• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Boller i selleri - klassisk opskrift lavet helt fra bunden

Boller i selleri - klassisk opskrift lavet helt fra bunden

billederesultat for boller i selleri
4.8 fra 55 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
902
SHARES
FacebookMessenger902PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 27. februar 2025 - Udgivet: 14. januar 2022

Boller i selleri er en klassisk ret fra mormors tid, der laves med kødboller og stuvet selleri. Her er en nem opskrift med billeder.

Jeg har her lavet boller i selleri med friske, danske selleri fra Samsø, der er milde i smagen.

Selleri deler tit folk, hvor nogle elsker rodfrugten - mens andre virkelig hader den. Men denne ret tror jeg alle kan lide, da den bliver både cremet og blid i smagen.

Knoldselleri kan være lidt bøvlet at håndtere, men start med at skære sellerien i skiver på cirka en centimeter tykkelse. Bund og top kasserer du.

Læg nu skiverne ned og skær kanterne fra. Så er det nemt nu at skære sellerien ud i tern på cirka 1 x 1 centimeter. Husk også at gemme kogevandet, da den er bunden i sovsen! Opskriften er beregnet til fire personer.

Indhold
  • Boller i selleri er en klassisk ret fra mormors tid, der laves med kødboller og stuvet selleri. Her er en nem opskrift med billeder.
  • Boller i selleri
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Billeder
  • Servering
  • Fakta
  • Kylling i selleri
  • Tarteletter med kylling og knoldselleri
  • Hasselback selleri
  • Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs
  • Ovnbagt knoldselleri
  • Sellerigryde med mørbrad og spinat - nem opskrift
  • FAQ
  • Kommentarer
billederesultat for boller i selleri
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Boller i selleri

4.79 fra 55 stemmer
Boller i selleri er en klassisk ret fra mormors tid, der laves med kødboller og stuvet selleri. Her er en nem opskrift med billeder.
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Fars på køl 30 minutter min
Samlet tid 1 time t 10 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 561
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 500 g hakket svinekød - med omkring 10 procent fedt
  • 1 tsk salt
  • 1 løg - finthakket
  • 1 æg
  • 2 spsk hvedemel - til farsen
  • 1,5 dl mælk
  • 7 dl vand - til kogning
  • 1 knoldselleri - skåret i tern på cirka 1 x 1 centimeter
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk hvedemel - til sovs
  • 2 dl mælk - til sovs
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Vi starter med at lave kødbollerne til vores boller i selleri. Kom det hakkede svinekød op i en skål, og kom en god teskefuld fint salt i. Rør farsen godt med saltet - det er meget vigtigt!
  2. Kom det finthakkede løg og æg i, og rør det grundigt. Derefter hvedemel, rør rundt, og så mælken. Tilsæt mælken gradvist indtil du har en smidig fars - måske skal du bruge lidt mere mælk end angivet, men prøv dig frem. Afslut med friskkværnet peber, rør atter farsen grundigt - og sæt farsen på køl en halv time.
  3. Kom vand i en gryde sammen med en smule salt, og lad det koge op. Tag en teske (kødbollerne skal ikke være alt for store), og form så kødboller, som du løbende dumper ned i det kogende vand. Læg låg på og lad kødbollerne koge 8 minutter under låg ved en svag varme. Så fisker du kødbollerne op med en hulske, og lægger dem på en tallerken.
  4. Kom tern af knoldselleri ned i kogevandet, og kog selleriternene møre - det tager 8-10 minutter. De skal ikke koge ud, men blot være møre. Tag en selleritern op efter 8 minutter og smag om konsistensen er som den skal være.
  5. Fisk selleriternene op med en hulske, og læg dem på en tallerken. Hæld kogevandet op i en skål - den skal vi bruge til sovsen.
  6. Kom to spiseskefulde smør op i gryden, og lad det bruse af. Kom tre spiseskefulde hvedemel i, og pisk det rundt. Hæld så gradvist kogevandet i, og pisk grundigt. Slut af med mælk indtil du har den rette konsistens. Sovsen skal ikke være for tyk, men selvfølgelig heller ikke for tynd.
  7. Lad sovsen småkoge i fem minutter for, at fjerne den mel-agtige smag. Smag så sovsen til med salt og friskkværnet peber. Læg forsigtigt kødboller og selleri tilbage i sovsen, lun det igennem nogle minutter, og så er retten klar til servering.

