Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Boller i selleri

Boller i selleri (klassisk opskrift lavet helt fra bunden)

billederesultat for boller i selleri
4.8 fra 55 stemmer
Gå til opskrift
Del og send:
Facebook931PinterestSMSEmailMessenger
931
DELINGER
Indhold
  • Boller i selleri
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på boller i selleri
  • Billeder
  • Servering
  • Fakta
  • FAQ
  • Kommentarer

Boller i selleri

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 55 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Fars på køl: 30 minutter min
Samlet tid: 1 time t 10 minutter min
Boller i selleri er en klassisk ret fra mormors tid, der laves med kødboller og stuvet selleri. Her er en nem opskrift med billeder.
Antal: 4
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 500 g hakket svinekød (med omkring 10 procent fedt)
  • 1 tsk salt
  • 1 løg (finthakket)
  • 1 æg
  • 2 spsk hvedemel (til farsen)
  • 1,5 dl mælk
  • 7 dl vand ( til kogning)
  • 1 knoldselleri (skåret i tern på cirka 1 x 1 centimeter)
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk hvedemel (til sovs)
  • 2 dl mælk (til sovs)
  • salt og friskkværnet peber

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Fremgangsmåde

  1. Vi starter med at lave kødbollerne til vores boller i selleri. Kom 500 g hakket svinekødop i en skål, og kom 1 tsk salt i. Rør farsen godt med saltet - det er meget vigtigt!
  2. Kom 1 løg /finthakket) og 1 æg i, og rør det grundigt. Derefter 2 spsk hvedemel, rør rundt, og så 1,5 dl mælk. Tilsæt mælken gradvist indtil du har en smidig fars - måske skal du bruge lidt mere mælk end angivet, men prøv dig frem. Afslut med friskkværnet peber, rør atter farsen grundigt - og sæt farsen på køl en halv time.
  3. Kom 7 dl vand i en gryde sammen med en smule salt, og lad det koge op. Tag en teske (kødbollerne skal ikke være alt for store), og form så kødboller, som du løbende dumper ned i det kogende vand. Læg låg på og lad kødbollerne koge 8 minutter under låg ved en svag varme. Så fisker du kødbollerne op med en hulske, og lægger dem på en tallerken.
  4. Kom tern af 1 knoldselleri ned i kogevandet, og kog selleriternene møre - det tager 8-10 minutter. De skal ikke koge ud, men blot være møre. Tag en selleritern op efter 8 minutter og smag om konsistensen er som den skal være.
  5. Fisk selleriternene op med en hulske, og læg dem på en tallerken. Hæld kogevandet op i en skål - den skal vi bruge til sovsen.
  6. Kom 2 spsk smør op i gryden, og lad det bruse af. Kom 3 spsk hvedemel i, og pisk det rundt. Hæld så gradvist kogevandet i, og pisk grundigt. Slut af med 2 dl mælk indtil du har den rette konsistens. Sovsen skal ikke være for tyk, men selvfølgelig heller ikke for tynd.
  7. Lad sovsen småkoge i fem minutter for, at fjerne den mel-agtige smag. Smag så sovsen til med salt og friskkværnet peber. Læg forsigtigt kødboller og selleri tilbage i sovsen, lun det igennem nogle minutter, og så er retten klar til servering.

Næringsindhold

Kalorier561kcalKulhydrater29gProtein29gFedt37gMættet fedt16gFlerumættet fedt3gEnkelumættet fedt14gTransfedt0.2gKolesterol156mgNatrium1499mgKalium1045mgKostfibre4gSukker8gVitamin A385IUVitamin C16mgCalcium217mgJern3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på boller i selleri

Jeg har her lavet boller i selleri med friske, danske selleri fra Samsø, der er milde i smagen.

Selleri deler tit folk, hvor nogle elsker rodfrugten - mens andre virkelig hader den. Men denne ret tror jeg alle kan lide, da den bliver både cremet og blid i smagen.

Knoldselleri kan være lidt bøvlet at håndtere, men start med at skære sellerien i skiver på cirka en centimeter tykkelse. Bund og top kasserer du.

Læg nu skiverne ned og skær kanterne fra. Så er det nemt nu at skære sellerien ud i tern på cirka 1 x 1 centimeter. Husk også at gemme kogevandet, da den er bunden i sovsen! Opskriften er beregnet til fire personer.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Kylling i selleri med ærter
  • Tarteletter med kylling og knoldselleri
  • Hasselback selleri
  • Rosenkålsgryde med nakkefilet og knoldselleri
  • Ovnbagt knoldselleri
  • Sellerigryde med mørbrad og spinat

Billeder

Her er nogle billeder fra tilberedningen af boller i selleri:

billede med fars til boller i selleri
udskæring af knoldselleri til boller i selleri
kogning af kødboller til boller i selleri
kogning af selleri i gryde
opbagt sovs til boller i selleri
billede med færdiglavet boller i selleri i gryde

Servering

Boller i selleri serveres straks - gerne sammen med kogte kartofler. Kan serveres med kartoffelmos i stedet for hele kogte kartofler. Evt. også med friskbagt rugbrød ved siden af til at suge saucen op.

Et glas koldt hvidvin eller syrlig æblemost som drik passer fint til denne klassiker.

Fakta

Det er en traditionel dansk ret, hvor små kødboller ("boller") simrer i en cremet sellerisauce. Ofte serveret med kogte kartofler og evt. lidt persille på toppen. Svarer til "boller i karry" eller "boller i grøntsagssauce" - men med selleri som smagsgiver.

Kendt fra de danske hjem og kantiner især i midten af 1900‑tallet, hvor fløde og selleri blev rådigt tilgængeligt. Retten er en del af klassisk husmandskost, der er enkel, billig og mættende.

FAQ

Kan man fryse boller i selleri?

Fryseegnet: Boller i selleri kan sagtens fryses ned, og tages op til servering en dag du ønsker det.

Kan man lave boller i selleri i forvejen?

Ja, både boller og sauce kan laves dagen før og varmes nænsomt op. Saucen kan evt. tyknes lidt ved opvarmning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anne Friis skriver

    februar 02, 2025 at 6:39 pm

    Elsker mormor mad. Det er godt!!

    Svar
  2. Gustav Johnsen skriver

    november 05, 2024 at 11:54 am

    Lækkert

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af teriyaki laks.
    Teriyaki laks (nem laks med teriyaki og sesam)
  • Billede af smørstegt laksefilet med græskarmos.
    Smørstegt laksefilet med græskarmos
  • Billede af peberkylling.
    Peberkylling med grønne peberkorn og lækker sauce
  • Billede af hellefisk med spinat og knoldselleri.
    Hellefisk med spinat og knoldselleri

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.

Bedømmelse

Your vote:




Har du også en kommentar?

A rating is required
A name is required
An email is required