Tipo 00 er blevet voldsomt populært herhjemme, men i Italien har det altid været kendt. Læs, hvorfor det er godt til brød og find opskrifter.
Tipo 00 er italiensk hvedemel, der er meget fint malet. Melet har et højere protein-niveau end de fleste andre hvedemelstyper, og disse proteiner er godt for bagevnen.
Proteiner danner nemlig gluten, når de kommer i kontakt med væske, og dejen bliver æltet.
Og det er netop det høje glutenniveau, som som gør, at dejen er smidig, har flotte luftbobler og hæver godt.
Det betyder også, at brødene får en mere sprød skorpe og et rigtigt lækkert bid.
Tipo 00 ligner det canadiske hvedemel, Manitoba, som også er meget finmalet med et højt proteinniveau.
Forskellige typer italiensk hvedemel
Italiensk mel inddeles efter glutenindhold. Hvor Tipo 00 er det fineste, formalede mel uden skaldele og kim, er Tipo 0 formalet omkring 70 procent.
Dette mel har et højere proteinindhold end 00, og passer for eksempel godt til italienske brød som focaccia.
Det samme gør Tipo 00, som italienerne bruger i deres pizzadej. Den er nemlig smidig og nem at rulle ud.
Og så kan man få lige præcis den sprøde bund, som en pizza skal have. Derudover er denne fine hvedemel også en mel, man kan bruge til at lave hjemmelavet pasta, selvom mange sværger til durum.
Tipo 1 og 2 er mørkere og grovere meltyper, som helst skal bruges sammen med almindeligt hvedemel.
Hvis du vil vide mere om de forskellige typer mel og deres funktioner, kan du læse vores komplette guide.
Opskrifter på brød med Tipo 00
Som sagt er denne meltype den helt rigtige til at lave en god, sprød pizzadej.
Men den kan mere end det, for den er nemlig også perfekt til donuts, sandkager og croissanter.
Og så får du altid gode resultater, hvis du bruger dette hvedemel til brød som ciabatta eller foccaia.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden