Jeg har her lavet boller i selleri med friske, danske selleri fra Samsø, der er milde i smagen.
Selleri deler tit folk, hvor nogle elsker rodfrugten - mens andre virkelig hader den. Men denne ret tror jeg alle kan lide, da den bliver både cremet og blid i smagen.
Knoldselleri kan være lidt bøvlet at håndtere, men start med at skære sellerien i skiver på cirka en centimeter tykkelse. Bund og top kasserer du.
Læg nu skiverne ned og skær kanterne fra. Så er det nemt nu at skære sellerien ud i tern på cirka 1 x 1 centimeter. Husk også at gemme kogevandet, da den er bunden i sovsen!
Fryseegnet: Boller i selleri kan sagtens fryses ned, og tages op til frokost en dag du ønsker det. Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift
Boller i selleri
Ingredienser
- 500 g hakket svinekød - med omkring 10 procent fedt
- 1 tsk salt
- 1 løg - finthakket
- 1 æg
- 2 spsk hvedemel - til farsen
- 1,5 dl mælk
- 7 dl vand - til kogning
- 1 knoldselleri - skåret i tern på cirka 1 x 1 centimeter
- 2 spsk smør
- 3 spsk hvedemel - til sovs
- 2 dl mælk - til sovs
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Vi starter med at lave kødbollerne til vores boller i selleri. Kom det hakkede svinekød op i en skål, og kom en god teskefuld fint salt i. Rør farsen godt med saltet - det er meget vigtigt!
- Kom så det finthakkede løg og æg i, og rør det grundigt. Derefter hvedemel, rør rundt, og så mælken. Tilsæt mælken gradvist indtil du har en smidig fars - måske skal du bruge lidt mere mælk end angivet, men prøv dig frem. Afslut med friskkværnet peber, rør atter farsen grundigt - og sæt farsen på køl en halv time.
- Kom så vand i en gryde sammen med en smule salt, og lad det koge op. Tag en teske (kødbollerne skal ikke være alt for store), og form så kødboller, som du løbende dumper ned i det kogende vand. Læg låg på og lad kødbollerne koge 8 minutter under låg ved en svag varme.
- Så fisker du kødbollerne op med en hulske, og lægger dem på en tallerken.
- Kom så tern af knoldselleri ned i kogevandet, og kog selleriternene møre - det tager 8-10 minutter. De skal ikke koge ud, men blot være møre. Tag en selleritern op efter 8 minutter og smag om konsistensen er som den skal være.
- Fisk så også selleriternene op med en hulske, og læg dem på en tallerken. Hæld kogevandet op i en skål - den skal vi bruge til sovsen til boller i selleri.
- Kom to spiseskefulde smør op i gryden, og lad det bruse af. Kom tre spiseskefulde hvedemel i, og pisk det rundt. Hæld så gradvist kogevandet i, og pisk grundigt. Slut af med mælk indtil du har den rette konsistens. Sovsen skal ikke være for tyk, men selvfølgelig heller ikke for tynd.
- Lad sovsen småkoge i fem minutter for, at fjerne den mel-agtige smag. Smag så sovsen til med salt og friskkværnet peber.
- Læg så forsigtigt kødboller og selleri tilbage i sovsen, lun det igennem nogle minutter, og så er din boller i selleri klar til servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Boller i selleri serveres straks - gerne sammen med kogte kartofler.
Kan serveres med kartoffelmos i stedet for hele kogte kartofler.
Evt. også med friskbagt rugbrød ved siden af til at suge saucen op.
Drikkevarer: Et glas koldt hvidvin eller syrlig æblemost som drik passer fint til denne klassiker.
Fakta
Det er nn traditionel dansk ret, hvor små kødboller (“boller”) simrer i en cremet sellerisauce. Ofte serveret med kogte kartofler og evt. lidt persille på toppen.
Svarer til “boller i karry” eller “boller i grøntsagssauce” – men med selleri som smagsgiver.
Kendt fra de danske hjem og kantiner især i midten af 1900‑tallet, hvor fløde og selleri blev rådigt tilgængeligt.
Retten er en del af klassisk husmandskost, der er enkel, billig og mættende.
Variationer
- Mager version: Brug kyllingefars og letmælk i stedet for fløde.
- Grøntsags‑booster: Tilsæt gulerødder, porre eller ærter til saucen.
- Krydret udgave: Smag til med karry, chilli eller lidt sennep.
- Urtesauce: Brug persille‑pesto eller spinatpuré i stedet for selleri for farve og smag.
Tips
Tilsæt sauce – ikke kun mælk, men også lidt bouillon for umami.
Smag til med muskatnød: et lille nip fremhæver selleriens aroma.
Undgå tørre kødboller: rør farsen forsigtigt og kog bollerne ved lav varme, så de ikke koger for voldsomt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Anne Friis
Elsker mormor mad. Det er godt!!
Gustav Johnsen
Lækkert