Næringsindhold

Kalorier: 561kcalKulhydrater: 29gProtein: 29gFedt: 37gMættet fedt: 16gFlerumættet fedt: 3gEnkelumættet fedt: 14gTransfedt: 0.2gKolesterol: 156mgNatrium: 1499mgKalium: 1045mgKostfibre: 4gSukker: 8gVitamin A: 385IUVitamin C: 16mgCalcium: 217mgJern: 3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Billeder

Her er nogle billeder fra tilberedningen af boller i selleri:

billede med fars til boller i selleri
udskæring af knoldselleri til boller i selleri
kogning af kødboller til boller i selleri
kogning af selleri i gryde
opbagt sovs til boller i selleri
billede med færdiglavet boller i selleri i gryde

Servering

Boller i selleri serveres straks - gerne sammen med kogte kartofler. Kan serveres med kartoffelmos i stedet for hele kogte kartofler. Evt. også med friskbagt rugbrød ved siden af til at suge saucen op.

Et glas koldt hvidvin eller syrlig æblemost som drik passer fint til denne klassiker.

Fakta

Det er en traditionel dansk ret, hvor små kødboller (“boller”) simrer i en cremet sellerisauce. Ofte serveret med kogte kartofler og evt. lidt persille på toppen. Svarer til “boller i karry” eller “boller i grøntsagssauce” – men med selleri som smagsgiver.

Kendt fra de danske hjem og kantiner især i midten af 1900‑tallet, hvor fløde og selleri blev rådigt tilgængeligt. Retten er en del af klassisk husmandskost, der er enkel, billig og mættende.

Flere inspirerende opskrifter:

Kylling i selleri

4.7 fra 11 stemmer
Her får du min opskrift på kylling i selleri. Det er en virkelig nem, hurtig og kaloriefattig gryderet, der serveres med fuldkornsris.
Gå til opskrift
billede til kylling i selleri

Tarteletter med kylling og knoldselleri

4.8 fra 10 stemmer
Her får du min opskrift på tarteletter med kylling og knoldselleri. Altså tarteletter uden asparges - men de smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billederesultat for tarteletter med kylling og knoldselleri

Hasselback selleri

5 fra 4 stemmer
Her får du min opskrift på hasselback selleri. Det er knoldselleri, der snittes i skiver som hasselback kartofler, og derefter bages i ovn.
Gå til opskrift
billederesultat for hasselback selleri

Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs

5 fra 1 stemme
Få en nem og lækker opskrift på rosenkålsgryde med nakkefilet i tern, knoldselleri og en virkelig lækker sovs, der smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billede med rosenkålsgryde

Ovnbagt knoldselleri

4.9 fra 40 stemmer
Sådan laver du ovnbagt knoldselleri, der kan bruges som tilbehør i stedet for kartofler. Sellerien bages med timian, og bliver mør som smør.
Gå til opskrift
billederesultat for ovnbagt knoldselleri

Sellerigryde med mørbrad og spinat - nem opskrift

4.8 fra 5 stemmer
Her får du min opskrift på sellerigryde, der er en skøn gryderet med knoldselleri, svinemørbrad og spinat. Kan laves på en times tid.
Gå til opskrift
sellerigryde

FAQ

Kan man fryse boller i selleri?

Fryseegnet: Boller i selleri kan sagtens fryses ned, og tages op til servering en dag du ønsker det.

Kan man lave boller i selleri i forvejen?

Ja, både boller og sauce kan laves dagen før og varmes nænsomt op. Saucen kan evt. tyknes lidt ved opvarmning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anne Friis

    februar 02, 2025 at 6:39 pm

    Elsker mormor mad. Det er godt!!

    Svar
  2. Gustav Johnsen

    november 05, 2024 at 11:54 am

    Lækkert

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

billederesultat for nem kylling
Nem kylling med tomater og marinade på 20 minutter→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
spinatsalat med edamamebønner
Spinatsalat med edamamebønner→ Se opskriften
boller med havreklid
Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød→ Se opskriften
Billede med ingefær.
Ingefær - fakta og de gode opskrifter med den sunde rod→ Se opskriften
Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.
Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs→ Se opskriften
Sukkerbrødskage
Sukkerbrødskage med flødeskum og friske bær→ Se opskriften
Billede af sandwichboller.
Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich→ Se opskriften
rabarberstang
Rabarberstang - nem kringle med rabarberkompot→ Se opskriften
nemme rundstykker med birkes
Nemme rundstykker med birkes→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required