• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Yoghurt - fakta og hvorfor den er så sund at spise

Yoghurt - fakta og hvorfor den er så sund at spise

Billede med yoghurt.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Yoghurt er en af de ingredienser, man altid bør have i køleskabet.

Den kan bruges til alt fra en sund, fedtfattig og næringsrig morgenmad, over fremragende fugtgiver til bagning.

Og sørme også som førstehjælp til huden ved solskoldning. Så yoghurten kan du ikke undvære i køleskabet.

Hvad er yoghurt?

Yoghurt laves ved syrning af mælk (især komælk).

Ved syrningen omsættes laktosen (mælkesukkeret) til mælkesyre og aromaer, hvilket er årsag til den tyknede konsistens og den karakteristiske smag.

Yoghurten syrnes ved at kombinere to kulturer: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus og Streptococcus thermophilus.

Somme tider kan yoghurten også være tilsat andre stammer fra bakterieslægterne Lactobacillus og/eller Bifidobacterium, fordi man mener, at disse bakterier har særlig gavnlig indflydelse på balancen i tarmens bakterieflora og på immunforsvaret.

Yoghurt er i familie med andre syrnede mælkeprodukter som skyr, ymer, ylette, tykmælk, creme fraiche og kærnemælk, blot anvendes der en anden type mælkesyrekultur til yoghurten, som giver den karakteristiske yoghurtsmag.

Anvendelse

I køkkenet kan en rest yoghurt natural altid bruges til en fedtfattig dressing eller f.eks. til at give dit hjemmebagte brød en lidt tungere og mere fugtig konsistens.

Den kan også fint bruges til at lave en fedtfattig yoghurtis – f.eks. smagt til med sæsonens bær.

Som en opkvikker om morgenen eller i løbet af dagen fungerer den også perfekt som ingrediens i dine smoothies.

Ansigtsmaske

En lidt alternativ anvendelse er at lave en super effektiv beroligende og fugtgivende ansigtsmaske.

Lav en blanding af yoghurt natural, havregryn og honning, og lad den sidde på din ansigtshud i ca. 15 minutter, før du skyller af.

Vitaminer

Yoghurt natural er fedtfattig og rig på proteiner, B-vitaminer og mineraler.

De naturlige bakteriekulturer er også kendt for deres gavnlige effekt på hele tarmsystemet og immunforsvaret, og der forskes i disse år i den gavnlige effekt på vores sundhed.

Opbevaring og holdbarhed

Yoghurten kan holde 5-6 dage i køleskab efter åbning.

Sæt den nederst i køleskabet – ikke i køleskabslågen, som ofte er det varmeste sted.

Surmælksprodukter som yoghurt kan godt fryses.

Efter frysning bliver konsistensen lidt grynet, men du kan godt bruge det til for eksempel en gang boller.

Fakta

Yoghurt naturel kan anvendes som biologisk bekæmpelse over for andre bakterier og mikroorganismer.

F.eks. kan en ildelugtende bakteriekultur i et køleskab, som ellers er vanskelig at udrydde med bakteriedræbende produkter, fjernes ved afvaskning med yoghurt naturel.

Yoghurt naturel lader til at nedsætte dannelsen af stoffet hydrogensulfid (svovlbrinte), der er en hyppig årsag til dårlig ånde.

Yoghurten kan også anvendes som grundingrediens i marinering af kød.

Yoghurten stammer oprindeligt fra Balkan, hvor man syrnede eller fermenterede mælk med nogle bakteriekulturer, som naturligt var i området.

Først i 1960’erne kom yoghurten til Danmark, hvor den blev introduceret som et morgenmadsprodukt.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 58
Fedt: 1 gram
Kulhydrater: 4 gram
Protein: 10 gram

Opskrifter

Verdens bedste naanbrød

Chokolademuffins

Yoghurtbrød

Chicken masala

Yoghurtboller

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her