• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Boller i selleri - klassisk opskrift lavet helt fra bunden

Boller i selleri - klassisk opskrift lavet helt fra bunden

billederesultat for boller i selleri

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  14. januar 2022

Del gerne:
888
SHARES
FacebookMessenger888PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Opskrift
  2. Boller i selleri
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Servering
  7. Fakta
  8. Variationer
  9. Tips
4.8 fra 55 stemmer
Gå til opskrift

Jeg har her lavet boller i selleri med friske, danske selleri fra Samsø, der er milde i smagen.

Selleri deler tit folk, hvor nogle elsker rodfrugten - mens andre virkelig hader den. Men denne ret tror jeg alle kan lide, da den bliver både cremet og blid i smagen.

Knoldselleri kan være lidt bøvlet at håndtere, men start med at skære sellerien i skiver på cirka en centimeter tykkelse. Bund og top kasserer du.

Læg nu skiverne ned og skær kanterne fra. Så er det nemt nu at skære sellerien ud i tern på cirka 1 x 1 centimeter. Husk også at gemme kogevandet, da den er bunden i sovsen!

Fryseegnet: Boller i selleri kan sagtens fryses ned, og tages op til frokost en dag du ønsker det. Opskriften er beregnet til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Kylling i selleri med ærter
  • Ovnbagt knoldselleri
  • Hasselback selleri

Opskrift

billederesultat for boller i selleri

Boller i selleri

Bedømmelse
4.8 fra 55 stemmer

Tryk på stjerner for at bedømme

Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 10 minutter minutter
Opskrift udviklet af: Holger
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 500 g hakket svinekød - med omkring 10 procent fedt
  • 1 tsk salt
  • 1 løg - finthakket
  • 1 æg
  • 2 spsk hvedemel - til farsen
  • 1,5 dl mælk
  • 7 dl vand - til kogning
  • 1 knoldselleri - skåret i tern på cirka 1 x 1 centimeter
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk hvedemel - til sovs
  • 2 dl mælk - til sovs
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Vi starter med at lave kødbollerne til vores boller i selleri. Kom det hakkede svinekød op i en skål, og kom en god teskefuld fint salt i. Rør farsen godt med saltet - det er meget vigtigt!
    billede med fars til boller i selleri
  • Kom så det finthakkede løg og æg i, og rør det grundigt. Derefter hvedemel, rør rundt, og så mælken. Tilsæt mælken gradvist indtil du har en smidig fars - måske skal du bruge lidt mere mælk end angivet, men prøv dig frem. Afslut med friskkværnet peber, rør atter farsen grundigt - og sæt farsen på køl en halv time.
  • Kom så vand i en gryde sammen med en smule salt, og lad det koge op. Tag en teske (kødbollerne skal ikke være alt for store), og form så kødboller, som du løbende dumper ned i det kogende vand. Læg låg på og lad kødbollerne koge 8 minutter under låg ved en svag varme.
    kogning af kødboller til boller i selleri
  • Så fisker du kødbollerne op med en hulske, og lægger dem på en tallerken.
  • Kom så tern af knoldselleri ned i kogevandet, og kog selleriternene møre - det tager 8-10 minutter. De skal ikke koge ud, men blot være møre. Tag en selleritern op efter 8 minutter og smag om konsistensen er som den skal være.
    kogning af selleri i gryde
  • Fisk så også selleriternene op med en hulske, og læg dem på en tallerken. Hæld kogevandet op i en skål - den skal vi bruge til sovsen til boller i selleri.
  • Kom to spiseskefulde smør op i gryden, og lad det bruse af. Kom tre spiseskefulde hvedemel i, og pisk det rundt. Hæld så gradvist kogevandet i, og pisk grundigt. Slut af med mælk indtil du har den rette konsistens. Sovsen skal ikke være for tyk, men selvfølgelig heller ikke for tynd.
    opbagt sovs til boller i selleri
  • Lad sovsen småkoge i fem minutter for, at fjerne den mel-agtige smag. Smag så sovsen til med salt og friskkværnet peber.
  • Læg så forsigtigt kødboller og selleri tilbage i sovsen, lun det igennem nogle minutter, og så er din boller i selleri klar til servering.
    billede med færdiglavet boller i selleri i gryde

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
561
% Daglig værdi*
Fedt
 
37
g
57
%
Mættet fedt
 
16
g
100
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
14
g
Kolesterol
 
156
mg
52
%
Natrium
 
1499
mg
65
%
Kalium
 
1045
mg
30
%
Kulhydrater
 
29
g
10
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
8
g
9
%
Protein
 
29
g
58
%
Vitamin A
 
385
IU
8
%
Vitamin C
 
16
mg
19
%
Calcium
 
217
mg
22
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Servering

Boller i selleri serveres straks - gerne sammen med kogte kartofler.

Kan serveres med kartoffelmos i stedet for hele kogte kartofler.

Evt. også med friskbagt rugbrød ved siden af til at suge saucen op.

Drikkevarer: Et glas koldt hvidvin eller syrlig æblemost som drik passer fint til denne klassiker.

Fakta

Det er nn traditionel dansk ret, hvor små kødboller (“boller”) simrer i en cremet sellerisauce. Ofte serveret med kogte kartofler og evt. lidt persille på toppen.

Svarer til “boller i karry” eller “boller i grøntsagssauce” – men med selleri som smagsgiver.

Kendt fra de danske hjem og kantiner især i midten af 1900‑tallet, hvor fløde og selleri blev rådigt tilgængeligt.

Retten er en del af klassisk husmandskost, der er enkel, billig og mættende.

Variationer

  • Mager version: Brug kyllingefars og letmælk i stedet for fløde.
  • Grøntsags‑booster: Tilsæt gulerødder, porre eller ærter til saucen.
  • Krydret udgave: Smag til med karry, chilli eller lidt sennep.
  • Urtesauce: Brug persille‑pesto eller spinatpuré i stedet for selleri for farve og smag.

Tips

Tilsæt sauce – ikke kun mælk, men også lidt bouillon for umami.

Smag til med muskatnød: et lille nip fremhæver selleriens aroma.

Undgå tørre kødboller: rør farsen forsigtigt og kog bollerne ved lav varme, så de ikke koger for voldsomt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anne Friis

    februar 02, 2025 at 6:39 pm

    Elsker mormor mad. Det er godt!!

    Svar
  2. Gustav Johnsen

    november 05, 2024 at 11:54 am

    Lækkert

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med kager der kan bages dagen før.

Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

hurtig aftensmad
Hurtig aftensmad - prøv disse 10 hurtige retter→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede til ærtesalat med spidskål
Nem og sund ærtesalat med spidskål og agurk→ Se opskriften
Den lækre sommerkage laves på en bund af vandbakkelser, og derefter pyntes med jordbærmarmelade, flødeskum, friske jordbær og chokolade. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Sommerkage (nem opskrift med jordbær og flødeskum)→ Se opskriften
billederesultat for skyrboller proteinboller
Skyrboller - opskrift på nemme og glutenfrie proteinboller med skyr→ Se opskriften
grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
billede til kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat
Kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat - nem opskrift→ Se opskriften
Jordbærmad på grovbolle
Jordbærmad - smagen af dansk sol og sommer→ Se opskriften
stegt spinat
Stegt spinat→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
Billede med kyllingegyros.
Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required