• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Bagerens opskrift på brunkager med lækre julekrydderier

Bagerens opskrift på brunkager med lækre julekrydderier

billede af brunkager
Bagerens brunkager er lavet efter bagermester Hardy Christensens originale opskrift fra bageriet i Nørre Nebel i Vestjylland. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  19. december 2024 - Udgivet:  17. december 2019

Del gerne:
1.9k
SHARES
FacebookMessenger1.9kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Brunkager. Opskrift på bagerens brunkagedej. Den originale brunkage fra bagermester Hardy Christensen i Vestjylland, og de er sprøde og gode.
  2. Opskrift på brunkager
  3. Brunkager
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Opbevaring
  9. Bagermester Hardy Christensen
  10. Brunkager med pistacienødder
  11. Hvor tykke skal brunkager skæres?
  12. Bagermester Hardys oprindelige opskrift
Gå til opskrift

Brunkager. Opskrift på bagerens brunkagedej. Den originale brunkage fra bagermester Hardy Christensen i Vestjylland, og de er sprøde og gode.

Brunkager er en af de mest traditionelle småkager til jul, og med denne opskrift kan du hurtigt få fyldt den store kagedåse op.

En original opskrift fra bagermester Hardy Christensen fra Nørre Nebel i Vestjylland - og den kan du stole på.

Opskriften giver ca. 180 stk., men det afhænger selvfølgelig af hvor tykke du skærer dem ud.

Se også disse opskrifter:

Bedstefarmad

Vaniljekranse

Julekager

Peberkager

Opskrift på brunkager

billede af brunkager

Brunkager

Brunkager. Opskrift på bagerens brunkagedej. Den originale brunkage fra bagermester Hardy Christensen i Vestjylland, og de er sprøde og gode.
Bedømmelse
4.8 fra 177 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 25 minutter minutter
Antal 180 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 125 g mørk sirup
  • 250 g sukker
  • 500 g hvedemel
  • 6 g nelliker
  • 6 g kanel
  • 6 g potaske
  • 20 g hasselnøddeflager
  • 20 g mandelflager
  • 38 g vand
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Smør vejes af i en gryde sammen med mørk sirup og sukker. Det hele smeltes ved middel varme.
  • I skålen til røremaskine kommes hvedemel, stødte nelliker, kanel, hasselnøddeflager, mandelflager, potaske og vand.
  • Hæld indholdet fra gryden ved og rør det sammen med kagespartel i 3-4 minutter indtil dejen er samlet.
  • Tag brunkagedejen ud på køkkenbordet, saml den sammen og del i tre lige store stykker, der hver vejer knap 400 gram.
  • Tril til pølser på cirka 20 centimeters længde, og læg dem derefter i fryseren i en times tid.
  • Skæres derefter i tynde skiver med en skarp kniv og lægges på bageplade med bagepapir. Du kan godt have 30 brunkager på hver plade.
  • Bages i en forvarmet ovn ved 180 grader over- og undervarme (ikke varmluft), og her skal de have cirka ca. 8 minutter. Måske lidt mere, afhængig af hvor meget din ovn varmer.
  • De færdigbagte brunkager køles af på en rist, hvor de bliver knasende sprøde.
    billederesultat for brunkager

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
29
% Daglig værdi*
Fedt
 
1
g
2
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Transfedt
 
0.05
g
Flerumættet fedt
 
0.1
g
Enkelumættet fedt
 
0.4
g
Kolesterol
 
3
mg
1
%
Natrium
 
10
mg
0
%
Kalium
 
6
mg
0
%
Kulhydrater
 
4
g
1
%
Kostfibre
 
0.1
g
0
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
0.3
g
1
%
Vitamin A
 
35
IU
1
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
2
mg
0
%
Jern
 
0.1
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Opbevaring

De lækre og sprøde brunkager opbevares i en lufttæt dåse eller anden beholder, hvor de har en god holdbarhed. Men brunkagerne smager så godt, at de sikkert er spist ret hurtigt.

I kagedåse kan de holde sig sprøde og friske i ugevis.

Ekstra tip: Du kan riste mandelflager og hasselnøddeflager inden de kommes i dejen. Det giver brunkagerne endnu mere smag. Og så kan du med fordel lave brunkagedejen dagen før.

Bagermester Hardy Christensen

Hvad er julen (og tiden op til jul) uden brunkager, og her er den originale opskrift på brunkagerne fra en bagermester i Nørre Nebel ved Varde i Vestjylland.

Måske er det Danmarks bedste brunkager, for de smager i hvert fald himmelsk godt - og så er de nemme at bage derhjemme.

Hardy Christensen, der desværre gik bort i foråret 2017, var ikke kun bager i det vestjyske, men også formand for bager- og konditormestrene i Danmark, og særdeles dedikeret omkring bagerfaget og håndværket.

I en årrække var jeg altid forbi til kaffe i bageriet i Bredgade i Nørre Nebel mellem jul og nytår, og der var altid kaffe og kager på bordet. Jeg fik selvfølgelig også masser af gode tips og tricks til bagningen, og her er hans opskrift på de lækre brunkager, der bare ikke fås bedre.

Brunkager med pistacienødder

Du kan også lave lækre brunkager med pistacienødder.

Her anvendes ca. 30 gram pistacienødder uden skal. Hak nødderne groft og kom dem i dejen.

Pistacienødder giver både en lidt saltet smag, men tilfører også et smukt farvelspil i brunkagerne.

Hvor tykke skal brunkager skæres?

Det er vigtigt at skære brunkagedejen ud i meget tynde skiver.

Dels er det svært/umuligt at få brunkagerne tilstrækkeligt sprøde, hvis man skærer dejen ud i for tykke skiver.

Men er brunkagerne for tykke, kan man også risikere at smagen af potaske bliver for fremtrædende, og det er ikke så lækkert.

Så skær dine brunkager så tyndt som muligt. Og det er nemmest, når dejen er helt kold!

Bagermester Hardys oprindelige opskrift

Opskriften på brunkagerne er tilrettet de almindelige forhold i et  køkken, men her får du også lige Hardys originale opskrift fra bageriet i Nørre Nebel.

Og det er selvfølgelig en større portion, da brunkagerne var populære hos kunderne i bagerforretningen i Bredgade i den vestjyske by.

2 kilo røremargarine
1 kilo mørk sirup
2 kilo sukker

4 kilo hvedemel
50 gram nelliker
50 gram kanel
150 gram hasselnødder
150 gram mandelflager
50 gram potaske
3 deciliter varmt vand

Fremgangsmåden er ellers den samme, hvor dejen vejes af i portioner af 400 gram, som fryses ned.

bagermester hardy christensen nørre nebel
Bagermester Hardy Christensen i sit bageri i Nørre Nebel i Vestjylland. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Prøv også de skønne opskrifter på pebernødder, jødekager og fedtebrød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    november 15, 2024 at 12:09 pm

    Jeg kommer smuttede hele mandler i mine brune kager. Når man skærer dem ud, hænger mandlerne bedre fast, fordi de er smuttede. Jo, man må godt samle dejen med mel, medens den er lun. Selv Mette Blomsterberg gør det. Jeg trykker dejen ned i en firkantet form før afkøling. Så skærer jeg den ud i stænger og skærer kagerne. De bliver firkantede,men meget, meget søde. God brunkage-bagning til alle hjemmebagere 🥰

    Svar
  2. Irene Larsen

    november 15, 2024 at 10:16 am

    De er gode smager rigtig rigtig god

    Svar
  3. Mette Bæk Andersen

    december 03, 2023 at 11:26 am

    Hej Holger. Mht brunkagerne så syntes jeg, at jeg så,læste eller hørte,at den varme masse ikke må blandes med mel etc før den var afkølet. Mener det var fr.Hüttemeier jeg hørte sige det. Er dette nødvendigt? Der er vel kommet mere erfaring siden 1950'erne😃 Vh.Mette

    Svar
  4. Gunnar

    december 11, 2022 at 3:06 pm

    Brunkagerne smager fantastisk - men jeg er virkelig udfordret med at skære dem uden de smuldrer og knækker. Rullerne ligger et døgn i køleskabet. Har prøver med en skarp kniv og en pålægsmaskine
    Men lige lidt hjælper det.
    Håber du har et godt råd.

    Svar
  5. anna

    november 19, 2022 at 5:57 pm

    Hvilken tp skal smør, sukker og sirup have, når den varmes i gryden og hvad skal temperaturen være når man blander den med mel og krydderier. Skal potasken ikke røres ud i varm vand?

    Svar
  6. Ina

    december 15, 2021 at 8:47 am

    Super gode og super lette at lave.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 15, 2021 at 10:03 am

      Tusind tak, Ina - skønt at høre 🙂
      De bedste julehilsner
      Holger

      Svar
  7. frederik fergæ

    december 09, 2021 at 9:32 am

    nej nej nej nej sikke en småkage den smager forrygene

    Svar
  8. Jette

    december 06, 2021 at 12:19 pm

    Dejlig I konsistensen. Som en Skrev I kommentarerne, så skal smør, sirup sukkker blandingen køles ned inden det bliver tilsat mel m.v, Jeg tilsatte mere smag ved at tilsætte fint hakket syltet appelsinskal og sukat til blandingen, hvilket for mig ophøjer smagen

    Svar
  9. Lene

    november 15, 2020 at 4:09 pm

    Jeg har altid lært, at melet først må tilsættes, når smør/sukkerblandingen er kølet helt af, f.eks. Dagen efter?
    Ellers skulle det være nærmest umuligt at skære kagerne ud?

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required