Havregrynskugler - lav dine egne smagfulde havregrynskugler med vores lækre opskrifter med bl.a kaffe og marcipan og bliv klar til julen. Nem opskrift!
Havregrynskugler er en klassiker, når det kommer til julekonfekt. De smager utroligt godt og er nemme at lave - og de kan også sagtens nydes resten af året.
Havregrynskuglerne er faktisk så nemme at lave, at ungerne sagtens selv kan kaste sig ud i "bagningen" af denne klassiske julekonfekt.
Den vigtigste ingrediens er selvfølgelig havregryn. Du kan både bruge de finvalsede- og grovvalsede havregryn, men de finvalsede føles knapt så grove i munden.
Her er to opskrifter på kuglerne med enten kaffe eller appelsin. Prøv gerne at tilsætte lidt marcipan til kaffe-udgaven.
Du kan også se en video med fremgangsmåden, så de bliver helt perfekte.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på havregrynskugler
Havregrynskugler - nem og lækker opskrift på julekonfekt
Ingredienser
Havregrynskugler med kaffe
- 150 g havregryn - finvalsede, gerne økologiske
- 75 g flormelis
- 3 spsk kakao - svarende til ca. 20 gram
- 1 vaniljestang - eller 2 teskefulde vaniljesukker
- 100 g smør - blødt
- 50 g kaffe - må gene være stærk, skal være kold,
- 25 g marcipan - kan udelades
Havregrynskugler med kokos
- 150 g havregryn - finvalsede, gerne økologiske
- 75 g flormelis
- 3 spsk kakao - svarende til ca. 20 gram
- 1 vaniljestang - eller 2 teskefulde vaniljesukker
- 100 g smør - blødt
- 50 g kokosmel
- 30 g appelsinjuice
Til rulning
- 100 g kokosmel
Fremgangsmåde
- Havregryn kommes i en skål sammen med flormelis og kakao og det hele vendes sammen.
- Flæk vaniljestangen på langs, skrab vaniljekornene ud med en skarp kniv og kom dem ned i skålen. Vaniljestangen kan erstattes med to teskefulde vaniljesukker.
- Skær det bløde smør i tern og ælt det ind i de tørre ingredienser. Du kan også sagtens køre massen i en røremaskine.
- Ønskes havregrynskugler med kaffe, tilsættes den nu. Ønskes opskrift med kokos og appelsin, kommes dette ved. Men hold de to opskrifter adskilte, så du enten laver konfektkuglerne med kaffe eller appelsinsaft. En smule rom eller rom-essens passer dog perfekt til dem med kaffe. Prøv også med lidt marcipan i kaffe-versionen.
- Ælt nu "dejen" sammen til en jævn masse. Den starter med at føles meget tør, men hav tålmodighed. Dejen samler sig efterhånden til den rette konsistens. Tilsæt om nødvendigt lidt mere væske i form af enten kaffe eller appelsinsaft. Eller mere havregryn, hvis dejen er for blød.
- Hæld kokosmel i en dyb tallerken.
- Form nu til små havregrynskugler og tril dem i kokosmel. Dup dem gerne let ned i kokosmelet, så det hænger godt fast.
- Læg de lækre konfektkugler i en dåse med låg, der slutter helt tæt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips til opskrifterne
Opbevares på køl i køleskabet i en lukket boks, hvor havregrynskuglerne sagtens kan holde sig i en uges tid.
Havregrynskugler smager bedst, når de er afkølet.
Tilføjelse af vanilje eller kakao
Den ægte vanilje giver havregrynskugler en dejlig smag, men du kan også vælge at erstatte den med vaniljesukker. Brug i stedet to teskefulde vaniljesukker og 70 gram flormelis.
Hvis du ønsker en kraftigere kakaosmag i havregrynskuglerne, kan du tilsætte lidt mere kakao. Smag dig bare frem.
Du kan evt. også vælge at tilsætte lidt rom (eller romessens) til havregrynskuglerne. Baileys eller andre slags likør smager også godt i konfekten.
Sunde havregrynskugler
Du kan også lave dem i en lidt sundere udgave. Her skal du bruge:
10 dadler
6 spiseske havregryn
7 spiseske kokosmel
2 spiseske peanutbutter
1 spiseske hørfrø
Start med at fjerne stenene fra dadlerne, put derefter dadlerne i en blender sammen med peanutbutter. Blend dem sammen, indtil at dadlerne er blevet til en masse.
Tilføj halvdelen af havregrynene og hørfrøene, blend det yderligere.
Put nu massen i en skål og tilføj resten af havregrynene samt seks spiseskefulde kokosmel. Med hænderne blander du det hele sammen til en masse.
Rul kuglerne og vend dem i kokosmel.
Lad dem køle ned i mindst 10 minutter i køleskabet, og så er de klar til servering.
Historien om havregrynskugler
Vidste du godt, at havregrynskugler blev opfundet under 2. Verdenskrig?
Her var det knappe tider med få madvarer, og derfor skulle man være kreativ i køkkenet.
Opskriften på havregrynskugler optrådte første gang i en bog kaldet "Opfindsomhed i en krisetid", der blev udgivet af Nationaltidende i 1943.
Heldigvis for os viste det sig at være en langtidsholdbar opskrift på julekonfekt, som mange elsker og holder af den dag i dag.
Velbekomme!
Husk også at bage brunkager, vaniljekranse og pebernødder til jul.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Helle Kilschou Krog
I den ene opskrift på havregrynskugler er 3 tsk. Cacao lig med 20 gr, i den anden er 3 spsk. lig med 20 gr. ? Hvilken opskrift er korrekt ?
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Tak fordi du er vågen. Det er en tastefejl - det rigtige er 3 spiseske kakao, der svarer til ca. 20 gram.
Alt det bedste
Holger
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Hej Holger Laver altid en STOR portion. De forsvinder lynhurtig på mystisk vis til jule klippe-klistre-pyntedage. De er elsket af både store og små.