gamle, indiske medicin Ayurveda bliver olien fra det stride græs brugt som afslappende og revitaliserende olie. Urtete lavet på citrongræsset er også blevet - og bliver stadig - drukket i Asien, og det er yderst nemt at lave:
- Skær et græsstrå i to centimeter lange stykker.
- Bank på stykkerne med en kødhammer eller en grydeske, så aromaen udløses.
- Læg dem i et krus - eventuelt sammen med mynteblade og ingefær - og hæld kogende vand over. Efter fem minutter kan du drikke teen.
Opbevaring og holdbarhed
Når du køber citrongræs, skal du gå efter dem, der har den tykkeste rod-del. Jo federe forneden, desto bedre. Dem, der er tynde fra top til tå er som regel meget tørre og vil mangle smag.
Citrongræs kan holde sig 12-14 dage i køleskabet i en lukket pose. Det kan også fryses i op til seks måneder, men mister en smule smag i fryseren.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden