En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Æggekage er en af de mest klassiske opskrifter, og den er samtidig meget nem at lave til både frokost og som hovedret til aftensmad.
Udover den bedste opskrift på æggekagen, får du her også kokkens vejledning til at lave den helt perfekt, plus svarene på de oftest stillede spørgsmål omkring tilberedningen af æggekagen.
Du kan blandt andet læse hvorfor hvedemel ikke hører hjemme i æggekagen, om der skal bagepulver i, hvad forskellen er på æggekage og omelet, om salmonella, kartoffelæggekage og meget mere.
Dette er med andre ord den komplette opskrift og vejledning til verdens bedste æggekage.
Og du har aldrig fået en bedre æggekage end denne, der steges i fedtet fra den stegte bacon. Så det er den helt rigtige og gammeldags opskrift.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på æggekage
Verdens bedste æggekage
Ingredienser
- 10 æg
- 2 dl mælk
- 3 tsk majsstivelse - (Maizena)
- 8 skiver bacon
- 2 pølser - i skiver
- 8 cherrytomater - i både
- 1 potte purløg - finthakket
- Lidt muskatnød - reven
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Slå de 10 æg til din æggekage ud i en skål, og pisk dem let sammen med et piskeris eller el-pisker.
- Tag lidt af mælken fra, og rør majsstivelse ud i den.
- Resten af mælken piskes ind i æggene, og derefter tilsætter du den udrørte majsstivelse.
- Pisk det godt igennem, og kom salt og lidt friskkværnet peber ved. Du kan eventuelt også tilsætte lidt reven muskatnød, der giver æggekagen en god smag.
- Find en god teflonpande frem, og steg baconskiverne ved middel varme. Ikke for høj varme, da fedtet ikke må branke! Jeg plejer at stege fire skiver bacon ad gangen. Læg dem til side på en tallerken.
- Rist også pølserne forsigtigt, tag dem af, og del dem i mindre stykker.
- Hæld så æggemassen op i panden med baconfedtet, og lad den langsomt stivne. Ryst undervejs panden i forsigtige cirkler, men brug IKKE spartel eller andet til at røre rundt i din æggekage. Den skal have lov til at stivne uden.
- Bagetiden ved en middel varme (jeg bager æggekagen ved 5 på en skala fra 1-9) er cirka 25-30 minutter. Så hav tålmodighed, det tager lidt tid - men er det hele værd!
- Når æggekagen er ved at være fin, kommer du pølser, bacon, tomater i halve og friskhakket purløg på, og giv også gerne æggekagen en lille tur med peberkværnen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Æggekage med eller uden hvedemel?
Opskriften er ovenover, og jeg vil gerne dele et par gode råd om hvordan du laver den bedste æggekage. Og rådene kommer efter flere års eksperimenter med forskellige måder at lave æggekage på.
For det første: Brug ALDRIG hvedemel! Uanset hvad. Og hvorfor må man så ikke bruge hvedemel i æggekagen? Jo, for at fjerne smagen af melklister, skal den opvarmes til 100 grader i nogle minutter. Blandt andet som du gør i en hvid sovs.
Men æggekage når aldrig op i nærheden af den temperatur. I bedste fald når æggekagen omkring 70 grader, og derfor vil æggekage med hvedemel altid smage lidt klistret, og det er ikke lækkert.
Så drop hvedemelet, og brug i stedet enten Maizena eller kartoffelmel.
Æggekagen bager du i øvrigt i fedtet fra baconstegningen - der skal ikke tilsættes yderligere fedtstof. Og fedtet fra baconskiverne er med til at give æggekagen den helt rigtige smag.
Flæskeæggekage
Du kan også lave æggekagen med gammeldags flæsk, hvor flæskeskiver først steges sprøde på en pande.
Til sidst fordeles de sprøde flæskeskiver ovenpå æggekagen, og det er mindst lige så godt som med bacon. Og mindre saltet.
Æggekage med ost
Æggekagen kan også nemt laves med ost, og her er der flere muligheder.
Du kan enten vende et par håndfulde feta ost (tern) i æggemassen, som derefter steges på panden.
Du kan også anvende en almindelig revet ost, som røres ind i æggemassen inden den kommer på panden.
Mængden af ost kan jo varieres, men du skal nok bruge 75-100 gram revet ost til denne opskrift.
En tredje mulighed er hytteost, der ligeledes passer fint sammen med æggene, og her får også et godt resultat.
Så skal der bruges ost, kan du anvende feta ost, revet ost eller en hytteost.
Æggekage med skinke
En anden mulighed er æggekage med skinke, hvor du bruger skinke i stedet for bacon.
Her kan du enten anvende skinke i tern eller skiver, og skinken steges først let på panden.
Når æggekagen så er stivnet, kan du lægge den stegte skinke ovenpå den sammen med blandt andet tomater og drysset purløg.
Tip: Hvis du anvender skinke, kan du også komme lidt broccoli i æggekagen. Her skæres broccoli ud i mindre buketter (de må ikke være store), hvorefter de dampes et minut i letsaltet vand og dryppes tørre.
Den dampede broccoli tilsættes æggekagen inden den stivner, så broccolistykkerne bages med i æggekagen.
Til sidst lægges skinken ovenpå. Har du en pande, der kan tåle at komme i ovnen, kan du med fordel lave denne udgave i ovnen, hvor den skal bages i cirka 25-30 minutter ved 180 grader varmluft.
Spinatæggekage
Æg og spinat er et fremragende makkerpar, så selvfølgelig kan du også lave en æggekage med spinat.
Brug 3-4 store håndfulde spinat, som først hakkes groft.
Derefter sauteres spinaten på en varm pande, og den skal blot lige falde sammen.
Så hældes æggemassen over, og panden rystes let rundt, så æggemasse og spinat fordeles jævnt.
Hvis du laver spinatæggekage, kan der også tilsættes skinke eller bacon i små tern, der dog skal være stegt af først.
Du kan også blot pynte æggekagen med baconskiver når den er færdigstegt på panden.
Spinat er jo super sundt, så det er bestemt en god tilsætning.
Æggekage med svampe
Det er også nemt lave en super lækker æggekage med svampe. Her vil jeg anbefale dig kantareller.
Rist 300 gram rensede kantareller på en varm pande med en smule smør, og læg derefter svampene til side.
Svits et par grofthakkede løg møre og blanke, hvorefter du tilsætter 400 gram kogte, kolde kartofler i mundrette stykker.
Tilsæt så de stegte kantareller.
Pisk otte æg og tre deciliter mælk sammen, og hæld det på panden. Giv æggekagen lidt salt og peber.
Steg æggekagen færdig på panden, eller stil den i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, hvor den skal have mellem 10 og 15 minutter.
Æggekage med røget makrel
Har du prøvet æggekage med røget makrel? Ellers er opskriften her.
400 gram skrællede kartofler (vægt efter skrælning) koges møre i saltet vand. Køles af og skæres i mindre stykker.
To løg hakkes groft og sauteres let på en pande med lidt smør. Kartoflerne tilsættes sammen med et bundt grønne asparges, der er skåret i mundrette stykker. Krydres med salt og friskkværnet peber.
Otte æg piskes sammen med tre deciliter mælk, og hældes derefter over grøntsagerne i panden.
Stil æggekagen i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, hvor den skal have 10-15 minutter.
Tag æggekagen ud af ovnen, men HUSK, at håndtaget er VARMT!!! Jo, jeg har prøvet at glemme det.
Pynt nu æggekagen med cirka 200 gram røget makrel, der rives i mundrette stykker og placeres på æggekagen. Drys også med lidt hakket purløg.
Æggekage med makrel serveres selvfølgelig med et stykke rugbrød til.
Hvad er en æggekage?
Æggekagen tilhører kategorien af mad, der defineres som husmandskost.
Udtrykket husmandskost kommer fra Tyskland, og det dækker over retter, som typisk både er simple og ret billige, Noget husmændene havde råd til i gamle dage, hvor der blev spist finere og dyrere mad på herregårdene.
Æg var en fødevare, der var til at skaffe for billige penge, og derfor stod den ofte på bordet i forskellige varianter. Man kender også retten bondeomelet.
Typisk var der heller ikke mange krydderier i disse retter med husmandskost, for krydderierne kostede også en del penge dengang.
Ovnbagt æggekage
Opskriften her på siden er er den gammeldags æggekage på pande, men du kan sagtens bage en æggekage i ovn, og det er faktisk rigtig godt. Og i øvrigt også nemt. Klik bare på linket og se opskriften.
Det er en klassisk og gammeldags æggekage i ovn.
Kartoffelæggekage
Et spørgsmål er også, om der nødvendigvis skal kartofler i en rigtig æggekage? Og nej, det er der altså ikke nogen naturlov omkring.
Men du kan sagtens lave en super god kartoffelæggekage, og kartoffelæggekage har jeg en rigtig god opskrift på her.
Æggekage som aftensmad
Kan man spise æggekage til aftensmad, og mætter den nok?
Ja da, det kan du sagtens, og her kan du blandt andet tilføre mere fyld til æggekagen.
Jeg synes nu i forvejen, at æggekagen med bacon og pølser allerede mætter en del, og dertil kommer så et par skiver groft rugbrød.
Men du kan med fordel også tilsætte mere fyld. Som sagt kan det være kartofler, men prøv også med grønne asparges, peberfrugter eller andre grøntsager.
Du kan også komme lidt pasta i æggekagedejen, eller måske røget makrel, der jo også passer fint i en æggekage til aftensmad.
Mulighederne er mange, og du skal ikke være bange for at prøve dig frem.
Spørgsmål og svar
En omelet laves uden stivelse i form af hvedemel, majsmel eller lignende. Modsat æggekagen, eksempelvis som i denne opskrift, der indeholder stivelse til æggene. Deraf navnet æggekage.
Det gør også at tilberedningstiden er længere i æggekagen, modsat omeletten, der jo er klar på få minutter når æggemassen er stivnet.
Du skal ikke være bange for salmonella i en æggekage. Eller for den sags skyld i blødkogt æg. Risikoen for at blive ramt af salmonella forgiftning er i det hele taget meget lille i Danmark, og æggene i æggekagen bliver jo varmet op.
Salmonella dør ved temperaturer på over 60 grader, og æggekagen når en temperatur noget over dette. Fødevarestyrelsen oplyser, at man faktisk endda i dag kan spise rå, danske æg uden at være alt for bekymret.
Når du laver en god, gammeldags æggekage som denne, så skal du ikke bruge bagepulver eller andet mærkeligt. En gammeldags æggekage laves af masser af æg, en smule mælk og lidt stivelser - her i form af Maizena.
Og så er der det med at røre i æggekagen eller ej. Som du kan se i denne opskrift, kan du sagtens lade paletkniven blive i køkkenskuffen. Giv den en fridag, og lad i stedet æggekagen blive koncentreret i konsistensen. Ryst panden rundt i små cirkelbevægelser under bagningen, og det behøver du ikke gøre hele tiden. Men hvis du ryster panden rundt med 3-5 minutters mellemrum, ja så samler æggekagen sig flot og fin. Husk dog at bruge en god pande, hvor æggemassen ikke brænder fast.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Annette
Kan du hjælpe med en opskrift på flæske pandekage vi fik som barn til alles store fornøjelse. Har aldrig fundet opskriften men husker at flæsk blev stegt og æggemassen blev hældt over. Æggemassen blev tilberedt ved at dele æggene og de stive æggehvider blev vendt i til sidst, mener der var lidt natron i sammen med mel og mælk. Pandekagen blev stegt og vend rundt på et låg og tilbage i panden. Man spise sukker på flæskepandekagen og det smagte fantastisk. Håber du kan hjælpe. Annette
Madensverden.dk
Hej Annette
Den opskrift på æggekage kender jeg desværre ikke, men det vil jeg da lige undersøge. For umiddelbart lyder det som en lækker opskrift, selvom jeg ikke helt forstår det med sukkeret 🙂
De bedste hilsner
Holger
Michael Vanggaard
Fantastik opskrift på den bedste æggekage jeg har smagt, det er en jeg SKAL have i min opskriftbog.
Hele familien er vilde med den æggekage og hvis der er en rest tilbage kan den med en fordel spises til frokost dagen efter (Der er desværre sjælden en rest tilbage).
Jeg har lavet den flere gange, med og uden reven muskatnød, men den smager bedst med muskatnød.
Det med at komme låg på panden, gør jeg også. Enkel gang er bunden blevet branket, men det skar jeg af, før end severingen og det kunne ikke smages i resten af æggekagen. Det er et rigtig god råd du giver med majsstivelsen vs. Mel
Jeg ikke den der er bedste i køkkenet, men med denne opskrift fik jeg ændret, nogle folks opfattelse af min egenskaber som kok, blandt andet min kones.
Mange tak for den gode opskrift, jeg bruger nu meget denne side til at hente gode ideer til hverdags mad og er utrolig glad for de nemme og smagfulde opskrifter.
Madensverden.dk
Hej Michael
Mange tak for det - det er jeg meget glad for at høre.
Med de bedste hilsner og ønsket om en rigtig god dag til dig.
Holger
Madensverden.dk
Jeanette Nielsen
Super god æggekage som vi tit laver med masser af bacon på 🙂
Jeg kommer også lidt muskatnød i - det giver en god smag.
Kh jeanette
Arne
Jeg har lavet denne æggekage en del gange og fulgt opskriften nøje. Mine æggekager er aldrig blevet svedne men derimod helt perfekte. Så måske skal komfuret bare skiftes. Tak for mange gode opskrifter og inspiration.
Mvh Arne
Lalala
Dårlig opskrift.
Satte den på 5 på komfuret ud af 9 ligesom i opskriften i 20 min og den blev helt sort i bunden.
Madensverden.dk
Hej Lalala
Tak for tilbagemeldingen, og det lyder trist. Men varmen på dit komfur er simpelthen for hård, så skru lidt længere ned næste gang. Det kan være 3 er nok.
Her bruger jeg dog altid 5, og her brænder æggekagen aldrig på 🙂
Men kogeplader og ovne varmer forskelligt, så grader og varmestyrke kan kun være vejledende.
Bedste hilsner
Holger
Claus Krauze Larsen
Hej,
Jeg har lavet en variation af din æggekage som også smager super godt.
I stedet for mælk bruger jeg MornaySauce. Der er nemlig muskatnød i. Oveni bruger jeg en lille bitte smule mælk... Super god.. 🙂
Venligst Claus
Madensverden.dk
Hej Claus
Hvor er det fedt - og tak for inspirationen. Lyder som en ret saftig og lækker æggekage 🙂
Bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Hanne Rygaard Moberg
Har før lavet æggekage men den blev flad og kedelig men efter jeg har brugt jeres opskrift er det bare kanon lækker æggekage
Guffeliguf.dk
Hej Hanne
Tak for de rosende ord om æggekagen, dem er jeg glad for at høre 🙂
Og æggekage er altid godt.
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
carsten
Ikke nødvendigt med stivelse i æggekage
Tania i Slagelse
Virkelig dejlig æggekage og jeg fulgte rådene. Tak.
Kh Tania
Guffeliguf.dk
Mange tak for tilbagemeldingen, Linda - super fedt at høre 🙂
Og det er nemlig en rigtig MUMS æggekage, som aldrig slår fejl.
Med de bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Linda Bødker Hollmann
MUMS, det blev saftsuseme en supergod æggekage ...
Jeg valgte at lægge låget på min pande da jeg stegte/bagte den, og den blev bare mums.
Mætte hilsener
Linda Hollmann
Guffeliguf.dk
Hej Bjarne
Og mange, mange tak for de rosende ord. Det er en rigtig god æggekage, og jeg laver den også ofte.
Med de bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Bjarne thomsen
Rigtig god og lækker opskrift på æggekage det er ikke sidste gang vi laver den selv om den er sendt at lave det er en af de bedste jeg har fået
Hilsen bjarne
Guffeliguf.dk
Hej Annelene
Mange tak for tilbagemeldingen, og undskyld det sene svar. Ja, det er den bedste æggekage - bedre opskrift fåes ikke 🙂
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Annelene S.
Tak for de gode tips til æggekage. De virker. Det var den bedste æggekage vi har smagt og der blev spist op 🙂
Synes I har mange gode opskrifter. Tak.
Mvh Annelene fra Viborg