Hvem elsker ikke et godt stykke højtbelagt smørrebrød, men hvad er det egentlig for noget?
Her kan du blive lidt klogere på smørrebrødet - og samtidig få de bedste opskrifter på det.
Fakta
Betegnelsen dækker blot over, at vi har med brød og smør at gøre. Det er egentlig ganske simpelt.
Det er altså skiver af brød, der smøres med smør - og derefter toppes med pålæg, hvor man blandt andet kan anvende fiskefilet, leverpostej, rullepølse, flæskesteg og meget andet.
Faktisk er smørrebrød en dansk opfindelse, som kom til verden i slutningen af 1800-tallet. Her satte det danske køkken en ny standard omkring brød med pålæg, og det danske smørrebrød blev pludselig populært i mange andre lande. Det kan vi godt være lidt stolte af.
Det gode ved et stykke smørrebrød er også, at man kan anvende til forskellige måltider. Afhængig af hvor sulten man nu er.
Men smørrebrødet bruges både til frokost, aftensmad og sågar også som natmad.
Her får du de mest populære opskrifter på lækkert smørrebrød, som du sagtens kan lave sig selv.
Smørrebrød med æg og rejer
Dyrlægens natmad - opskrift på smørrebrød med saltkød
Smørrebrød med fiskefilet
Smørrebrød med rullepølse, sky og andet lækkert
Smørrebrød med roastbeef, remoulade og ristede løg
Smørrebrød med spegepølse og pynt
Vegetarsmørrebrød - opskrift med kål og æbler
Påske smørrebrød med torskerogn og æg
Hvad er smørrebrød?
Smørrebrød er en dansk specialitet, bestående af en skive rugbrød smurt med smør og toppet med en eller flere slags pålæg og pynt. Det er kendt for at være smagfuldt, æstetisk og ofte overdådigt pyntet.
Klassiske varianter
- Dyrlægens natmad – leverpostej, salt kød, sky og løg.
- Rullepølse med løg og sky
- Æg og rejer – med mayonnaise og citron.
- Roastbeef – med remoulade, ristede løg og peberrod.
- Kartoffelmad – med kartoffelskiver, mayonnaise og purløg.
Historie
- Stammer fra 1800-tallet, hvor arbejderne tog brød med pålæg med på arbejde.
- Blev udviklet til finere serveringer på restauranter i bl.a. København.
- Kendt internationalt som “open-faced sandwich”.
Værd at vide
- Spises traditionelt med kniv og gaffel – især på restauranter.
- Mange foretrækker rugbrød, men smørrebrød findes også på franskbrød.
- Der findes smørrebrødsrestauranter (fx Schønnemann eller Ida Davidsen i København), hvor man kan vælge blandt over 100 slags.
- Pynten er vigtig – både for smag og udseende: urter, løg, tomat, agurk, karse osv.
Moderne smørrebrød
- Nye varianter med eks. avocado, tatar, pulled pork og kreative toppings er blevet populære.
- Smørrebrød har fået en renæssance på gourmetrestauranter og street food-markeder.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden