Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Nemme at bage og lige så lækre som hos bageren. Fryseegnet og lækre at servere med smør.
Boller er noget af det vi bager oftest. Både til kaffen, men også til fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder til at nyde en god bolle med smør.
Her er min bedste opskrift på nemme og hjemmebagte hvedeboller, der altid bliver helt perfekte.
Som med andet brød kan de kan med fordel fryses, så du altid har dem klar i fryseren, og en hjemmebagt bolle indeholder i øvrigt 167 kalorier.
Opskriften giver 18 stk., og du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem. God bagelyst.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på boller
Hjemmebagte boller med smør - nem bolledej
Ingredienser
- 350 g vand - svarende til 3,5 deciliter
- 40 g gær
- 1 æg
- 600 g hvedemel - evt. lidt mere
- 40 g sukker
- 2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 70 g smør
Pensling
- 1 æg
- 2 spsk vand
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Afmål vand (skal være lunkent) og rør gær ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter æg i.
- Vej hvedemel af i en anden skål sammen med sukker, salt og kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
- Smør (blødt) skæres i mindre stykker og kommes i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, virk den op og læg bolledejen i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
- Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
- Læg igen viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
- Rør et æg sammen med to spiseskefulde vand og en nip salt, og pensl bollerne forsigtigt.
- Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
- Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Fryseegnet
Bollerne er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør.
Men de kan også sagtens fryses ned.
Du kan i øvrigt bage de lækre kærnemælksboller, der også har en god holdbarhed.
Rosinboller
Du kan også nemt lave boller med rosiner.
Her skal du blot tilsætte 75 gram rosiner (eller mere, hvis du er meget glad for rosiner).
Fremgangsmåde og bagetid er den samme. Eller prøv denne opskrift på rosinboller.
Chokoladeboller
Eller prøv opskriften på boller med chokolade.
Her skal du bruge 50-75 gram mørkt chokolade, som du hakker fint.
Vend chokoladen i dejen inden du slår bollerne op.
Også her er fremgangsmåde og bagetid den samme som i grundopskriften. Her er min anden opskrift på chokoladeboller.
Typiske spørgsmål om boller
Bagetiden for bollerne er cirka 12 minutter.
Almindelige boller plejer jeg at bage ved 200 grader, og her skal du bruge varmluft.
Du kan pensle bollerne med vand, mælk eller æg, hvor æggene giver en flot og blank overflade. Ønskes de meget blanke, kan du pensle bollerne med sammenpisket æg lige efter de er kommet ud af ovnen.
Prøv at banke bollen i bunden, og hvis den lyder hul, ja så er den klar til at komme ud af ovnen.
Spiser du bollerne de kommende par dage, kan du med fordel blot opbevare dem i en plastpose. Er det længere tid, ja så kan du med fordel fryse dem ned.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Danni Coelet
Super lækre boller, om det er til fødselsdagen med kakao eller som boller med pålæg, så er de helt i top …….
Lotte Nybye Sørensen
Hej Holger
Det er super🌿
Din Køkkenmaskine har hedder den? 🤔
Kh,
Lotte, Tune
Holger Rørby Madsen
Hej Lotte
Tak for det. Det er en Varimix Teddy - og den er jeg glad for (dette er ikke en reklame). 🙂
KH Holger
Peter P. Dahl
Skønne boller! De er luftige, skinnende og bløde!
Else
Et spørgsmål fra Canada,
Hvorfor kommer De smørret i efter æltning og ikke smeltet smør samtidig med ægget.
Jeg er vældig glad for deres opskrifter go hvad man spiser i Danmark.
Louise
De smager skide godt og min familie var vilde med dem og elsket dem rigtig gode boller
Christina
Kan man også fryse dejen?
Holger Rørby Madsen
Hej Christina
Ja da - det kan du sagtens. Tril gerne bollerne inden de ryger på frost.
Generelt kan man sagtens fryse gærdej.
Alt det bedste
Holger
Stine
De er så nemme at lave og smager virkelig godt også bliver de utrolige flotte🥰
Dennis Eliasen
Nam nam de blev gode og godkendt af resten af familien 👌👍 jeg er jo en surdejsfætter så der kom også lige en deciliter surdej i mine, og lidt mere smør😋jeg brugte Manitoba mel som suger lidt mere væske
Holger Rørby Madsen
Hej Dennis
Godt at høre - og tak. Og super fin ide med lidt tilsat surdej - tippet er hermed givet videre 🙂
Alt det bedste
Holger
Pia Dahl
Hej Holger
Hvilket mærke mel bruger du til bollerne ?
Hvilken str æg ?
På forhånd tak 👍
M.v.h Pia
Holger Rørby Madsen
Hej Pia
Jeg bruger hvedemel med et proteinindhold på ca. 10 til disse boller, og der kan du eks. anvende Amos hverdemel.
Æggene er strl. M.
Alt det bedste - og glædelig jul
Holger
Janni
Kan jeg koldhæve dem, altså lave dejen om aftenen og bage dem næste dag om eftermiddagen. Hvor meget gær og skal de hæve når de er formet til boller?
Heidi Larsen
Hvis man nu ikke har en røremaskine og skam ælte i hånden. Hvor længe skal man gøre dette? Og bliver resultatet lige så godt?
Charlotte C.
Jeg har netop lavet bollerne og de var en stor succes, på trods af at jeg synes min dej blev ret klistret og svær at virke op på grund af dette. Men de smagte godt og slet ikke tørre. Mit spørgsmål er, jeg vil gerne lave dobbeltportion til en fødselsdagsfest, men enkeltportionen fylder jo to bageplader, og kan ikke have fire plader på én gang i ovnen. Så hvad er løsningen? Kan jeg lade de to sidste plader stå og vente den ekstra tid på de første plader er bagt (10-11 min i vores ovn), eller vil de så have overhævet?
Kajsa
Super lækre boller! Er næringsindholdet pr bolle?
Holger Rørby Madsen
Hej Kajsa
Tusind tak - dejligt du er glad for bollerne. Ja, næringsindholdet er pr. bolle 🙂
Alt det bedste
Holger
Jane Iversen
Hold fast nogle gode boller. De er både billige, nemme, hurtige og luftige. Så dette er min opskrift fremover. Tak for den
Holger Rørby Madsen
Hej Jane
Mange tak - dejligt at høre 🙂
Du må i gang og bage nogle flere.
Alt det bedste
Holger
Mads
Bedste Boller i Verden.
Øv, de er så gode, at det nu "kun" er far, der må bage boller.🤣
Josefine
Virkelig lækre boller.
Nogle af de bedste jeg nogensinde har lavet.
Holger Rørby Madsen
Hej Josefine
Tusind tak - dejligt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger