Her kan du nemt lære at virke brød op, som er en metode bagerne bruger til at stramme overfladen op på brødet. Metoden giver dig et mere luftigt brød.
Hvad er at virke brød op?
Måske har du hørt udtrykket, og undret dig over hvad det præcist er der sker, når man virker dejen op. Og hvordan man gør.
Har får du den simple forklaring på hvad opvirkning af brød gør, og i videoen kan du se hvordan du selv skal gøre det. Det er nemlig slet ikke så svært, når man bare lige ved det.
Virke brød op
At virke brød op er et udtryk fra bagerierne, og altså et fagudtryk.
Udtrykket at virke op betyder, at man strammer dejen op inden det hæver. Så det er altså noget du gør inden dejen stilles til hævning.
Kort fortalt betyder det, at man vender siderne på dejen ind under midten, og derved opstrammes overfladen.
Det gør, at overfladen bliver glat og fast, men det medfører også flere lag gluten i dit færdigbagte brød.
Det betyder igen, at du får et mere luftigt brød. Så derfor er det en god idé at virke dejen op inden du hæver den.
I videoen her viser bagersvend Morten Jønsson fra bageriet John's Kagehus på Amager hvordan du skal virke brød op.
Det ser jo nemt ud når bageren gør, men du kan faktisk sagtens selv lære det.
Anvendelse
Du bruger blandt andet metoden når du bager de lækre rundstykker, men også til boller og franskbrød. Plus mange andre brød.
Og fordelen er altså blandt andet, at det færdige brød er mere luftigt, så jeg vil bestemt anbefale dig at bruge metoden når du bager brød.
Der findes i øvrigt også andre måder at gøre det på, herunder at virke dejen op på langs, men den viste her synes jeg altid fungerer bedst.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jannie Jakobsen
Kunne man ikke bruge ml i stedet for gram om vand? Det forvirrer da det ikke giver samme mængde i mål. Er det mon en fejl?
Holger Rørby Madsen
Hej Jannie
Tak for indspark. Det er dog helt bevidst, da jeg synes det er meget nemmere at veje vand af præcist - i forhold til at kigge på en streg på et målebæger 🙂
Men jeg skal nok prøve at skrive begge dele fremadrettet.
Alt det bedste
Holger